VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Informacione tehnologije > Softver

Softver Teme vezane za softver

Prikaz rezultata glasanja: Koji OS Koristite?
Windows 98 0 0%
Windows ME 0 0%
Windows 2000 0 0%
Windows XP 27 77.14%
Windows Vista 6 17.14%
Mac OS 1 2.86%
Linux SlackWare 0 0%
Linux Mandriva 0 0%
Linux Debian 0 0%
Linux RedHat 0 0%
Linux Suse 0 0%
Neki Drugi 1 2.86%
Učesnika ankete do sada: 35. Ne možete da glasate na ovoj anketi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Koji OS koristite?
staro
  (#21 (permalink))
eboye
infidel
eboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostale

Član od: 21.03.2006.
Poslednji login: 17.08.2008 12:39
Pol: Muško
Godine: 26
Odgovor: Koji OS koristite? - 12.02.2008, 11:46

x64 ili x86 SP1 Viste? i jel RTM ili RCxx?

電子男の子

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#22 (permalink))
Gospodin Ne
Monsieur Da
Gospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen član

Član od: 16.12.2007.
Poslednji login: juče 18:47
Godine: 41
Odgovor: Koji OS koristite? - 12.02.2008, 11:51

Imam jedno pitanje. Koja je prednost Viste u odnosu na XP?
Cuo sam da je Vista pun bug-ova, jel to tacno?
Hvala...

Ne

staro
  (#23 (permalink))
eboye
infidel
eboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostaleeboye je uzor za ostale

Član od: 21.03.2006.
Poslednji login: 17.08.2008 12:39
Godine: 26
Odgovor: Koji OS koristite? - 12.02.2008, 16:55

Prednost 32bitne viste skoro i da ne postoji u odnosu na XP. Sem Aero interface-a koji svim pljuju jer misle da uzima vise resursa, a u stvari ceo interface u Aero rezimu je prebacen na graficku karticu, sto je dobro, jer CPU se oslobadja tog dela procesa, i ima vise resursa za ostale stvari. Networking je dosta unapredjen, pa npr. ne mora da se resetuje ceo komp zbog promene IP adrese i podesavanja. Dosta stvari je automatizovano. Postoji i unapredjenje u mogucnosti broja otvorenih "prozora" koji su trenutno aktivni. Razlog zasto sam stavio prozore po "" je taj sto prozor se ne podrazumeva u ovom slucaju samo prozor folder i sl. Svaki prozor je sacinjen od podprozora, i podprozori od podprozora. Tako npr kad se otvori Photoshop, automatski se otvori nekoliko hiljada prozora. XP je u ovim stvarima bio dosta ogranicen, pa je kad se sistem optereti dolazilo do kocenja, tj sporo su se generisali ovi prozori. To je sto se tice 32bitne. A kod x64 postoje brojna unapredjenja. Kao npr. multy tasking je mnogo unapredjen, tako da ako je pokrenut neki program ili process koji uzima veliku kolicinu ram memorije, moguce je otvoriti jos mnogo programa koji nece seckati i biti uskraceni, jer ce Vista dozvoliti i ostalima da uzmu svoj deo kolaca. Tako na primer ako se kompresuje neki video zapis, ili ako se renderuje neka 3D scena ili nesto trece sto uzima puno rama i procesorske snage, u isto vreme je moguce gledati i HD film, sto je na XPu bilo skoro nemoguce, sem ako bi imao mnogo jaku masinu. Ili manuelno dodelio prioritet. Mnogi se zale da Vista uzima puno rama u leru, ali to je velika greska, jer Vista u sustini zauzme odredjenu kolicinu ram memorije, da bi je lakse posle dodelima ostalim programima. Tako npr. meni kad pokrenem render, Vista radi sa samo 100-150mb, iako u leru pise da koristi i do 1.5GB. Opet x64 tehnologija koju se moze iskoristiti samo sa x64 operativnim sistemom omogucuje da se u jednom trenutku procesoru posalje veca kolicina podataka, samim tim se i veca kolicina i obradi u istom trenutku. Takodje ako je procesor sa vise jezgara, Vista mnogo bolje manipulise sa njima. Jer u sustini ako se pokrenu dva programa koji nisu pisani za multicore aplikacije, Vista jednom dodeli jedno jezgro, a drugo prvo slobodno, tj. u dual core sistemu, onaj drugi. Dok je kod XPa slucaj da se opterecuje jedan pa drugi. Ima jos mnogo polja na kojima je Vista jaca, ali post bi se mnogo oduzio.
U svakom slucaju, ako je sistem novije generacije, i ako su korisnikove potrebe velike, Vista ce ih mnogo bolje iskoristiti. A opet ako korisnik zeli prividno brzi sistem, onda bolje XP. Tako isto DX10 i DX10.1 nece biti podrzan na XPu. Pa ako se kupuje graficka kartica novije generacije (Nvidia 8 serija i vise, ATI 12 serija i vise) onda je bolje dici Vistu.

電子男の子

staro
  (#24 (permalink))
Gospodin Ne
Monsieur Da
Gospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen član

Član od: 16.12.2007.
Poslednji login: juče 18:47
Godine: 41
Odgovor: Koji OS koristite? - 12.02.2008, 17:15

E hvala za ovo detaljno objasnjenje

Ne

staro
  (#25 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: Koji OS koristite? - 12.02.2008, 23:29

Citat:
Gospodin Ne kaže: Pogledaj poruku
Imam jedno pitanje. Koja je prednost Viste u odnosu na XP?
Cuo sam da je Vista pun bug-ova, jel to tacno?
Hvala...

Ja onako laički...dakleM, svidža mi se što ovaj OS ima neku vrstu "doktora" ugradjenog u sebi, sam raportira probleme i traži rešenja, ima svoj defender kao i parental control - pruža mi veću sigurnost jer imam mogućnost nadzora i mogućnost bolje zaštite.
Takodje performans kompjutera mogu online da proverim svakog trenutka te rejtujem i poboljšam subscore.
Traži naravno jači računar, moj ima 2047MB, po pitanju bagova osim problema sa rezačem - ništa drugo nisam imala, ali redovno ažuriram.
Sve u svemu - zadovoljna.

_________Una16

staro
  (#26 (permalink))
alex_ns
Novi član
alex_ns je na dobrom putu

Član od: 03.04.2008.
Poslednji login: 25.07.2008 14:56
Odgovor: Koji OS koristite? - 24.05.2008, 00:53

Linux ubuntu Hardy 8.04

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Informacione tehnologije > Softver > Koji OS koristite?
Slične teme
Tema Autor Forum Odgovora Poslednja poruka
Koji antivirus koristite? Kunic Softver 77 juče 22:08
Koji player koristite za pustanje video klipova i divx filmova? eboye Softver 27 09.08.2008 13:19
Koji mail koristite? goldie Softver 21 12.12.2007 19:52
Osma Sednica Pocetak Kraja Vojvodine Bacanin Politika 13 11.10.2007 19:07
Koji templejt koristite? Necromancer Spomenar 28 23.09.2007 19:49