Da li je potrebno i zašto je potrebno?
Na prvo pitanje odgovor je kratak. Da. A na drugo pitanje mogu do sutra... Zato što živimo u zemlji u kojoj neki ljudi smatraju da je abortus vid kontracepcije, da je suvišno koristiti kondome "Sida? Neće to mene"

, gde neke žene misle da trudnoća traje 10 meseci, da se može zatrudneti od poljupca ili oralnog seksa, tamo gde će pre pitati komšinicu da li je nju nekad nešto svrbelo i peckalo "tamo dole" i koje je tablete pila pre nego što će to isto reći ginekologu... pa još ako je taj ginekolog muško

, tako što će sa na vrstu oralne kontracepcije odlučiti na osnovu onoga što pije drugarica a ne na osnovu svojih hormona, zbog iskompleksiranih, zbog zatucanih koji nevinost uzimaju a posle osuđuju jer zaboga krvarenja nije bilo, zbog fimoze kod dečaka koju roditelji ne primećuju... kao da mame nisu videle kako to treba da izgleda, a tate ga u isto vreme nemaju

, zbog toga što neki higijenu na tim mestima ne održavaju, zbog toga što neki misle da se tampon stavlja tokom seksa da bi sprečio graviditet, zbog onih koji misle da su dovoljno zaštićeni onda kada prekinu snošaj, zbog pogrešno obaveštenih, zbog posledica, zbog gljivica i infekcija, zbog upala jajnika koje ti konstatuje baba jer si sedela na betonu, zbog raznoraznih pitanja koje ćete i sami uskoro videti i na ovom forumu samo da vreme malo odmakne, zbog... ma... možete da nastavite i vi da nabrajate... a svi su ovi slučajevi isto bili deca... a svi su ovi slučajevi i roditelji...
Moje dete ima 9 godina. Dečak. "Slučajno" mu je ruku dopala jedna zanimljiva knjižica, lepo ilustrovana, gde se sve zasniva na onome "nešto mi je a ne znam šta mi je" i svašta je tu pročitao... možda je bilo rano, možda sam trebala da sačekam da napuni 11, ali u ovakvom vremenu nešto i mislim da sam ispravno postupila... kakav je to novi svet bio za njega, i bio je pun pitanja na koje smo mu rado odgovarali. Za mene seks nije tabu tema, niti se svrstavam u konzerve, i kao što otvoreno pričam o tome ovde sa vama, tako pričam i sa njim... naravno, primereno njegovom uzrastu kako bi najbolje mogao da shvati ono što želim da mu objasnim. Sad zna i šta je menstruacija i šta su stidne dlačice i kako bi njegov polni organ trebalo da izgleda u različitom uzrastu, šta to devojčice imaju i kako se prave deca. Nadam se da smo bar malo doprineli tome da sutra bolje upozna svoju seksualnost, da se ne razboli zbog neobaveštenosti kao i da ne povredi nijedno žensko čeljade. Na isti način su i mene moji roditelji upoznali sa polnim svetom. Niko me nije posadio negde da bi sa mnom razgovarao, već mi je podmetnuta literatura, a dalje sam pitala sama...
Iako imam ovakav stav prema svemu ovome, svesna sam da ima roditelja koji sa svojom decom ne žele, nemaju vremena, ne mogu ili ne umeju da razgovaraju na ovu temu. Zato seksualno obrazovanje u škole. Ne zbog takvih, nego zbog te dece.