Slažem se sa prethodnikom da ne bi valjlalo da ova teme ode u arhivu.
Dok ne stigne neki post o dešavanjima koja izazivaju interes mlađih Karlovčana, dodajem nešto slika da povećamo broj napravljlenih okom Forumaša na štetu pruzetih od drugih.
Posetioci Karlovcima retko imaju ovaj pogled - sa jugozapadnog kraja.
Trg Branka Radičevića na kome je česma Četiri lava - opštepoznati motiv - retko koji posetilac mimoiđe. A i Karlovčani su na njemu u znatnom broju.
Opredelio sam se za nekoliko fotografija sa neolistalim drvećem. Lepe, bujne lipe onemogućavaju da se vidi šta zaklanjaju.
U nekom od uredjivanja Karlovaca, česma je pomerena sa sredine trga da bi se dobio prostor za saobraćaj, ali je i dalje ostala u središtu pažnje.
''ЧЕСМА
ЧЕТИРИ ЛАВА
Чесма је саграђена 1799. у неокласицистичком стилу по пројекту италијанског архитекте Ђузепеа Априлиа. Зидана је од црвеног мермера са четири луле (четири лавовске главе) и великим басеном за воду. Чесма са четири изворишта питке воде симболише и подсећа на библијске "четири рајске реке" од којих је једна, по Константину Филозофу и Севериану Гавалском, баш Дунав (библијско име Фисон). Живи још увек и легенда да ће свако онај ко попије воде са ове чесме морати доћи опет у Сремске Карловце. ''
Za 'skoknuti' do Karlovaca iz NS je potrebno manje vremena nego nego za stići sa udaljenih delova grada u centar NS. Ne treba mi neki poseban razlog da stignem do Karlovaca i tamo se prošetam umesto po Novom Sadu.
Kad god sam u Karlovcima postanem svestan da su taj gradić i njegovi stanovnici čuvari naše prošlosti, malte ne 'o svom ruvu i kruvu'. Štititi od propadanja tako veliki broj objekata većeg i manjeg istorisjkog značaja za Srpstvo je skupo, a od deklarativnog preuzimanja staranja od strane države nema mnogo koristi.
Jedan od primera je i ova zgrada u kojoj je živeo Plemeniti Sabov, a u boljem stanju je od većine okolnih.
Stražilovo (oko 4,5 km od Česme) je tradicionalno izletište ne samo Karlovčana. Pored spomenika na Brankovom grobu, sada je tu, medju izletnicima i statua pesnika.