|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Roditeljski kutak Teme posvećene vašim anđelima od porođaja, preko prvih koraka, pa sve do polaska u školu, a i dalje... |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece |
|
|
|
|
uhvatio i popustio
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 18:40
Pol: Muško
Godine: 57
|
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece -
03.06.2007, 00:21
Odmah na početku da kažem treba što pre i obavezno.Ali kako ih ubediti da to dođe kao predmet. Kod dece među prvim saznanjima o seksualnosti je različitost u polovima, da im nije isto "ono" među nogama, pa nadalje sa polaganim narastanjem i sazrevanjem pitanje, šta se radi sa time osim što se piški, a golica nekako nesvakidašnje i čudno, izazivajući nešto novo lepo i dosad nedoživljeno. Da se kasnije to lepo, golicljivo, prožeto čudnim pozitivnim udarima i "obamiranjem snage", nebi pretvorilo u moru, nesanicu i najgori stres koji će ukvariti lepotu uživanja, potrebno je obrazovanje za saznanje zašta to služi, i kako kad se izbegnu rizici, može biti lansirna rampa za najlepše doživljene snove uživo!
|
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 47
|
14.08.2007, 00:02
Seksualno obrazovanje dece je nesto sto niukom slucaju ne bi smeli prepustiti ulici i tamo nekom drugom. Mislim da bi to ipak trebali mi sami, roditelji, da uradimo. Iz prostog razloga sto sva deca istog uzrasta ne sazrevaju u isto vreme. Secam se mojih skolskih drugarica, delili smo ih na one koje imaju i one koje nemaju (grudi). Medju mojim vrsnjacima takodje je bilo onih koji na pomen seksa, zinu i pitaju, a sta je to i otvorenih usta slusaju nas koji to "znamo". Odatle potice i ona cuvena izreka:
Ja znam sve o seksu, pricao mi jedan sto je gledao. Ne zelim da omalovazim prosvetnu struku ali se samo pitam, koliko su oni sposobni da to pravlno i u pravo vreme prezentuju deci, kada znamo sa kojim sve problemima se susrecu u nastavi (vecinu tih problema im pravimo mi - roditelji). Po meni je pravi nacin da i roditelji "idu malo u skolu" tj. da se i roditelji malo ukljuce u obrazovanje i vaspitanje dece. Najcesci stav prezaposlenih roditelja je da ce dete sve sto treba da nauci u skoli. Mislim da bi skolski pedagog trebao da odrzava casove roditeljima bar na roditeljskim sastancima, a moja iskustva su da se na roditeljskim sastancima sakupi manje od 50% roditelja (toliko o njihovoj zainteresovanosti za dete). Doduse, u pocetku skolovanja je taj procenat znatno veci ali pri kraju skolovanja je daleko ispod toga. Za dete je najgore kad na odredjeno pitanje ne moze da dobije adekvatan odgovor. Narocito je pogubno ono "kad porastes..." Tada se u njihovim glavicama javlja pitanje "a zasto?", pa onda dolazi ono "a zasto ne sad?" i onda dolazi na red eksperiment tj. daj da probam pa sta bude. I bude 200.000 abortusa. Mislim da ne trebamo traziti krivca, pogledajmo se u ogledalo.
|
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 19.01.2007.
Poslednji login: 14.09.2008 17:46
Pol: Žensko
Godine: 25
|
21.08.2007, 23:03
Red bi bio da to uvedu u shkole, a ne da zatupljuju decu veronaukom i slichnim stvarima "popularnim za politichare"
Recimo, ja se trudim da svojim klinkicama ( imam nekoliko nerodjenih sestara koje su dosta mladje od mene) objasnim neke stvari. Do dushe, neke od njih uvek i pitaju otvoreno shta ih interesuje, i meni u pochetku bilo malo neprijatno ali sad sam navikla i znam da je bolje da im ja objasnim, da im ukazem i na posledice i na prednosti, nego da "same istrazuju" pa da naprave neko njesra. Ako roditelji nisu bash u stanju da prichaju o tome sa svojom decom, onda bar neka se potrude da to deci objasni neko kome veruju i koga zele da chuju shta ima da kaze. moras se navitji na tugu i sretju, moras da volis i da te vole, moras biti deo stvarnosti, ipak, nikada ne napustaj svoje snove! |
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 47
|
22.08.2007, 10:23
Uopste se ne slazem sa tobom po tom pitanju.
Naprotiv, deci se servira znanje na samo tehnickom nivou. Oni su "duzni" da u toku skolovanja nauce samo gomile reci i brojeva. Smisao toga uopste nije bitna. Zato nam deca i izlaze takva iz skole. Ne podstice se duhovnost, ne u smislu vere u Boga, nego duhovnost uopste. Sve se podredjuje materijalnim cinjenicama. A ako bi se sada uvelo seksualno obrazovanje, ono bi se svelo na tehniku (skines gace i stavis, a posle mrdas napred nazad), a ne na sustinu problema. Pretvoramo decu u tehnicka bica, a ne u ljude. Deci treba objasniti sta je ljubav, a ne sta je seks (seks je mrdanje dupetom, a ljubav....). E, o ljubavi bi trebalo da decu uce roditelji, a znamo koliko su oni za to zainteresovani i sposobni. Veronauka je potrebna deci jer ih uci pozitivnim stvarima, da vole i da budu voljena. Uci ih moralnim vrednostima, 10 zapovesti, da se svako od nas pridrzava samo tih 10.... Ceo svet je naprosto poludeo u 20. veku za tehnikom. I taj vek je okarakterisan kao tehnicki - materijalni, sto je rezultiralo padom duhovnosti (pa i morala) i jos uvek trpimo posledice toga. Inace, u ostalom delu, te u potpunosti podrzavam. ![]()
|
|
|
|
|
|
Veteran
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 11.11.2006.
Poslednji login: 08.09.2008 21:57
Pol: Žensko
|
23.08.2007, 09:48
Vidim da se svi slazete da se u skolama preda sexualno obrazovanja,naravno i ja se slazem naravno,samo bi dodala jos nesto,na prvom mestu su roditelji da pricaju sa decama,ja sam sve lepo objasnila mojima jer dzabe imaju obrazovanje u skoli,kad dete ima bezbroj pitanja,neko mora odgovoriti,jer cuju svasta od ostale dece,ili procitaju svasta,najbolje da roditelji sami odgovore na sva ta pitanja,jeste ima roditelje koje ni da cuju tako nesto da pricaju sa detetom,greska,jer to priblizi deteta da bude iskren i slobodan prema roditeljima,da imaju dobar i otvoren odnos,da me razumete,da mogu pricati slobodno o svemu,pa mozda ne bi bilo tolikih abortusa,ni tolikih groznih bolesti,ni sida,ni ne zeljno dete,zato je dobro da se to uvede u skolu,kao jos jedan cas,kad vec roditelji stide ili ne znaju kako objasniti detetu te stvari,i jedan savetic,mada svi znate,ali najbolja protekcija protiv bolesti i trudnoce je kondom,mada 100% nista nije sigurno,u stvari jeste
![]()
|
|
|
|
|
|
Pristupacan
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 26.07.2007.
Poslednji login: 14.01.2008 14:24
Godine: 25
|
27.09.2007, 19:29
Da sexualno obrazovanje djece je i danasnje vrijeme obavezno mada je samo pitanje kada kad danasnje generacije rade to sve ranije i ranije a osnovno o sexu cu ja svoje djete nauciti oko zastite i s kim mislim ko nije zarazen posto je kod nas mali grad i svi se znaju a mislim da ce on ili ona ostalo sam-a shvatiti
|
|
|
|
|
|
mudorator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 07.01.2007.
Poslednji login: danas 00:14
Godine: 37
|
27.09.2007, 19:34
...ja se trudim da sexualno obrazujem žensku decu od 18 do 25 godina starosti...
![]()
|
|
|
|