PDA

Puna verzija : Dinaroidni sindrom u Vojvodini

Zlatni mis
09.08.2006, 19:06
Seca li se neko odlicne TV drame koja je davana pre jedno 16 godina na TV Beogradu u zvala se "BALADA O STEVANU PEVCU"?

U toj drami su se na izvanredan nacin prikazali kompleksni odnosi onih sto ih je Djokin cuveni voz doneo u 8. ofanzivi i starosedelaca u Vojvodini...

Nesto slicno se i sada desava, sa izbeglicama iz Krajine, u ovoj 10. ili vec KO ZNA KOJOJ ofanzivi na nasu Vojvodinu...

A ne, nemojte pogresno da me razumete, ja shvatam da su ti ljudi samo zavedene zrtve od strane Gede Gluperde&Co. i ideje o "Srbiji do Tokija".

Kada se san nije ostvario, morali su jadni da sednu na "mechke" i traktore (Boze, sta li su u Krajini orali?) i da begaju pred povampirenim ustastvom u njihovoj hiljadugodisnje sanjanoj (i malo odvec krvozednoj) drzavi...

Samo...Zar su morali BAS SVI da izbegnu u Vojvodinu i Beograd?

Zar nisu mogli neki da odu u Negotin, Kragujevac, Nis, Kraljavo, Kosovsku Mitrovicu!?

Ta valjda je i to Srbija, a ne samo Vosa!

Nije da mi njih, stari Vojvodjani, ne volimo..

Ne, ne...

Samo nam je tesko da se sa njima uklopimo, zbog RAZLIKA...

Razlika u istoriji, kulturi, obrazovanju, obicajima, navikama...

TO JE ONO sto nas deli, a simpatije - ne!

Bog da mi oprosti na ovom poredjenju, ali jedan Lala u svemu, pa i FIZICKI vise lici na jednog Slavonca nego na jednog, recimo Kraisnika!

I ima jos nesto sto nama, Lalosima pada zdravo tesko: to je sto izbeglice, cim su stigle, pocele su da se ponasaju kao da su oni tu domacini, a mi gosti!

Izgeda to je deo njihovog DINAROIDNOG MENTALITETA. (Naravno, to ne vazi za sve izbeglice, ima i onih koji su imuni na ovo mentalno oboljenje i veoma se lepo uklapaju sa nama odavde).

Ne pricam ode o tima. Njima svaka cast i dobro dosli.

A ostali....

swba
09.08.2006, 19:38
Neznam cemu sva tvoja iskompleksiranost Krajisnicima i to bas ovih dana. Covjece prvo radi ljudskosti ako ne zbog necega drugog izreci pomen za sve pale zrtve, pa onda kreni sa osudom prezivjelih. Ovih dana je godisnjica od cuvene Oluje, 11 godina, no nebi me cudilo da si birao bas ove dane da krenes sa pljuvanjem.

Razlike ce postojati i to je manje vise razumljivo. Razlicit menatlitet, razliciti obicaji i sl. No da bi dosljaci se sto brze asimilirali u novu sredinu treba i dobra volja nove sredine. A toga izostaje i te kako.

I reko bi jos nesto, al ne znam da mi ovde neko ne zameri, mozda moderator il njegov moderator: kad vidim neke pridoslice iz Krajine u Vojvodinu, uhvatim sebe u nastranoj i gresnoj misli da ponekad malkice i razumem Hrvate...
Vjerovatno si setajuci forumom i vidjevsi neke moje reakcije ovim mislio na mene. To sto sam moderator ne oduzima mi pravo da iznesem i ja svoje misljenje, a isto tako me ne uzdize iznad tebe. Ja sam samo obican clan isto kao i ti ;)
i ovaj moderator ti nece zamjeriti nista. Naslusao sam se ja i bljuzgavijih izjava od ove tvoje i vjeruj svaka me samo jaca. Ako nas time mislis postidjeti to je samo dokaz da nikada u zivotu nisi pokusao da upoznas Srbina Krajisnika... a shodno tome to ce biti da je i glavni problem tvojih kompleksa ;)

Edit: sto promijeni post.. pa najsocniji dio si izostavio... de se ti priupitaj sta ti ustvari mislis o Krajiskim Srbima ;)

Zlatni mis
09.08.2006, 20:25
Postovani gostovani gospodine moderatoru, ja drzim da se i Vi pridrzavate onoga sto pise u zaglavlju ovih diskusija:

Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu
.................................................. ...............................................

Uzdam se u Vasu DEMOKRATICNOST, jer problemi se resavaju DISKUTOVANJEM, a ne banovanjem ili cenzurom.
Jer, kad ljudi ne mogu recima da rese problema koji POSTOJE, ostaje motka da ih resava...(A ta solucija i nije tako daleko kao sto se nekome cini...)
************************************************** *

To sto se pogodilo da ja ovaj topik postavim bas u vremena neprijatnih secanja na Oluju (predpostavljam zbog ijekavskog da je i Vas oluja denela kod NAS, u Vojvodinu) je zato sto sam cuo za ovaj forum pre par dana i tada se registrovao na njega.
Cista koincidencija, nikako zla namera.

Inace, perfektno poznajem Kraisnike, Hercegovce i Bosance ziveo sam jako dugo sa njima u Vojvodini i Bosni, verovatno ih poznajem bolje nego Vi, jer sam sigurno striji od Vas.
.................................................. ......................................
" No da bi dosljaci se sto brze asimilirali u novu sredinu treba i dobra volja nove sredine."

Meni se cini da vise fali volja DOSLJAKA da se aklimatizuju na staru sredinu...(Vi ste ociti primer svojim pisanjem. Vec ste poceli da mi delite lekcije sa pozicije sile)

Znate li da 30% ljudi NIKAD ne moze da se navikne na promenu sredine, bez obzira kako se sredina ponasa prema njima? Poznato Vam je to? Poznato Vam je da su se nakon 2. sv. rata 30% ljudi vratilo na svoja stara ognjista jer nije moglo da se navikne na ravnicu?
.................................................. .........................................
"Vjerovatno si setajuci forumom i vidjevsi neke moje reakcije ovim mislio na mene."

Ma nisam Vas do sada ni primetio, verujte mi. (Ali sad jesam!)
I taj pasus koji ste kopirali, ja sam izbrisao, bas da neko ne bude previse povredjen. Mozda bih i ja trebao da ocvrsnem, kao Vi?
.................................................. .............................................
" Naslusao sam se ja i bljuzgavijih izjava od ove tvoje i vjeruj svaka me samo jaca."

Nisu to, JARANE MOJ, nikakve bljuzgave izjave, odakle ti PRAVO da tako nesto izjavis, a jos ti je BLATO NA CIPELAMA!

E vidis TO JE BAS ONO sto mi, stari Vojvodjani kod vas, DODJOSA ne podnosimo! Prepotenciju bez pokrica!

I u CEMU tebe jacaju takve izjave?

Da pobedis starosedeoce i da im se NAMETNES, jer mi smo svi BLJUZGADZIJE, AUTONOMASI i SLABICI?

Pazi da se u tome ne poseces...Nema vise Tite...

Meggy
09.08.2006, 20:49
Gospodine nedinaroidni,

Mene jako zanima kakvo bi bilo Vase misljenje da su, kojim slucajem, Vojvodjani bili prinudjeni da izbegnu bilo gde i da se oni prilagode nekom drugom mentalitetu koji karakterise sredinu u koju su dosli. Sta mislite, nedinaroidni gospodine, kad bi Vas isti ti Krajisnici gledali popreko jer ste dosli kod njih, a Vas mentalitet, zaboga, odudara od njihovog?!

Mislim, oduvek su mi takvi samozivi ljudi poput Vas, koji gledaju samo svoje dupe, izazivali razne gastrointestinalne tegobe, ali mi ih je uvek nekako bilo zao sto ih je majka priroda nacinila takvima, te nisu u prilici da budu saosecajni, niti da se opuste i uzivaju u zivotu, bas zbog te izrazene zelje da se prikazu inferiornima u odnosu na druge i umisljenosti da su Bogom dani samo zato sto zive tamo gde zive.

Pitam se dokle ide ljudska glupost... :roll:

swba
09.08.2006, 20:55
B92: Pre tri godine u Srbiji je bilo 388 kolektivnih centara u kojima je bilo smešteno preko 25 hiljada ljudi. Sad ih je ostalo oko 120 u kojima se nalazi oko 11 hiljada izbeglih i raseljenih. Jedan od najvećih u okolini Beograda je i Kolektivni centar u Krnjači. Međutim, Kolektivni centri se polako zatvaraju. Mnogi koji su izbegli iz Hrvatske nisu ni bili u zajedničkom smeštaju, već su se tokom ovih deset godina često selili i menjali adrese.

Ekipa B92 razgovarala je sa stanovnicima nekih kolektivnih centara, koji su izbegli u vreme "Oluje" iz Krajine.

Ines Davidović: "Pa, u Borči baš ima onako, ima ih i iz Bosne, ima ih iz Hrvatske, ima ih i sa Kosova i svukud. Baš ima onako izbeglica dosta. Neko stoji privatno pa počne nešto, ili neko ko ima pare, ko je imao dolje pare pa doneo ili nešto prodao, on ide malo brže, ali uglavnom svi tako hoće malo placa i kućice i tako to da imaju, da imaju nešto svoje, jer valjda odavde nećemo dalje nikud."

Danica Milašinović: "Kad smo došli ovde nismo znali kuda ćemo. Ja imam tetku u Pančevu. Tu smo bili jedno mjesec-dva dana kod tetke, posle smo otišli u Barandu, jedno mjesto, to je prema Zrenjaninu u Vojvodini. Tu smo bili godinu dana u tetkinoj kući, posle smo prešli privatno da stanujemo. Radili smo svašta, išla sam da kopam, da čistim ljudima, na primer, koji su se bavili baštovanstvom, da im pomažem, čistim luk. Muž moj, koji ništa nije radio osim što je radio u policiji, svašta je radio, to ga je natjerala muka, stvarno se i naučio svašta. Tako smo preživljavali. Na primer, predali smo par puta molbe da bi nešto dobili od Crvenoga krsta, neku pomoć, od toga ništa nismo... Ovo sve što smo stekli, stekli smo sami."

Ines Davidović: "Bili smo u Donjem Milanovcu četiri mjeseca, od kraja avgusta do kraja decembra. Tu smo našli onda u tom selu neku kuću. Čovek nije tražio kiriju, samo da je održavamo i radimo njegovo imanje, pošto je tu bilo više vlasnika iz te kuće, jedan je bio u tom selu, jedan u Švajcarskoj, tako da niko nije vodio računa o tome. Znači, tu smo došli krajem decembra, pred samu Novu godinu. Nismo imali drva, nismo imali ništa. Nekolike prnjice, nešto smo imali svoje, to nam je to, i traktor i prikolicu. I stvarno, taj narod tamo kad smo došli, neko nam je dao drva, neko ovo-ono, tako da preguramo tu zimu."

Danica Milašinović: "Radili smo kuću u Vojniću. Kao muž ranije će da ode u penziju, hajde pa da uradimo tamo kuću u Kordunu, u Vojniću. Tamo je muž moj rođen, a ja sam inače iz Like, Ličanka. I tu kuću smo prodali onda. Moj svekar i svekrva su se vratili i onda su oni prodali nama tu kuću, i sa tim parama smo kupili ovde plac. Ova kuća bela do prve ploče je deset godina stara, onda smo donji dio... Nije ništa bilo urađeno, to smo dogradili i ozidali novu."

Ines Davidović: "Radili smo sve i svašta i ja i muž, i svekrva i svekar, svi, išli smo za dnevnice. Kopali smo kukuruz, na jesen smo brali, sadili smo papriku, sve šta je kome trebalo, sekli drva. Muž i svekar su nešto traktorom onako vozili. I tako smo preživljavali jedno dve godine. Kasnije su videli da nema od tog života ništa, imaš samo za hranu, nemaš ništa. Ipak si u tuđoj kući, ne možeš cijeli život tu da budeš. Onda su svekar i moj muž otišli ovdje u Borču, u podstanare. Pardon, prvo smo zaradili pare dolje u tom selu, skupili smo za plac. Kad smo skupili za plac ovdje su ga kupili, onda su oni prešli ovdje da rade kao građevinci, i malo po malo svi smo prešli tako. Pod, ploča, goli zidovi, ništa, ali samo da smo na svom."

Marko Barić: "Stigli smo sa sretnom ’Olujom’ u Beograd. Smestili smo se kod moje sestre, u stanu od 44 kvadrata, tu smo živeli jedno devet meseci. Ja sam kasnije našao posao, radio sam na građevini. Našli smo neki stančić na Đermu iz kojeg smo morali izaći 1.11. Tad smo otišli u Inđiju kod njezinih koji su bili podstanari, bili smo jedno dva meseca tu. I ono što kažem, bog nas je pogledao pa smo preko nekih dobrih ljudi, tadašnjeg sekretara, došli ovde u Bogovođe. Ja sam počeo da radim kao domar. Malo smo se, što kažu, koliko toliko snašli."

Jelena Barić: "Kad smo ovde došli tad su bile izbeglice iz Bosne i iz Hrvatske. Oni su iseljeni pre dve godine. Tad je bilo malo i lakše i što se tiče zime, grejanja i svega, non-stop je bilo neko kretanje tu. Sad samo ima rekreativna nastava koja ide leti i na proleće, a zima je užasna. Zimi ne može odavde da se ide dok nam vojska ne probije ovaj put, i tako. Nema autobusa, ima ujutru samo radnički i posle podne u tri sata ima, tako da nema ni do grada da se ode baš tako često."

Marko Barić: "Na primer, Lazarevac je udaljen 16 kilometara, Vlajkovac nešto manje, slabe su komunikacije i veze. Tako da, sutra dete kad krene u Srednju školu, ne znam."

jel na ove ljude mislis... sve sam profiter do profitera, nema sta

Zlatni mis
09.08.2006, 21:08
Gospodine nedinaroidni,

Mene jako zanima kakvo bi bilo Vase misljenje da su, kojim slucajem, Vojvodjani bili prinudjeni da izbegnu bilo gde i da se oni prilagode nekom drugom mentalitetu koji karakterise sredinu u koju su dosli. Sta mislite, nedinaroidni gospodine, kad bi Vas isti ti Krajisnici gledali popreko jer ste dosli kod njih, a Vas mentalitet, zaboga, odudara od njihovog?!

Mislim, oduvek su mi takvi samozivi ljudi poput Vas, koji gledaju samo svoje dupe, izazivali razne gastrointestinalne tegobe, ali mi ih je uvek nekako bilo zao sto ih je majka priroda nacinila takvima, te nisu u prilici da budu saosecajni, niti da se opuste i uzivaju u zivotu, bas zbog te izrazene zelje da se prikazu inferiornima u odnosu na druge i umisljenosti da su Bogom dani samo zato sto zive tamo gde zive.

Pitam se dokle ide ljudska glupost... :roll:

Postovana g-.djice Meggy,

Prvo, ja se uzdrzavam da Vas nazivam nickovima koji nisu Vasi, cisto iz kulturnih i kavaljerskih razloga. Ocito Vi o tome ne vodite racuna. Nije bitno, zovite me i krcag, samo me nemojte razbiti..

Drugo, nema prostora na teritoriji Balkana koji je kroz istoriju vise stradao od Vojvodine....

Znate onu divnu pesmu:

"Napadali na moj salas vuci,
Plaili ga i Nemci i Turci..."

Pa ipak nismo begali ni u Krajinu ni u Srbiju, nego smo odlazili POD LED...
Zato nemojte da mi filozofirate velike filozofije...Previse mojih je otislo pod led i previse ih je stradalo u teskim vremenima, a nikom se nisu nakacili na grbacu, da bi mi sad Vi delili lekcije iz nekog fals morala !

Nisu Kraisnici dolazili da oslobadjaju Vojvodinu, vec je general Drapsin (Turinac) i Vojvodjanske brigade oslobadjale Bosnu, Krajinu, Trst...

Znate onu staru:

"Kad su Sremci krenuli.."?

Gde im je tada bio Draza Mihajlovic u koga se sad kunu iz Novog Sada???

No, necu da se svadjam sa Vama. Ne...

Ocito je da ne razumete o cemu se radi: nisu u pitanju LICNE SIMPATIJE.

U pitanju su KULTURNO ISTORIJSKE razlike.

Ali, to cemo shvatiti tek kad nas osine po glavi.

Do tada cemo GLUMITITI NAIVNOST i izvoditi LJUBAVNE PANTOMIME.

PS. Znate li onu veliku Djokinu filozofsku misao:

"Nisu svi ko Dostojevski.."

Meggy
09.08.2006, 21:36
Pa ipak nismo begali ni u Krajinu ni u Srbiju, nego smo odlazili POD LED...
Zato nemojte da mi filozofirate velike filozofije...Previse mojih je otislo pod led i previse ih je stradalo u teskim vremenima, a nikom se nisu nakacili na grbacu, da bi mi sad Vi delili lekcije iz nekog fals morala !

Postovani gospodine,

Ako me secanje dobro sluzi, u to vreme o kojem pricate (a tice se drugog svetskog rata), kada su Vojvodjani leteli pod led, cela tadasnja Jugoslavija je bila okupirana. Razlikovali smo se samo po tome ko nas je okupirao. I ko je tu uopste mogao da bezi kod koga kad su svi bili zahvaceni ratom, pitam ja Vas? Da li Vi uopste pravite razliku izmedju tog rata i ovog o kojem pricate u uvodnom postu? Bila bih Vam zahvalna kad biste bili ljubazni da objasnite gde su to konkretno Vojvodjani mogli da pobegnu da ne bi bili baceni pod led?

Hvala.

Meggy
09.08.2006, 21:48
E, da, postoji i jedan vic vezan za muke Vojvodjana u to vreme... Zali se Bosanac, kao, za vreme rata bila velika nemastina, glad, nisu imali sta, pa morali korenje da jedu... Slusa Lala, pa kaze: Jeste, jeste, secam se ja, jednom čak dve nedelje nije kvasca bilo! :lol:

Zlatni mis
09.08.2006, 21:58
Vojvodjani su uvek sluzili samo da nekom pomazu, da nekog oslobadjaju, stite i da nekog HRANE...Od Slovenije do Kosova...

Secate se pesme Djure Jaksica:
"Padajte braco, plimte u krvi..." kad je trebalo pomagati Srbiji...

Ili kada je trebalo forsirati front na Batini...Nisu dosli ni Kraisnici ni Bosanci...Tada su svi bili 6. licka koja se borila ispod Jorgan planine, ko zna gde...

Vi mislite da bi Vojvodjane neko primio kada bi zagustilo!?

Ja ne mislim!

Ja mislim da bi rekli tada: "Pa oni su bogat region, neka se brane sami!"

Iz Vojvodine su UVEK SVI VUKLI.

Niko nikad nije dao nista!

Ta mante se te drvene filozofije!

I nikako da mi odgovorite na pitanje: ZASTO su sve izbeglice stigle u Vojvodinu i Beograd, a niko na Kosovo i uzu Srbiju?

Ljudi kazu da su ISKAKALI IZ VOZA U HODU kad su hteli da ih posalju na Kosovo!

Ali sad su OVDE, NA NETU, vrlo veliki patrioti...

Makar sta!

Zlatni mis
09.08.2006, 22:01
E, da, postoji i jedan vic vezan za muke Vojvodjana u to vreme... Zali se Bosanac, kao, za vreme rata bila velika nemastina, glad, nisu imali sta, pa morali korenje da jedu... Slusa Lala, pa kaze: Jeste, jeste, secam se ja, jednom čak dve nedelje nije kvasca bilo! :lol:

Taj vic meni i nije smesam jer su mi sva tri strica poginula u ratu sa okupatorom, otac bio tesko ranjen na Batini, a deda strasno mucen od komunista (odakle li su ti samo bili?) kao kulak...

I oteli nam SVE, pa dali DODJOSIMA...

I jos nisu vratili, al vratice....

Meggy
09.08.2006, 22:24
Vojvodjani su uvek sluzili samo da nekom pomazu, da nekog oslobadjaju, stite i da nekog HRANE...Od Slovenije do Kosova...

To je sasvim neka druga tema (vec deseta na ovoj zapocetoj) i ne vidim kakve sad to konkretno veze ima sa izbeglicama. Pa, ko drugi da ih hrani nego Vojvodina? Da niste mislili mozda da ce Crnogorci da gaje psenicu i kukuruz? Mislim, o cemu mi ovde pricamo?

Vi mislite da bi Vojvodjane neko primio kada bi zagustilo!?

Ja ne mislim!
E, pa ja mislim da bi, a svako ima pravo na svoje misljenje... ili mozda mislite da svako ima pravo na Vase misljenje?

Ja mislim da bi rekli tada: "Pa oni su bogat region, neka se brane sami!"
I sami znate da od tog bogatog regiona vise koristi ima Beograd koji veci deo tih para uzima, a to ne znamo samo mi, vec i svi ostali.

I nikako da mi odgovorite na pitanje: ZASTO su sve izbeglice stigle u Vojvodinu i Beograd, a niko na Kosovo i uzu Srbiju?

Ljudi kazu da su ISKAKALI IZ VOZA U HODU kad su hteli da ih posalju na Kosovo!
Pa, pobogu, zar ocekujete od nekog ko bezi iz jednog ratnog podrucja da drage volje ode na drugo?! Lako je druge kritikovati, a videla bih kakav biste Vi vajni patriota bili kad bi Vama gorelo pod nogama! I opet prica o dvostrukim arsinima postaje aktuelna...

Taj vic meni i nije smesam jer su mi sva tri strica poginula u ratu sa okupatorom..
E, isto je tako vecini tih izbeglica o kojima Vi pricate neko od rodbine poginuo i mislim da im je posle toga najmanje potrebno da im neko drzi govoranciju o tome kako se nisu prilagodili mentalitetu Vojvodjana. Tjah! Kakav sebičluk!

I da li su te izbeglice mozda krive za to sto su vama stricevi poginuli u ratu sa okupatorom?!

Zlatni mis
09.08.2006, 22:40
E, isto je tako vecini tih izbeglica o kojima Vi pricate neko od rodbine poginuo i mislim da im je posle toga najmanje potrebno da im neko drzi govoranciju o tome kako se nisu prilagodili mentalitetu Vojvodjana. Tjah! Kakav sebičluk!

I da li su te izbeglice mozda krive za to sto su vama stricevi poginuli u ratu sa okupatorom?!

Zavrsavam pricu sa Vama po ovoj temi.
Da vas ne bih gadno uvredio, sto mi njie cilj.
Bolje da pricamo o sexu.
Tu se mozda malo vise razumete.

Meggy
09.08.2006, 22:47
Pa, izgleda da smo na obe teme zavrsili raspravu :lol:

I samo jedna mala napomena: uvrede tako prepotentnih osoba me nikad nisu posebno pogadjale :smoke:

Bilo mi je drago razmenjivati misljenja sa Vama :osmeh:

Lady S
09.08.2006, 22:53
Drago mi je da ste razmenili mišljenja, a još draže da ste sa istom razmenom završili.

Ukoliko neko od članova bude imao šta da probesedi vezano za temu - neka izvoli. Svi ostali unosi će biti momentalno obrisani.

Hvala

Goga
09.08.2006, 23:02
Ružno je i ne priliči.. Ovakav završetak "razmene" mišljenja. Ne mogu da verujem.
Zar nismo svi isti pod kapom Nebeskom???
To, što je neko možda snalažljiviji od mog supruga ili mene, pa lakše dolazi do novca, boća svake nedelje, lepo izgleda, možda je veći borac..
Ne, ne.. Nije on kriv, o kakvoj krivici ovde uopšte pričamo:roll: ??
Možda bismo trebali da naučimo neke stvari od tih ljudi (kako im je samo oni znaju), recimo da čuvamo tradiciju, da i kad nam je teško,jako teško pevamo ili se smejemo..
Ima toliko toga..
Lako je, tačnije najlakše kriviti nekog drugog, verovatno manje boli sopstveni neuspeh..

Uz dužno poštovanje..

Zlatni mis
10.08.2006, 00:02
Drago mi je da ste razmenili mišljenja, a još draže da ste sa istom razmenom završili.

Ukoliko neko od članova bude imao šta da probesedi vezano za temu - neka izvoli. Svi ostali unosi će biti momentalno obrisani.

Hvala

Postovana Administratorko,

"Vojvodina nije geografski pojam, to je nacin zivota!"

Ta parola mi se dopada: Zdravo, puno, mlogo, jako....

Bojim se da cemo morati da menjamo taj nas nacin zivota pod uticajem pridoslih faktora....

Kanda su se i ovde infiltrirali, pa hoce da nas, stare Vojvodjane, ISTISNU i odavde, ko sto im je stari obicaj da rade svud i na svakom mestu, di god stignu...(Probajte da tu svoju divnu frazu postavite na Politici u Serbian cafeu, al poneste kisobran, kad pocne njihovo pljuvanje u horu..Tek da SHVATITE o KOM nacinu zivota i mentalitetu se radi i sta oni ZAISTA misle o nama)

(Ne brisite, u vezi je teme!:roll: )

yige_gui
10.08.2006, 00:24
nemam puno vremena da kazem sta bi eventualno sve mogla da kazem na ovu temu..samo umesto sto ljudi pljuju jedni po drugima, po svojim korenima (ne bitno sto su ti koreni na razlicitim geografskim podrucjima) i po precima, trebali bi da malo promisle mozgom i da vise shvate da treba da se ujedinjujemo protiv onih koji nam zapravo "zlo" zele.. odnosno onih koji su nam vec nanjeli sve tegobe poslednjih 15/ak godina.. a ne da se prepucavamo izmedju sebe.. pa celi Balkan, pa i sire, vuche iste korene, a ljudi se prepucavaju oko nebitnih stvari.. idi molim tee :roll: kao da je bitno jesi iz Gornjeg Sela ili si iz Donjeg Sela :roll:

swba
10.08.2006, 09:10
Uvijek i uvijek sam bio protiv bilo kakve generalizacije, tj. protiv priljepljivanja karakteristika pojedinaca na cijele grupe. Mislim da problem i nije toliko izrazen na samoj relaciji "domaci-dodjosi" koliko na relaciji "bolesnimozak-bolesnimozak"...

11 godina je proslo od kako je onaj nesrecni konvoj napustio Knin i krenuo u beznadje spasavajuci goli zivot. Pogledajte djecu od 11 godina, vec su krenula u 5 razred i vec imaju neki svoj stav i pojam o svijetu oko njih. Oni ne poznaju Knin i ljepote Dinare. Za njih je njihov svijet tu u Novom Sadu, Beogradu, Nisu i ko zna gdje sve ne. Oni se ne uklapaju, oni se ne prilagodjavaju... oni su rodjeni tu, oni tu odrastaju a pored njih i njihovi stari nemaju mnogo izbora vec uklopiti se u sredinu. Da ide tesko, ide. Da treba vremena, treba. I uparvo je vrijeme to koje ce dovesti stvari na svoje mjesto. No i pored toga masa njih bi i htjela da se vrati u svoju Krajinu ali nekim zakonima u Hrvatskoj je to totalno onemoguceno. Znam dosta njih koji cekaju na povrat imovine vec dugo. A za to vrijeme zar je za ocekivati da si stalno u kolektivnom centru, neciji podstanar. Zar nije nehumano zavidjeti nekome jer se skucio, nasao posao i pokusava da normalno zivi.
Povratnicke price su tema za sebe, ohrabrujuce do bola.

Ja nisam iz Kninske Krajine vec iz Bosanske, ali sudbina mi je ista sudbini tih ljudi. Nisam dosao u Vojvodinu niti gdje u Srbiju, niti me je ko donio. Ostao sam u svojoj Krajini i prilagodio se novoj sredini. Kad sa 10 godina napustis rodjenu kucu u 25oj, koliko je meni sad, vise je se i ne sjecas. Tuzno ali istinito. U tebi zivi neki zal ni sam ne znas za cim. Zal za minulim vremenima i nesrecnom sudbinom koja nas zadesila. No kad ukljucis malo realnost u sve to u tebi zavlada strah. Strah za potomstvom, jer ne zelis da sutra tvoje potomstvo prolazi kroz isti pakao kroz koji si prosao ti. Ne zelis da sutra tvoja djeca budu na marginama osude i odbacivanja od sredine u kojoj si se, najmanje svojom voljom, nasao. Ne zelis da sutra tamo neki bolesni mozgovi Milosevica, Izetbegovica i Tudjmana vodjeni ko zna cijom rukom kroje crnu kapu tvom potomstvu. Zarad njih sam se odrekao rodne grude, zarad njih trpim ovo sto trpim i zarad njih cu i opstati i izdrzati.

Znam da bodu oci nabudzeni kreteni ali pogldejate malo oko sebe. Mozda negdje i vidite samohranu majku koja zivi u nedovrsenoj kuci. Njen svijet nije ni tu niti vise tamo. Nju ne zanima jel je okolina cijeni i prihvata. Ona ce sve to da proguta i pretrpi zarad svoje djece. Ona nece pokusati da promjeni nista, vjerujte, samo ce gledati kako da djetetu kupi igracku i izmami mu osmijeh. Takvih je vecina, ali vecina pred kojom se zatvaraju oci, vecina koju niko ne prihvata, vecina koju niko ne razumije... a to boli, neopisivo boli.

Hvala svim ljudima sirom Srbije i Vojvodine koji su pokazali iole razumjevanja onda kad nam je bilo najpotrebnije. Bez njih i njihove pomoci sigurno bi bilo jos teze prebroditi sve ove godine borbe za goli zivot. Izvinjenje svima onima kojima se ikada ucinilo da mi pokusavamo oteti vase ili vas promjeniti. Mozda vicemo kad telefoniramo, mozda vas oslovljavamo sa ti, ali to smo sto smo. Ponekad smo se i suprtostvaili vasem misljenju, ali zaboga i mi smo ljudi. Mozda smo okarakterisani kao gradjani 5og ili 10og reda ali i kao takvi imamo pravo da iznesemo svoj stav.

vlado
10.08.2006, 11:29
Ja ljudi, zaista, nit' volim politiku nit' sam iz Vojvodine al' ovo brate moram da prokomentarisem. :ljutko:

Samo...Zar su morali BAS SVI da izbegnu u Vojvodinu i Beograd?

Jedna informacija za tebe. Kraljevo je primilo 30.000 izbeglica sa svih strana, tako da nemoj da baljezgas da su dosli samo u BG i Vojvodinu ( zaista ne znma koliko ih tamo ima :huh: ).

kad vidim neke pridoslice iz Krajine u Vojvodinu, uhvatim sebe u nastranoj i gresnoj misli da ponekad malkice i razumem Hrvate..

:blink: :wacko: :huh: RAZUMES HRVATE????!!!! Da li si ti choece gledao snimak na RTS-u na kome "Crne mambe" KRVNICKI ubijaju neduzne, nenaoruzane civile.

Komadant: Ubij, Ubij!!!
Izvrsitelj: :kalas: :kalas:

I ti to razumes?! :blink: :blink: :blink:

Galahad
10.08.2006, 13:00
Sve pokushavam da se suzdrzhim od pisanja na ovu temu, ali ne mogu, moram da dodam i ja mojih 5 para...

Ekstrema je uvek bilo, i na jednoj, i na drugoj strani... Swba je lepo napisaom da manjina kretena, jako bode ochi... Jedna od najloshijih ljudskih karakteristika, je shto preuranjeno donosi zakljuchke, i sklona je etiketiranju grupe, na osnovu pojedinaca... Razumem i stav Zlatnog misa, samo sto su njegova vidjenja stvari ekstremna, shto nije Vojvodjanski...

Uhvatim i ja sebe nekad da psujem po dodjoshima, i sve to, ali ima Djole pesmu i za to, a zove se Dodjoshka, i jedan stih, koji kazhe, "Zumbuli su zumbuli, a ruzha je ruzha, pa da na kraj sveta iznikne"...

Naravno da je 80% izbeglica na ivici egzistencije, i da se gleda samo da skrpi kraj sa krajem, nahrani dete, obuche ga, i poshalje u shkolu... Ipak, problem lezhi u onih 20% najglasnijih, koji su onaj pravi shljam, i uklapaju se sa svim ostalim shljamom iz sveta... Oni su ti koji pokushavaju da nash nachin zhivota pretvore u nachin zhivota koji njima odgovara, ne oni neduzhni ljudi koji su proterani...

Sa stavom da malkice i razumesh Hrvate, se duboko ne slazhem, jer je vrlo ruzhno retji tako neshto... Jesmo naopak narod, i radimo uvek na sopstvenu shtetu, ali majku mu... Pa shta imaju neduzhni ljudi sa tim, shto se par kretena napilo, i reshilo da pravi velike srbije i velike hrvatske... 98% ljudi se tu nashlo sluchajno, i sasvim je neduzhno... Predlozhio bih ljudima da prochitaju knjigu Nenada Chanka, "Ratovi Dolaze", koju je napisao '93 godine mislim, kada se vratio sa ratishta... To shto je on tada napisao, se deshava do dan danas... Malo je jezivo... Odlutah ja od teme...

NIJE Vojvodjanski biti ekstremista, i MRZETI sve koji su razlichiti... Vojvodjanski je VOLETI sve zhive ljude oko sebe, i pomotji im koliko god se mozhe... Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... Ne uvek, ali u vetjini sluchajeva... Nikad sila nije nishta postizala, samo dodje do ekstremnije reakcije sa druge strane, pa onda u krug... I dokle?

Balkan je tema o kojoj mozhe da se divani godinama, a da se tek zagrebe povrshina, ali poenta je, da se manemo glupih i ispraznih pricha, i da gledamo malo kako da nam bude bolje... Bavimo se dogmatskim temama, koje sluzhe za zaludjivanje mase, i za skretanjem pazhnje sa pravih problema...

Jeste najvetji procenat izbeglica u Vojvodini i Beogradu, chitava sela su nastajala po Vojvodini, ali shta sad mi treba da uradimo? Da se spushtamo na nivo onih koji su ih oterali iz njihovih kutja, i zbog kojih su doshli ovde? Ne... Treba da im nekako pomognemo, da stanu na svoje noge, ako hotje da se vrate, da im pomognemo, ako hotje da ostanu, da im pomognemo... Uvek je lakshe sa nekim lepo razgovarati... Ako se stalno pljujemo, netjemo mi daleko dogurati...

Tako da, dame i gospodo, porazmisliti o frazi "Vojvodina je nachin zhivota", dobro porazmisliti, i obuzdati strasti...

Mish
10.08.2006, 13:09
Naravno da je 80% izbeglica na ivici egzistencije, i da se gleda samo da skrpi kraj sa krajem, nahrani dete, obuche ga, i poshalje u shkolu... Ipak, problem lezhi u onih 20% najglasnijih, koji su onaj pravi shljam, i uklapaju se sa svim ostalim shljamom iz sveta... Oni su ti koji pokushavaju da nash nachin zhivota pretvore u nachin zhivota koji njima odgovara, ne oni neduzhni ljudi koji su proterani...

Upravo zbog ovih koji upadaju u oči, koji na sve načine pokušavaju da promene moj način života, moju rodnu grudu, i sama sam neretko sklona etiketiranju svih "dođoša". Znam kakvu nepravdu ovim etiketiranjem nanosim poštenim izbeglicama koji se samo bore za svoju egzistenciju, ali jednostavno budem isprovocirana šljamom i polusvetom.

Galahad
10.08.2006, 14:47
Naravno, i ja sam chesto uhvatim sebe da to pomislim... Tuzhno je shta je par, par... Izopachenih degenerika, uradilo sa nama svima... Pokushavam na sve nachine da obuzdavam sopstvene strasti, i da ne pljujem po svima, generalizovano, vetj da opljujem samo te pojedince...

Mozhda ovo odskache od teme malo, ali je i vezano za nju... Ako nije vezano, izvinjavam se, i zamolio bih nekog od moderatora da obrishe ovaj deo posta... Nedavno sam imao priliku, da mi jedan od onih pripadnika 20% shljama, uputi jedan divan kompliment: "Ako ti se ne svidja, vrati se odakle si doshao"... Na ovo sam je sa samo nasmejao, vishe zbog sebe, nego zbog njega, jer ne zhelim da gubim zhivce na kretene... Kreten je naravno posle seo u svoj novi Mercedes, i otishao... I opet Djole: "Nisam ja doshao, di da se vratjam, tu je sjahao, moj askurdjel..."

Tih 20% treba lepo u apsanu, da tucaju kamen, jer niko od njih nije chist, i svi su one najobichnije ratne profiterchine i kriminalchine...

Opet sam se iznervirao :uzbud: ... Bozhe, kako politika NIJE Vojvodjanski...

vlado
10.08.2006, 16:03
Da, upravu ste:uredu: Najgore je to sto se taj sljam odomacio, pa smo jos i mi stranci u svojoj rodjenoj zemlji :blink:

I uvek taj sljam ima prednost. Uvek neke donacije, trte mrte.... Ok je da se donacija daje onima kojima je ona zaista potrebna, a ne da te pare trosi neki bilmez na "mecku" C klase i stan od par totina kvadrata :ljutko:

Zlatni mis
10.08.2006, 16:44
Ja ljudi, zaista, nit' volim politiku nit' sam iz Vojvodine al' ovo brate moram da prokomentarisem. :ljutko:

Jedna informacija za tebe. Kraljevo je primilo 30.000 izbeglica sa svih strana, tako da nemoj da baljezgas da su dosli samo u BG i Vojvodinu ( zaista ne znma koliko ih tamo ima :huh: ).

:blink: :wacko: :huh: RAZUMES HRVATE????!!!! Da li si ti choece gledao snimak na RTS-u na kome "Crne mambe" KRVNICKI ubijaju neduzne, nenaoruzane civile.

Komadant: Ubij, Ubij!!!
Izvrsitelj: :kalas: :kalas:

I ti to razumes?! :blink: :blink: :blink:

Dragi Vlado, deckicu moj mali....Tebi je tek 13 godina, a ja sam imao skoro 30 kad je umro Tito!

Kako ti i ja mozemo RAVNOPRAVNO razgovarati ovde o politici?

I uvek od sada, pre nego sto pocnemo da nesto diskutujemo, ti i ja, moracemo da se dogovorimo jednu stvar: HOCEMO LI DA PRICAMO KAKO JESTE ILI KAKO BI VOLELI DA JESTE! (Ta dva se jako razlikuju!)
.................................................. ............................................

Naravno, ti si mlad pa se ne secas kada su Hrvati, uoci proglasenja njihovog "tisucljecnog sna" nudili Krajini SVE VRSTE AUTONOMIJE koje na svetu postoje, samo da izaberu koju zele...

Ti se ne secas kako su Kninjani sa opstinske zgrade skidali hrvatsku zastavu I GAZILI JE U BLATU! A TV Beograd je to tako lepo pokazao...(Zamisli samo da to ISTO urade Madjari u, recimo, Subotici sa srpskom zastavom!?)

Niti se secas kada je stigla hrvatska policija da upozori na ponasanje srpsku nejac (citaj izgrednike), a "nejac" odgovorila haubicama...

Ti se ne secas KOLONA TENKOVA I armije koji su iz Beograda kretali za Hrvatsku....A TV sve prenosila...Sta ti mislis, da li jos postoji taj snimak?

Ne secas se ni kada su Arkanovi kriminalci upali u Bjeljinu i pobili sve vidjenije muslimane, i posle "isfabrikovali" pricu kako je sukob poceo zbog ubistva nekog budibog kojeg starog svata...

Ti si mlad, pa to ne pamtis, tada jos nisi bio ni rodjen, ali ima i onih koji duze pamte od tebe...

A ima i starijih od mene koji ne pamte...

Jer, Vlado moj, zapamti ovo: "Nema veceg slepca od onog koji NECE da vidi.."

I jos nesto: da neki ne menjaju smisao onog sto sam rekao - da razumem Hrvate: ja ne razumem hrvatsku krvolocnost u proustastvo (naravno, kod jednog dela nacije!) vec ih razumem u tom smislu da nisu podnosili DOMINANTNI MENTALITET jednog dela Krajinaca zbog cijih je PRIVILEGIJA u Hrvatskoj sve i otpocelo...

Zlatni mis
10.08.2006, 16:58
Jeste najvetji procenat izbeglica u Vojvodini i Beogradu, chitava sela su nastajala po Vojvodini, ali shta sad mi treba da uradimo? Da se spushtamo na nivo onih koji su ih oterali iz njihovih kutja, i zbog kojih su doshli ovde? Ne... Treba da im nekako pomognemo, da stanu na svoje noge, ako hotje da se vrate, da im pomognemo, ako hotje da ostanu, da im pomognemo... Uvek je lakshe sa nekim lepo razgovarati... Ako se stalno pljujemo, netjemo mi daleko dogurati...
Vidi ovako Galahad,

Hrvatska je omogucila svim izbeglicama da se vracaju svojim kucama...Mnogi su se vec vratili...Vise im ne preti nikakva opasnost...(Ta 11 posto od svih turista iz Srbije letuje ovog leta na hrvatskom primorju!).

Treba doneti Zakon da se vrate svojim kucama svi koji su dosli posle 1992. u Vojvodinu. I da im se za nekretnine isplati pravicna nadoknada.

Ne treba ih terati, treba ih STIMULISATI na povratak!

(Zar ne trazimo ISTI TAKAV Zakon na Kosovu?).

Da li bi ti voleo da ti se neki usele u tvoj stan (kad mu u jednom momentu zapreti opasnost) i nece vise nikad da izadje? I jos da pocne da te uci kako treba da radis!
Da li bi i tada rekao: "Treba da im pomognemo da se nekako snadju i ostanu u mom stanu!?"

To ti je isto to.

gogothegreat
10.08.2006, 19:28
Alo, bre, mišu, (da l' si zlatan ili (more likely) beo (od praha možebiti) to će utvrde nadležni organi vlasti :uredu: ), puška te ub'la, pa jeR ti stvarno misliš da smo mi ovde na bunikama odrastali i da možeš svima da nam soliš pamet :ljutko: samo zato što si, po nekoj svojoj, iskrivljenoj računici, ćopavog Zagorca ispratio sa "skoro" 30 godina :blink:

Mala digresija iz naše novije historije: Najveći mašin-bravar naših naroda i narodnosti je, kol'ko me sećanje služi a služi me, ljubičice krenuo da miriše odozdole 1980. godine. S obzirom da se ti ovde izjašnjavaš kao isluženi 39-godac, to me navodi na zaključak da si začet negde tokom 1967. godine, dakle na vrhuncu hipi-pokreta, međ' decom cveća ;) , što je, izgleda, presudno uticalo na tvoj mentalni sklop (doduše, sudeći po ovde ispoljenoj sklonosti da sa svima zapodevaš kavgu, rekao bih da nisi pazio na času kada su ti roditelji pričali o "pis brader" filosofiji).
DakleM, po svim priznatim pravilima opšte algebre, ispada da si se ti, u vreme smrti narečenog Al Kaponeta, takoreći tek ispilio (teško da se 13 može, primenom bilo koje metode zaokruživanja, navući na "skoro" 30 :blink: ) i da, kako izgleda, nisi ni izbliza bio u stanju da shvatiš kakve je dalekosežne posledice odlazak Velikog Majstora balkanske lože imao na naknadna politička zbivanja "na ovim prostorima".

Elem, sad nešto gledam koji deo tvojih skarednih postova da ovde citiram i, veruj mi, nikako ne mogu da se odlučim koji od njih predstavlja veću laž i baljezgariju, čije bi me kopiranje ovde učinilo grešnim i pred Bogom i pred narodom!
Kažeš da "nema većeg slepca od onog koji NEĆE da vidi", a tebi su, izgleda, sva čula potpuno otupela od kolumbijskog (ili u kom se već brlogu stvarno nalaziš) praha. Missim da bi ovde bilo sasvim bespredmetno komentarisati tvrdnje (kojih bi se i Sanader postideo) da Srbima u Hrvatskoj ne preti više nikakva opasnost, da je 11% srpskih turista letovalo u Dalmaciji :blink: (ne misliš li da bi to ovde trebalo potkrepiti nekom zvaničnom statistikom), a naročito one sumanute komparacije tipa "Zamisli samo da to ISTO urade Madjari u, recimo, Subotici sa srpskom zastavom!?"

Samo pileći (ili mišiji) mozak može da poveruje u tezu o dobrim i uljudnim hrvatskim policajcima koji na kolenima mole krajiške kabadahije da ispoštuju novu vlast i ustašku zastavu, jer će im, tobože, biti pružena puna autonomija, a ovi im, kao, odgovaraju haubicama.

Vidim ja da si ti zadojen na HTV-u, džaba se kriješ iza Eskobarove zastave.

Znaju ovde svi da Krajišnici tada nisu imali ni Jeremijinog topa, a kamoli haubice, da su iz Beograda tenkovi kretali ka Sloveniji (i da su ispraćeni krajnje kosmopolitskim porukama tipa "Jebaćemo Tajči" :uzbud: ), a ne ka Hrvatskoj, i to pod isključivom komandom je-ne-a, u kojoj su tada ključna mesta još uvek zauzimali hrvatski kadrovi! I ti si ovde našao za shodno da nekoga prozivaš za kratko pamćenje! :ljutko: Srbi su u Hrvatskoj, to zna i malo dete, bili svoji na svome još od pamtiveka, a to što ti ovde laprdaš je ista ona Tuđmanova, proustaška parola da "Krajišnici mogu iz Hrvatske poneti samo blato koje su doneli na svojim opancima".

Ali, vrhunac svega je teza da je raspad bivše SFRJ nastao zbog toga što, tobože, europski nastrojeni Kroati "nisu podnosili DOMINANTNI MENTALITET jednog dela Krajinaca zbog cijih je PRIVILEGIJA u Hrvatskoj sve i otpocelo..."

Od srca ti preporučujem da ovakve teze ubuduće pokušaš da plasiraš na zvaničnom web sajtu Nataše Kandić, na GaySerbia ili na LesboCroatia, jer smo te ovde svi odreda prozreli k'o zlu paru, da ne kažem kunu! :smeh:

Što se mene tiče, možeš da nastaviš da ga duvaš. Ja na tvoje buduće provokacije nećem da odgovaram, a slično ću posavetovati i stanovite juniore, koji su još uvek naivni i detinje nevini jer ne znaju kakav sve šljam pliva i po ovim virtualnim vodama.

Over and out!

Zlatni mis
10.08.2006, 19:44
Gospodine Gogothegreat, nemam ni ja nameru da se raspravljam sa velikim patriJotima vaseg kalibra. Da to zelim, mogao bih otici na Serbian cafe, tamo su svi slicni kao vi...Neotesani, primitivni, prosti, glupi....

Ovde pise da se DISKUTUJE (a ne vredja!) sa neistomisljenicima...

Ocito ne razumete rec "diskusija" kao sto je ne razume ni jedan radikal.(Zahvaljujuci tom i takvom mentalitetu Srbija je kao Nokia - svaki dan sve manja i manja!)

A i matematika Vam nije bas jaca strana.

Pokusajte jos jednom, mozda cete biti inteligentniji.

gogothegreat
10.08.2006, 19:58
:off: Oooops, izgleda da sam, potpuno obnevidevši od buljenja u ovu đavolsku spravu, broj poruka pročitao kao broj godina! :stid2:

Daklem, izvinjavam se gorepomenutom Kolumbijcu što sam mu, usled krajnje nepažnje, otfikario petnaestak godina! Sav preostali sadržaj mog prethodnog posta ostaje na snazi. :uredu:

:wtf: :new: Toliiiko godina, a takvo neznanje i zadojenost mržnjom prema svemu što je autentično srpsko - onda me i ne čudi što je, poput nekih još starijih mu istomišljenika, zapalio baš u Južnu Ameriku!

Zlatni mis
10.08.2006, 20:23
Toliiiko godina, a takvo neznanje i zadojenost mržnjom prema svemu što je autentično srpsko - onda me i ne čudi što je, poput nekih još starijih mu istomišljenika, zapalio baš u Južnu Ameriku!
Ni po jada da ste Vi samo u matematici pogresili!
Samo, to ste uvideli, jer su brojevi u pitanju, a druge greske se teze uvidjaju...

I nije mi jasno odakle ste samo zakljucili da se sa mrznjom odnosim prema SVEMU STO JE AUTENTICNO SRPSKO?

Sta to znaci AUTENTICNO SRPSKO???

Sta je NEAUTENTICNO SRPSKO?

De, prekopirajte mi to molim Vas, da se sam uverim, ili cu jos pomisliti da lazete, a iskusni ste forumas!

I, NEMA SMISLA na Forumu Vojvodina, koja je KONGLOMERAT nacija isticati toliko rec SRPSKO...

Vojvodina JESTE i TREBA da ostane deo Srbije, ali stalno isticanje "autenticnog srpskog" je bas kontraproduktivno! Eh, kad bi Vi to mogli da shvatite!

swba
10.08.2006, 21:01
Naravno, i ja sam chesto uhvatim sebe da to pomislim... Tuzhno je shta je par, par... Izopachenih degenerika, uradilo sa nama svima... Pokushavam na sve nachine da obuzdavam sopstvene strasti, i da ne pljujem po svima, generalizovano, vetj da opljujem samo te pojedince...

Naravno! Treba hladne glave prebaciti koju bilmezima; mozda se nekada nesto i upeca za njihov pileci mozak, mada cisto sumljam.
A u toj grupi nedotesanih posebno su mi omiljeni oni sto svoju argumentaciju potkrepljuju godinama i toboznim porijeklom :wacko: Ja ih nazivam "ja pa ja seronje"... zato ljudi moji chill out :smoke:
Sve mi se nesto cini da bi' se u potpunosti uklopio u vojvodjanski mentalitet. (bice da sam neki izrod, cuj pitomi Krajisnik, dje to ima :fijuk: :roll: ) ... ko zna, mozda za sledecu zivotnu destinaciju odaberem upravo jedan od vojvodjanskih gradova 8)

Kunic
10.08.2006, 21:34
Evo da nešto kažem za dnevnik, kao rođeni Novosađan. 8)

Elem, sve dole citirano, što je Mišica rekla je živa istina.

Upravo zbog ovih koji upadaju u oči, koji na sve načine pokušavaju da promene moj način života, moju rodnu grudu, i sama sam neretko sklona etiketiranju svih "dođoša". Znam kakvu nepravdu ovim etiketiranjem nanosim poštenim izbeglicama koji se samo bore za svoju egzistenciju, ali jednostavno budem isprovocirana šljamom i polusvetom.

Daklem, jedna ružna ljudska osobina je traženje mana, umesto vrlina. Činjenica je da izbeglice poistovećujemo sa ratnim profiterima. To je sasvim logično, jer retko srećemo ljude koji su došli na traktoru, a danas isti voze. Te koje srećemo su već posle par meseci traktor zamenili golfom, golf novijim golfom, noviji golf audijem i na kraju audi mečkom. Činjenica je da svoj primitivizam pokušavaju da prenesu na nas "starosedeoce" (namerno pod navodnicima, jer ovde niko nije starosedelac), a primitivizam i bahatost svakog civilizovanog i kulturnog čoveka nervira. Na svu moju sreću, poznajem nekoliko izbeglica koji su došli na traktoru i taj traktor i danas voze. Ne kukaju, jer su srećni što su živi i zahvalni jer ih je sredina primila. A primila ih je, jer nisu nametali svoje navike. To što govore jekavicom je najmanji problem. Ko želi da ih razume - razumeće ih. E sad, većina je i dalje po kolektivnim centrima ili se infiltrirala u sredinu, tako da ili ih ne primećujemo ili nemamo prilike da ih primetimo.

A sada reč-dve o onome što me nervira i dovodi do ludila: šta će, koji moj, 20 sarajevskih ćevabdžinica u Novom Sadu? Šta će gomila nadrkanih kola koji u proseku koštaju 100 somića evrića sa tablicama "tri broja-slovo-tri broja"? Kod koga oni dolaze? Ko su oni? Šta će toliko bosanske muzike u Vojvodini? Selma, Halid, Haris, Baja mali Knindža itd. Ljudi, imate svoju državu, kakva je takva, sami ste je pravili. Ako hoćete da živite u Vojvodini i Srbiji, prihvatite naš mentalitet. Nemojte nas trovati vašim primitivizmom. Vrhunac bezobrazluka i drskosti je doći u Srbiju/Vojvodinu i kukati kako je ovde loše, a kako je preko Drine bolje. Pa, pali preko ako ti je bolje. Sećam se, '99. godina, јedan moj poznanik komentariše: "U jeb'ga, gdje god da dođem počne rat. Idem ja za Bosnu." :uzbud: Takođe se sećam i '95. godine, kada je ceo plato pored Spensa i stadiona Vojvodine bio crven od traktora. Imao sam tada 12 godina i išao sam u mesnu zajednicu da poklonim svoje stare stvari tim jadnim ljudima. Pitam se koliko ih danas živi u kućama sa pozlaćenim WC šoljama. :dry: Jednom prilikom mi se osoba sa nadrkanim kolima i tablicama "tri broja-slovo-tri broja" najebala i postojeće i nepostojeće familije jer sam prešao na zeleno svetlo, a on je imao uslov. Znači, takvi govnari treba da idu na pusto ostrvo, po mogućnošču vulkanskog porekla, gde vulkan svakog sekunda može da proradi. Nabijem ih... :dry:

Bishop
10.08.2006, 22:38
Sad dozvolte da ja kazem koju....Da li je of topic to neka drugi prosude...

Kakve rasprave o starosedeocima,dodjosima,bosancima i krajisnicima..... i
ostalim nacionalnostima..... Evo kako ja vidim sta znaci biti Vojvodjanin.
Biti VOJVODJANIN nije stvar nacionalnosti ili vere vec to vam je STANJE SVESTI,DUHA,KULTURE,NACIN ZIVOTA I POGLED NA SVET. Bojim se da su mnogi poklekli pod svim glupostima koje su nam servirane svih ovih godina i da su mnogo sto zaboravili,pogotovo sta to znaci biti VOJVODJANIN .
Vojvodjani nisu nacionalnost i taj pojam ne treba posmatrati samo kao geografsku odrednicu.Biti Vojvodjanin ne znaci da si rodjen ovde kao i ne znam
koliko kolena pre tebe ili da si juce dosao.
Vojvodjanin i stanje duha , svesti i kulture koje ga odlikuje i cini tim sto jeste je svaki covek koji ne deli ljude na Srbe,Bosance,krajisnike,Hrvate,Madjare...... ili na starosedeoce i dodjose i sl.
On cuva svoje ali i postuje tudje i to kako posed tako i veru i kulturu i obicaje,
sto znaci ne vredjati i ne pljuvati nekog zato sto slavi pravoslavni ili katolicki
bozic i sl. Postuje razlicitosti koje postoje medju ljudima na ovom nasem
prostoru i zivi sa njima, ne tezi uklanjanju svega sto je drugacije od njegovog i
nametanju svojih stavova i obicaja nekome zato sto misli drugacije i zivi
drugacije.
Biti Vojvodjanin znaci zeleti i raditi na napretku, prosperitetu i sebe
i cele zajednice kao i stremiti ka pristojnom, dostojanstvenom životu koji nudi
sigurnost i prosperitet, a ne mrzeti komsiju i jedva cekati da mu se desi neko
zlo ( da ne spominjem uciniti mu neko zlo ).Razlikuje ljude po vrlinama i manama ,po onome sto nose unutar sebe ( dobro ili zlo ) ,po onome cemu teze , a ne po nacionalnosti , veroispovesti , rodjenju , poreklu ........
Ponasa se kao pravi domacin i neguje prijateljstvo sa ljudima....
Neguje i cuva multikulturalnost ove nase sredine i njeno sarenilo jer to je upravo draz i bogatstvo svega.
Sto znaci da je Vojvodjaninu stran svaki nacionalizam,fasizam,sovinizam,
netrpeljivost ka razlicitosti i iskljucivost ,"disciplinovanje drugacijih" i
militantnost.

I apsolutno mi nije jasno sto neki kao ovaj kobajagi " zlatini mis " nakon svih
ovih blesavih godina i svih serviranih gluposti ,nakon sto konacno jenjava govor rata i ostalih gluposti na ovim prostorima on poceo po nasoj lepoj i ravnoj Vojvodini da baljezga i lupeta sa podelama i govorom mrznje???????

Eh da umalo da zaboravim....u vezi tog shljama sto bode oci....Bilo je njega
ovde i ranije , nije to samo vezano za nesretnike koji su morali doci usled svih
gluposti koje su se desile "dok su se carevi igrali rata" ,samo nekako usled
svega seviranog a i muke koja je nas ovde snasla oni mnogima ovde jako bodu
oci.

Eto toliko od mene i nadam se da ovo necete obrisati sa posta.....

Lady in red
10.08.2006, 23:14
J

Poznajem dosta ljudi koji su izbegli u mimo Vojvodine i BG-a. Tos to ih ovde ima najvise nije rezultat njihove odluke vec nuzde. Oni su svi iz brdovitih krajeva, nije njima Vojvodina bila izbor. S'obzirom sta su ti ljudi sve prosli treba im pruziti podrsku i gostoprimstvo. Istina je da hvale svoje, ali svi to radimo. Zar cete izbaciti iz kuce gosta koji je prokomentarisao da ima lepse dvoriste od vas?

Dragi Vlado, deckicu moj mali....Tebi je tek 13 godina, a ja sam imao skoro 30 kad je umro Tito!

Kako ti i ja mozemo RAVNOPRAVNO razgovarati ovde o politici?

Ja nisam moderator (a mislim da mi nece zameriti) ali cu dati sebi za pravo da vam kazem sledece: na ovom sajtu i ovom forumu SVI clanovi su ravnopravni bez obzira na godine, naciju, versko i seksualno opredeljenje. Ako niste primetili, na ostalim temama razgovara svako sa svakim. Ako se sa necijim misljenjem ne slazemo to kazemo uz duzno postovanje, bez potcenjivanja i vredjanja. Nije u redu da diskriminisete Vladu zbog godina, po mom misljenju, on se pokazao dovoljno kompetentan i inteligentan za raspravu i razgovor na bilo kojoj temi. Vi ako zelite da razgovarate sa ljudima koji su imali 30 godina kad je Tito umro, na pogresnom mestu trazite sagovornike jer ovde je takvih malo, a ne mozete da birate ko ce vam odgovoriti na temu.

Oooops, izgleda da sam, potpuno obnevidevši od buljenja u ovu đavolsku spravu, broj poruka pročitao kao broj godina!

I ja isto :uzbud:
Izvinite sto smo vas greskom podmladili...

Meggy
11.08.2006, 01:03
I nije mi jasno odakle ste samo zakljucili da se sa mrznjom odnosim prema SVEMU STO JE AUTENTICNO SRPSKO?
Pa, zato sto dosad o svojim sunarodnicima niste ni dve lepe sastavili, ne vidim kakav je tu napor potreban da bi se to shvatilo :roll: Mislim, ako su Vam uopste sunarodnici... ukoliko nisu, mogu da razumem toliku averziju prema svemu sto je srpsko 8)

I, NEMA SMISLA na Forumu Vojvodina, koja je KONGLOMERAT nacija isticati toliko rec SRPSKO...
Ovo se zove autonomas :lol:
A to sto forum u svom nazivu ima rec "Vojvodina" nikako ne mora po default-u da znaci da je sajt autonomaski 8)

Znate, gospodine Kako-god-vec-hocete-da-Vas-zovemo... Da kojim slucajem zivim u zgradi i da se posvadjam sa jednim komsijom, razmislila bih da li je to moja ili njegova greska... ali kad bih se posvadjala sa celom zgradom, onda bih znala da je definitivno do mene.

Sapienti sat.

Zlatni mis
11.08.2006, 01:17
Pa, zato sto dosad o svojim sunarodnicima niste ni dve lepe sastavili, ne vidim kakav je tu napor potreban da bi se to shvatilo :roll: Mislim, ako su Vam uopste sunarodnici... ukoliko nisu, mogu da razumem toliku averziju prema svemu sto je srpsko 8)
Meni nisu sunarodnici. Nemam NISTA sa njima zajednicko. Vama mozda jesu.
Isto su mi toliko sunarodnici kao Luzicki Srbi.

Ovo se zove autonomas :lol:
A to sto forum u svom nazivu ima rec "Vojvodina" nikako ne mora po default-u da znaci da je sajt autonomaski 8) ************************************************** **
A sta onda treba da znaci, molicu lepo? Sta ONDA naziv Vojvodina treba da znaci? Izjasnite se!

Znate, gospodine Kako-god-vec-hocete-da-Vas-zovemo... Da kojim slucajem zivim u zgradi i da se posvadjam sa jednim komsijom, razmislila bih da li je to moja ili njegova greska... ali kad bih se posvadjala sa celom zgradom, onda bih znala da je definitivno do mene. ************************************************** *
Pa mozda u jednoj zgradi svi misle kao Vi jer su svi iz istog kraja.
Al ne misle kao Vi bas u svim zgradama u gradu....i Pokrajini....

Meggy
11.08.2006, 01:33
Meni nisu sunarodnici. Nemam NISTA sa njima zajednicko. Vama mozda jesu.
Isto su mi toliko sunarodnici kao Luzicki Srbi.
Rekla sam da mi je potpuno razumljivo sto ih opanjkavate ako ste pripadnik drugog naroda. Ali bi meni, kao Srpkinji iz Vojvodine, bilo potpuno nepojmljivo da pljujem po Srbima iz Krajine, sa Kosova, ili bilo kog drugog mesta na kugli zemaljskoj, samo zato sto ne zive tamo gde i ja. Nadam se da smo se sad razumeli 8)

A sta onda treba da znaci, molicu lepo? Sta ONDA naziv Vojvodina treba da znaci? Izjasnite se!
Naziv Vojvodina oznacava pokrajinu koja je u sklopu Republike Srbije i niposto nema separatisticku konotaciju.

Pa mozda u jednoj zgradi svi misle kao Vi jer su svi iz istog kraja.
Al ne misle kao Vi bas u svim zgradama u gradu....i Pokrajini....
Aludirala sam na stavove koje ste izneli Vi i one koje su izneli ostali ucesnici na temi :roll:

valter
12.08.2006, 21:32
-Postovani ljubitelji fudbala.... i ostalih sportova, dobro vece !

-Bicu kratak i jasan, kao sto sam i uvek bio. U vas sve skupa, deco, nemam ni malo poverenja.

1.) "Dinaroidni" sindrom u Vojvodini postoji, ali to ne znaci da ne postoji neki npr. Mula Jusuf sindrom u npr. Austriji. NE?
2. ) U vezi dodjosa. U mojoj Beloj Crkvi ta podela dan-danas postoji, i ceste su opaske tipa: razbijanja plocica u kupatilu da se koza ne kliza i sl. al' brate rodjeni kakve to veze ima sa njihovim unucima.
3.) Zlatni Mis je takodje u pravu da se od Vojvodine vecito uzimalo i uzimalo, brojne su istorijske cinjenice, tipa razmestenih industrijskih postrojenja, otimanja zemlje i svasta-nesto, al' tusmo-dismo i svoja nezadovoljstva i frustracije moramo da kanalisemo na neke druge nacine i svakako prema onima koji to zasluzuju.
4.) :cesces:

Mish
14.08.2006, 07:39
Vrhunac bezobrazluka i drskosti je doći u Srbiju/Vojvodinu i kukati kako je ovde loše, a kako je preko Drine bolje.

Da, ovakvih ima među svim slojevima ljudi. Sećam se jednog roštilja i lika u društvu koji za sebe kaže da je pravi vojvođanin, uredno pljuje po svim «dođošima», ali isto tako pljuje i po svim ljudima iz Novog Sada, po Novom Sadu, po načinu života u gradu, nipodištava ih u odnosu na svoje selo i ljude iz svog sela, iako već par godina živi (i tu i tamo čak i radi) u Novom Sadu. Žešće iznervirana i isprovocirana ovim divanom, ovaj roštilj umesto po dobroj zabavi pamtim po primitivizmu i gluposti pomenutog.
Ovakve likove posmatram kao čudna bića koja su sposobna samo turom da promene sredinu, pri čemu, shodno delu tela kojim se sele, istu zagađuju i đubre (srcem, razumom i dušom ostaju tamo odakle su došli).

Zbog takvih bi na ulazu u svaki grad, svako selo, svaki zaseok uvela polaganje zakletve na kili belog hleba koji ćeš jesti, da ćeš poštovati (ne moraš voleti, ali poštovati moraš) ljude, kulturu i način života podneblja u kom živiš.

Jedna indijska poslovica kaže da ne pripada zemlja ljudima, već ljudi zemlji. Ja to prevodim: Ne pripada Vojvodina ljudima, već ljudi Vojvodini. I samo onaj ko oseti ovu pripadnost, ma odakle on ili njegovi preci stigli, ma kad stigli u Vojvodinu, može se smatrati Vojvođaninom.

Kunic
14.08.2006, 19:01
Ne pripada Vojvodina ljudima, već ljudi Vojvodini. I samo onaj ko oseti ovu pripadnost, ma odakle on ili njegovi preci stigli, ma kad stigli u Vojvodinu, može se smatrati Vojvođaninom.

Ovo zaista moćno zvuči. :ok: I zato ne vidim potrebu za etiketiranjem ljudi koju su naselili ove krajeve i prihvatili gore citiranu rečenicu.

maqa
14.08.2006, 23:10
Igrom slucaja nisam bila u "eri Zlatnog misa" kuci, pa sam propustila sve dogodovstine vezane za njegove postove :wacko: ali, makar ima veselja za citanja...

Medjutim, naidjoh i na jedno misljenje, koje nije njegovo, ali koje mi pokrenu fizicku reakciju..slicno osecanju kao i kada pre nekoliko dana naidjoh u "Poeziji" na Matiju Beckovica :)

A sada reč-dve o onome što me nervira i dovodi do ludila: šta će, koji moj, 20 sarajevskih ćevabdžinica u Novom Sadu? Šta će gomila nadrkanih kola koji u proseku koštaju 100 somića evrića sa tablicama "tri broja-slovo-tri broja"? Kod koga oni dolaze? Ko su oni? Šta će toliko bosanske muzike u Vojvodini? Selma, Halid, Haris, Baja mali Knindža itd. Ljudi, imate svoju državu, kakva je takva, sami ste je pravili. Ako hoćete da živite u Vojvodini i Srbiji, prihvatite naš mentalitet. Nemojte nas trovati vašim primitivizmom.

Mrzi me da kopiram u vise odeljaka, pa da razglabam na svaku pojedinacno, ali.. potrudicu se da suzdrzim praznjenje sadrzaja zeluca pri gorecitiranim recenicama.. 8)

Kao sto vec svi ovde znate, ja sam druga generacija dodjosa u ovu Vojvodinu, ona iz 90tih... Svog porekla se nikada necu odreci, a sa tim ide i dosta onoga sto Kunic misli pod mentalitetom. Na primer, ja sam bas bucna osoba, koja se glasno smeje, lupa gluposti... mada, imam i puno prijatelja, rodjenih Novosadjana koji su bucni, bucno se smeju i lupaju gluposti... I da, volim da jedem cevape. Naravno! Narocito u banjaluckoj, jer u Novom Sadu nema nijedna prava sarajevska cevabdzinica btw. A posto vecina sveta zivi na brzoj hrani, ovo je verovatno dobra kinta. Ni najmanje bitno ko ih drzi. Tamo obicno idem sa mojim prijateljima, koji su, pa Novosadjani. Ne slusam muziku ljudi koje si pomenuo, niti ih slusa moj brat koji vozi kola sa bosanskim tablicama. A vozi ih jer je to jeftinija opcija: svi mi imamo dupla drzavljanstva i samim tim on moze i ovde da vozi kola sa tim tablama. A mi, onako lokalpatriotski k'o i pre rata, vozimo "golfa". I da, sto se tice muzike - pa to je razmena "kulturnih dobara"..hahaha...mi njima Cecu, Jecu, Dacu ili vec-kako-se-zovu, a oni nama nesto iz njihovog asortimana, pa ko voli nek izvoli... Iskreno, mene to ne dotice, jer me uopste ne zanima takva muzika ni ovdasnje ni one tamo produkcije....

Nikada necu prihvatiti niciji mentalitet, jer ja nisam osoba koja ce da se menja kako vetar dune. Sebe i svoju licnost gradim u okolini u kojoj zivim i od nje uzimam onoliko koliko mi treba. Isto tako, sebe delim sa okolinom i dajem joj ono najbolje od mene. Mislim da je ne trujem, mada to nekom moze da bude primitivizam.

Vec godinama se trudim i radim na tome da izbacim stereotipe iz svog zivota. Svi smo mi na neki nacin robovi njima i samim tim ne gledamo na stvari bas ispravno. Dosta toga sam izbacila, nesto je ostalo. Radite na tome, pa cete uspeti da sagledate i pricu i sa druge strane.

Ma samo opusteno bre... zivot je prekratak da bi te smarale takve gluposti. Mislim da bi pre trebalo da te brine cinjenica zasto se uzbudjujes na takve gluposti. Ako vec zelis da se nerviras, a ti se npr. nerviraj kada...pa...hmm, ne pada mi na pamet nijedan razlog zasto bi se uopste nervirao :osmeh:

Zlatni mis
14.08.2006, 23:14
Miš kaže:
Ne pripada Vojvodina ljudima, već ljudi Vojvodini. I samo onaj ko oseti ovu pripadnost, ma odakle on ili njegovi preci stigli, ma kad stigli u Vojvodinu, može se smatrati Vojvođaninom.
Ajde sada zamenite rec "Vojvodina" sa reci "Kosovo".

I dobicete najbolju parolu kosovske iridente!

Pazite na greske u koracima...

Goga
14.08.2006, 23:22
I tako "Ana ode preko okeana.." sa svojom pričom..:mahanje:
Pitam se gde li ćemo završiti..:cesces: :blink:
Košarka je opasna stvar.. :astasad: :plakanje: :wtf:

Kunic
15.08.2006, 02:00
Maqo,

Ne znam zašto si se osetila prozvanom. :hmm: Da nisi rekla, po tvom ponašanju na forumu nikada ne bih rekao da nisi odavde. :ok:

Elem, zamisli ovi situaciju: preseliš se recimo u Englesku i odbijaš da pričaš engleski, pokušavaš da nametneš Englezima pravila da je čaj u 5 sranje, da je njihov fudbal loš itd. To tako ne ide. Naravno, nikako ne treba zaboraviti svoje. Tvoji običaji i tvoj mentalitet su samo tvoji. Ako se nekome ne sviđaju, nije im potrebno nabijati na nos, jer će izazvati bes i gnušanje. Upravo takvo nametanje meni smeta. I ja volim da jedem ćevape. Ali zar je neophodno naglasiti da je ćevabžinica Sarajevska ili Banjalučka? Zar nije dovoljno da piše ćevabdžinica. Da li misliš da je lepo npr. koristiti dvojno državljanstvo na sledeći način: studirati u Srbiji kao građanin Srbije, a kada počne bombardovanje skloniti se u Bosnu? :dry:

Kao što rekoh, ja ne tražim od ljudi da se menjaju, već da prihvate drugačije navike od onih na koje su navikli. Isto tako ni ja ne želim da se menjam zbog drugih. A hteo ne hteo, ne mogu, a da ne primetim besna kola sa bosanskim tablicama. Ja vozim renoa 4 i školujem se da bih jednog dana imao para za nešto drugo. A neko je na ljudskoj nesreći profitirao i stekao stotine i hiljade. Takva osoba za mene nije čovek. :dry:

A uzbuđujem se, jer se u meni pokreće emocija koja se narodski zove bes. Besan sam, jer ne volim nepravdu. Nepravda me mnogo boli. I osećam se bespomoćno.

Ne shvatam zbog čega si se ti osetila prozvanom, kada ja nisam imao ni najmanju nameru da generalizujem i vrlo sam jasno naveo koja ciljna grupa mene iritira. :)

A ti filozofu glodarski koji imaš 100 godina i pišeš na svetskim i domaćim forumima, mogao bi barem naučiti da citiraš kako treba, da ne kažem da koristiš VB kodove. I kakve ti veze sada ima Kosovo i Metohija sa ovom temom? :huh:

maqa
15.08.2006, 14:59
Eh, moram jos samo nesto da dodam... heheheh
Postoji velika razlika izmedju banjaluckih, sarajevskih, tuzlanskih i npr. leskovackih cevapa...banjalucki su spojeni, sarajevski odvojeni, kod tuzlanskih se akcenat daje na lepinji, a leskovacki su duzi itd...samim tim mora da se naglasi i koja je cevabdzinica da bi znali ljudi sta da ocekuju...hehehehe..pomisli samo kada bi se svi restorani zvali samo restorani, a da nemaju ono odredjenje italijanski, francuski, riblji... eto ti tu objasnjenja..,
Zatim, nisam se ja ni najmanje osetila prozvanom, ali ma koliko ti nisi zeleo da generalizujes, opet si generalizovao, a to je ono sto nije dobro... a bre mlad si, zezaj se i ne uzbudjuj se na takve pojave... nepravde ima svuda oko nas, nema je samo kod ljudi koji su dosli iz Bosne, Hrvatske ili odakle vec... sam neces promeniti svet...
A ja odo' da upalim onaj moj "be-em-ve" :osmeh:

nattydread
25.08.2006, 16:06
ja sam protiv prozivanja na nacionalnoj ili regionalnoj pripadnosti. mrzim generalizaciju svake vrste. uostalom, svi su odnekuda dosli, netko prije, netko kasnije, pa sta onda, cudna mi cuda. bilo je vojvodjana i prije dok se jos vojvodina nije ni zvala vojvodinom. ljude biram po tome kakvi su, a ne odakle su. i ja sam dosla, 90- te, pa sta...i da prokletstvo bude vece, jos sam i iz mjesovitog braka, pa sa me prozivali i maltretirali i "ovi" i "oni", ali buduci da pamtim samo lijepe stvari, to mi sada dodje kao ruzan san. mogla sam da ostanem, ali nisam (jer su moja krvna zrnca sa "te strane" u potpunosti zadovoljavala "njihove" standarde, ali ja nisam konj da bi mi itko gledao u zube i mjerio "dobra" krvna zrnca). nitko mi nista nije dao (osim poklona za rodjendan) niti sam ikad ista trazila (osim upaljaca ako sam svoj zaboravila). sve sto imam sam stekla mozgom i sa svojih deset prstiju. prilagodila sam se (ma sta god to znacilo), stekla prijatelje, kupujem hleb, a ne kruh, putujem vozom a ne vlakom, ali i dalje pricam ijekavicom (valjda to ne znaci da sam manje vrijedna osoba, ali ce uvijek naci neki pametnjakovic koji ce me izribati zbog toga), kuvam odlican paprikas, slusam becarce, i dalje volim da slusam kud idijote, ali to ne znaci da love hunterse slusam manje, volim da posjecujem stare crkve, i katolicke i pravoslavne, ne toliko sto sam religizna, nego zbog arhitektonskog ugodjaja, ne krstim se previse, ali mi se nekad omakne "onako", a nekad "ovako" i ne stidim se nicega. jedino sto mi ide na dusu je to sto bas bicikl ne znam dobro da vozim, ali se trudim (na veliko veselje mojih prijatelja starosjedilaca, koji svatko toliko spomenu moje biciklisticke vjestine), ali zato nikome nije dosadno dok se vozimo do kanala. volim svoj rodni grad kao prije i vracam mu se uvijek, ali volim i vojvodinu isto tako, bas takvu kakva jeste. ne osjecam se prozvanom, samo se jezim od ovakvih prozivanja koja veze sa vezom nemaju. vise mi lici na ono - uvijek su drugi krivi, a ne nikada mi sami. i na zalost, znate sta mi se desava, kad kazem "odakle sam bas" (jer inace uvijek govorim da sam iz ravangrada) - e pa super, to je super mjesto, bas super sto nisi iz krajine ili iz bosne. i na to mi se odmah prevrne zeludac...diskriminacija na djelu...kao da su ovi ostali manje vrijedni ili sta. e pa mozda sam kreten i debil, ali ja to ne razumijem...

euridika
03.09.2006, 14:18
Ja sam se umorila i zagubila od čitanja. Nisam, nažalost, bila ovde kada je diskusija bila aktuelna, tako da sada ne bih da nastavljam tamo gde je neko davno stao. Ja sam čitavu tu dinaroidnu situaciju doživljavala malo više lično. Prikupljala sam svoje "dinarce" posle 05.08.95 jos dva meseca, poslednji mi je ušetao u kuću u Batajnici, u Sremu, jedog septembarskog jutra stric koji se krio po Bosanskim brdima, i dosao bez traktora, na svoje dve noge u starim vojničkim čizmama. Taj pogled, bez emocije bez sadržaja nikada neću zaboraviti. Samo je zagrlio mog tatu koji se skoro ugušio u suzama, popušio cigaru i bez reci otišao da spava. 11 godina je prošlo, oni žive u Vojvodini nemaju zlatne wc šolje, ne voze kola sa tablicama tri broja slovi ili štagod to bi, ali nemaju ni državljanstvo nase ni ono drugo, nepostojeći narod... Ne znam, zapravo, šta i kako sam htela da kažem, osim možda da bismo svi bili mnogo srećniji i plemenitiji kada bismo gledali kako da poboljšamo kvalitet svojih sopstvenih života bez potrebe da time ugrozimo ili omalovažimo druge. I da završim ovo konfuzno izlaganje mušlju jednog pametnog čoveka koji je rekao nesto ovako: "Pored ovakvih prijatelja neprijatelji nam nisu potrebni."

dufko
22.10.2006, 19:42
Nemam ja ništa lično protiv Ličana, Hercegovaca, Bosanaca, štaviše, moj otac je poreklom Ličan. Ali, što jes' jes'. Više bih voleo da su ostale Švabe. Možda, u neku ruku, su se ti kolonisti iz '45. još i nekako namestili i pomešali sa Vojvođanima, ali nikako ne mogu da svarim ove koji su masovno došli kao izbeglice. Zašto? Pa, zato što 90% njih koje znam su veoma nekulturni, aljkavi, pa čak ima i dosta lenjih i svi kukaju kako nema posla. E, pa, nisam vam ja kriv što ne znate ništa drugo da radite osim da "pilate" drvo. A kad ih čujem kako pevaju "nigdje ljepše zemlje nego Bosne" i "Bosno moja, jao, što me ostavi", molim lep, rat se završio pre 11 godina. A to što niko neće da se vrati u krš i kamen e tu ja ne mogu ništa. Ako vas je već muka primorala da dođete ovamo onda se prilagođavajte nama, jer da smo mi morali da pobegnemo kod vas onda se vi sigurno ne bi nama prilagođavali. A, nažalost, nikako ne mogu da shvate da ovde ne đive samo Srbi, pa smatraju pripadnike manjina građanima drugog reda. Ili neka se prilagode ili kući!

DarkRed
02.12.2006, 15:07
- Svi smo mi odnekud nekad Došli... neko pre 10 godina, neko pre 50 godina, neko pre 80 godina ( kao moj pradeda sa mamine strane), a neko pre 350 godina ( kao preci mog oca npr.)...

- Nama Novosađanima (ili Vojvođanima) niko nije kriv što smo inertni, lenji, što cenimo kakav je neko kao čovek i koliko zna da radi a ne odakle je ( za razliku od ljudi sa drugih prostora koji su, dopadalo nam se to ili ne, postali naši sugrađani - a oni ipak gledaju ko je ko "imam ja one MOJE" - a koji su naši?)

Je li Bačvani, Lale i Sremci???

Ugledajmo se malo na njih, pa imamo i mi NAŠE, zar ne?

A imamo i njih, nisu ni oni loši kad ih upoznaš i kad im pokažeš onu našu drčnost... i kad se nepovučemo pred njihovom agresivnošću i (ponekad) primitivizmom...

PropelerZviz
02.12.2006, 16:39
PS. Znate li onu veliku Djokinu filozofsku misao:
"Nisu svi ko Dostojevski.."

Brale. Tis' kanda malko zalutao sa mislima. Pises pristojno, a citiras Balasevica. E jak ti je uzor...

Pa nisu lale Englezi, pa da su pelcoveni i medjusobno ukrstani. Garant je i tvoje porodicno stablo sareno.

Bar da si nacionalista, to bi razumeo, ali ovo lalanje.....???? Il jos gore napadanje dodjosa??? Dosli ljudi masovno, i doneli svoju kulturu/nekulturu. Pa to se istorijski desavalo na 'iljade puta. Sve si im kvalitete eliminisao prema poreklu. Pa dzaba ti finoca, kad ne znas da gledas individualnost osoba.

Stvori sebi krug ljudi, ako ti to smeta, pa te niko nece povrediti i promeniti.

Jao kad te stavi jedna bosanka medj' grudi ima ceo svet da voles i da ga zoves "Bosno moja". A po pravilu bude tako.....

DarkRed
02.12.2006, 18:57
- Može biti da sam odlutao sa mislima, pogotovo kad pominješ grudi... he he... nije bitno čije su, samo da je lep prizor...

- Nisam citirao nikog, nisi dobro shvatio... nije ni bitno, kašće ti se samo kad malo poodrasteš, šalim se... šta se odma pališ!!!

- nego Vojvodina - Banat 4:2, Partizan - Vojvodina 0:1... idemo dalje za iste pare!

- BUDI NOVOSAĐANIN, NAVIJAJ ZA VOJVODINU!!!

(A na severnoj tribini gde su navijači Vojvodine, transparent VULTURES Banja Luka- šta ćeš lepše!!!)

Kill Bill
03.12.2006, 12:33
Sebicno je to sto se vecina vojvodjana srdi i krivi "dinarce" za stvaranje tih malih da tako kazem Dinarica u Vojvodini...A u biti su sami Vojvodjani krivi za to..
Kada su izbegli,Bosanci su najpre pokusali da nasele sela kroz koja su prolazili sto bi bilo pametno da su seljani bili spremni da prodaju svoje domove po nekoj realnoj ceni..nego Srbin ko Srbin ako se nije obogatio celog zivota sad ce da odere nekog ko je go i bos...I onda sta ce ljudi morali poceti da prave "male Bosnice" u okolini gradova...
A da su kojim slucajem seljani bili realniji u proceni svojih poseda svi bi bili zadovoljni,najpre deca tih istih seljana koja svakodnevno putuje u gradove na skolovanje potom i oni sami,potom globalno Bosanci bi obavljali agrarne i poljoprivredne poslove na selu pa nam ne bi zamrla poljoprivreda i ne bi propadali mali zemljishni posedi a odrzavali se samo oni komplexni i td i td...
A sad...jbg sta je tu je... svako svoju sudbinu zanje...

dufko
09.01.2007, 14:50
Dešavalo se svašta, ali ovde u mom kraju se dešavalo da su im za džab-džaba davali kuće, nekima su davali placeve i građevinski materijal (Kertesovo maslo). I mnogi su te kuće koje su dobili kao milostinju, jer se narod sažalio, posle par godina prodali ili su urnisali. Ja sam bio mali, ali se vrlo dobro sećam kolona izbeglica posle oluje u leto '95. Pitam se samo jedno - zašto su svi završili u Vojvodini? Nije da sam ja protiv tih ljudi, da ih treba deportovati odavde, ali od tolike nenaseljene Srbije drug Sloba ih posla ovamo, sledeći ideologiju Velikog Brata, druga Starog. I, šta smo dobili - za manje od 10 godina u Vojvodini će se govoriti i pisati jekavicom, narečje će biti bosansko a nacionalni instrument šargije.
Au, nemojte samo o tome da bi nam Bosanci poboljšali agrarnu sliku ... Pre neki dan sam gledao totalno kretenski postupak iz IV AP Vojvodine, kao, dodeliće izbeglim i raseljenim licima 500 traktora po veoma povoljnim uslovima. Alo, bre, ljudi, jedna konjska snaga u razvijenim zemljama ide na 3 hektara zemlje, a većina izbeglica nema ni toliko a dobiće po 35-40 konja!

"Jebeš zemlju koja Bosne nema"

Brainlost
10.01.2007, 03:29
Dragi Dođoši.

Sve, ama baš sve ću da vam oprostim. I kamena s ramena, i što ne znate da pecate kao mi ovde, a ipak ponekad skuvate, po švapskom receptu bolji riblji paprikaš od nas.

Ali nemojte, kad dolazite leti s njive na prigrevački bazen da skačete direktno sa sve biciklom u njega.

Hvala.

;)

nattydread
10.01.2007, 18:33
Ali nemojte, kad dolazite leti s njive na prigrevački bazen da skačete direktno sa sve biciklom u njega.

baš me zanima u koji koš biste strpali one koji ne bacaju kamena s ramena ili uopšte ne znaju da voze bajs, a pri tom im čak ni ne pada na pamet da skoče u prigrevački bazen :cesces: :cesces: :cesces:

Lala s portala
14.01.2007, 17:43
Elem, zamisli ovi situaciju: preseliš se recimo u Englesku i odbijaš da pričaš engleski, pokušavaš da nametneš Englezima pravila da je čaj u 5 sranje, da je njihov fudbal loš itd. To tako ne ide
Pa evo zamisljam,ja ne volim da pijem caj ,a ne mislim da im je fudbal los...,ja volim kafu kad mi padne na pamet,sa ili bez mleka,ponekad rakiju,da zapalim cigaru,ako to negde nema ja necu reci da je to glupo,vec da ja ne volim tako vec ovako,i zasto neko uopste umislja da smo ih mi Vojvodjani PRIMILI,pa gde si ih ti ti primio,sta si im pruzio,neko se snasao,neko nije,neko je bio lopov i ostao,neko posten,uostalom kao i svi mi.
Ne mozes nikom UGURATI u glavu tamburu,a isterati gusle,nit bi ti da odes u CG,slusao gusle,i verovatno rekao kako je to mnogo glupa muzika.
Upravo ono prvo ODBIJAS DA PRICAS ENGLESKI,pa ko odbija da prica srpski u Vojvodini,ili bitrebao da odmah nabaci akcenat(sto se najcesce dogadja posle nekoliko godina,samo od sebe),a sto se tice odbijanja srpskog,znam za neke kojima su familije ovde 200 godina,a jos ne znaju srpski,ima ih koji tesko pricaju,a ima i onih koji ne znaju pet reci.
Bravo za maqu (illi kako vec) i jos neke ovde koji zdravo razmisljaju,Pozdrav i za ove sto se boje da ce propricati jekavicom i svirati sargije.
Njihov strah je opravdan,evo poceo sam i ja da strahujem(sta mi uciniste).

Lala s portala
14.01.2007, 17:46
tom im čak ni ne pada na pamet da skoče u prigrevački bazen
Bazen je udaljen od Prigrevice 6 km,od Apatina 3 km,a ne pripada ni jednima ni drugima vec banji "JUnakovic",koji su sagradili samodoprinosom,bas ONI(dodjosi,jel da),pa sad nek' skacu i sa traktorom ako vole,njiOvo je.

Brainlost
01.02.2007, 01:09
@Natty,

dobro, a šta si ti zapravo htela da kažeš ?

Koji koš ? Pa u vojvodjanski, koji drugi.

Istorijski / etnološki posmatrano, ovde je svako ko je došao odnekud bio prvo dođoš, pa tek onda postao starosedeoc za generaciju, pa makar pre njega bili jedino mamuti kao "nacija". Prvo etablirao svoje običaje, pa imao problema sa onima koji su se nakon njega naseljavali, i doneli svoje običaje. Sasvim normalna stvar. Tako je oblikovana Vojvodina, i tako se oblikuje i dan danas.

Da se "dođoši" jednog lepog dana uklope u shemu, pa postanu starosedeoci je takođe normalo. Etabliraju svoje običaje, i time i promene osnovu. Pa bacaju kamena s ramena, so what. Neka ga bacaju od Banje do Sombora, ako im je gušt.

Ali se isto tako i prilagode, manje ovima pre, nego ovome što nađu ovde. Pa čuvaju Dunav podrobnije nego negdašnje ovce iz Knina. To im je budućnost, i to shvataju. Zato sam i spomenuo da "bolje kuvaju paprikaš", redovno doživljavam (mada ni ja'njetina nije za baciti).

Možemo da se pičkaramo oko pojma "civilizacijske norme", kao i "kulturne osobenosti", mada ja baš i ne vidim mnogo nedoznačnosti u svemu tome.

Nema šta da se skače biciklom u bazen koji ("samodopridonešeni ") strancima naplaćuješ 65.-€ na dan. Ili ?

@lala from ...

... samodoprinos ... šta to ono beše ... "prvo pušimo tvoje cigare, a posle svako svoje ...".

Čekaj čoveče. A ko je to sagradio (a ti nam pojasnio kako je to u sred šume između Apatina i Prigrevice - niđe nikog)?

A ko je to platio i sagradio ? Šumari od svoje plate?

Daj ne zajebavaj.

Samodoprineli, pa nam treba pasoš da skočimo u neki od tih bazena što se otcepiše, pa vode razne valute.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

" Bazen je udaljen od Prigrevice 6 km,od Apatina 3 km,a ne pripada ni jednima ni drugima vec banji "JUnakovic",koji su sagradili samodoprinosom,bas ONI(dodjosi,jel da),pa sad nek' skacu i sa traktorom ako vole,njiOvo je."

A ja bi baš, i to kombajnom, moji preci to tako radili.

Imaš šta protiv ?

makilli
02.02.2007, 19:09
Vojvodina je multietnicka sredina i kao takvu je prihvatam,nema razloga da mi neko smeta samo zato sto se u ove krajeve doselio u poslednjoj deceniji,po cemu bi taj neko bio manje vredan od nekog ko ovde zivi 50 godina?Svako trazi svoje parce neba i sve dok ne ugrozavaju moj vazdusni prostor necu ni ja njihov.

sirokaulica
04.02.2007, 18:51
Bravo seko.Vojvodina je multietnicka sredina, a ti si koliko vidim OK.

djebo
07.02.2007, 00:14
Kasnim podebelo na raspravu o ovij temi al tek sad sam se registrirao.
Zarazliku od Krajišnika i ostalih mi koji smo izbegli iz Vojvodine(pazi bogati ima nas i takih) nismo primetili da su nas u Hrvatskoj dočekali neljubazno,valjda zato što smo sa sobom poneli i svoj VOJVOĐANSKI MENTALITET,i nismo se u svakoj situaciji ponašali kao da je naš celi svet,nego smo gledali kako drugi tako i mi.Stara naša poslovica kaže"Bog je visoko,brat je daleko a samo je komšija uvek tu".Zaboravite i na Krajine i na rođe,prike i kumove i naučite da živite sa svojim ljudima iz komšiluka:stid2:

AxeZ
11.02.2007, 11:40
Vojvodina je multietnicka sredina i kao takvu je prihvatam,nema razloga da mi neko smeta samo zato sto se u ove krajeve doselio u poslednjoj deceniji,po cemu bi taj neko bio manje vredan od nekog ko ovde zivi 50 godina?Svako trazi svoje parce neba i sve dok ne ugrozavaju moj vazdusni prostor necu ni ja njihov.

To jeste tako, u pravu si..problem je sto u principu ti poslednjedoseljeni u poslednjoj deceniji veoma ugrozavaju moj zivotni prostor. Oni ne priznaju Vojvodinu i mrze je.
Ponasaju se kao da su bica viseg reda, pogotovo u odnosu na nase komsije koji nisu srbi. Masovno podrzavaju fasisticke organizacije koje se trude da potpuno uniste Vojvodinu, tipa SRS, Obraz...DSS..i slicna govna.

Ne smeta meni sto oni pricaju ijekavicom..meni smeta sto su oni dosli ovde i misle da imaju vise prava od mene na Vojvodinu.

E to nece moci.

Neko je lepo rekao..rat se odavno zavrsio...izvolite vratite se i nastavite tamo da pravite sranja, da srbujete i ispaljujete burad u vazduh.
Nema nikakvog osnova da postoje vise izbeglice u Vojvodini nego treba gledati kako vratiti nase izbeglice iz celog sveta.
Na desetine hiljada nasih komsija hrvata koje su izbegli pod navalom srpskih fasista potpomognutih izmedju ostalog i ovim dinaroidima. Stotine hiljada mladih svake nacionalnosti koji su pobegli da bi preziveli i da ne bi morali ratovati za necije sulude ciljeve.

I da..ukinuti pravo na besplatno skolovanje STRANCIMA iz tzv republike sumske. Dok se nasa deca ponizavaju i diskriminisu da bi dobila visoko obrazovanje ovi iz bosne su privilegovani. I to sve na nas teret.

Sramota.

Ili mi ili oni........

euridika
11.02.2007, 14:28
Svaki put kada svratim na forum, dođem ovde, nekako po inerciji, tema je nekako zvučna i zanima me šta ljudi imaju da kažu o tome. Vidim da se delimo na ove i one i da neki od nas tolerišu razlike a neki ne. Ali ovde se radi o nečemu malo ozbiljnijem od razlika. Ovde se radi o ogromnom broju ljudi koji su 1995 godine izbačeni iz svojih domova, i razbacani, ne samo po Vojvodini, već po čitavoj Srbiji. Ja neću nikoga da podsećam kako je sve to izgledalo i kako su veoma brzo kolone preusmeravane na jug Srbije i Kosovo jer je neko odlučio da za njih više nema mesta u Beogradu u Vojvodini. Dakle, privilegovani su primljeni u prestonicu i u Vojvodinu. Koliko su privilegovani vidimo sada.
Imam potrebu i da se opravdam i deklarišem, dakle ja sam srpkinja, koja je rođena u Beogradu, bolnica Narodni front, i koja je čitav svoj život provela u Beogradu dok je 2004 iz njenog rođenog grada nisu izbacili njeni sunarodnici. Ne Hrvati, ne Mađari, ne Albanci, ne "Dinaroidi" već moji rođeni, svojom nepravdom, gramzviošću, bezobrazlukom, malograđanštinom, pomračenom svešću, ne svi (neke divne ljude sam ostavila tamo), ali oni koji su bili u poziciji da odlučuju o mojoj sudbini tamo, i odlučili su, i ne mrzim ih, zahvalna sam im. Ovo sam samo navela kao primer toga da Srbiju nisu napustili samo pripadnici drugih nacionalnosti jer su ih povampireni dinaroidi isterali, napustili su je mnogi, razlozi su slični.

Masovno podrzavaju fasisticke organizacije koje se trude da potpuno uniste Vojvodinu, tipa SRS, Obraz...DSS..i slicna govna.

Ovo je tačno, jednim delom, ali ta ista govna podržavaju i srbi koji žive u Srbiji generacijama unazad.

Neko je lepo rekao..rat se odavno zavrsio...izvolite vratite se i nastavite tamo da pravite sranja, da srbujete i ispaljujete burad u vazduh.Nema nikakvog osnova da postoje vise izbeglice u Vojvodini nego treba gledati kako vratiti nase izbeglice iz celog sveta.

To je pošteno, veoma, samo, od kada je rat završen prošlo je 12 godina. Za tih 12 godina neki ljudi su se vratili, neku su opet isterani i onda rešili da, pošto su na smetnji u svojim matičnim državama, potraže zelene kartone i azile u mnogim tuđim državama, dobili su ih, postali ravnopravni građani i ne smetaju tamo, da li i njih treba da vraćamo, kao naše rođene izbeglice ili ne?

Ili mi ili oni........

Bićete to vi, na kraju, oni će se povući, samo što oni nisu samo oni, njima pripadaju i mnogi od nas koji ne mogu da shvate šta nas to deli na njih i nas.

Lady S
11.02.2007, 15:56
Euridika, pokušaću da ti najkraće moguće i najsažetije objasnim suštinu ovog problema, jer ovaj problem teško može da razume neko ko ne živi u Vojvodini ili bar nije u njoj proveo najveći deo svog života.

Dakle, ova priča nema nacionalnu pozadinu (bar kod većine ljudi) već se radi o sukobu mentaliteta, sukobu navika, sukobu običaja i nedostatku želje za prilagođavanjem novonastaloj situaciji.

Mnogi često u šali kažu da je Vojvodina danas "Bosna u malom". Odeš u kupovinu u megamarket - 90% zaposlenih su Bosanci, šetaš ulicom - ne možeš da nečuješ, voziš auto - svako malo ispred tebe je beli Golf tri broja-slovo-tri broja.

A najveći problem je taj što kada neko napiše nešto poput ovoga što sam ja upravo napisala, obično se prozvanima osete upravo oni ljudi kojima ovakvi komentari nisu ni namenjeni, dok oni kojima su komentari namenjeni neće ni obratiti pažnju, jer ih boli uvo! E, to je suština.

Niko od Vojvođana ne želi da te ljude sada protera iz njihovih novih domova (dobro, ne garantujem za one u Veterniku :smeh: ;) ), i na kraju krajeva svi smo svesni da se i najveći broj nas rodio u Vojvodini zahvaljujući svojim precima koji su isto tako u nekoj kolonizaciji došli... kad god to bilo.

Znači, u ovoj priči ne radi se o izbeglicama generalno, i žao mi je što su se svojevremeno neki od njih osetili prozvanim (i zato kažem, uvek se osete pogođenima oni kojima nije namenjeno, jer one druge boli uvo za sve) već o doseljenicima koji svojom bahatošću, nemarnošću i nedostatkom želje da upoznaju svoj novi dom narušavaju navike i običaje života lokalnog stanovništva.

Malo naivan primer, ali evo zamisli da si ti recimo došla u Groningen iz Grocke (čisto primera radi, to mi je prvo palo na pamet, iako ne mora da znači bilo šta), u kojoj si prethodno provela ceo svoj život. Dolaziš u svoju novu sredinu, noseći sa sobom sve svoje navike koje nemaš nameru da menjaš, ni malo se ne interesuješ za običaje življenja tvojih novih suseda i još se i oduševiš kada shvatiš da u Groningenu ima još tvojih komšija iz Grocke, te da ćete zajedno moći da negujete kulturno nasleđe koje ste poneli sa sobom, ne mareći za novu sredinu u kojoj ste se našli... A vaše nove komšije polako ali sigurno počinju da proklinju dan kada ste došli... ;)

euridika
12.02.2007, 00:40
Ja sam čitavom ovom "problemu" pokušala da pristupim sa neke neutralne strane. Nisam se osetila prozvanom niujednom trenutku. I dalje tvrdim da nas svugde ima i ovakvih i onakvih. Nema to mnogo veze sa tim da li smo izbeglice ili ne. Mene generalno boli nepravda i to što izvesni pojednici sebi daju za pravo da okrivlju druge ljude za svoje lične neuspehe i nezadovoljstva. Čvrsto stojim iza stava da niko od nas nije ugrožen prisustvom drugih, drugačijih ljudi, osim ako to nisu na neki način, po okolinu opasni pojedinci.

Malo naivan primer, ali evo zamisli da si ti recimo došla u Groningen iz Grocke (čisto primera radi, to mi je prvo palo na pamet, iako ne mora da znači bilo šta), u kojoj si prethodno provela ceo svoj život. Dolaziš u svoju novu sredinu, noseći sa sobom sve svoje navike koje nemaš nameru da menjaš, ni malo se ne interesuješ za običaje življenja tvojih novih suseda i još se i oduševiš kada shvatiš da u Groningenu ima još tvojih komšija iz Grocke, te da ćete zajedno moći da negujete kulturno nasleđe koje ste poneli sa sobom, ne mareći za novu sredinu u kojoj ste se našli... A vaše nove komšije polako ali sigurno počinju da proklinju dan kada ste došli... ;)

Ovde treba da napravimo razliku u načinu na koji sam ja otišla iz npr. Grcoke (jeste seoce slično Grockoj al' sa druge strane Beograda ;) ) i načina na koji su ti ljudi otišli iz svojih domova. Ja sam otišla svojom voljom, jer sam pre toga sedela mesecima i razmišljala šta mi je činiti, sa rančevima na leđima, parama u novčaniku, svim potrebnim dokumentima, veoma jasnom situacijom koja me je čekala u zemlji u koju sam otišla (poslom koji me je čekao i zbog koga sam rešila da idem), roditelji su me pratili na aerodrom, plakali svi ko kiša, bla, bla... Ali, ja imam gde da se vratim, kada god to mi padne na pamet, i znam gde mi je "baza" ili nešto što je nekada to bilo, i znam da će da me sačeka mamina topla supica na stolu.
Ti ljudi su isterani, imali su vremena da pokupe decu potrpaju ih na traktore pobegnu od noževa ili mitraljeza ili ko zna čega. Logično je da su se u početku držali jedni uz druge, kao uplašene zveri, jer je to bila jedina sigurnost koju su imali. A zašto se još uvek drže jedni uz druge, o tome, između ostalog, i mi, njihovi domaćini, treba malo da se zapitamo. Istu takvu situaciju imamo svugde u svetu, pa šta su srpske zajednice bilo gde u dijaspori nego grupe ljudi koje neguju svoje lične običaje (između ostalog) u stranim zemljama. U istom tom Groningenu postoje turske, marokanske, bosanske, indijske, italijanske kakvegod zajednice, i svi oni neguju pre i iznad svega svoju sopstvenu tradiciju, i strana država Holandija ih ne osuđuje zbog toga.
O tablicama sa brojevima i slovima ne bih da pričam, voze ih mnogi.

valter
12.02.2007, 01:22
-Istorija se ponavlja,
i moguce je da za 50 godina praunuci izbeglica o kojima pricamo iste prituzbe budu imali za pripadnike, nekog, 5-6-7 talasa kolonista. Ne mogu matori ljudi da menjaju svoj mentalitet, ali logicno je, i jedino moguce, da ce njihovi potomci primiti mentalitet sredine.

Lady S
12.02.2007, 01:31
Ovde treba da napravimo razliku u načinu na koji sam ja otišla iz npr. Grcoke (jeste seoce slično Grockoj al' sa druge strane Beograda ;) ) i načina na koji su ti ljudi otišli iz svojih domova.

Naravno, i dala sam taj primer samo da bih pokušala malo slikovitije da ti objasim o čemu se tu konkretno radi.

Ja nisam radikalna kao AxeZ, ali sam svesna da taj problem postoji i o njemu treba da se priča, kao i o svakom drugom problemu.

Ja nikada neću za radnicu u pekari ispred moje zgrade reći: "njah, još jedna Bosanka, došla ovde i misli da je osvojila svet". Znači, u životu nisam rekla tako nešto. Ja sam odrasla u gradu na čijoj ulaznoj tabli piše naziv grada na 5 jezika, od roditelja različite nacionalnosti... Moj otac je Sarajlija, doseljen kada je deda dobio prekomandu u Vojvodinu... A da ga vidiš sada - kao da su mu svi preci rođeni ovde... Pokupio je ovdašnji mentalitet odavno i prilagodio se novoj sredini maltene čim je došao, jer je tako želeo i jer je shvatio da treba da se prilagodi novoj sredini. Veliki deo rodbine sa mamine strane je došao na traktorima nakon oluje i svi su sada negde oko Apatina, a jedan deo u Beogradu. Nikada u životu nisam bila nacionalista, šovinista, rasista... nikada me nisu vaspitavali na taj način i neizmerno sam im zahvalna zbog toga... Nikada nisam bila nemilosrdna, bezosećajna i uvek sam imala osećaj za pravdu i nepravdu... Ali, kada je neko bezobrazan - bezobrazan je i gotovo.

Iskreno mi je žao što nisi uspela da razumeš ono što sam napisala. Ja ti pričam o odbijanju velike većine tih ljudi da se uklope u određeni mentalitet, a ti mi pričaš o tome kako su oni prošli i zašto su morali da se rasele. Ja to znam vrlo dobro.

Lillith
12.02.2007, 01:35
@Euridika

Nije problem u tome kako je ko i na koji nacin otisao vec kako se odnosi prema novoj srediniu koju je dosao...
Zapravo nema uopce veze nikakve kako je ko otisao...
Ako dodjes u novu sredinu neces terorizirati starosjedioce svojim ponasanjem koje ocito da im smeta i ne uklapa se u norme ponasanja...

Cela ova prica je zapravo prica o razlikama izmedju gradske i seljacke kulture...
Neko ko zivi na selu,gde su kuce posjedima odvojene navikao je da pusta glasno muziku,da glasno govori da drzi zivotinje u dvoristu,da kolje zivotinje u dvoristu i slicno...
I sad kad taj neko dodje u grad i nastavi sa tim ponasanjem naravno da gradskom stanovnistvu smeta...Postoji neka kultura ponasanja koje pridoslice uglavnom nece da postuju i ako mi to sad osudjujemo i borimo se protiv toga ne znaci da nemamo razumevanja za stradanja ljudi...Mi samo nemamo razumevanja da je neko i posle 15 godina uporan u svojoj nekulturi i ugorzava nas mir...

Na stranu sto su Vojvodjani drugacijeg mentaliteta od npr Bosanaca koji su ajmo reci gorstaci...Razlika izmedju brda i doline je uvek bila i bice ...I ok je,svi se moramo naviknuti na promene ali ne i na teror nekulturom...

Papak
12.02.2007, 04:57
Na stranu sto su Vojvodjani drugacijeg mentaliteta od npr Bosanaca koji su ajmo reci gorstaci...

Šta ti meni diraš Bosance :toljaga:. Ću te utepam čim te vidim :fijuk:

Lillith
12.02.2007, 05:08
Šta ti meni diraš Bosance :toljaga:. Ću te utepam čim te vidim :fijuk:

Pa jesmol gorstarci temperamentni ili nismo ;)To naravno ne znaci da smo nekulturni ali ima nas kao i svih uostalom ;)

Papak
12.02.2007, 05:17
Pa jesmol gorstarci temperamentni ili nismo ;)To naravno ne znaci da smo nekulturni ali ima nas kao i svih uostalom ;)

Ni te tvoje okice, ni ta namigivanja te nece izvuci :toljaga:. Ima da te utepam...:fijuk: . Shalim se. Ima nas svakakvih. Nisam pristalica generalizovanja ni u prostornoj ni u vremenskoj dimenziji.

rodjen_los
12.02.2007, 11:21
Koliko bi mi zivot bio laksi da nisam ovoliko emotivan kao sto jesam i da ne shvatam sve isuvise l licno ali jebiga....sad imam utisak da sam bezeci ispred jednog noza dosao na drugi,doduse nesto tuplji,,ali...
Procitavsi ove vase postove zarko sam pozeleo,ali sam sa u istom trenutku postideo zbog toga,da i vi dozivite sudbinu Krajisnika,da na svojoj kozi osetite izbeglistvo,pa da shvatite koliko ste ustvari srecni.I da vam dodje iz dupeta u glavu koliko ste trenutno sebicni i jadni(pojedinci).A da niste zarazeni kompleksom shvatili bi da je stvaran uticaj Srba iz Krajine na vas svakodnevni zivot,ravno jedank mom uticaju na rad ovog foruma,toliko beznacajan,neprimetan.
A ko nece mene ja necu njega tri puta vise.Evo ja SRBIN KRAJISNIK necu vise da vam zagadjujem forum,eto da bar na forumu budete slobodni,liseni opasnog dinaroidnog sindroma.

Kill Bill
12.02.2007, 15:12
Koliko bi mi zivot bio laksi da nisam ovoliko emotivan kao sto jesam i da ne shvatam sve isuvise l licno ali jebiga....sad imam utisak da sam bezeci ispred jednog noza dosao na drugi,doduse nesto tuplji,,ali...
Procitavsi ove vase postove zarko sam pozeleo,ali sam sa u istom trenutku postideo zbog toga,da i vi dozivite sudbinu Krajisnika,da na svojoj kozi osetite izbeglistvo,pa da shvatite koliko ste ustvari srecni.I da vam dodje iz dupeta u glavu koliko ste trenutno sebicni i jadni(pojedinci).A da niste zarazeni kompleksom shvatili bi da je stvaran uticaj Srba iz Krajine na vas svakodnevni zivot,ravno jedank mom uticaju na rad ovog foruma,toliko beznacajan,neprimetan.
A ko nece mene ja necu njega tri puta vise.Evo ja SRBIN KRAJISNIK necu vise da vam zagadjujem forum,eto da bar na forumu budete slobodni,liseni opasnog dinaroidnog sindroma.

Niko ovde nikog ne krivi zato sto je doshao rech je o obostranoj toleranciji za sto bolji zajednichki zivot...

Ja recimo ne podnosim pojedine ljude zbog narocito izrazenog lalinskog mentaliteta....Pa ubishe me u pojam...Nekad mi se cini da takvog malogradjanstva nigde nema...

S druge strane, novopridoshli se bahate kao da su osvojili svet time sto su doshli i uporno odbijaju da prihvate vojvodjanski nachin zivota...

E sad kad bi obe strane pokazale dobru volju i vishe tolerancije, zajednichki zivot bi nam bio mnogo lepshi... :roll:

irnik
12.02.2007, 21:10

E tacno znam na sta mislis. Vidis i ja sam jako osjetljiva i zbog toga ne idem na pojedine oblasti ovog foruma. U pocetku sam i razmisaljala da je bolje da uopste ne dolazim na ovaj forum, jer sam se osjecala jako povrijedjena nakon citanja pojedinih tema. Ali, odlucila sam da ne idem tamo vise (odredjene oblasti ovog foruma) i da ne citam tako nesto sto moze da me povrijedi. Eto, ovog puta neki me je 'djavo' natjerao da dodjem i da se opet uznemirim, jer ne mogu da shvatim zasto ljudi generalizuju sve.

Naziv ove teme je "Dinaroidni sindrom u Vojvodini". Je l' to znaci da je citava ta "dinaroidna" kultura losa, da je to neka zaraza ili sta vec? To znaci da ste se vec unaprijed deklarisali da je "vasa" kultura bolja nego ovaj "SINDROM". Zar ne vidite da se takvim stavom mozda izazivaju oni "gorstaci" da vas jos vise zaraze :roll:

Svi kazu - pa dobro, nemojete da pomislite da se to odnosi na tog i tog; taj je u redu itd., ali uvijek se spominju "Dinaroidi", Bosanci, Krajisnici, Crnogorci... Nikad niko nije rekao vidi budale, kriminalca (pojedinca) kako se ponasa nego se uvijek spominju odredjene grupe ljudi. Eto da nije ovih vec pomenutih, u Vojvodini bi cvjetale ruze, ne bi bilo kriminala, ni narodnjaka niti sta ja znam vec. Jer su ovi domaci kriminalci "sofisticirani i poznaju navike te iste sredine i naravno mnogo se interesuju za običaje življenja obicnih ljudi".

Obican narod zivi i radi onako kako zna i umije. To sto se neki nisu uklopili u sredinu nije iznenadjujuce. A zasto bi svi morali da budu isti? "Zasto svima smetamo kad smo drugacije budni?"
Zasto i vi starosjedioci ne prihvatite da je to "njihova" kultura i da mozda zele da je ocuvaju? To ce mozda i uspjeti toj prvoj generaciji, a garantovano da ce se njihova djeca uklopiti u "vasu" kulturu. Te drugacije kulture samo obogacuju narod, bez obzira svidjalo se to nama ili ne. Ne znam zasto nekome smetaju ljudi koji slusaju narodnjake ili jedu burek ili cevape. Bitno je da ljudi imaju izbor i da izaberu ono sto im najvise odgovara i sto im se svidja.

Ajde da se malo udaljimo od Srbije, Vojvodine i Balkana i da pogledamo ovu zemlju u koju ja sad zivim - Ameriku. Nigdje na svijetu nema vise razlicitosti nego ovdje. Ima ne samo razlititih etnickih grupa, nego i mnogo rasa i mnogo religija. Sve se te grupacije na neki nacin drze zajedno i pokusavaju da odrze svoju kulturu i jezik. Jako je lijepo otici u prodavnicu i kupiti hranu iz bilo koje drzave pozelis. Eto i meni smeta kad Indijci kuvaju njihovu hranu, jer ona meni mnogo smrdi i citav ulaz u zgradi smrdi zbog toga. U pocetku mi je to mnogo smetalo, ali sada sve manje. Mozda sam se ja malko privikla ili sta vec ;) . Isto tako je tim istim Indijcima sigurno smetalo kad ja kuvam meso ili ih je to cak religijski vrijedjalo :beyond:. Eto mi se nismo uklopili u ovu sredinu. Mi jesmo dosli u novu sredinu, i ne vidim da smo nesto drasticno promijenili navike i obicaje. Naravno da postujemo obicaje sredine u koju smo se nasli, ali i dalje zivimo i radimo kako smo zivjeli i radili i prije nego sto smo dosli ovamo.

Da li to znaci da sam trebala da slavim Bozic 25. decembra umjesto 7. januara ili da slavim Hanuku umjesto Bozica ili sta znam vec; ili da pocnem slusati neku drugaciju vrstu muzike samo zato sto se u mojoj sredini slusa neka drugacija vrsta muzike recimo- kantri muziku ili hip-hop muziku?

Na primjer, opste je poznato da su najpoznatiji kriminalci u Americi bili Itallijani. Ti isti Italijani generacijama cuvaju svoju kulturu i jezik. Otvaraju svoje restorane i pustaju svoju muziku itd. Nisu htjeli da "pokupe ovdašnji mentalitet i da se prilagode novoj sredini", pa ne vidim da iko proziva Italijane, vec se prozivaju pojedinci.

Znači, u ovoj priči ne radi se o izbeglicama generalno, i žao mi je što su se svojevremeno neki od njih osetili prozvanim (i zato kažem, uvek se osete pogođenima oni kojima nije namenjeno, jer one druge boli uvo za sve) već o doseljenicima koji svojom bahatošću, nemarnošću i nedostatkom želje da upoznaju svoj novi dom narušavaju navike i običaje života lokalnog stanovništva.

Znaci, sustina moje price je da se ne bi trebalo vrijadjati drugaciju kulturu i citavu 'etnicku' grupaciju ljudi (ne znam kako drugacije da je nazovem), nego prozvati pojedinca kome je ta prica namijenjena. A ti prozvani, zbog svoje (ne)kulture nece ni shvatiti o cemu ti pricas. Ovakvim nazivom teme se vrijedjaju one posteni, kulturne ljudi.

Lady in red
12.02.2007, 22:33
Masovno podrzavaju fasisticke organizacije koje se trude da potpuno uniste Vojvodinu, tipa SRS, Obraz...DSS..i slicna govna.
Ovo je tačno, jednim delom, ali ta ista govna podržavaju i srbi koji žive u Srbiji generacijama unazad

Slazem se sa euridikom. Mnogi Vojvodjani nisu nista bolji od tih tvojih losih, samo sto su Vojvodjani, nisu dosljaci, nisu doziveli uzasnu sudbinu svojih komsija koji su bili prinudjeni da dodju. Zbog tako gostoljubivih ljudi kao sto si ti, izbeglice se i ponasaju tako. Oko za oko... Ni ja ne bih bila prijatna prema nekom ko o meni misli najgore, a nije dozvolio ni da me upozna...

Ne smeta meni sto oni pricaju ijekavicom..meni smeta sto su oni dosli ovde i misle da imaju vise prava od mene na Vojvodinu.

Ti ocigledno imas neki problem. Imas svoje parce neba i svoje parce zemlje, imas svoj identitet i integritet i to ti niko ne moze oduzeti, sta te briga za druge... A pravo na drzavu se ne stice brojem provedenih godina u njoj, pre bih rekla da se pravo stice na neke druge nacine, da sad ne duzim...

I da..ukinuti pravo na besplatno skolovanje STRANCIMA iz tzv republike sumske. Dok se nasa deca ponizavaju i diskriminisu da bi dobila visoko obrazovanje ovi iz bosne su privilegovani. I to sve na nas teret.

Sramota.

Sramota???? Ja bih pre rekla humanost. Da si ti pretrpeo sta su oni, drugacije bi razmisljao....

nattydread
12.02.2007, 22:49
i opet se vrtimo u krug. "naši", "njihovi", "ovakvi", "onakvi". na ponos našem budućem potomstvu.

AxeZ
12.02.2007, 23:06
Slazem se sa euridikom. Mnogi Vojvodjani nisu nista bolji od tih tvojih losih, samo sto su Vojvodjani, nisu dosljaci, nisu doziveli uzasnu sudbinu svojih komsija koji su bili prinudjeni da dodju. Zbog tako gostoljubivih ljudi kao sto si ti, izbeglice se i ponasaju tako. Oko za oko... Ni ja ne bih bila prijatna prema nekom ko o meni misli najgore, a nije dozvolio ni da me upozna...

Molim...!!!
Ovakvo bezobrazno izvrtanje stvari moze da smisli samo duboko poremecen um.
Sta hoces da kazes da nismo bili gostoljubivi?
Hoces da kazes da ih nismo primili kako treba, pomogli koliko se moze. Toliko smo bili gostoljubivi da smo dozvoljavali da nas ti isti proterani proteruju odvade..iz Vojvodine. Koliko je hrvata proterano iz Vojvodine, izmedju ostalog iz tog nekih od tih istih ljudi koji su kao pobegli od noza?

Izvini, ali ti koji su kao pobegli da bi ovde proterivali druge je sljam najgori.
Mene licno su terali odavde...i sta sad ja treba da ih volim???

Zapitaj se da li se neko od izbeglica potrudio da razume ovaj kraj gde su primljeni.
Koliki broj njih podrzava najcrnje fasisticke opcije i to otvoreno pokazuju.
Da, ima ih tzv Vojvodjana koji to isto podrzavaju ali mnogo vise mi smetaju ovi koji su dosli sa strane da mi propagiraju fasizam od ovih nazovi domacih.
Sa domacima bi lako, ovi sa strane su dosli krcati oruzjem.

Ti ocigledno imas neki problem. Imas svoje parce neba i svoje parce zemlje, imas svoj identitet i integritet i to ti niko ne moze oduzeti, sta te briga za druge... A pravo na drzavu se ne stice brojem provedenih godina u njoj, pre bih rekla da se pravo stice na neke druge nacine, da sad ne duzim...

Pravo na drzavu se stice odnosom prema njoj.....ako neko ne priznaje i mrzi Vojvodinu za njega apsolutno nema mesta u njoj.

Sramota???? Ja bih pre rekla humanost. Da si ti pretrpeo sta su oni, drugacije bi razmisljao....

A sta su to oni pretrpeli.......jednako su krivi za to sranje tamo kao i svi ostali. Problem je sto se rat zavrsio i to odavno...njihova deca se ni ne secaju da je i bio rat.
Nema apsolutno nikakve osnove da MI finansiramo studente iz DRUGE drzave na nas teret. Tako samo nasoj deci onemogucujemo pravo na skolovanje posto doticni imaju prioritet u svemu..od upisa do mesta u domu.
Njihovi roditelji ne placaju porez u Vojvodini i nemaju apsolutno nikakvog prava ovde osim da se ponasaju kao svaki gost.
A koliko mi je poznato imaju univerzitet u Banja Luci....sto tamo ne studiraju...imaju i u Sarajevu..sto tamo ne studiraju. Kad ce neko od nase dece moci da studira u Banja Luci na teret repub'lke sumske???
Nikada.

irnik
12.02.2007, 23:20
Izvini, ali ti koji su kao pobegli da bi ovde proterivali druge je sljam najgori.
Mene licno su terali odavde...i sta sad ja treba da ih volim???

Jesu li te svi protjerivali ili samo par budala koji nemaju nista pametnije da rade?

Koliki broj njih podrzava najcrnje fasisticke opcije i to otvoreno pokazuju. Da, ima ih tzv Vojvodjana koji to isto podrzavaju ali mnogo vise mi smetaju ovi koji su dosli sa strane da mi propagiraju fasizam od ovih nazovi domacih. Sa domacima bi lako, ovi sa strane su dosli krcati oruzjem.

Ja znam mnogo tih istih pridoslica koje mrze sve vec pomenute stranke, ali ne znam mnogo koji podrzavaju iste. Valjda to zavisi na kakve si ljude nailazio.

Lady in red
13.02.2007, 17:21
Ovakvo bezobrazno izvrtanje stvari moze da smisli samo duboko poremecen um.

Mozda moj um jeste poremecen, a pitas li se zasto??? Zasto sam spavala pored zene koja je 4 godine svaku noc plakala jer joj je rodjeni brat bio na ratistu i nije znala da li je ziv, zasto sto su njeni roditelji i sestra spavali po supama i prihvatilistima, i to u najboljem slucaju!!! Izvini, ali kako god da se ljudi koji su dosli ponasaju, ja ih razumem.... I sam kazes da te vise nerviraju oni koji su dosli od Vojvodjana koji se isto ponasaju. To samo znaci da coveka ne gledas po onome sto jeste vec po tome odakle je. To samo znaci da nikada neces moci da spoznas dobre osobine tih, ili bilo kojih drugih ljudi.

njihova deca se ni ne secaju da je i bio rat.

Oni koji se ne secaju da je bio rat su rodjeni ili za vreme, ili posle istog. Oni sada imaju najvise 17 godina. To su tinejdzeri kojima je puna glava Bog zna cega, ali ne samo njihovih tinejdzera vec bilo kojih na svetu. Ne mozes decu uzimati usta, niti ih optuzivati za bilo sta. To sto se ne secaju rata ne znaci da im roditelji nisu pricali sta su prezivljavali, ne znaci da nisu pretrpeli posledice jer su u istom tom ratu izgubili roditelje, iako se toga ne secaju.

Sta hoces da kazes da nismo bili gostoljubivi?
Hoces da kazes da ih nismo primili kako treba, pomogli koliko se moze.

Da, upravo to hocu da kazem!

djebo
13.02.2007, 20:17
Pa to je to-s kim si onaki si!