VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Informacione tehnologije > Softver

Softver Teme vezane za softver

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Linux vs Windows
staro
  (#1 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 21.05.2008 14:27
Pol: Žensko
Godine: 25
Linux vs Windows - 19.12.2006, 03:35

Koja je razlika?Samo prostim recnikom molim vas

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Linux vs Windows
staro
  (#2 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 11:33
Godine: 33
Odgovor: Linux vs Windows - 19.12.2006, 04:29

Nema problema.

Razlika je drastična. Kad grebuješ u brauzeru procesor ti radi brže nego kod aplikacija iz pop - ap blokera. Takođe, kad rekompajliraš potrudiš se da aninstaliraš u isto vreme kad ga ufajliraš. Da ne pričam o tome što se kod Windowsa brže setinguje difolt u editu, pa, videćeš i sama. Samo javi ako treba da ti pošaljem invitaciju, ali ćeš pre toga morati da mi prepraviš ekstenzije.

Meni se lično najviše sviđa Windows. Zašto? E pa tu ima, u Linuxu tu je ovamo i onamo, ima nekih preferencija, ali Windows, najviše mi se sviđa.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#3 (permalink))
Kill Bill
Beatrix Kido
Kill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimumKill Bill je dostigao maksimum

Član od: 27.11.2006.
Poslednji login: 01.05.2008 23:58
Odgovor: Linux vs Windows - 19.12.2006, 14:33

Linux je much much better ali dok prikupish sve programcice osedis...

Ubica mekog srca.

staro
  (#4 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Odgovor: Linux vs Windows - 19.12.2006, 14:48

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
Nema problema.

Razlika je drastična. Kad grebuješ u brauzeru procesor ti radi brže nego kod aplikacija iz pop - ap blokera. Takođe, kad rekompajliraš potrudiš se da aninstaliraš u isto vreme kad ga ufajliraš. Da ne pričam o tome što se kod Windowsa brže setinguje difolt u editu, pa, videćeš i sama. Samo javi ako treba da ti pošaljem invitaciju, ali ćeš pre toga morati da mi prepraviš ekstenzije.

Meni se lično najviše sviđa Windows. Zašto? E pa tu ima, u Linuxu tu je ovamo i onamo, ima nekih preferencija, ali Windows, najviše mi se sviđa.

Jao skvojka al mi ga objasni ja nista ne skonta sem da volis win i tako ponesto da je linux komplikovaniji...
Ma ne mislim da prelazim vec me interesuje cisto informativno koji je bolji,koja je razlika
Neki se fale tim linuxom a ja kao obican korisnik koji nema pojma bi htela da naucim nesto najprostijim recnikom

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

staro
  (#5 (permalink))
goldie
golden girl
goldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimum

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 02.09.2008 08:47
Odgovor: Linux vs Windows - 19.12.2006, 16:42

Evo potrudila sam se da jednostavnim recima objasnim razlike i ove tacke mozda i nisu najbolje rasporedjene i mozda par tacaka treba u jednu da se stope, ali meni je ovim redosledom padalo na pamet. Ovde nisu objasnjeni nikakvi strucni detalji jer se ne bavim razvojem operativnih sistema ali ovo ovde pisem samo na osnovu iskustva kratkorocnog rada u Linuxu i onoga sto sam ikada procitala na netu o ovoj temi. Tako da ako vas dublje interesuje, guglujte.
  • Za personal racunare Linux je besplatan, a Windows daleko da je jeftin i besplatan. Mozda to kod nas ne prestavlja problem ali predstavljace uskoro.
  • Poredjenja instalacije Windows XP-a i Linux Red Hat je dovelo do zakljucka da Windows dok se instalira sa dodatnim programima mora 6 puta da se restartuje. A Linux se samo jednom restartuje sto govori o stabilnosti sistema.
  • Linux je usmeren ka serverima jer je sigurniji i stabilniji operativni sistem od Windows-a. Linux ima bolju zastitu od Windows-a.
  • I najprosecniji korisnik moze da primeti da se Windows vremenom zaglupi, zakrci se registry baza pa je jedino efikasno resenje nova instalacija Windows-a. Dok Linux nema tih problema.
  • Za Linux postoji mnogo manje softvera jer nije u istoj meri zastupljen na trzistu kao Windows.
  • Krekovanje i piratski softver na Linixu je u povoju, tako da ako hoces da igras igrice na Linuxu moras da ih platis. Ima mnogo vise igara za Windows. Znaci za ljude koji igraju igre najbolje je da ostanu u Windows-u ili predju na Xbox, a za ljude koji ne igraju igre i profesionalci su najbolje je da predju na Linux.
  • Linux pruza mnogo vise mogucnosti i opcija nego Windows ali se samim tim i komplikuje koriscenje ovog operativnog sistema. Windows je jednostavniji za koriscenje, a Linux je vise za advance user-e.
  • E sad sto se tice ove jednostvnosti za koriscenje, tu veliki uticaj ima i to sto je Windows daleko zastupljeniji od Linuxa i ljudi su navikli na Windows-ov interfejs. Tako da kada predju na Linux dolazi do nekih poteskoca ali to je sve stvar navike.
Ova poredjena Linuxa i Windows-a lice na kao neku borbu i mnogo ljudi ulazi u ovu borbu. Ali zapravo ovo su dva razlicita operativna sistema koja deluju na razlicitim poljima (Linux-server, Windows-personalni racunari) sa razlicitim krajnjim zeljama i razlicitom grupom korisnika, tako da tu konkretnog poredjena ne treba da bude.

Linux poseduje sve osnovne programe za prosecnog korisnika tako da prosecan korisnik treba da bude zadovoljan i sa Windowsom i sa Linuxom, znaci ko se kako opredeli. Za korisnike profesionalne dizajnere je najbolje da ostanu na Windows-u ili da predju na Mac jer to njima najvise odgovara. Za korisnike profesionalne programere je najbolje da predju na Linux. Naravno jednog dizajnera nista ne sprecava da predje na Linux ili programer da predje na Mac ili da svi koriste Windows. Zato izbori i postoje pa kome sta odgovara. Ali ukoliko se poveca broj korisnika Mac-a ili Linuxa povecace ce i broj softvera za ove operativne sisteme. Sve je to jedan zacaran krug.

goldie

staro
  (#6 (permalink))
Lillith
moonlight shadow

Odgovor: Linux vs Windows - 19.12.2006, 16:49

Goldie hvala sad mi je sve jasno

William Wordsworth

staro
  (#7 (permalink))
goldie
golden girl
goldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimum

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 02.09.2008 08:47
Odgovor: Linux vs Windows - 19.12.2006, 16:56

Citat:
Lillith kaže: Pogledaj poruku
Goldie hvala sad mi je sve jasno

Sad bi bilo lepo da se javi jos neko ko je korisnik Linuxa ili bio korisnik pa da navede neke prednosti i mane.

goldie

staro
  (#8 (permalink))
Nennad
Iskusni forumdžija
Nennad je dijamantNennad je dijamantNennad je dijamantNennad je dijamant

Član od: 20.11.2006.
Poslednji login: danas 02:26
Pol: Muško
Godine: 19
Odgovor: Linux vs Windows - 19.12.2006, 21:35

Ja sam nesto malo koristio linux tacnije Fedora core 3 i mogu da kazem da je veoma ugodan za rad, stabilan, ali je veliki problem nedostatak drivera, programa za specijalizovanu upotrebu. Ukoliko zelis da probas linux pokusaj da nabavis neku od distribucija koje se pokrecu sa CD-a na primer KnopiX ili Beatrix.
Njih ne moras da instaliras na racunar vec samo ubacis CD i ponovo pokrenes racunar. Treba samo podesiti da racunar bootuje sa CD-a.

...Pod mojom šapkom lavovi se baškare
u snu mi pleteš beli šal za maškare
sva se pobrka predja kad te obgrlim s' ledja
kao violončelo...

staro
  (#9 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 11:33
Godine: 33
Odgovor: Linux vs Windows - 20.12.2006, 00:39

Citat:
Lillith kaže: Pogledaj poruku
Jao skvojka al mi ga objasni
Ja ti ga objasni? Kako onda meni i dalje nije jasno?

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#10 (permalink))
DarkRed
NEDOBRI Moderator
DarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimum