Evo ja se vratila iz Rumunije
Pošla sam sa namerom da ubedim sebe da imam predrasude prema Rumunima i Rumuniji, da to nije baš tako kako se meni čini... i nisam uspela
Sinaja je predivan gradić, ski centar, jako lepo sređen sa predivnom prirodom i odličnim hotelima. Bukurešt ima pristojan centar grada, kompleks koji je izgradio Čaušesku (palata parlamenta, trg i par zgrada oko njega), ali ako se usudite da zađete u stambeni deo, boleće vas stomak od smeha, a ukoliko ste sentimentalci - možda se i rasplačete.
Ostatak zemlje je tuga... bukvalno. Lepa priroda, planine, poljane, reke, jezera, ali naselja i gradovi blagi užas. Zgrade su bukvalno iste u svakom gradu - sive betonske kutije. Razlikuju se samo po tome da li imaju terasu, ili ne.

Putevi očajni, na međunarodnom putu su rupe od po metar ipo, čak i na mostovima...
Sto se tiče Drakule... Normalno da nisam očekivala da vidim kako ustaje iz groba, ali sam očekivala bar neki zamak koji je malo scary, ili bar nešto dovoljno konkretno zbog čega bi se putovanje zvalo "Drakula tura". Umesto toga, videla sam njegovu rodnu kuću, u kojoj je btw živeo do svoje četvrte godine

, jedan zamak u kom je bio zatvoren neki kratak period i njegov grob u kom čak nije ni sahranjen. Toliko o Drakuli

Inače, Drakulu su promovisali niko drugi do glupi Ameri (u ovom slučaju reč glup upotrebljena u svom pravom značenju), jer je jedan broj njih poverovao u priče u vampiru Drakuli i nakon izlaska filma pošao u Transilvaniju da ga traži. Zanimljivo, Grof Drakula (koji uopšte nije ni bio grof

) nema mnogo veze sa Transilvanijom

jer je bio vladar neke druge oblasti. No dobro, sve je to turizam... Sledeći put idem u Rumuniju samo ako mi neko plati, i još mi da kintu za dzeparac

ili možda uhvatim neku dobru individualnu varijantu, jer sad bar znam gde je dobro a gde ne.
Malo sličica
Bukurešt
Napominjem da se nismo odvajali od strogog centra Bukurešta.
Kao kulminacija, u centru grada ovakve zgrade sa ovakvim čudima na prozorima - najnormalnija su pojava... Nemaju roletne, a pošto su na sunčanoj strani, štite se od sunca alu folijama, najlonima i raznim krpama...