VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Religija

Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Nerazumevanje na koje vernici nailaze u njihovom okruženju - zašto?
staro
  (#1 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: 20.08.2008 02:50
Pol: Žensko
Godine: 31
Nerazumevanje na koje vernici nailaze u njihovom okruženju - zašto? - 29.12.2007, 03:16

I sama sam u situaciji da nemam razumevanje blize okoline,zbog toga sto sam vernik,tako da me ne cudi,sto i na forumu,kod vecine ljudi nailazim na isto,tacnije navikla sam.Ono sto me zanima zasto je to tako?Forum je fantastican,za svakog po nesto,ima ozbiljnih i opustenih tema, a ovaj smatram za ozbiljan,Religija,i znam da bi se mnogi ukljucili,ali se ustrucavaju,zarad neozbiljnih komentara i citata.Zbog cega ljudi koji ne veruju,vernike smatraju cudacima?Zasto nekome smeta vera?

http://www.vojvodinacafe.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=14584&dateline=120166  0282

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto?
staro
  (#2 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 01:54
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 29.12.2007, 18:37

Zasto? Pa, mozda zato sto nam to nije usadjeno u glavu dok smo bili mali. Nije lako odluciti se sad ja treba da vjerujem i poceti da vjerujes. Treba razviti to osjecanje od malih nogu. Neko to shvati i dozivi i kao odrastao covjek. Druga stvar je da se kod nas svako verovanje izvrgavalo ruglu i cak oni koji vjeruju to jos uvijek sramezljivo rade.

Nasuprot nasem ne vjerovanju, ovdje kod mene u USA, ljudi pretjeruju sa vjerovanjem. Ateiste smatraju cudacima i podsmijavaju im se. Znaci, sve zavisi od toga kako je neko naucen, vaspitan, istreniran... Prije par mjeseci, pita me jedan Kinez da ga povedem u bilo koju crkvu, da se uclani . Kaze mora reci da pripada toj ili toj religiji da ga ne bi vise ljudi cudno gledali i pitali da li jede macke i pse .

Ali, ne znam zasto i jedni i drugi imaju neodoljivu zelju da nametnu svoja gledista i da privole druge da razmisljaju ko i oni . Ne razmijem zasto treba toliko pricati o tome. Zar ne treba samo vjerovati ili ne vjerovati?

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

Poruku je izmenio irnik, 29.12.2007 u 23:26.

staro
  (#3 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Pol: Muško
Godine: 47
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 30.12.2007, 01:27

XX vek je bio vek "materijalnog". Sve se svodilo samo na materijalne osnove.
Medjutim kraj XX veka donosi lagani zaokret.
Vise materija nije ta koja je No.1
Evo na pocetku XXI veka No.1 je "informacija". Najbogatiji ljudi sveta su iz sfere Informacionih Tehnologija. Interesantno, ali proizvodjaci IT opreme (materijalni deo) nisu na samom vrhu nego proizvodjaci informacija, programa i sl. (nematerijalni deo).
XXI vek ce definitivno biti vek nematerijalog.
Vera je nematerijalna stvar. Poimanje van granica nauke i tehnike. Nikoga ne treba da cudi sto okolina tako reaguje. XX vek je bio vek velikog uspona nauke i tehnike. To je bio vek u kome se, sve sto se ne moze naucno dokazati, jednostavno ignorise. Nauka je toliko napredovala, npr. da je otkrila uzroke i posledice osnove zive celije (DNK). Neukim i priprostim ljudima, koji sve posmatraju sa materijalnog aspekta, je to bio dokaz da Bog ne postoji, jer im je otkrila tajnu naslednih osobina. To je za njih dovoljan "materijalni dokaz" da ne postoji nista "iznad" nego je sve naucno dokazivo, a ono sto nije "e to ce naucnici u najskorije vreme objasniti". Nekad davno, dok sam bio zelen i mlad, i ja sam tako razmisljao. Onda sam se dokopao malo naucne literature o nasem geniju Nikoli Tesli. Nakon podataka koje sam tamo procitao, "puklo mi je pred ocima". Ono sto me je oborilo s nogu je cinjenica koju je Tesla iznosio, a to je da ne postoji materija sve je energija. Sto je za Teslu energija to je za vernika Bog. Ako je to jedno te isto, zasto ga ne zovemo pravim imenom Bog (imenom starim hiljadama godina).
A, sada pitanja.
Kako neukom coveku objasniti da novcic koji drzi u ruci nije materija nego samo energija?
Kako neverniku objasniti da postoji Bog?
Jednostavno.
Pustite ih da zive u neznanju, njima je tako lepse.
Dzaba gluvoj pevat serenadu.

Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa

staro
  (#4 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija
pinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamant

Član od: 04.06.2006.
Poslednji login: juče 10:40
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 30.12.2007, 10:24

Citat:
irnik kaže: Pogledaj poruku
Zasto? ...Prije par mjeseci, pita me jedan Kinez da ga povedem u bilo koju crkvu, da se uclani . Kaze mora reci da pripada toj ili toj religiji da ga ne bi vise ljudi cudno gledali i pitali da li jede macke i pse .
E, dobar vam je ovaj primjer. Odlucio covjek da se uclani u bilo koju crkvu, nebitno koju, sasvim nebitno, potpuno nebitno, e samo da bi ga tolerantni vjernici ostavili na miru

staro
  (#5 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija
pinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamant

Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 03.01.2008, 00:11

Citat:
pero_M kaže: Pogledaj poruku
XX vek je bio vek "materijalnog". Sve se svodilo samo na materijalne osnove.
Ovako reci, kao gore.

Citat:
Medjutim kraj XX veka donosi lagani zaokret.
Vise materija nije ta koja je No.1
Evo na pocetku XXI veka No.1 je "informacija".
Pa onda ovako, kao gore.

Citat:
Najbogatiji ljudi sveta su iz sfere Informacionih Tehnologija.
Pa onda zakljuciti ovako kao gore, to znaci da nema nikakve sustinske razlike medj vjekovima, vec da je i u dolazecem, kao sto bijase i u odlazecem i odlazecim vjekovima, vazno samo ko je najbogatiji. Jel shvatate da nista drugo niste rekli sem toga?

Citat:
A, sada pitanja.
Kako neukom coveku objasniti da novcic koji drzi u ruci nije materija nego samo energija?
Evo, ja nisam nesto posebno ucen, a nisam ni neuk, pa cu sigurno shvatiti ako se vi potrudite da mi pojasnite to sto ste shvatili, a, jelte, kako ovaj nas svijet nije materija vec energija? Dakle, pojasnite mi kako to novcic nije materija, vec energija, ne bilo vam teski, a bogme ni naredjeno?

staro
  (#6 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 00:04
Godine: 57
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 03.01.2008, 16:26

Neko je sa komentarima zalutao, ako nerazume temu, kako će razumeti nas vernike, sigurno kao i teme!

Neko će celoga života lizati staklenu šarenu lizalicu, a neće primetiti da mu nije slatko!

staro
  (#7 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija

Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 04.01.2008, 00:03

Citat:
morrib kaže: Pogledaj poruku
Neko je sa komentarima zalutao, ako nerazume temu, kako će razumeti nas vernike, sigurno kao i teme!

Pa princip vjere nije tesko razumjeti. Vjernik vjeruje u Istinu. I odredjenim religioznim obredima pojacava nadu u to da je Istina ono u sta vjeruje. Jacanje nade u to da se vjeruje u Istinu, to je mehanizam vjere.

Za razliku od tog principa, a koji radi na jacanju nade u svoju Istinitost, postoji i naucno/znanstveni princip, a koji ne vjeruje u Istinu, vec konstatuje cinjenice, dokazuje i tome slicno.

Eto, sasvim jednostavno.

Prvopomenuti se nadaju da vjeruju u Istinu, i religioznim obredima pojacavaju nadu u to da zaista vjeruju u Istinu. A drugopomenuti ne vjeruju u Istinu, vec istrazuju ovaj nas svijet, i akumuliraju spoznaju o istom.

Prosto da prostije ne moz' biti.

Nego, sta vi ono rekoste da nije lako za razumjeti

staro
  (#8 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 00:04
Godine: 57
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 04.01.2008, 00:23

Citat:
Nego, sta vi ono rekoste da nije lako za razumjeti?
Za ovo svaka čast, pa moglo je i pre moje provokacije!

Neko će celoga života lizati staklenu šarenu lizalicu, a neće primetiti da mu nije slatko!

staro
  (#9 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: 20.08.2008 02:50
Godine: 31
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 04.01.2008, 00:30

..konacno dodjosmo do primera razumevanja...e sad na koji nacin,govori o nama samima...

http://www.vojvodinacafe.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=14584&dateline=120166  0282

staro
  (#10 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 47
Odgovor: Nerazumevanje vernika - zašto? - 05.01.2008, 02:05

Citat:
pinokio kaže: Pogledaj poruku
Pa onda zakljuciti ovako kao gore, to znaci da nema nikakve sustinske razlike medj vjekovima, vec da j