|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Umetnost Mašta je važnija od znanja |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Gde ide umetnost? |
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:26
Pol: Žensko
Godine: 33
|
Gde ide umetnost? -
14.08.2007, 02:06
Uželim se pre neki dan malo spotova, pa prošaram po youtubeTU pa odgledam par kojih volim i kad sam upalila NIN pade mi na pamet ova tema
![]() ... jer sam se u stvari setila Nitscha. Nitsch je austrijski umetnik koji pravi performanse koji nisu baš svima bliski niti ih svako razume. Poenta njegovog rada bi bila ruganje žrtvovanju u religijskom smislu kombinovanjem religijskih simbola (raspeće) i životinjskih iznutrica i delova tela. http://www.nitsch.org/ (klik na aktionen, pa na recimo ovo: omt1960-70 ) ![]() Nekima je već ovo too much, a neki u ovome i vide nešto... dok ima i toga što je realno samo umetnikova iluzija da stvara nešto vredno... Šta sam htela reć... da li je sve umetnost? Da li je umetnost doživela inflaciju? Ne mislim u onom smislu da se nema šta više reći, jer ne mislim tako, svet ide napred, pa tako i umetnost, već u onom smislu da je sve postalo totalno nekritično, jer je sve umetnost. I, ako je sve umetnost, da li onda ništa više nije umetnost? Ja volim i avangardu, glavna kvaka i jeste bila u oslobađanju, ali da li smo je previše oslobodili? I, ono što se dalje samo iz toga nameće, koliko to sve ima značaja u kulturi, koliko sve to ostavlja traga i vrednosti, bez obzira ko je kritičar, da li umetnici ili društvo? Da li je dovoljno biti frik i postaviti klozetsku šolju naopako u galeriji da bi time pokazao svoj performans i da si umetnik? Da li postajemo ravnodušni prema svemu jer dosta toga ne razumemo i jer nas to što ne razumemo zatrpava? Da li umetnost još uvek ima težinu? Da li time što i ovo društvo gubi vrednost i umetnost gubi vrednost, ako je posmatramo kao ogledalo društva? Da ne komplikujem dalje... i ne dubim nisam sigurna ni da je naslov teme odgovarajući... Dajte primere, dajte komentare ![]()
|
|
|
|
Odgovor: Gde ide umetnost? |
|
|
|
|
|
|
|
Senio®
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Pol: Muško
|
Odgovor: Gde ide umetnost? -
28.10.2007, 22:17
Umetnost je iskrenost, ona je u svima nama,
jedini problem je koliko smo mi sami sposobni da je iskažemo. Ne znam da li se može reći da umetnost negde ide, ona je tu, ona postoji i stasava kao ogromno drvo, počivajući na svojim sve jačim korenovima. Odgovor na pitanje: ''Gde ide umetnost?'' može da nas odvede u raznim pravcima, ne verujem da je pokretač* teme želeo da sluša o tome kako će za stotinak godina roboti slikati neku novu Djokondu niti da je već sada moguće računarskim putem stići do skulptura kao što su ih Roden ili Mikelandjelo pravili ... srećom najverovatnije ni u dalekoj budućnosti neće biti moguće ugraditi robotima osećanja i moći koje potpadaju pod iskrenost, kreativnost i sl. Ovaj lik sa krvlju i raskomadanim kravama je najverovatnije svoju inspiraciju pronašao gledajući sliku ''Glava okružena govedjim polutkama'' (Studija prema Velazquezu) iz 1954. godine ![]() Francis Bacon, Ulje na platnu, 1,29 x 1,22 m. Umetnički institut u Čikagu. Fond Harriot A. Fox Slučajnost je da su u temi spomenuti jedan austrijski i jedan nemački stvaralac, to mi je nekako odmah zapelo za oko pa bih rado to prokomentarisao rečima: - Više mi se dopada kada se Nemci bave umetnošću, pa ma kako to izgledalo, nego ratovanjem. PS. * - izražavam se u muškom rodu samo zato jer mi je pojam pokretačica manje lep i prihvatljiv u ovom momentu. |
|
|
|
|