|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Pouke iz Novog zaveta |
|
Odgovor: Pouke iz Novog zaveta |
|
|
|
Isus i samarjanka-drugi brak smrtni greh |
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 09.02.2008.
Poslednji login: danas 15:19
Pol: Muško
Godine: 34
|
Odgovor: Pouke iz Novog zaveta -
24.09.2008, 08:34
Citat:
Pa da, ako je učitelj "savio ledja" da bi oprao noge učenicima, nema razloga da učenici budu "veći" od učitelja, da i oni ne saviju ledja jedan za drugog i za učitelja.... Petar jeste bio zapanjen u prvom momentu kada je Isus prišao da mu opere noge, ali kada je rekao: "Gospode, operi mi ne samo noge,nego i ruke i glavu" , time je pokazao ogromnu želju da bude čist, da bi imao "udela sa Isusom" . Isus mu odgovara: "Okupanome treba oprati samo noge, pošto je sav čist" , Ovim mu Isus govori da nema bezgrešnih(putpuno čistih), da koliko god da je čovek ispravan/čist/okupan, uvek je potrebno "pranje nogu". Druga stvar u vezi sa "pranjem nogu" je da Isus time predkazuje svoje stradanje na krstu, u smislu žrtvovanja(savijanja ledja) za njih i celo čovečanstvo. Dakle, Isus je svima nama "oprao noge" da bi, oni koji ga prihvate, i oni koji se nesmatraju "većim" od njega(učenik nije veći od učitelja) imali udela sa Njim u večnosti....odnosno, večni život u zajednici sa Bogom. |
|
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.02.2008.
Poslednji login: 01.10.2008 00:33
Godine: 51
|
26.09.2008, 11:41
Citat:
što se tiče tumačenja sad ide moja hrabrost-beskompromisnost.jedna pouka svakako ima više poučnosti.to si dobro razložio oko nogopranja,i savijanje leđa i krst i znak ljubavi.sve je tako.samo suština izostaje.sam čin.kada se on saginje,on tu ne staje,pere noge i tada im kaže,znate li što sam ja učinio vama sad,ne što ću učiniti,izaći sutra već na krst,već što sam sad učinio?oprao sam vam noge daje sam odgovor.i kaže,shvatam vaše misli,ja vaš učitelj,viši od vas,vama učenicima i to vas zbunjuje,budući je bio znalac srca,jer je bio Bog.i sada tek ide katanac na tumačenje:ako sam ja učitelj vama to učinio učenicima i vi učenici ste dužni(ne izaći na krst za druge,ne nešto slično),već ovo,oprati noge ali jedan drugome ,dok on ne bi došo(sastavni deo pričesti),jer učenik ne može biti veći(ne može tumačiti drugačije ovo zapovedanje)od učitelja,koji je već rastumačio ovo.slava Bogu.iskaj ser vođstvo Svetoga duha.sad ovo nisi mogao ni kod metodista jer ne priznaju ovo,a ni sad kod pravoislavnih,samo kod Hrista klekni sagni leđa crkvenog čoveka i videćeš neviđeno,čućeš nečuveno.mir tebi hrabri ser. |
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 09.02.2008.
Poslednji login: danas 15:19
Godine: 34
|
27.09.2008, 17:21
Citat:
Jovan 13:1-17 " Pa kad' sam ja, Gospod i učitelj, oprao noge vama, i vi ste dužni da perete noge jedan drugome" U prevodu: Pa kad' sam ja, Gospod i učitelj, oprostio vam grehe vaše, i vi ste dužni da opraštate jedan drugome! Da je to, to, vidi se i u molitvi "Oče naš" koju nam je Isus dao : "....i oprosti nam grehe naše, kao što i mi opraštamo dužnicima našim...." |
|
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.02.2008.
Poslednji login: 01.10.2008 00:33