Udruženje slepih "Homer" saopštilo je danas da će organizovati prvi svetski festival adaptiranih i sinhronizovanih filmova za osobe sa oštećenim vidom, koji će biti otvoren u sredu, 27. juna.
Festival će biti otvoren filmom "Noć na zemlji" Džima Džarmuša, a tokom naredna tri dana, koliko će festival trajti, biće prikazani i "Američka lepota", "Pijanista", "Isusovo stradanje", "Njuškalo", "Gospođice iz Vilka" i "Rej Čarls".
Festival će biti održan u prostorijama udruženja "Homer" koje poseduje kompletnu opremu prilagođenu osobama oštećenog vida. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture, a festival će otvoriti pomoćnik ministra za kulturu Ivana Dimić.
Gosti na otvaranju biće predsednici organizacija slepih iz bivših jugoslovenskih republika. Oni su zainteresovani za prikazivanje adaptiranih filmova u njihovim gradovima, pa će "Homer" u septembru gostovati u Podgorici, a u oktobru na svetskom festivalu teatara slepih u Zagrebu, navodi se u saopštenju.
"Naš cilj je da slepim osobama približimo dela sedme umetnosti. Vlada Srbije, Ministarstvo kulture i nekoliko firmi u srbiji finansijski je podržalo ovaj jedinstveni projekat u svetu. Namera nam je da adaptiramo 100 umetnički najvrednijih filmova", dodaje se u saopštenju.
Izvor: Blic
Jako mi je drago, sto slepi i naslepi ljudi polako imaju prilike da uzivaju u svemu tome u cemu mi uzivamo...drago mi je zbog odredjenih ljudi koji svojim radom pruzaju kvalitetno uzivanje ovakvim osobama, kao sto su radio drame za slepe, radio romani...
Svaka cast, podrzavam...