VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Porodica > Roditeljski kutak

Roditeljski kutak Teme posvećene vašim anđelima od porođaja, preko prvih koraka, pa sve do polaska u školu, a i dalje...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih...
staro
  (#11 (permalink))
believer
clan TNT grupe
believer je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimum

Član od: 17.11.2007.
Poslednji login: danas 08:24
Pol: Žensko
Godine: 42
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 15.12.2007, 15:28

more....njemu treba cvrsta ruka.....

divlja u srcu

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija @
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 04:11
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 17.12.2007, 04:56

eee kad smo kod tih malih bakterija i virusa.. danas mi drugarica kazhe kako je dobila varichele.. a ja se odushevila () jer ih nisam imala ko klinka () sad mi josh fali da sam i ja pokupila virus i da lezhim narednih 10 dana i josh mi na kraju kazhe, ako se nismo dovoljno druzhile zadnjih dana, doDZi, cu ti dam je'aaan veliki prijateljski zagrljaj

moomoo meee juuooo

staro
  (#13 (permalink))
kocisa
Novi član
kocisa je na dobrom putu

Član od: 28.03.2008.
Poslednji login: 30.03.2008 08:12
Godine: 35
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 28.03.2008, 15:09

Imamo isti problem sa krajnicima. Sin ima sedam godina, malo-malo pa upaljeni krajnici. Od oktobra do danas bar 5 puta je imao upalu krajnika. Da li ima neko predlog gde , i kako je najbezbolnije inajbezbednije izvaditi krajnike?
Da li je neko cuo za lasersku metodu i gde se to radi?
Hvala unapred na svakom komentaru, predlogu, sugestiji>

staro
  (#14 (permalink))
shacky
medeno srce
shacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimum

Član od: 05.10.2007.
Poslednji login: danas 09:26
Godine: 29
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 30.03.2008, 21:13

moj malisan ima zakazanu operaciju treceg krajnika u decjoj bolnici u NS-u, doktorka koja ce ga operisati je vrlo ljubazna i dobra, operacija se radi pre podne, a vec poslepodne se ide kuci
vise detalja posle intervencije za dve nedelje

Kad bi meni dali kisobran, ja ga ne bih potrosio sam
pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slucajno sam.

staro
  (#15 (permalink))
shacky
medeno srce
shacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimum

Član od: 05.10.2007.
Poslednji login: danas 09:26
Godine: 29
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 19.04.2008, 22:24

daklem, prijem je obavljen dan pre operacije kada je uradjen jos jedan pregled ORL hirurga, anestezioloski pregled i psiholoska priprema.
sutradan je uradjeno odstranjivanje treceg krajnika u opstoj anesteziji, i sve je trajalo oko pola sata.
bubi je bio ljut na mene sto nisam isla sa njim kad je vozio svemirski avion sto je bila jedina posledica anestezije kod njega, dok su ostala deca spavala on se igrao, 4 sata posle operacije je dobio caj da pije u malim gutljajinma i posto nije povracao niti dobio temperaturu popodne smo vec otpusteni kuci
zahvat je radjen u decjoj bolnici u NS
prva stvar koju sam primetila jos isto vece kada je uradjen zahvat je da mi se dete uopste ne cuje dok spava, mada on i nije hrkao ranije, vec samo malo tesko disao ali sada je totalna tisina u sobi, cak sam mu prilazila da vidim da li uopste dise
sve u svemu sama priprema je psiholoski teska i za dete i za roditelje ali rezultati su odlicni

Kad bi meni dali kisobran, ja ga ne bih potrosio sam
pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slucajno sam.

staro
  (#16 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: danas 04:04
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 02.07.2008, 13:51

4 Jeja

Evo je ta tema !

Jejina baka ima savet za roditelje čija deca dobiju ovčje boginje: ne kupati dete često, to jest izbegavati čestu vlažnost kože zbog ranica i bržeg stvaranja krusti.

staro
  (#17 (permalink))
jovuk
Početnik
jovuk ima spektakularnu auru oko sebejovuk ima spektakularnu auru oko sebejovuk ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 27.05.2008.
Poslednji login: 16.07.2008 12:38
Godine: 30
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 11.07.2008, 16:50

Moja curica ima problem sa krajnicima.Treba da ga rešimo nekako,a nikako da se usudimo.Doktor Komazec je preporučio operaciju,i najverovatnije ćemo to i uraditi.Bolje sada nego kad poraste.Ja sam operisala krajnike kad sam imala 25 godina i jedva sam živu glavu izvukla.Užasno me je bolelo jer zbog čestih upala anestezija nije mogla da prođe kroz čvorove nastale od gnoja ,i sve sam osetila kao da nije ni bilo anestezije.To je klanje uživo.

Pre dve godine su mi klinci imali boginje.Curica je bolje prošla od mališana.On je imao i temperaturu,nije bilo mesta na glavi kopje nije bilo crveno,otečeno....sav je bio načičkan,a mali(9 meseci).Pet dana smo ga na rukama nosili.Sav je bio bolan.Nisam ih izvodila napolje dve nedelje,da ne bi još nešto pokupili,ali sam ih redovno kupala.Možda prva dva dana i nisam,a posle jesam,samo im kosu nisam prala.Čula sam kako se jednoj devojčici iskomplikovalo što su joj kosicu prali,otišle joj boginje na pluća,pa je dete jedva živo ostalo.

staro
  (#18 (permalink))
veverica
Sciurus vulgaris
veverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimumveverica je dostigao maksimum

Član od: 02.07.2007.
Poslednji login: danas 11:12
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 15.07.2008, 13:03

Citat:
DrinChe kaže: Pogledaj poruku
4 Jeja

Evo je ta tema !

Jejina baka ima savet za roditelje čija deca dobiju ovčje boginje: ne kupati dete često, to jest izbegavati čestu vlažnost kože zbog ranica i bržeg stvaranja krusti.
Ovčije boginje sam imala u martu mesecu 2005. godine, dakle kao odrasla. U Kliničkom centru Novi Sad (Klinika za infektivne bolesti) preporučeno mi je sledeće (još uvek čuvam papir sa ovim uputstvom i prepisujem ovo od reči do reči):

"VARICELLA - OVČIJE BOGINJE

SVI ODRASLI PACIJENTI DUŽNI SU DA SE JAVE LEKARU!!!

Način nege kože: OBAVEZNO JE KUPANJE VODOM I BLAGIM SAPUNOM (ovo ne vičem ja, tako piše, velikim slovima) uz blago upijanje peškirom, a ne trljanje, potom blagim rastvorom hipermangana (bledo roza boje) i tek potom puder za boginje, talk, ne tečni, sa anestezinom koji se kupuje u apoteci. Kosa se može oprati 7 dana od izbijanja ospe.
Uz sve ovo neophodno je uzimanje dosta tečnosti, vitamina i vitaminskih napitaka, lekova za skidanje temperature po potrebi i strogo mirovanje.
Ukoliko infektolog smatra da su potrebni i antibiotici, pacijent je dužan da ih uzima.
SIMPTOMI NA KOJE TREBA OBRATITI PAŽNJU: trajanje temperature duže od 7 dana, povraćanje, vrtoglavica i teturav hod, jak kašalj, gušenje i nedostatak vazduha.
Temperatura obično traje do 5 dana od izbijanja ospe.
Pacijent prestaje da bude zarazan kada se sve promene pretvore u kraste.
Do tada je neophodna izolacija u kući i mirovanje."

Dakle... šta znači ne kupati dete često? (mislim da što se u mom slučaju radilo o odrasloj osobi ne pravi neku bitnu razliku) Koliko se to "ne često" kosi ili ne sa rečenicom "obavezno je kupanje vodom i blagim sapunom..."?

Ajd da kažem i ovo - meni su prepisali u okviru terapije Aciklovir tablete, 200mg, 5x4 dnevno u trajanju od 5 dana (do naredne kontrole). Dakle, popila sam 100 tableta za 5 dana...

staro
  (#19 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: danas 04:04
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 15.07.2008, 14:13

Citat:
veverica kaže: Pogledaj poruku

... šta znači ne kupati dete često? (mislim da što se u mom slučaju radilo o odrasloj osobi ne pravi neku bitnu razliku) Koliko se to "ne često" kosi ili ne sa rečenicom "obavezno je kupanje vodom i blagim sapunom..."?

Ajd da kažem i ovo - meni su prepisali u okviru terapije Aciklovir tablete, 200mg, 5x4 dnevno u trajanju od 5 dana (do naredne kontrole). Dakle, popila sam 100 tableta za 5 dana...
Jedno su lekarski, drugo ovakvi saveti poznati u narodu kao "babski" - ne pogrdno, sto puta su to oni pravi, ponekad samo ne. Najčešće su istovetni, eventualno sa malim modifikacijama zbog vremena u kome živimo i onoga što je to isto vreme izmenilo i menja.

Ko će šta i koga da posluša je stvar izbora i obaveštenosti. Ovako sam ja učila i radim:

Kupanje*

Kupanje će svaki lekar da savetuje baš ovako kako su tebi napisali na klinici, redovno, a deci u letnjim vrelim mesecima i po nekoliko puta dnevno. Jedino se naglasi da brisanje treba da bude u stvari "tapkanje" peškirom do potpuno suve kože, bez truna vlažnosti.

Aciklovir*
Jedina razlika između odraslih i dece u ovom slučaju, a koje sada mogu da se setim, je medikamentozno lečenje - Aciklovir deci nije potreban.
Kod odraslih su mnogo češće komplikacije (od pustulizacije-uglavnom baš zbog kupanja, do pneumonije, pa čak i do neuroloških kompl. ).

Puder - talk*

Mnogo je efikasniji tečni puder, a neki lekari ga ne savetuju jer ima tih tečnih koje farmaceuti prave sa mentolom i taj ne prija koži obolelih od ovčijih boginja. Znači, samo naglasiti u apoteci da želiš tečni bez mentola i to je to.

staro
  (#20 (permalink))
_baba_
Matori Predator
_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum

Član od: 22.01.2007.
Poslednji login: danas 07:04
Odgovor: Uh - hu, boginje, krajnici i ostale dečje bolesti velikih i malih... - 15.07.2008, 15:50

Citat: