VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Religija

Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere??
staro
  (#1 (permalink))
exploited
Circle jerk
exploited obasjava toplim zrakom Suncaexploited obasjava toplim zrakom Suncaexploited obasjava toplim zrakom Suncaexploited obasjava toplim zrakom Suncaexploited obasjava toplim zrakom Suncaexploited obasjava toplim zrakom Suncaexploited obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 07.03.2008.
Poslednji login: 03.10.2008 18:02
Pol: Muško
Godine: 38
da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 18:18

Na ovo pitanje uglavnom dobijam odgovor da srbi mogu biti jedino pravoslavne veroispovesti, ali mi niko jos nije rekao zasto je to bas tako....

otimam siromasnima da bih dao bogatima!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere??
staro
  (#2 (permalink))
felix
ženski dušmanin
felix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostale

Član od: 02.08.2008.
Poslednji login: danas 22:12
Godine: 30
Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 18:32

Citat:
exploited kaže: Pogledaj poruku
Na ovo pitanje uglavnom dobijam odgovor da srbi mogu biti jedino pravoslavne veroispovesti, ali mi niko jos nije rekao zasto je to bas tako....
,...na to niko i nema pravi odgovor.vodje srpske stranke pre 1918. godine u Austro-ugarskoj bili su sve sami Srbi katolici:Antun Fabris,fra Lujo Bakotic,don Anton Puljezi,Branko Zbutega...a njihovi unuci postadose Hrvati,zanimljivo......

POBEDNIK JE ONAJ KOJI VERUJE U POBEDU - Vergilije, ENEIDA

staro
  (#3 (permalink))
kristina-cica
Iskusni forumdžija
kristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članova

Član od: 25.01.2008.
Poslednji login: danas 18:38
Pol: Žensko
Godine: 28
Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 21:29

Citat:
felix kaže: Pogledaj poruku
,...na to niko i nema pravi odgovor.vodje srpske stranke pre 1918. godine u Austro-ugarskoj bili su sve sami Srbi katolici:Antun Fabris,fra Lujo Bakotic,don Anton Puljezi,Branko Zbutega...a njihovi unuci postadose Hrvati,zanimljivo......

A ja prvi put cujem za izraz "Srbi katolici" eto kako se covek stvarno uci dok je ziv.
Dobro mi koji ne zivimo tamo valjda se manje bavimo politikom i istorijom.
Nemam pojma

Zelim da ti budem drug u igri, da jedem iz tvog tanjira i da spavam na tvom jastuku...

staro
  (#4 (permalink))
felix
ženski dušmanin
felix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostale

Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 21:37

Citat:
kristina-cica kaže: Pogledaj poruku
A ja prvi put cujem za izraz "Srbi katolici" eto kako se covek stvarno uci dok je ziv.
Dobro mi koji ne zivimo tamo valjda se manje bavimo politikom i istorijom.
Nemam pojma
...prvi put cujes za taj izraz???!!!....neverovatno....izvini,ali nemoj pisati na ovoj temi ,ako to ne znas.Brda knjiga su napisana o Srbima katolicima,pa i Srbima muslimanima,kao sto je npr Mehmed Mesa Selimovic...nije valjda da i za to ne znas????Veroispovest je jedno,a rasa drugo...ako ti predjes u katolicanstvo (na primer),jel' to znbaci i da si rasu promenila????To je biologija ,krv se ne menja....

staro
  (#5 (permalink))
kristina-cica
Iskusni forumdžija
kristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članova

Član od: 25.01.2008.
Poslednji login: danas 18:38
Godine: 28
Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 21:39

Pa ne znam zato sam i napisala da ne znam, i nisam zaista mislila nista diskutovati na ovoj temi.
Ipak cu citati da se obrazujem, ko ne zna treba da se nauci, a ne da kritikuje, bar ja tako mislim.

Zelim da ti budem drug u igri, da jedem iz tvog tanjira i da spavam na tvom jastuku...

staro
  (#6 (permalink))
felix
ženski dušmanin

Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 21:44

Citat:
kristina-cica kaže: Pogledaj poruku
Pa ne znam zato sam i napisala da ne znam, i nisam zaista mislila nista diskutovati na ovoj temi.
Ipak cu citati da se obrazujem, ko ne zna treba da se nauci, a ne da kritikuje, bar ja tako mislim.
Tako je,svaka cast na iskrenosti...ima jednba vrlo poucna knjiga na tu temu,pisao je sam Srbin katolik, fra (fratar)Lujo Bakotic-Srbi u Dalmaciji.Vrlo poucna za tu temu.....

staro
  (#7 (permalink))
Isahara
žena drugog sistema
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: danas 21:14
Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 22:27

Citat:
exploited kaže: Pogledaj poruku
Taj odgovor nije tačan jer ne treba stavljati znak jednakosti izmedju etničke i verske pripadnosti.

"Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde

staro
  (#8 (permalink))
felix
ženski dušmanin

Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 22:38

Citat:
Isahara kaže: Pogledaj poruku
Taj odgovor nije tačan jer ne treba stavljati znak jednakosti izmedju etničke i verske pripadnosti.
potpuna istina...koju,na nesrecu,mnogi ne uvazavaju,vec teraju po starom...i zato umesto par desetina miliona,ima nas 7.....

staro
  (#9 (permalink))
memento
Kartenspieler
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 21:40
Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 22:46

Naravno da ne moraju. To je jasno. Moj lični, dakle krajnje subjektivni, utisak je da Srbi, u proseku, i nisu neki vernici, što je njihova, rekao bih, gotovo tradicionalna osobina. Dokazi su za to brojni i ne bih posebno to obrazlagao pa ću samo pomenuti da smo skoro dva veka posle svih naroda u okruženju primili hrišćanstvo i to s mukom i natezanjem, odnosno intervencijom sv Save hristijanizacijom brojnih naših pagaskih običaja kao što su krsne i seoske slave, recimo, ne bi li se konačno kako tako pronašli u Hristu..

Zatim, dosta kasnije, pre oko jednog veka, naša Crkva je imala, da kažem, gaf upravo na ovom osetljivom polju proklamujući da Srbi mogu biti samo pravoslavne veroispovesti, tako da se deo Srba koji nisu bili pravoslavci otuđio u nacionalnom smislu od svog matičnog naroda i sada su njihovi potomci dobri pripadnici drugih nacija čije verske zajednice nisu imale tako rigidne stavove...

Naravno, sve ovo i ne mora biti baš sve ovako...

... quinta esencia ...

... Kod žena uvek igra neki peti kec...

staro
  (#10 (permalink))
Bazarov
Anarhista, zna red
Bazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2008.
Poslednji login: danas 19:16
Godine: 23
Lokacija: Gornja polica, 4. knjiga s leve strane, 26. pesma, 7. stih
Odgovor: da li srbi moraju moraju biti pravoslavne vere?? - 21.08.2008, 22:58

Zanimljivo je što smo prvo, sredinom XIX veka, doneli odluku da ikavci ne mogu biti Srbi, prinudivši ih, nakon par decenija, da se izjašnjavaju kao Hrvati, a zatim je usledila i ova odluka (nisam siguran kada tačno, ali uzeću postove pre mene kao pouzdan izvor) da katolici ne mogu biti Srbi. A narečje i veroispovest zaista nikakve veze s nacijom ne bi trebalo da imaju. Teško ja nas razumem.

Grubima - radost veću,
Nežnima - žalost mnoga...