Puna verzija : Naser Orić ide kući
Haški tribunal je ponovo pokazao svoju "objektivnost". :bes4: Jednog od najvećih kasapina Srba u građanskom ratu je osudio na dve godine, a s obzirom da je on proveo u Hagu 3 godine, može da ide kući! :blink: Da neće možda dobiti i novčanu nadoknadu za prekovremeni rad?
I onda će neko da kaže da smo mi paranoični, da pravimo teorije zavere... :dry:
-Bruka! Znaci kriv je, osudjen je, pa dve godine se dobiju, za ne znam, otimanje torbica. Mladica ce odma' u bukagije i na 83,5 dozivotne. A sta rade sa Seseljem, na kraju ce nam ga vratiti kao lika koji je pobedio Strasni Haski Tribulal, nesam pametan, al' ne valja sta rade!
nattydread
01.07.2006, 11:43
bruka i sramota. bilo mi je tesko povjerovati, a onda, ma sta se i cudim...vise me nista ne moze iznenaditi, na zalost...
Necromancer
01.07.2006, 14:31
Jučerašnjom odlukom suda da ratnog komandanta armije BiH na području Srebrenice kazni sa dve godine zatvora stekli su se uslovi da bude pušten, jer je u pritvoru već proveo tri godine i dva meseca. Za vreme provedeno u pritvoru koje je duže od izrečene kazne optuženici, prema statutu Tribunala, nemaju pravo da traže odštetu.
Naser Orić osuđen je na dve godine zatvora zato što nije sprečio ubistva i okrutno postupanje sa srpskim zarobljenicima, koji su bili zatvoreni u policijskoj stanici u Srebrenici od decembra 1992. do 1993. godine.
Orić nije proglašen krivim za nekažnjavanje svojih potčinjenih, jer nad njima nije imao efektivnu kontrolu, presudilo je veće sudije Karmela Ađijusa. Orić nije proglašen krivim ni za napade na srpska sela u Bosni, odnosno za "bezobzirno razaranje gradova i sela koje nije opravdano vojnom potrebom". To mu je stavljeno na teret u optužnici, a u presudi se navodi da Orić nije imao efektivnu kontrolu nad svim naoružanim grupama, kao ni nad civilima koji su pratili borce.
Otežavajuća okolnost pri odmeravanju kazne bila je ranjivost žrtava, a olakšavajuća - Orićeva, kako se navodi, izvrsna saradnja sa tužilaštvom, "izvesno kajanje" i posebno opšte okolnosti koje su krajem 1992. i 1993 godine vladale u Srebrenici.
Ministar policije Dragan Jočić ocenio je kao tešku nepravdu presudu Naseru Oriću. "Osmeh na licu ratnog zločinca Nasera Orića dok mu je čitana presuda, mislim da najbolje svedoči kako se zlo ismejava pravdi i kako se time ismejava svim žrtvama koje je pobio", rekao je Jočić agenciji Beta. Prema njegovim rečima, Orić je počinio mnoge zločine i naneo težak bol mnogim porodicama, ali posebno "boli i peče" kada sud presuđuje tako "tešku nepravdu".
Vrlo brzo nakon što je presuda dospela u javnost prva reakcije u Beogradu usledila je od predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je nezadovoljan zbog male kazne koju je dobio Orić. "Dve godine zatvora dobijaju lica koja kradu u samoposluzi i potpuno je skandalozno da toliko malu kaznu dobije neko ko je počinio ratni zločin. Haški tribunal zbog svog legitimiteta i kredibiliteta mora ratne zločince da osudi na maksimalno stroge kazne", rekao je Tadić.
Osim toga, savetnik sprskog premijera Aleksandar Simić izjavio je da presuda Oriću predstavlja veliko iznenađenje i dovodi u pitanje legitimitet i kredibilitet Tribunala. "Očigledno su u pitanju dvostruki aršini, i to ne može dovesti do opravdanja svrhe Tribunala, a to je kažnjavanje ratnih zločina i postizanje uzajamnog pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Simić agenciji Beta.
(B92)
Katastrofa. :dry:
Neverovatno....pa dve godine dobijaju oni sto obiju radnju i odnesu par TV-a iz nje....
To "tribunal"....nekadasnji "narodni" sudovi su bili pravicniji od ovog nesvrstanog tribunala :ljutko: :ljutko:
Sad mi je bukvalno muka...a mogu tek da zamislim kako je jadnim ljudima kojima su pobijene porodice...ustvari ne mogu,suvise je strasno :(
I na kraju zlotvor dobije dve godine....fuj :ljutko:
Mater Vetru
01.07.2006, 21:10
Sramotno i licemerno! Ako je i bilo ikakve sumnje o nepristrasnosti i pravičnosti čuvene haške "ustanove", ona je sada, definitivno, otklonjena.
Tuga, čemer i jad. :( Pokoj duše svim žrtvama,saučešće njihovim porodicama.
Sa druge strane, Srbi su izgubili medijski rat i smatraju se prljavim, nacističkim agresorima. Nažalost, retki su oni na zapadu koji ne misle tako. I, kako onda proglasiti krivim za ubijanje i razaranje ratnog komandanta armije koja se, zaboga, samo branila? :velikapegla:
Otežavajuća okolnost pri odmeravanju kazne bila je ranjivost žrtava, a olakšavajuća - Orićeva, kako se navodi, izvrsna saradnja sa tužilaštvom, "izvesno kajanje" i posebno opšte okolnosti koje su krajem 1992. i 1993 godine vladale u Srebrenici.
Ne, njegova najveća olakšavajuća okolnost je što nije Srbin. Svaki optuženi u haškom tribunalu je nevin...dok se ne dokaže da je Srbin. To je, valjda, sada svima jasno. :ljutko: :ljutko: :ljutko:
Ne, njegova najveća olakšavajuća okolnost je što nije Srbin. Svaki optuženi u haškom tribunalu je nevin...dok se ne dokaže da je Srbin. To je, valjda, sada svima jasno. :ljutko: :ljutko: :ljutko:
Ti si kanda isto paranoična koliko i ja. ;) :smeh:
vancouver
02.07.2006, 09:20
Gledao sam veceras Americhki panel u vezi Hashkog tribunala mnogi profesori politichkih nauka koji su bili gosti su bili totalno iznenadjeni mada su i dodali da je Haski sud prevazidjen i konstatovali su da je ipak na kraju krajeva organizovan za Srbe ...Sud je totalna lakrdija to se ocito vidi mislim da ce ipak jednog dana biti zatvoren..
Pcela ubica
03.07.2006, 03:18
Ako je Haški tribunal imao i trunku kredibiliteta u mojim očima, više nema ni trunku. Ovo je neopisiva sramota. Mislio sam da je samo tužilaštvo to koje je pristrasno i selektivno, al' prevario sam se. Onaj odvratni Naserov osmeh prilikom čitanja te bedne presude direktno je izdrkavanje u lica svih onih žrtava uništenih srebreničkih sela. Jednostavno, nemam reči. Haški sud je ovim direktno poslao poruku Mladiću, Karadžiću i ostalim beguncima, da se ni u ludilu ne predaju. Strašno.
Sve u svemu, Naser se vraća u rodnu mu zemlju, te se nadam da će ga ovi što ga vozdižu u nebesa kao heroja upitati zbog čega je napustio Srebrenicu dva dana pre ulaska srpske vojske. Što se mene tiče, nadam se da će poginuti u nekoj saobraćajnoj nesreći uskoro ili tako nešto.
Svetlana
03.07.2006, 23:24
Ono što je mene dovelo do totalnog bezumlja je smeh Nasera Orića.Kome i čemu se on smejao..."A te kosti smejaše se Bog da prosti"Mislim da sada i oni koji su verovali da je opravdano postojanje Haškog suda shvataju da to nije tako.Naser Orić nije smeo biti osudjen jer bi time priča o Srebrenici dobilu drugu dimenziju.Uvek postoji prazločin,postoji nešto što izazove nešto drugo i onda krene lavina zla.Mora da se opravda priča o zlim Srbima koji su sa kamama u zubima i spuštenih pantalona klali i silovali.Zato nema osude za ubijene vojnike u Sloveniji,za svatove u Sarajevu i vojnike u Dobrovoljačkoj,za zatrtih dvadeset sela u okolini Srebrenice i za sva druga zla koja su nam učinjena.Nemože se tako doći do mirenja,pomirenja i praštanja.
Svetlana
neznam sta mi je zalosnije dal' sramna odluka nazovi suda ili razjarena masa sto ga dize u nebesa... a meni neko ovde prosipa tezu kafenisanja i normaliteta odnosa.... nema kod nas "n" od normalnog :(
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.