VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Porodica > Roditeljski kutak

Roditeljski kutak Teme posvećene vašim anđelima od porođaja, preko prvih koraka, pa sve do polaska u školu, a i dalje...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu
staro
  (#11 (permalink))
PropelerZviz
a bio je cool tip
PropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen član

Član od: 03.11.2006.
Poslednji login: juče 23:33
Pol: Muško
Godine: 28
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 23.11.2006, 04:18

Jupi..."oci, usta, nos"!
Obozavao sam crtace sa starom sinhronizacijom. Pa malo kockice i opstanak i da vidis radosnog detinjstva.

Istina malo su danas "drugaciji crtaci"
Mozda su takva vremena...mada ima dobrih, ali nemogu da gledam iz ociju deteta, pa mi je dobar npr. Samuraj Jack sa cartoon-a. Odlicno reziran crtac. Mada je tamo, po meni, vecina crtaca za odrasle.
Mozda to sto je nama blesavo i nasilno, u decijoj glavi nije bas tako. Masta radi svasta, na bilo koju temu. Jedino je blesav efekat da deca oponasaju neke ludorije iz crtaca....

Slusaj baba dobro, ja sam MC Penzioner,
ne treba mi kviz da budem milioner.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Najgora
Neprskana!
Najgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimum

Član od: 26.08.2006.
Poslednji login: danas 00:11
Pol: Žensko
Godine: 33
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 23.11.2006, 09:57

Citat:
PropelerZviz kaže: Pogledaj poruku
Jedino je blesav efekat da deca oponasaju neke ludorije iz crtaca....
Pa to jedino i jeste najveći problem...jer se u današnjim crtaćima jedino prikazuje dokazivanje (fizičke) moći...

staro
  (#13 (permalink))
Ivana-psy
Poznata faca
Ivana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimumIvana-psy je dostigao maksimum

Član od: 06.08.2006.
Poslednji login: juče 21:10
Godine: 24
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 23.11.2006, 15:10

Ja nemam klince, jos , ali imam mladjeg brata koji je bas sad u fazi obozavanja crtaca i stvaranja heroja! A sta gleda???

Gleda nasilje, tuce i cudna stvorenja! Primecujem da se klinci iz njegovog okruzenja ponasaju i igraju na cudan nacin, sve su to neke uvrnute igre! Covece, klinci ne znaju da se igraju normalno, zaista jak uticaj televizije, a da ne pricamo o napustanju igre u to i to vreme, kad pocinje Jugi - on (ili kako god vec), pa mene nisu mogli na veceru da uteraju u kucu kad se igram na ulici sa decom!

A da je bar samo to, nego sad velik problem stvaraju i kompjuterske igrice, koje opet, nisu nimalo prijatne i bezazlene! Ali da ne odem

Stiže leto... sreća, sreća, radost, ma uživancija...

staro
  (#14 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: 05.07.2008 16:55
Godine: 32
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 24.11.2006, 17:17

Chekajte bre ljudi, a kad to crtaci nisu bili puni nasilja? Ok nisu svi onda al nisu ni danas..

Najvishe su se vrteli Tom i Jerry koji su 100% jurnjava i nasilje.. i normalno i onda kukumavchilo o nasilju. Kao klinci vide da kad opauchish machku vrte joj se zvezdice oko glave pa ajd i oni da probaju na svojoj kucnoj machki ..

Pa onda Popeye ( uz Micu Tatica crtani je genijalan) makljachi se ko stigne i kako..

Warner Brosowi crtaci su bili manje nasilni, ali nisu mnogo zaostajali .. kojot i ptica trkachica ..

Chak je i onaj retardirani crtani Vitez Koja imao sekvence nasilja

Shto se tiche cartoon networka ono su stvarno crtani za odrasle i svi su do jaja. Ne znam da li to deca gledaju i kako shvataju samuraj Dzeka Dexters Lab, Two stupid dogs, Cow and chicken, baboon and weesel .etc etc .. a meni su dobri Toliko su opaljeni da chisto sumnjam da tu dete mozz da nauchi shtogod .. Ali pa shta?

Parafrazirachu chuvenog mislioca 50c... Ako vam tv vaspitava decu morate se malo zabrinuti i oko sopstvenog vaspitanja..formiranoog uz "bezopasne" i "nevine" crtace

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#15 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 24.11.2006, 21:10

Da dodam ( ne menja mi se post ) .. Danas imamo i crtace tipa Sundjer Bob koji je meni simpatichan jer je u principu satira.. Klinci ga vole jer je verovatno sharen i smeshan (vidi sundjer u pantalonama!) ..Ne vidim shta bi ko imao protiv chetvrtastog spondza plavih ochiju, ali ni njega ljudi ne razumeju pa je i on debilan.. To shto ne razumeju Stimpija i Rena, gde su su glavni junaci ometeni machak i psihotichna chivava ("mi smo debele voolinee" i "vidi Rene, loptice od shtroke" ), jasno mi je Al pretpostavicete da onakvo ludilo od crtanog ja naravno obozzavam.

Shta je druga opcija? Nedefinisani teletabisi protivu kojih se digla hajka - mora da su u najmanju ruku tu neke sektashke poruke jer je ono totalno debilno.. a nije debilno ..samo je primereno onom uzrastu kada dete pochinje da razaznaje oblike i boje i razume po koju rech..

Aa da tu je bila i chuvena legenda kako je neki kinac skochio u bunar jer je mislio da tu zive teletabisi?.. Pa nikakav nauchni program nece ti pomoci ako si glup!

Mozda crtaci imaju efekta na decu, mozda su imali i na mene, u svakom sluchaju nisu me sprechavali ni oni ni igrice na comodoreu da se valjam napolju sa drushtvom po prashini, da se gadajamo blatom, kamenjem i igramo ostale drazzesne igrice.. krademo komshijama kajsije i treshnje.. lovimo zzabe i zmije .. nishta na s nije sprechavalo..tada se moja keva krstila drugim stvarima..
Ali prerasli smo sve to, ali crtace nismo.. nauchili smo samo, vremenom, da se prema njima postavimo kao nechem shto nije ni realan svet niti je uzor.. Ajde pokazite mi nekoga kome je nindza kornjacha bila i ostala uzor te imala bilo kakav ozbiljan efekat na zivot (izuzmimo pandure)..

Vracam se opet na zakljuchak od malopre. Problem je shto se se roditelji deci ne posvvecuju dovoljno i na pravi nachin.. vec se detetovo vreme prepushta TV -u...

Druga stvar, primetio sam da nedotuupavni novinari sa vishkom prostora za kucanje od svega naprave problem i famu.. Kako god okrenesh i shta god da se desi neshto nekom ne valja ... A ljudi se primaju..

Za 'leba i uz 'leba..;

Poruku je izmenio HLEBmaster, 24.11.2006 u 21:38.

staro
  (#16 (permalink))
BaneK
v.d. moderator
BaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimum

Član od: 23.11.2006.
Poslednji login: juče 16:11
Godine: 31
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 24.11.2006, 22:43

Moje dete upravo gleda Lasie, trudimo se da mu u ovom uzrastu ne kupujemo neke budalastine. Dok jos mozemo da uticemo na njega.

staro
  (#17 (permalink))
helena
Novi član
helena je na dobrom putu

Član od: 26.11.2006.
Poslednji login: 26.11.2006 01:13
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 26.11.2006, 01:10

Crtani filmovi imaju negativan uticaj pre svega zato što svako gledanje televizije ili monitora umara decu; gotovo ih zaglupljuje. Ali ne želim da kažem da su roditelji KRIVI zato što puštaju deci crtaće. Krivi su oni koji ih prave takvima. Roditelji su krivi pred samima sobom koliko i pred decom zato što, kao što dosta vas i sami priznaju, "nemate srca da im zabranite". Put ka paklu popločan je dobrim namerama. Zaista vam verujem kada kažete da nemate srca. Ali mi to zvuči kao da se plašite da uđete u sukob sa sopstvenim detetom. Ono je dete, i to vaše, i vi ga volite najviše na svetu - sigurno više nego što ga ja volim. A ja zaista verujem i osećam da treba da budemo čvrsti po tom pitanju. Dobro ste primetili, Tom i Džeri i Popaj nisu potrebni deci. Pčelica Maja i Pipi Duga Čarapa će vam dete učiniti možda svojeglavijim, ležernijim, imunijim na vaš autoritet. Stari Diznijevi su Ok, ali Lilo i Stič...? Zemlja pre vremena (o dinosaurusima, ali ne Diznijev), Spirit (o mustangu), Bili Heroj, majstor Bob, Vini Pu za najmlađe (i njima je čak dosadan, ali zar nije odlično ako se dete dosađuje uz TV a vi mu kažete "Hajde da napraviš svog zmaja!"). Hajdi, Mač u kamenu i Cvrle ide u grad su još neki koji mi padaju na pamet i koji su sasvim u redu. Svesna sam da ovo (osim Spirit-a) ne vredi za stariju decu, od 5 godina pa naviše, pogotovo dečake koji su se već navikli na Jugio čudovišta, ali verujem da postoje i roditelji koji umeju da povrate autoritet a istovremeno stave detetu do znanja da ga vole. Zašto vam ja ovde pametujem? Zato što sam, pregledajući crtaće na TV-u zbog svoje dece, postala neko ko veruje u Boga. Kako to? Čistom logikom. Ukoliko postoji toliko crtaća u kojima se pojavljuju mrtvačke glave kao ukras na odeći, rogato-zubata stvorenja koja treba da nam budu simpatična, za razliku od ljudskih bića koja su ili ružna ili glupa ili sporedni likovi; ako su najbolji prijatelji jedne devojčice jedna mačka, jedna svinja i jedno krastavo čudovište, pa još jedne devojčice, a u drugom crtaću na strani negativnog junaka se nalazi mačka sa kapom pravoslavnog sveštenika na glavi, šta onda čovek treba da pomisli? Zašto najobičniji doktor u Kirbiju ima frizuru u vidu rogova? Zašto je vekovima bilo dovoljno da se čudovišta prikazuju kao rogata, zubata, zla i nenaklonjena ljudima, a sada u Ju-gi-o kartama rogato stvorenje bez očiju i prekriveno krljuštima predstavlja ratnika koji se bori protiv demona? Zašto više nije dovoljno da taj ratnik liči na - čoveka? Zašto gotovo ceo Kartun Netvork liči na reklamu za mračnu stranu? Zašto bi se vekovna simbolika odjednom promenila, zamutila, izmešala toliko da se više ne razlikuju jasne osobine dobra i zla? KAKO da naša deca prepoznaju spoljašnje karakteristike onoga što treba da pobedi i onoga što treba da bude pobeđeno? Slična problematika se nalazi i u reklamama. Ako neko od vas misli da ima LOGIČAN odgovor na ova pitanja, biću mu zahvalna. Jer će me utešiti. Kada gledam izvesne crtaće, čini mi se da je kraj sveta blizu. A ovaj svet mi je potreban jer na njemu treba da žive moja deca.

staro
  (#18 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 26.11.2006, 01:43

Pa gotovo iznenada imamo navalu tih japanskih fora.. Klasichni manga crtaci iako klisheizirani, opet su imali neku podelu dobra i zla..A ovi Jugioh, raznorazne zmajeve kugle i shiomigadjura superheroji se stvarno graniche sa boleshtinom.. Mozda je, gledano iz ugla Japanaca sve to pouchno ..
Ne bih trazio nikakve dublju i skrivenu simboliku iza svih tih pomerenih likova.. oni su samo proizvod manjka mashte u hiperprodukciji.. treba popuniti 12522355 epizode nechim pa makar to bile i kamene kornjache koje bljuju vatru itd..

Srecom, Disney se josh drzi ..a takodje imamo iz godine u godinu nove 3D animirane crtace na koje do sad, ama bash ni na jedan nemam zamerki.. Shrek, Nemo i Ice age i slichni su fenomenalni..

Bez obzira na sve, verujem da crtaci uttichu nekako na dechiji zzivot.. ali ne verujem da ovi loshi ostavljaju neki dublji efekat osim protracenog vremena i kratkotrajnog razmishljanja o budalashtinama..

Upravo pogledah Spirita... I ne fali mu baash nishta

Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#19 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:08
Godine: 33
Odgovor: Negativan uticaj crtanih filmova na decu - 26.11.2006, 02:26

Eto helena, navela si moj omiljeni crtani film, Spirit

Već sam rekla gore šta mislim na ovu temu, potpuno se slažem sa 'Lebom (a donekle i sa tobom) ali nikako ne mogu da kažem da crtani filmovi ostavljaju ne znam kako dubok efekat... bar ne na onu decu koja nisu upućena SAMO na TV i u čijem odrastanju učestvuju i roditelji. Ja, za razliku od tebe ne mogu nazvati lošim sve što ne liči na moje religijske poglede na svet. Dakle u crtanim filmovima svakako ima nasilja kao i svuda oko nas, izvedi dete u park i tamo ćeš videti nasilje, ali se tvoje dete neće nasilno ponašati ako se bar malo uključiš u njegov život.

Kad sam ja bila klinka ovakve priče se nisu vodile oko crtanih filmova, ali vodile su se oko stripova... identične... tada su kao oni loše uticali na decu... ma da... a ja ih gutala, ne zna se da l' više ja ili moj ćale, otimali smo se... pa sam nešto sve izrasla u lošu... a bogami našla se i po koja mrtvačka glava na odeći, da...

Da se plašim da uđem u sukob sa svojim detetom? Zbog crtanih filmova? Svašta. Ne vidim nijedan razlog zašto bih mu branila da ih gleda, smatram ga jako inteligentnim malim bićem.

I da, još jedan podatak. Ističe se u nastavi iz veronauke, za koju se sam odlučio

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro