VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Porodica > Roditeljski kutak

Roditeljski kutak Teme posvećene vašim anđelima od porođaja, preko prvih koraka, pa sve do polaska u školu, a i dalje...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece
staro
  (#11 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 06.10.2008 19:46
Pol: Žensko
Godine: 25
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 08.12.2006, 09:26

Ma treba uvesti sexulano obrazovanje u skole to je sasvim sigurno...
Deca danas sve ranije pocinju sa aktivnim sexulanim zivotom a ono sto je najzalosnije nemaju pojma o tome...
Posledice treba spreciti a ne leciti a u vecini porodica sex je tabu jos uvek...Prije je to bilo ok,sve se saznavalo pred udaju(mislim na zene) pa i nije bilo problema ali danas je sve drugacije...
Deca ne znaju kako da se zastite,kako i na koje sve nacine mogu da budu zarazeni raznim spolnim bolestima i kako se ostaje u drugom stanju i ko je sve posledice nosi nagli prekid trudnoce...
Zamislite kako sam samo bila sokirana kad sma slucajno saznala da devojka od 22 godine je do sada imala 2 abortusa a jedna druga tri od kojih je jedan bila parva(ne znam tacan strucan naziv,to je uglavnom prekid trudnoce u poodmaklom stadiju,kad je beba vec ozivela i ginekolozi se samo sa jako dobrim razlozima odlucuju na to jer je opasno po zivot izmedju ostalog)...
Na jednom forumu je bilo pitanje''Koliko puta se godisnje sme izvrsiti abortus?''...
Mislim sta dalje reci...

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
PropelerZviz
a bio je cool tip
PropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen članPropelerZviz je savršen član

Član od: 03.11.2006.
Poslednji login: 12.10.2008 14:37
Pol: Muško
Godine: 28
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 11.12.2006, 20:14

Citat:
Sanja kaže: Pogledaj poruku
Ne znam koliko bi škola mogla pomoći oko seksualnog obrazovanja dece... roditelji su definitivno ti koji svojoj deci treba da približe neke stvari.
Sto vise frontova, to bolje. Pa ako neko omane ima informacija i iz drugih izvora I TV je ok... ne pravi stid (mada je bolje suociti se, a ne izbegavati, a i roditelji treba da su svesni i prisutni. Ako nije tako, barem ce pojedinac doci do ispravnih saznanja)
Razumljivo je biti skeptican u skolstvo, jer ako seksualno obrazovanje predaje neki neprofesionalac (tipa informaticar koji je predavao tehnicko) onda nece doci do pravog efekta...
Porodica je najprirodnija sredina... svaka cast onim kevama sto okupe nekad i tudju decu... to su face
Kad vratim film u nazad, tacno se mogu setiti svojih nedoumica za koje nisam znao ni pitanje da formulisem, ni koga da pitam Tako i svako dete treba pomoc po tom pitanju. Ustvari pozeljno je, da se nebi 2006-te oslanjao na instinkte, pa ko preizivi, prezivi...
---------------
A za broj stanovnika! Pa zavisi od broja rodjenih/umrlih i vitalnosti/dugovecnosti...
Mozda natalitet pocne da raste kada se svedemo na realan broj radnih mesta, jer se nezaposleni bas i nece odluciti za brak i decu, a kamoli dvoje ili vise. Oni koji to rade su zaostali i prave veci problem. To je njihov nacin opstanka. Naravno onda ne mogu ni u skolu da idu jer ce biti nesrecni. Ovako im je lepo kad sija sunce i kad pada kisa.
Ako detetu trba da pruzite zivot, onda to treba da bude prema vasoj definiciji zivota...

Na ovim prostorima se u jednom trenutku naviklo na standard i kad je sve to nestalo, gospoda nisu mogla da se vrate u supu i da se kote. To tako ne ide.
Dakle nije resenje reci "radjate decu i ne abortirajte" tj. zakopajte se za ceo zivot nesvesno i slucajno. Problem je ucestalost abortusa, zbog ne paznje.

Slusaj baba dobro, ja sam MC Penzioner,
ne treba mi kviz da budem milioner.

staro
  (#13 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 18:40
Godine: 57
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 03.06.2007, 00:21

Odmah na početku da kažem treba što pre i obavezno.Ali kako ih ubediti da to dođe kao predmet. Kod dece među prvim saznanjima o seksualnosti je različitost u polovima, da im nije isto "ono" među nogama, pa nadalje sa polaganim narastanjem i sazrevanjem pitanje, šta se radi sa time osim što se piški, a golica nekako nesvakidašnje i čudno, izazivajući nešto novo lepo i dosad nedoživljeno. Da se kasnije to lepo, golicljivo, prožeto čudnim pozitivnim udarima i "obamiranjem snage", nebi pretvorilo u moru, nesanicu i najgori stres koji će ukvariti lepotu uživanja, potrebno je obrazovanje za saznanje zašta to služi, i kako kad se izbegnu rizici, može biti lansirna rampa za najlepše doživljene snove uživo!

staro
  (#14 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 47
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 14.08.2007, 00:02

Seksualno obrazovanje dece je nesto sto niukom slucaju ne bi smeli prepustiti ulici i tamo nekom drugom. Mislim da bi to ipak trebali mi sami, roditelji, da uradimo. Iz prostog razloga sto sva deca istog uzrasta ne sazrevaju u isto vreme. Secam se mojih skolskih drugarica, delili smo ih na one koje imaju i one koje nemaju (grudi). Medju mojim vrsnjacima takodje je bilo onih koji na pomen seksa, zinu i pitaju, a sta je to i otvorenih usta slusaju nas koji to "znamo". Odatle potice i ona cuvena izreka:
Ja znam sve o seksu, pricao mi jedan sto je gledao.
Ne zelim da omalovazim prosvetnu struku ali se samo pitam, koliko su oni sposobni da to pravlno i u pravo vreme prezentuju deci, kada znamo sa kojim sve problemima se susrecu u nastavi (vecinu tih problema im pravimo mi - roditelji). Po meni je pravi nacin da i roditelji "idu malo u skolu" tj. da se i roditelji malo ukljuce u obrazovanje i vaspitanje dece. Najcesci stav prezaposlenih roditelja je da ce dete sve sto treba da nauci u skoli. Mislim da bi skolski pedagog trebao da odrzava casove roditeljima bar na roditeljskim sastancima, a moja iskustva su da se na roditeljskim sastancima sakupi manje od 50% roditelja (toliko o njihovoj zainteresovanosti za dete). Doduse, u pocetku skolovanja je taj procenat znatno veci ali pri kraju skolovanja je daleko ispod toga.
Za dete je najgore kad na odredjeno pitanje ne moze da dobije adekvatan odgovor. Narocito je pogubno ono "kad porastes..." Tada se u njihovim glavicama javlja pitanje "a zasto?", pa onda dolazi ono "a zasto ne sad?" i onda dolazi na red eksperiment tj. daj da probam pa sta bude. I bude 200.000 abortusa.

Mislim da ne trebamo traziti krivca, pogledajmo se u ogledalo.

Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa

staro
  (#15 (permalink))
Andjelika
Poznata faca
Andjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članova

Član od: 19.01.2007.
Poslednji login: 14.09.2008 17:46
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 21.08.2007, 23:03

Red bi bio da to uvedu u shkole, a ne da zatupljuju decu veronaukom i slichnim stvarima "popularnim za politichare"

Recimo, ja se trudim da svojim klinkicama ( imam nekoliko nerodjenih sestara koje su dosta mladje od mene) objasnim neke stvari. Do dushe, neke od njih uvek i pitaju otvoreno shta ih interesuje, i meni u pochetku bilo malo neprijatno ali sad sam navikla i znam da je bolje da im ja objasnim, da im ukazem i na posledice i na prednosti, nego da "same istrazuju" pa da naprave neko njesra.

Ako roditelji nisu bash u stanju da prichaju o tome sa svojom decom, onda bar neka se potrude da to deci objasni neko kome veruju i koga zele da chuju shta ima da kaze.

Moras prihvatiti poraze i pobede,
moras se navitji na tugu i sretju,
moras da volis i da te vole,
moras biti deo stvarnosti,
ipak,
nikada ne napustaj svoje snove!

staro
  (#16 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 47
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 22.08.2007, 10:23

Citat:
Andjelika kaže: Pogledaj poruku
...a ne da zatupljuju decu veronaukom i slichnim stvarima...
Uopste se ne slazem sa tobom po tom pitanju.
Naprotiv, deci se servira znanje na samo tehnickom nivou. Oni su "duzni" da u toku skolovanja nauce samo gomile reci i brojeva. Smisao toga uopste nije bitna. Zato nam deca i izlaze takva iz skole. Ne podstice se duhovnost, ne u smislu vere u Boga, nego duhovnost uopste. Sve se podredjuje materijalnim cinjenicama. A ako bi se sada uvelo seksualno obrazovanje, ono bi se svelo na tehniku (skines gace i stavis, a posle mrdas napred nazad), a ne na sustinu problema. Pretvoramo decu u tehnicka bica, a ne u ljude. Deci treba objasniti sta je ljubav, a ne sta je seks (seks je mrdanje dupetom, a ljubav....). E, o ljubavi bi trebalo da decu uce roditelji, a znamo koliko su oni za to zainteresovani i sposobni.
Veronauka je potrebna deci jer ih uci pozitivnim stvarima, da vole i da budu voljena. Uci ih moralnim vrednostima, 10 zapovesti, da se svako od nas pridrzava samo tih 10....
Ceo svet je naprosto poludeo u 20. veku za tehnikom. I taj vek je okarakterisan kao tehnicki - materijalni, sto je rezultiralo padom duhovnosti (pa i morala) i jos uvek trpimo posledice toga.

Inace, u ostalom delu, te u potpunosti podrzavam.

Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa

staro
  (#17 (permalink))
mariposa
Veteran
mariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen članmariposa je savršen član

Član od: 11.11.2006.
Poslednji login: 08.09.2008 21:57
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 23.08.2007, 09:48

Vidim da se svi slazete da se u skolama preda sexualno obrazovanja,naravno i ja se slazem naravno,samo bi dodala jos nesto,na prvom mestu su roditelji da pricaju sa decama,ja sam sve lepo objasnila mojima jer dzabe imaju obrazovanje u skoli,kad dete ima bezbroj pitanja,neko mora odgovoriti,jer cuju svasta od ostale dece,ili procitaju svasta,najbolje da roditelji sami odgovore na sva ta pitanja,jeste ima roditelje koje ni da cuju tako nesto da pricaju sa detetom,greska,jer to priblizi deteta da bude iskren i slobodan prema roditeljima,da imaju dobar i otvoren odnos,da me razumete,da mogu pricati slobodno o svemu,pa mozda ne bi bilo tolikih abortusa,ni tolikih groznih bolesti,ni sida,ni ne zeljno dete,zato je dobro da se to uvede u skolu,kao jos jedan cas,kad vec roditelji stide ili ne znaju kako objasniti detetu te stvari,i jedan savetic,mada svi znate,ali najbolja protekcija protiv bolesti i trudnoce je kondom,mada 100% nista nije sigurno,u stvari jeste

No me toques

staro
  (#18 (permalink))
veljko yaric
Pristupacan
veljko yaric obasjava toplim zrakom Suncaveljko yaric obasjava toplim zrakom Suncaveljko yaric obasjava toplim zrakom Suncaveljko yaric obasjava toplim zrakom Suncaveljko yaric obasjava toplim zrakom Suncaveljko yaric obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 26.07.2007.
Poslednji login: 14.01.2008 14:24
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 27.09.2007, 19:29

Da sexualno obrazovanje djece je i danasnje vrijeme obavezno mada je samo pitanje kada kad danasnje generacije rade to sve ranije i ranije a osnovno o sexu cu ja svoje djete nauciti oko zastite i s kim mislim ko nije zarazen posto je kod nas mali grad i svi se znaju a mislim da ce on ili ona ostalo sam-a shvatiti

u svakom zlu ima nesto dobra

staro
  (#19 (permalink))
lav71
mudorator
lav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimum

Član od: 07.01.2007.
Poslednji login: danas 00:14
Godine: 37
Odgovor: Seksualno obrazovanje dece - 27.09.2007, 19:34

...ja se trudim da sexualno obrazujem žensku decu od 18 do 25 godina starosti...

...snaga caruje dok um ne popizdi...

staro
  (#20 (permalink))
Kal_el
s*permen
Kal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimum

Član od: 02.03.2007.
Poslednj