PDA

Puna verzija : Alkohol

Mish
03.08.2006, 14:46
Da li smo mi društvo alkohola?
Da me ne shvatite pogrešno, daleko od toga da se gadim alkohola. Volim da popijem, s vremena na vreme, ali znam granice.
Ja čak i ne znam puno njih za koje se može reći da se redovno opijaju.
Ono čega se grozim (i pomalo me i plaši) je to što cela generacija svaki dan, ili barem skoro svaki dan unese nešto od alkohola od sebe. Napili se oni ili ne, ali verujem da se ujutru bude sa 0,8 alkohola u krvi. :ljutko:
Kakav je vaš stav o ovome?

Lady S
24.08.2006, 21:58
Nemam ništa protiv alkohola u prilikama koje za to služe.
Veliki sam protivnik konzumiranja alkohola kada su ljudi kod kuće, najčešće sami, i bez nekog odredjenog povoda. To najčešće vodi u naviku, koja vodi u zavisnost, a zavisnost ne donosi ništa dobro... :jok:

nattydread
25.08.2006, 13:30
ja sam za alkohol uvijek kada se skupi drustvo sa nekim dobrim povodom, mada mogu i bez toga. ali stoji cinjenica da smo drustvo gdje se alkohol tolerise i gdje se uvijek nadje neki povod za pijanku. medjutim, najvise se grozim kada djeci daju da piju "malo piva" ili "pjenu od piva" (nedavno sam prisustvovala takvoj sceni, a u pitanju je bio klinac od 4 godine) ili jos gore kada im se da da "liznu malo rakije". :ljutko: :ljutko: :ljutko:

Bacvanin
21.09.2006, 21:53

Kako nismo? Nađi mi jednu osobu, uveče u izlasku, da nije cugnula bar jedno "pićence" i vodim te na pivo! :jok:

Goga
21.09.2006, 23:32
Alkohol se definitvno maksimalno toleriše kod nas.. Ako si muškarac, još u društvu istih, a ne popiješ nešto žestoko, obično ti je žena rospija:fijuk: :dry: , ili si.. ma ne mogu da se setim svih izraza za lepše nam polovine:blink:
Odoh ja u off:uzbud:

Slučaj mog naselja koji je primenljiv, mislim u gotovo svim sredinama.. na žalost:(
Kada smo tek počeli da živimo zajedno, ovde, gde smo, dodje jedan drugar (gradska faca:roll: ) i postavi Milom i meni dva poražavajuća pitanja:
prvo: da li pijete alkohol:fijuk: ?
drugo: da li pijete tablete za smirenje:blink: ?

Na naše negativne odgovore, samo je prokomentarisao da ćemo se ''slabo'' družiti sa bližim i daljim komšilukom..:hmm:

Od alkohola ne bežim, samo što nisam u prilici da ga konzumiram, ali kako kažu moji bližnji ''dovoljno si luda i bez njega:blink: ''..

Šteta je videti klince zimi ovde, kada se skupe, lože vatru (tada se osećam kao da sam u getu), svi uniformisani, besni - mame i tate materijalno nadoknadjuju nedostatak pažnje, vremena, ljubavi.. i svi ucirkani, crvenih očiju.. Ma, strašno.. Daleko od toga da morališem, prva sam za to da sve u životu treba probati, ali kao što SQUAW reče u sličnoj temi - nema alternative, nikakve..
Najlakše je reći prošli smo i prolazimo loše u životu, hajde da malo zaboravimo..ili koji ''jako dobri izgovori'' postoje..:dry:
Posmatrajući prijatelje kojima je jedno od roditelja intenzivno konzumiralo alkohol, njihove traume, čitajući postove o ''alkoholizmu u porodici'':grrr: i :(

Klinci u osnovnoj ga piju umesto soka..
Užas! Ne bih ga zabranila, već bih mu rebnula cenu, pa ''ko voli, nek....''

Uriel
21.09.2006, 23:35
Alkoholičar je čovek koji pije isto onoliko koliko vi ili ja, samo nam nije simpatičan

Alkohol skraćuje život, naročito zato što u kafani brže prolazi vreme.

Alkoholičari žive duplo kraće ali zato izgledaju duplo starije.

Realnost je iluzija koju izaziva nedostatak alkohola.

Od kada sam čitao o posledicama konzumiranja alkohola, odmah sam prekinuo...sa čitanjem.

Ljudi uložite pare u alkohol. Gde ćete inače dobiti 40%

Nema ružnih žena...samo premalo alkohola.

Osmog dana bog stvori pivo...... od tada više ništa nismo čuli o njemu.

Alkohol ubija polako! Znači imamo još puno vremena.

Kako da pijem nešto, u čemu se ribe je*u?

Al_sMo_LoS
21.09.2006, 23:41
@bacvanin
A nadji ti meni bilo gde u svetu uvece u izlasku jednu osobu da nije cugnula bar picence.To je nesto drugu,ljudi izadju da bi se zabavili i normalno je da malo cugnu.
Kod nas mozda ima vise ljudi,nego u nekim drugim drzavama,koji se redovno opijaju(svaki dan)ali se nikako ne moze reci da smo drustvo alkohola.

Mish
22.09.2006, 08:29
Hm, čini mi se da nije reč o konzumiranju alkohola prilikom izlaska.
Moja bojazan je upravo ta što se alkohol unosi svakodnevno što, čak i ako ne rezultira opijanjem, u dužem vremenu vodi ka latentnom alkoholizmu.

SansRomantic
22.09.2006, 13:03
Čuj "latentnom"?

Ja, kao dete iz porodice koja se raspala usled očevog ne-latentnog alkoholizma, nisam gadljiva na čašu, dve dobrog vina za vreme dobre večere, ali nisam ni oduševljena kada vidim po klubovima gomilu mladih (i onih malo starijih) kako se nalivaju i nalivaju hektolitrima cuge kao da su pušteni sa lanca, ili im je (ne daj Bože) poslednja kap u životu.
Poražavajuća mi je bila i činjenica da mi je mlađi brat prvi put došao žešće naliven kući sa 13 godina! I da je to "sasvim normalno".

Opet, ne mogu reći da smo baš mi društvo alkohola.
Frapirala me je činjenica prilikom prve posete Francuskoj, da ondašnji stanovnici imaju naviku da piju vino za vreme poslovnog ručka u 13h posle podne! I to ga piju na flaše.
U Americi sam se susrela sa drugom frapantnom činjenicom: radnim danima piju isključivo vodu. Petkom i subotom uveče poloču sve ono što mi rasporedimo na celu nedelju!

Ne odudaramo mi mnogo...
Nažalost!

Pcela ubica
04.10.2006, 05:02
Alkohol je najbitniji izum u istoriji čovečanstva. Dešavalo mi se da mi padne na pamet da razmišljam o tome kako bi svet izgledao da alkohol ne postoji i da nikad nije postojao. Zamislite taj užas. Nikad neću prestati da pijem, samo ću prilagođavati količinu i intenzitet godinama i drugim prilikama.

Međutim, nemojte zaboraviti ono što je rekao najpoznatiji srpski (izlečeni?) alkoholičar, Bora Đorđević - posao i porodica nikad ne smeju da trpe zbog alkohola, i obrnuto. ;)

Mish
04.10.2006, 09:08
Međutim, nemojte zaboraviti ono što je rekao najpoznatiji srpski (izlečeni?) alkoholičar, Bora Đorđević - posao i porodica nikad ne smeju da trpe zbog alkohola, i obrnuto. ;)

A da li je to moguće sprečiti u društvu za koje je postavljeno pitanje da li je društvo alkohola?

Inquisitor
13.10.2006, 12:27
Dok sam bio mladji usibavao sam se redovno.. Pogotovo na studijama. To mi je bio efikasan nacin da se borim protiv univerzitetskog stresa :D

Sada... jako retko... A ako i popijem nesto to biva jedan ili dva Pelina ili jedno pivo... I to je to. Tako da mogu reci da taj porok nemam.

E sad .. sto se mladezi tice. :) Mislim da covek treba dok je mlad da proba sve, kako bi shvatio u jednom momentu (recimo u periodu od 27 do 30 godina) da je preterivanje u svemu u cemu je do tada pretrivao stetno. A taj momenat se narodski zove sazrevanjem. Tada pak ulazi u sistem, nalazi posao, i odgaja decu. :)

Iskreno nemam nista protiv da i stariji ponekad preteraju u bilo kom poroku kako bi se podsetili mladjanih dana, ali opet ukoliko imamo recimo tridesetogodisnjaka koj svako jutro poduva 4 dzointa a svako vece dolazi mrtav pijan zeni i deci, onda za njega mozemo reci sve osim da je zreo.

Lillith
13.10.2006, 14:59
Hm
Piti alkohol u mojoj kuci je nesto sasvim normalno ali sve u normalnim kolicinama...
Npr ja sam u osnovnoj i srednjoj lijecila glavobolju shtokom jer tablete ne volim da pijem..
I danas vise volim da popijem casicu dve travarice nego da se kljukam lekovima...
Inace moj stari mi opet donosi flase vina i tako nekih specijalnih pica koje on dobije na poklaon jer on alkohol ne podnosi nikako,bude mu zlo od pola pive...
Mislim da je konzumiranje alkohola u ogranicenim kolicinama ok ali preterivanje(konstantna pijanstva,oduzimanje od alkohola,komiranje) definitivno su ogavni i totalno nepotrebni...
Problem je sto vecina ljudi,mladih narocito zaboravlja sta je alkohol i za sta on prvenstveno sluzi...
Vecina njih danas smatra,na zalost, da cugati i biti pijan znaci biti cool a tome si teze...
Jednostavno vrijednosti u drustvu su se promijenile,izopacile i zato dans imamo takvo stanje da je mladih alkoholicara sve vise...

blueella
19.11.2006, 23:22
kaze se da ako u kuci nema flasa dobre domace..da to domacinska kuca nije...:uredu:
nemam nista protiv da se ponekad malo cugne...
nemam nista protiv ni ako se nekada iz nekog razloga malo pretera...
dodje coveku iz kojekakvih razloga...
ali sam protiv alkohola na poslu i protiv primoravanja ostalih oko sebe da ti se pridruze i time ih ometati u obavljanju poslova!!!:ljutko:

Mind_reset
19.11.2006, 23:42
Alkohol u odredjenim prilikama, doduse kod mene su te prilike nekako dosta ceste, ali sta sada, znam granice i nikada mi nije problem da stanem, ali ni da popijem casu piva, recimo.

Sa druge strane, hteo bi da vam prenesem deo rezultata istrazivanja koje sam radio prosle godine u ovo doba na ucenicima II i IV godine gimnazije (novosadske). Osnovni rezultat je da 84.6% ucenika konzumira alkohol, sto je cak manje od slicnog istrazivanja Ministarstva prosvete i sporta i Instituta za mentalno zdravlje koji su dobili cak 92%, ovi rezultati su zabrinjavajuci, kada kroz ovo pogledam alkohol, uopste mi ne zvuci kao nesto pozitivno u bilo kojoj prilici :(

Pcela ubica
21.11.2006, 11:18
Sa druge strane, hteo bi da vam prenesem deo rezultata istrazivanja koje sam radio prosle godine u ovo doba na ucenicima II i IV godine gimnazije (novosadske). Osnovni rezultat je da 84.6% ucenika konzumira alkohol, sto je cak manje od slicnog istrazivanja Ministarstva prosvete i sporta i Instituta za mentalno zdravlje koji su dobili cak 92%, ovi rezultati su zabrinjavajuci, kada kroz ovo pogledam alkohol, uopste mi ne zvuci kao nesto pozitivno u bilo kojoj prilici :(
Ok, ali po meni je to sasvim normalno, jer ako neko treba da pije i da se provodi, to su onda mladi. Sigurno neće starkelje od pedeset godina da piju. Ja sam u prvom razredu gimnazije već uveliko pio. :)

Mish
21.11.2006, 17:56
Ok, ali po meni je to sasvim normalno, jer ako neko treba da pije i da se provodi, to su onda mladi. Sigurno neće starkelje od pedeset godina da piju.Ja sam u prvom razredu gimnazije već uveliko pio. :)
:blink: :cesces:
Ne smatram ljude od pedeset godina starkeljama, pogotovo ne smatram da nemaju pravo (niti povode) za provod, još manje da ove generacije ne treba da konzumiraju alkohol.
Opet ponavljam, nemam ništa protiv konzumiranja alkohola povremeno, u društvu, kada za to ima povoda, bez obzira na životnu dob (naravno, isključujem decu). Da, sve generacije negde krajem osnovne, početkom srednje škole počnu da ga konzumiraju. Problem je učestalost toga. I sigurno ne smatram normalnim niti zdravim da deca u osnovnoj i u nižim razredima srednje škole redovno(uveliko?) piju.

nattydread
21.11.2006, 18:49
uopste nisam gadljiva na alkohol, ali mislim da su ovi podaci koje je iznio mind_reset alarmantni. jednostavno, nema opravdanja za redovno i neumjerereno alkoholisanje maloljetnika, kao i onih punoljetnih. negdje treba da se podvuče crta.

Bishop
22.11.2006, 13:24
Kako nece deca u pubertetu kod nas uveliko piti kad se kod nas kult alkohola preonosi sa generacije na generaciju. Kad stalno oko sebe vide plasirano na razne nacine kako je alkohol i opijanje "lek za sve" , za propale ljubavi , za losu situaciju na poslu , za probleme u porodici , a uz to redovno gledaju roditelja (najcesce oca) kako svakodnevno sedi pred televizorom i iz cista mira popije 5-6 piva , a onda dodju prijatelji pa se opet pije ili se hvale jedni drugima kako su juce preterali pa im danas nije dobro. Sta se tu moze drugo i ocekivati?

Pcela ubica
22.11.2006, 17:10
:blink: :cesces:
Ne smatram ljude od pedeset godina starkeljama, pogotovo ne smatram da nemaju pravo (niti povode) za provod, još manje da ove generacije ne treba da konzumiraju alkohol.
Slažem se, ali činjenica ja da je u toj životnoj dobi, ma koliko čovek to želeo, nemoguće piti istim intenzitetom kao u mladosti. Naravno, i ja bih voleo da i sa pedeset godina mogu isto kao i sad da pijem i provodim se, ali znam da mi sve one obaveze koje se vezuju za tu životnu dob to neće dozvoljavati. Ono što sam ja hteo da kažem, to je da ne razumem to što je ljudima toliko čudna činjenica što najviše piju mladi. Pa, mislim, ako neka treba da pije, to su onda mladi. Ako će u nekom periodu svog života čovek da pije, to je kad je mlad.

Mislim da je ispravan razvojni put svakog čoveka što se tiče alkohola ovakav: prvi put bi trebalo da se napije sa, na primer, četrnaest godina. Do svoje šesnaeste možda ukupno da se napije dvadeset puta. Od šesnaeste da počne sve intenzivnije da pije, a vrhunac da doživi u najlepšoj godini - devetnaestoj. Na tom nivou da stagnira još godinu-dve, da bi negde od dvadeset druge prvo neprimetno počeo sve manje i ređe da pije, a negde od dvadeset pete-šeste da je to već primetno. Posle tridesete da to polako svodi na neku minimalnu meru, da bi na kraju završio sa pijanstvima samo o nekim retkim posenim prilikama.

nattydread
22.11.2006, 17:35
Mislim da je ispravan razvojni put svakog čoveka što se tiče alkohola ovakav: prvi put bi trebalo da se napije sa, na primer, četrnaest godina. Do svoje šesnaeste možda ukupno da se napije dvadeset puta. Od šesnaeste da počne sve intenzivnije da pije, a vrhunac da doživi u najlepšoj godini - devetnaestoj. Na tom nivou da stagnira još godinu-dve, da bi negde od dvadeset druge prvo neprimetno počeo sve manje i ređe da pije, a negde od dvadeset pete-šeste da je to već primetno. Posle tridesete da to polako svodi na neku minimalnu meru, da bi na kraju završio sa pijanstvima samo o nekim retkim posenim prilikama.

ja mislim da su takvi razvojni putevi veoma rijetki i više su izuzetak nego pravilo.

Mish
22.11.2006, 18:00
Kako nece deca u pubertetu kod nas uveliko piti kad se kod nas kult alkohola preonosi sa generacije na generaciju. Kad stalno oko sebe vide plasirano na razne nacine kako je alkohol i opijanje "lek za sve" , za propale ljubavi , za losu situaciju na poslu , za probleme u porodici , a uz to redovno gledaju roditelja (najcesce oca) kako svakodnevno sedi pred televizorom i iz cista mira popije 5-6 piva , a onda dodju prijatelji pa se opet pije ili se hvale jedni drugima kako su juce preterali pa im danas nije dobro. Sta se tu moze drugo i ocekivati?
Tačno, znam i one koji su cuclu umakali u pivo i stavljali detetu u usta "da brže zaspi". Ali, taj tvz. kult alkohola može biti razlog, ne i opravdanje. Možda konačno društvo treba da učini nešto da to promeni. Recimo, za početak, da se pridržavamo zabrane prodaje alkohola i cigareta maloletnicima?

Razvojni put koji je ovde iznešen deluje prosto idilično i slabo znam one koji su se tako nekog puta i pridržavali. Ali zato znam brdo onih koji su zapeli u toj "vrhunskoj" devetnaestoj godini i ona traje li traje.

Pcela ubica
22.11.2006, 18:28
Razvojni put koji je ovde iznešen deluje prosto idilično i slabo znam one koji su se tako nekog puta i pridržavali. Ali zato znam brdo onih koji su zapeli u toj "vrhunskoj" devetnaestoj godini i ona traje li traje.
Šta znam, ja imam 22 godine i već polako primećujem da pijem manje nego sa 19. I znam još dosta svojih vršnjaka, koji su pili i piju k'o smukovi, a ruku bih u vatru stavio da neće biti alkoholičari, već da će konzumiranje alkohola kasnije prilagoditi godinama.

Možda je tačno da ovakvi razvojni putevi jesu samo izuzeci, ali to i treba da se promeni, da oni postanu pravilo. Uostalom, ako se već slažemo da je to što sam napisao nešto idilično, onda pretpostavljam da se slažete i da je normalno da mladi piju, tako da ne vidim više nikakav problem. :)

Kunic
24.11.2006, 15:06

Mnogo sam se pronašao u ovom citatu. S tim da sam dve godine stariji od dotičnog, tako da mu teorija ima potencijala. :)

sladoledzija
24.11.2006, 16:38
Pio sam, pijem i piću! :)

Dok god se alkohol konzumira radi licnog zadovoljstva i opustanja to je ok ali kad se alkohol koristi da bi se zaboravilo na neke probleme, da bi se bilo IN u drustvu to je tuzno. Tuzno je i to sto se kod nas prećutno toleriše preterana upotreba alkohola. Meni lično najviše ide na živce što neke osobe u mom društvu uzimaju količinu alkohola kao merilo dobrog provoda, opuštenosti, raspoloženja...
Jako mi je poznata rečenica "odlično sam se proveo sinoć, al' sam se ubio. Od xx sati se ničeg nesećam..."

sad ako tako razmišlja neka uslovno zrela osoba, šta očekivati od klinca u osnovnoj ili srednjoj školi.

A6quattro
28.11.2006, 15:33
Alkoholizam je veoma ozbiljan problem u mnogim drustvima,
bez razlike,bilo ono visko ravijeno ili manje razvijeno.
Koliko je to ozbiljan problem i kakvu stetu nanosi to
najbolje zna onaj ko je imao tu nesreu deli ziotni prostor
sa osobom za koju kazemo da je alkoholicar.
Ja,na srecu nemam licno ikustvo,mada se i meni dogodi
da u odredjeim prilikama popijem neku casu dobrog vina.

Alkoholizam,znamo,nije samo vezan za muski,vec
i nezniji pol.U oba slucaja,pravo je mucenje biti u njiovoj
blizini.
Ali,po nekoj (glupoj) trdiciji muskarc i zena koji "piju
u enormnim kolicinama" posmatraju se iz razlicitih uglova,
a to je,posebno,izrazeno u tzv.patrijarhalnim sredinama.

Taj,nazovimo,pocetak druzenja sa alkoholom kod njih
pocinje,reklo bi se jos u decackom dobu.Naime,na raznoranim
proslavama,"ponosni ocevi" daju deci gutljaj dva alkohola
i pritom kada to dete oseti svu njegovu(alkohola)
gadljivost oni ga ohrabruju,jer to je - muski.

U kasnijem uzrastu,oni,naravno,znajuci kako je to- muski,pocinju novu
etapu konzumiranja,al' sada to rade polu-javno.I najbolje prilike vide u
trenutcima kada se nalaze na ekskurzijma ili zurkama,mada ne mali broj
njih zadovojalva se ambijentom nekog Parka.U urbanim sredinaa,udrzeni,
to rade decaci i devocjice.
Kad postanu "ozbiljniji" izlaze iz tajnosti i to postaje javno i uvek uspevaju
da nadju povod za taj uzitak.

E sad,kad to isto (opijju se) cini nezniji pol to je vec druga stvar.
To je,jel da - sramota.Uredu je i ispravno da se muskarc opija.
Jer on,muskarac,ima raloge za to.On pije,jer se sa posla vratio umoan,
nevoli bas nesto svoje radno mesto,a i sef mu nije simpatican,Ama nista
mu se de dopada.A sta ako i neka zena nadje iste ili slicne razloge da
popije? Ne.To nije isto!?Ona je zena,to je sramota i - tacka.

U "manje naprednim"sredinama,ako muskarac pije,to se podrazumeva
zeninim grehom (valjda ga ne pazi dovoljno dobro,pa,eto on mora nekako
d se utesi) ili ce njegov alkoholizam opravdavati time kako su mu svi u
porodici takvipa je on to,eto, nasledio.
Za zenu koja digne ruke od svega pa se pridruzi dragom u pijenju,opravdnja
nema.

"Muskarac" ce ne retko da pije,jer je naucen da je to muski.
Vremenom to prelazi u stetnu naviku koje se tesko odvici,jer to je po svemu
tezak oblik zavisnosti.
Na nesrecu,zene su podlozne da u kracem vremenskom periodu postanu
zvinici,u odnosu na jaci pol.
One obicno piju,trazei u tom utehu za nesto i kako je to,jel' sramota,one
za takve trenutke opijnja biraju skrovitija mesta gde gube saznanje koliko
su zaista popile.Osim toga,zbog svoje fizicke konstrukije teze podnose tu
"tecnost"i tako se kod njih ovisnost stvara znatno brze.

Ni zeni ni muskarcu alkoholicru nije lako.To je sigurno,ali svakako,onima
prinudjenim da zive sa njima,daleko je teze,pre svega njihovim porodicma.
Ako uzmemo da i muskarac i zena,izmedju ostalog,traze utehu u picu za
nesto sto im nedostaje,oni,isto tako,traze razumevanje,paznju i ljubav.
U trenutku kada su u alkoholizirnom stanju,ogromna vecina postaje
razdzljiva,pa i agresivna i takvi ne pruzaju onima(porodici) pored sebe
raloge za ljubav i paznju
Ono sto je,takodje,zajednicko i kod muskih i zenskih alkoholicara je
cinjenica da je to stanje bolesti koje je neophodno leciti.
Stoga,to se namece kao prioritetna briga drustva,kako bi te ljude,
bez obzira na uzrocnike "bolesti"sto efikasnije ukjucilo u normalne
zivotne tokove i tako dobili drustveno korisnu kategoriju clanova
drustvene zajednice.
Tek nakon toga mozemo razgovarati o humanosti,drstvenoj brizi
za onim najsvetijim - coveku.Izemdju ostalog i ljubavi,kao uzvisenoj
kategoriji koja upucuje ljude jedne na druge.

PropelerZviz
28.11.2006, 17:22
E sad,kad to isto (opijju se) cini nezniji pol to je vec druga stvar.
To je,jel da - sramota.Uredu je i ispravno da se muskarc opija.
Jer on,muskarac,ima raloge za to.On pije,jer se sa posla vratio umoan,
nevoli bas nesto svoje radno mesto,a i sef mu nije simpatican,Ama nista
mu se de dopada...

Bogami, mene je bilo sramota kad se napijem (ne opijem, pa mi lepo), da idem kuci. Danas i nema tog stava, o sramoti, za musko/zensko, bez obzira na godine. Jednako je ruzno videti pijanu zenu ili muskarca. Opijenih muskaraca i devojaka ima na sve strane. I naprotiv, tada su devojke prijatne, a "nezgodni" muskarci.
U opijenom stanju se desavaju i lepe stvari. Zato ljudi i piju. Problem je u nekontrolisanom ponasanju u stanju pijanstva. Tuca, huliganstvo, nered.
Mnogi piju upravo da bi se okurazili za ovakve zahvate, a tu definitivno ne spadaju zene. Onda je jasno zasto je "ruznije" videti pijanu zenu, jer se postavlja pitanje, sta je nju navelo da se ozdere? Ponasanje pijane zene, cesto zna da njoj samoj nasteti. Drustvo ne osudjuje pijanu zenu. Ono osudjuje pijanu majku. A devojke, pevaljke, "kurvice, pickice, sponzoruse, mackice" se napijaju i jos im dolivaju kako bi ih napili.
Moze svako da se opija tri dana nakon ugasene ljubavi, ako mu je to ventil, ali je to vec licni izbor. Ni tada nije normalno piti, dok se "pegla" ne baci.
Ko je ikad pio, zna da se emocije samo trenutno mogu suzbiti alkoholom, a nekad se tako i raspiruju. Sutra je isto, tako da emotivne pijanice lako mogu postati alkoholicari.

Muskarci generalno vise piju. Zasto? Pa bolje podnose alkohol. Upravo zato, ako je alkohol neprijatelj u nekim situacijama, treba ga i poznavati :bigbeer:
Gore je onom sto nikada ne pije, pa popije dve case, nego onom koji zna svoju granicu. Naravno da "lizanje rakije" nema smisla, ali vec tako kad bi dete i samo popilo na ulici, u kafani... npr. 5-ti razred, bolje da popije prvu casu sa ocem, pa da mu ovaj kaze " polako, uzivaj, degustiraj". Tada je to njegov izbor i nije nametnuto.

Sve to nije alkoholizam. Alkoholicari se kriju, stabilni su, ne primetni, piju ceo dan, a ne samo uvece. Samo nekad imaju ispade, te padaju i prave se da im je lose. Naravno u tom filmu imaju ozbiljne sanse da ih udare kola, da padnu niz stepenice....ko zna sta. Oni cak cesto rade svoj posao najnormalnije. Tako je na primer i sa morfiomanima (najcesce apotekarima koji to najlakse pribavljaju).
Tada govorimo o fizickoj zavisnosti, gde ne unosenjem alkohola u organizam dolazi do blokada, te se on konzumira da bi se "profunkcionisalo". Alkoholicari i du dotle da piju apotekarski alkohol. Resenje je lecenje i nekonzumiranje alkohola nikada vise, jer bi to dovelo do ponavljanja zavisnosti i pada karaktera.
Naravno ima i onih za koje se zna, koji ne mogu da zaobidju kafanu, koje bi gazde kafana mogli poslati na lecenje i koji cesto budu nasilni, nezadovoljni, bilo trezni ili pijani.

sekula
18.12.2006, 09:28
volim da popijem u drustvu prije sam pio mnogo da su me 4 noslili kuci danas ni blizu popijem 2 3 piva i dosta

Netagent
03.01.2007, 13:26
Iskreno receno, mislim da to nije samo kodnas u Srbij uopste problem, vec kada gledam u ovoj drzavi gde zivim takodje je isti problem, t.j. sto je najgore ovde kad vidim sto je vikendom normalno vidjati mladih devojaka i momaka koji idu u izlazak,drzajuci flasu sampanjca ulicom,pivom,flasu vodke itd.
Mada postoji zakon da je strogo zabranjeno prodaja alkohola ispod 16god. al lako to prevazici kad im kupuju starij.tako da je moje misljenje da taj problem postoji u svakoj drzavi u danasnje vreme, cak i u susednoj drzavi, nemacka. takodje vlada taj problem jos rigoroznije mozda neg ovde il kodnas u srbij.

silvia
03.01.2007, 13:31
u redu je ponekad popiti,slavlje,izlazak ili sl.,al bas svaki dan ili svaki drugi ? to je strasno :ljutko:

Netagent
03.01.2007, 13:37
u redu je ponekad popiti,slavlje,izlazak ili sl.,al bas svaki dan ili svaki drugi ? to je strasno :ljutko:

takodje se slazem sa tobom, vikendom "ponekad", kada je neko slavlje i posebna desavanja je sasvim ok. al zaredom svaki dan, svaki drugi il treci mislim da to prelazi u zavisnosti konzuma.

Nennad
21.01.2007, 03:07
Strasno je do shto deca od 10+ godina piju bez ikakvog straha da ce ih neko videti, reci mami i tati...
Alkohol je postao svakodnevni chinilac mnogih zivota pod ovim nebom...
Nevalja, skroz nevalja....

BaneK
02.02.2007, 22:19
http://img478.imageshack.us/img478/750/ssbrbeerigetuppostersgk3.jpg

blueella
02.02.2007, 22:52
..i ne volim kada se na slavljima svi oleshe a ja ostanem trezna!!!:uzbud:
s kim ja ond da se zabavljam???:dry:
zaista to ne razumem.mislim,u redu je popiti koju,ali zashto se pojedini moraju naliti toliko da se sledeceg dana nicheg ne secaju?
zar je to poenta dobre zabave?
i onda galamiti da celo selo chuje da je perica bio u kafani,dobro se proveo i poslednji posho kuci :fijuk:

makilli
02.02.2007, 23:08
U danasnje vreme formula "dobrog" provoda je konzumiranje alkohola u kolicinama koje prelaze granicu normale.Bar 70 % ljudi ce stati iza te izjave.Ne bezim od cinjenice da i ja ponekad popijem neko alkoholno pice ali nikada ne bih dozvolila sebi da me mrtvu pijanu iznose iz nekog lokala i da samnom ispiraju usta narednih mesec dana.Oni kojima to prija i koji praktikuju takve stvari,nastavice i dalje tim tempom.A ja znam da mogu super da se provedem kada sam i na sokicima :skok:.

morrib
06.02.2007, 23:15
Radim na proizvodnji alkohoknih pica, ne opiti se nikad u zivotu, po meni , ne saznati kako se izbacuje dusa na nos, ali popiti malo, povremeno ja sam za.

Lana_Mi
25.07.2008, 14:06
jesam za alkohol u malim kolicinama ali kao sto kaze Makilli nikada ne bi dozvolila da me iznose,pronadju ili sl. mrtvu pijanu.Mada mnogo mladih pije jer je dosadno u gradu,diskotekama i misle da ce im alkohol pomoci da se bolje zabave...ok je malo popiti ali ne treba preterivati...

Samuraj
19.08.2008, 23:10
Не пијем у принципу. Никад.
Насмејао сам се пре неки дан на послу када је млади колега дошао и рекао да планира да купи мајицу на којој ће писати "НЕ ДОЗВОЛИ ДА АЛКОХОЛ ТРПИ ЗБОГ ПОСЛА" :smeh:!

felix
23.08.2008, 23:14
Sto bi rekao Pol Njumen u jednom filmu:"...najtuzniji je sport brojati tudje prazne flase..."

Bazarov
01.09.2008, 15:17
Pijem često i ne znam imam li pravo na kritiku sabraće pijanaca, ali...
Višak slobodnog vremena, nedostatak ideje šta raditi s njim, zasićenost "zabavnim sadržajima" poput koncerata, žurki, utakmica... Mnogo je toga, sve je dostupno u preteranim količinama, te nema onu draž, nije zanimljivo, treba veštačka stimulacija da bi se doživelo nešto što je bar nalik uzbuđenju, sreći, ekstazi...
Više se ni zbog nesrećne ljubavi ne boluje k'o nekad, uz vino i muziku.
Piće je jevtino, 2 litra piva možeš kupiti za 110-130 dinara.
U kafanu se ulazi kad se već zagreješ, ona ne služi za dugo sedenje, priču, lagano i prijatno opijanje, već za kratko finale večeri. Kafana, najbitnija srpska institucija, polako zamire. Skadarlija i slična kultna boemska mesta sada su samo za turiste.
Treba pokrenuti inicijativu: Sklonimo klince ispred dragstora. Vratimo alkohol u kafanu!

Angus
03.09.2008, 01:56
jesam za alkohol u malim kolicinama ali kao sto kaze Makilli nikada ne bi dozvolila da me iznose,pronadju ili sl. mrtvu pijanu.Mada mnogo mladih pije jer je dosadno u gradu,diskotekama i misle da ce im alkohol pomoci da se bolje zabave...ok je malo popiti ali ne treba preterivati...

...dosadno?...u gradu i diskotekama?...tako im je dosadno i u skoli,na faxu,kod prijatelja,kuci,svuda...:dry:
...ja sam bre pio kao smuk,a u isto vreme uspevao da se bavim sportom i da imam interesovanja milion...ne...ova deca danasnja,nemaju vise nikakvih interesovanja...to je problem...aj' ziveli...:pivo:

love hunter
13.09.2008, 10:30
...moze da bude shtetan kao i sve drugo u chemu preterujemo, od teshkih drioga do slatkisha (prasetinu da ne pominjem :))...ne pijem ni chesto ni mnogo, ali v0olim da popijem kada izadjem uveche...i ne verujem u to da se moze dobro provesti uz sokitj i kaficu...mislim da to govore samo oni koji nisu imali prilike da se provedu uz cirkanje, pa time teshe sebe (dobro, ne rachunam narodnjake i one koji izlaze na tu vrstu (s)provoda, njima je mozak automatski iskljuchen)...

:lazy:

izabelitta
13.09.2008, 15:52
Kad neko pomene kafanu i vino, ili rostilj i pivo, ja sam odmah za. :ok::)
Ne pijem svakodnevno, niti pod obavezno, ali mislim da su alkoholna pica jednostavno uzitak kojeg nemam nameru da se odreknem. :jok:

Savannah
13.09.2008, 16:49
Tačno, znam i one koji su cuclu umakali u pivo i stavljali detetu u usta "da brže zaspi". Ali, taj tvz. kult alkohola može biti razlog, ne i opravdanje. Možda konačno društvo treba da učini nešto da to promeni. Recimo, za početak, da se pridržavamo zabrane prodaje alkohola i cigareta maloletnicima?

I mene je caca uspavljivao pivom u boci valjda zato danas ne pijem. Zakoniti popije pivu, dvije dnevno -ako, a ja mozda pola case sampanjca za Novu godinu. Jednostavno me ne privlaci. :jok:

lado
13.09.2008, 19:28
ne volim alkohol.....ponekad posle dobre klope volim casu piva

maja bg
26.11.2008, 20:09
da buden iskrena,alkohol me nikada nije privlacio,mislim nemam nista protiv kada neko popije ponekad,eventualno casa vina ili piva:uredu:

Uprolazu
26.11.2008, 20:22
Pijem kako kad,nisam od onih što mogu da sednu sami i piju,ali volim pivo da cugnem(rogonja i bavaria su mi omiljena),a ako je neko opuštanje u društvu-pa mogao bi 10 dana da cirkam i zezam se,jedino što ako se već pije,najbolja je neka prava domaća(imam par mesta na kojima se snabdevam i mogu vam reći da je ekstra),plus što već kad osetiš da je dosta,valja popiti neki sok ili nešto sl. da ima dosta šećera da vas vrati malo u život...

Protivnik sam prekomernog opijanja,tipa bacanja pegle i kad ne mogu da stoje na nogama,meni nije nimalo zabavno da se tolko oduzmem...

I naravno da ne pijem iz dosade i sl. stvari,već pijem što volim i pijem isključivo šta volim...i nikad dok se radi-ZLATNO PRAVILO

diktatorka
28.11.2008, 18:08
Volim da sednem sa drustvom u kafanu a uz to
da popijem dobro vino,uz finu muziku.To sebi
priustim kad god imam vremena i lepo mi je.
E da,nisam alkoholicar!

SQUAW
01.12.2008, 01:33
i ne verujem u to da se moze dobro provesti uz sokitj i kaficu...mislim da to govore samo oni koji nisu imali prilike da se provedu uz cirkanje, pa time teshe sebe (dobro, ne rachunam narodnjake i one koji izlaze na tu vrstu (s)provoda, njima je mozak automatski iskljuchen)...

:lazy:

http://www.novosti.rs/upload/images/2008/JUN/1606/bane-zeremski-4-1306-08.jpg

( Jbga nisam našla sad na brzaka odgovarajuću a i mrzelo me da hvatam kadar iz 2 sata kvalitetnog programa, ali... )

... Moram oštro da demantujem (:lol:) ovo oko sokića limunića itd. Šta je za koga dobar provod je individualno. Nekom je dobar provod da ode na večeru, popije kiselu, ode do Kolarca na neki koncert, navije papilotne i legne da spava. I to voli. Ne teši se, ostalo ponuđeno i što bi mogao smisliti da radi se takvom čoveku ne dopada. Zašto dobar provod za svakoga mora biti samo razuzdana zabava? Tvoje merilo dobrog provoda ne mora biti za nekog drugog dobar provod. I evo, ja sam i pila i napijala se ponekad i to što sada ne pijem (ili tek ponekad popijem pivo) mi apsolutno ne smeta da se dobro provedem. Slažem se sa tim da misliš da neka doza alkohola prijatno opusti, ali ima ljudi koji su opušteni i bez toga. Dakle, do čoveka je. Ja sam taj :) I zbog takvih predrasuda ljudi misle da trance i slično niko ne može da sluša strejt i da u klubove ili na EXIT idu samo oni koji se drogiraju. Ja bogami znam da odem da se vrtim i kad je negde dobra Goa ili Psy i ne žvaćem ništa, verovao ili ne. Volim i tako fino energiju razmenim. I dobro se provedem :)

Niko ne mora da puši, pije i drogira se (ni u jednoj meri) da bi se dobro proveo. Neka puši, pije i drogira se onaj ko to voli.

DzuPiter
01.12.2008, 10:25
Da me ne shvatite pogrešno, daleko od toga da se gadim alkohola. Volim da popijem, s vremena na vreme, ali znam granice.
Ja čak i ne znam puno njih za koje se može reći da se redovno opijaju.
Ono čega se grozim (i pomalo me i plaši) je to što cela generacija svaki dan, ili barem skoro svaki dan unese nešto od alkohola od sebe. Napili se oni ili ne, ali verujem da se ujutru bude sa 0,8 alkohola u krvi. :ljutko:
Kakav je vaš stav o ovome?
Mozda smo drustvo koje bolje kontrolise svoj alkoholizam od drugih drustava,
u smislu eksponiranosti.
Cini mi se da s' obzirom kakvi ljudi vode ovu zemlju, i u kakvom je ona stanju, smatram da je broj alkoholicara fantasticno mali.
Licno izbegavam alkoholicare cim ih osetim, alkoholizam smatram jednom od najgorih bolesti covecanstva, posto ti bolesnici vise ugrozavaju druge nego sebe. Recimo, cini mi se da je nasilje u porodici koje je uzrokovano alkoholizmom na prilicno visokom nivou.

'piter