Bojana Jovanovski
NOVI SRPSKI BISER
Od Bojane Jovanovski očekuje se da zablista ove sezone. Mlada Beograđanka važi za našu najtalentovaniju igračicu, a epitete naslednice Jelene i Ane pokušaće da opravda osvajanjem juniorske Gren slem titule
Srbija trenutno ima duet asova u vrhu ženskog tenisa. A ako se obistine prognoze stručnjaka, uskoro ćemo se dičiti i triom. Mlada Beograđanka Bojana Jovanovski važi za našu najtalentovaniju teniserku i samo je pitanje dana kada će krenuti Aninim i Jeleninim stopama.
Ovu sezonu je završila kao jedanaesta juniorka sveta, iako je bila godinu mlađa od većine rivalki.
- Zadovoljna sam postignutim u 2007. mada je moglo i bolje, da me pred kraj sezone nisu sustigle povrede i sprečile me da pružim maksimum – ističe Bojana.
Koliko je veliki borac, govori i jedan detalj sa turnira u Americi.
- Zbog povrede sam izgubila meč od takmičarke koju bih u normalnim uslovima lako savladala. Zbog toga nisam mogla da se suzdržim i zaplakala sam na terenu.
A u ovoj sezoni, Bojanu očekuju i ispiti u konkurenciji seniora.
- Planiram da igram fjučerse sa nagradnim fondom od 15 i 25 hiljada dolara, ali neću zapostaviti ni juniorska takmičenja. Verujem da ove godine u toj konkurenciji mogu da dođem do Gren slem titule.
Bojana je upravo na Vimbldonu prošle godine skrenula pažnju na sebe.
- U Londonu sam pobedila Ruskinju Anastasiju Pivovarovu, koja je druga juniorka sveta i pokazala je nebrojeno puta koliko vredi.
Ova skromna devojčica je jedna od retkih naših takmičara koji nisu “pobegli” iz Srbije.
- Živim i treniram u Beogradu i ne vidim to kao neki veliki hendikep. Naravno, bilo bi bolje da imamo više terena, sa tvrdim podlogama, ali šta je tu je.
Da li si zadovoljna tretmanom u Teniskom savezu Srbije?
- Da. TSS mi pomaže koliko god može, i ne mogu da se žalim za tretman. Finansiraju putovanja na Gren slemove, plaćaju boravak tamo, i trude se da mi pomognu koliko god mogu. Vidan je napredak u njihovom radu i za njih imam samo reči hvale.
A ko su Bojanini uzori i idoli?
- Pošto gajim agresivan i napadački stil igre, normalno je da najviše cenim Mariju Šarapovu, jer bih volela da budem kao ona. Od muškaraca najsimpatičniji mi je Rafael Nadal, i to u svakom pogledu.
Kakvo mišljenje imaš o naše dve najbolje teniserke Ani i Jeleni?
-Upoznala sam obe, i mogu da kažem da su Ana i Jelena sjajne devojke. Što se igre tiče, simpatičnija mi je Jankovićeva – kaže Bojana, koja trenutno igra turnire u Australiji, iščekujući da zablista na Australija openu.
(Sport)
Bojana Jovanovski je je trenutno 9. na listi juniorki do 18 godina.
Najveci uspeh do sada 1/4 finale Vimbldona 2007. i titula na turniru Citta di Santa Croce, takodje 2007. (G1, sljaka). Najcesca dubl partnerka joj je Francuskinja Kristina Mladenovic.