VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Religija

Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Budizam
staro
  (#71 (permalink))
sati
Početnik
sati će uskoro postati poznat člansati će uskoro postati poznat član

Član od: 02.02.2008.
Poslednji login: juče 15:37
Pol: Muško
Godine: 42
Odgovor: Budizam - 15.04.2008, 23:31

Da li budisti veruju u boga?

Pre nekako dobio sam pismo od osobe po imenu Zara Holand. Ne znam ni da li postoji devojčica koja se zove Zara Holand, jer moguće je da ju je neki nastavnik izmislio. Ali ja sam dobio pismo, tako da bih možda mogao verovati da i postoji neko ko se tako zove.

Nisam dobio pismo ni od koga ko se zove Bog, nikada nisam sreo bilo koga ko se zove Bog. Postoji li bilo koja "stvar" koja se zove Bog. Ne znam. Nisam dobio pismo, dakle ne mogu čak ni da verujem. Kad mi padne nešto na nogu, ja ne verujem u bol. Ja ZNAM bol -- jao!!! Kad sam srećan ZNAM da sam srećan, ne moram u to da verujem. Ovim neću da kažem da ne postoji Bog. -- već samo da ja to ne znam.

Zavisi takođe kako definišemo Boga. U budizmu postoji razrađena kosmologija, sa bogovima, demonima, devama i svim drugim vrstama bića koja nastanjuju pojedina područja (prava ili mitološka bića, ja ne znam). Ali ona se ne smatraju večnim ili svemogućim. Ima jedna priča o monahu koji je želeo da zna "gde ovaj svet nestaje bez ostatka". Pitao je razne mudrace na zemlji i sugerisali su mu da pokuša sa bogovima. Da skratim priču, postepeno se uzdizao u sve rafiniranije slojeve kosmosa sve dok nije stigao do najvišeg, Braminog sveta i otišao na Bramin dvor, te postavio pitanje. Brama je malo okolišio, pa onda monaha odveo na stranu i izgrdio ga što mu tako javno postavlja tako zbunjujuća pitanja na koja on ne ume da odgovori. A ako zaista želi da zna, neka ode i pita Budu. Ovo stavlja bogove u njihov relativan položaj. Sve u svemu. može se zaključiti da "budisti ne veruju u Boga, to jeste njegovo postojanje ili nepostojanje nije presudno za njihov život".

f

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#72 (permalink))
Bad Company
Iskusni forumdžija
Bad Company je dijamantBad Company je dijamantBad Company je dijamantBad Company je dijamantBad Company je dijamant

Član od: 30.03.2008.
Poslednji login: 04.10.2008 01:09
Odgovor: Budizam - 16.04.2008, 21:37

Citat:
sati kaže: Pogledaj poruku
budisti

U budizmu postoji razrađena kosmologija,

f
Za G.Sati-ja

Izmedju 13-15 Aprila slavi se Thailandska nova godina Songkran .
To je najveci praznik na Thailandu
Sama proslava je jedan kako bi nazvao "vodenirat"
Mladi i stari paradiraju ulicama sa vodenim pistoljima balonima napunjenih sa vodom itd.itd.i bukvalno zasipaju vodom sve prolaznike i vozila.
Uobicava se dodavati i bela boja koja po njima donosi srecu,postoje jos neka pravila naprimer deca mogu slaviti samo po danu itd.itd.
To svakako dobro dodje posto se ovo sve dogadja kada su absolutno najvise temperature i najsusniji period na Tajlandu
Ranije Songkran(nova godina) nije imao tacno utvdjen datum,datum se proracunava pomocu astrologije(kosmologije),to se u zadnje vreme izmenilo tako da sad se koristi uvek isti dan za proslavu nove godine.
Thailandjani racunaju ovu godinu kao 2551.

P.S
Normalno da se slavi i nova godina sto je po nasem kalendaru

Pozdrav !!!!!!

Do I feel lucky ? Well,do ya ?

staro
  (#73 (permalink))
sati
Početnik

Odgovor: Budizam - 16.04.2008, 22:21

Good Company, hvala za info.

Evo ovaj se dečko izgleda vraća sa proslave

staro
  (#74 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija
pinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamant

Član od: 04.06.2006.
Poslednji login: 01.09.2008 15:36
Odgovor: Budizam - 17.04.2008, 00:01

Pozdrav!

Da li i kod njih postoje podredjeni i nadredjeni, mislim na njihovu unutrasnju strukturu?

I koji je njihovo misljenje u vezi sa realitetima drustva, u vezi sa podredjenoscu i nadredjenoscu? Konkretno, da li uce, poput monoteistickih religija, da je nadredjeni avatar boga na zemlji (ako ne direktno, onda indirektno), ili mozda ne, ili mozda uopste ne naukuju u vezi sa tim?

Zahvaljujem!

staro
  (#75 (permalink))
sati
Početnik

Odgovor: Budizam - 17.04.2008, 23:13

Citat:
pinokio kaže: Pogledaj poruku
Pozdrav!

Da li i kod njih postoje podredjeni i nadredjeni, mislim na njihovu unutrasnju strukturu?

I koji je njihovo misljenje u vezi sa realitetima drustva, u vezi sa podredjenoscu i nadredjenoscu? Konkretno, da li uce, poput monoteistickih religija, da je nadredjeni avatar boga na zemlji (ako ne direktno, onda indirektno), ili mozda ne, ili mozda uopste ne naukuju u vezi sa tim?

Zahvaljujem!
Ako mislis na budističku monašku zajednicu, svakako da postoje iskusniji i manje iskusni monasi, učitelji i učenici. Ali ni od koga se ne traži da slepo veruje čak ni samom Budi, a kamoli nekom drugom monahu. Uvek je kriterijum sopstvena sposobnost razmišljanja. Dalje, u budizmu ne postoji nekakav bog kojem bi se svi klanjali samo zato što je bog. Postoje oni koji su sposobni da jasnije vide stvarnost u kojoj svi zajedno živimo i time izbegnu onu patnju koju mi ostali trpimo iz neznanja. Takvi zaslužuju poštovanje ukoliko nastoje da pomognu i drugima da jasnije vide. To je u suštini odnos prema autoritetu u budizmu (ako je to ono što si me pitao).

Pozdrav

staro
  (#76 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija
pinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamant

Odgovor: Budizam - 18.04.2008, 00:38

Da, da, upravo sam to pitao, te je odgovor da i u samoj monaskoj zajednici postoje, kao sto vi to kazete, iskusniji i manje iskusni, a sto na djelu znaci da postoje oni koji su autoriteti i oni koji to nisu, podredjeni i nadredjeni dakle u tom smislu.

Naravno, ako se ne trazi da se slepo vjeruje cak ni Budhi, to ne znaci da Budha nije autoritet; kao i ako se ne trazi da se slepo vjeruje odredjenom nadredjenom, ili, kao sto kazete, iskusnijem monahu, to ne znaci da taj monah stoga nije nadredjen, jel?

No, pitao sam i to kako se odredjena monaska zajednica odnosi prema strukturi drustvenog uredjenja drzave u kojoj se nalazi. Npr. jedna monaska zajednica se nalazi u jednoj odredjenoj drzavi, te siri svoju nauku u toj drzavi. Dakle, da li naucava 'narod' da je svjetovna vlast nad njim 'od boga', sto znaci da naucava da je ista avatar boga na zemlji; ili naucava narod da je svjetovna vlast nad njim 'datost' i prirodan slijed stvari, te u njega ne treba da se dira; ili uopste ne naukuje u tom smislu itd.? Dakle, odnos monaske zajednice prema ustrojstvu drzave?

staro
  (#77 (permalink))
Bad Company
Iskusni forumdžija
Bad Company je dijamantBad Company je dijamantBad Company je dijamantBad Company je dijamantBad Company je dijamant

Član od: 30.03.2008.
Poslednji login: 04.10.2008 01:09
Odgovor: Budizam - 18.04.2008, 09:23

Citat:
No, pitao sam i to kako se odredjena monaska zajednica odnosi prema strukturi drustvenog uredjenja drzave u kojoj se nalazi.
Prijatelju tu nema odnosa jer Buddhismen je sastavni deo drustvenog uredjenja
to je svkodnevna pojava ne ide se tamo na molitve samo Nedeljom,
Politcke promene uvek donose i drustvene ali je Buddhismen
uvek bio prihvacan kao sastavni deo drustvenog uredjenja ma kako god on izgledao
Buddhismen se siri sam od sebe zbog slobode koje dopusta(moje misljenje)
priilagodjen je vise danasnjim pogledima
Dokaz tome je brzina sirenja same religije
Nezaboravi najefikasniji metod kod nekih religija je batinanje da bi se verovalo u nju
Buddhisam to iskljucuje , doduse to(batinanje) iskljucuju i druge religije
ali Istorija govori nesto drugo
Najveci neprijatelj Budidisma kao religije je u principu religija
prvenstveno mislim na Islam ili bolje receno na one koje tumace Islam na vrlo radikalan nacin.

Pozdrav !

Do I feel lucky ? Well,do ya ?

staro
  (#78 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija

Odgovor: Budizam - 18.04.2008, 10:03

Mi danas nemamo masovno prihvacenu religiju koja ne naukuje da je vlast avatar boga na zemlji.

Ne hoteci sada da ulazim u pitanje da li je to i takvo naukovanje preduslov jednoj masovno prihvacenoj religiji, ja pitam dakle sta budizam naukuje u vezi sa tim, ako naukuje? Odnosno, da li ima formiran nauk o tom fenomenu, ili nema? Ako vec nema formiran nauk o istom, da li se isti odnekud nazire, itd. u tom smislu?

Pozdrav

staro
  (#79 (permalink))
sati
Početnik

Odgovor: Budizam - 18.04.2008, 21:31

Citat:
Mi danas nemamo masovno prihvacenu religiju koja ne naukuje da je vlast avatar boga na zemlji.

Ne hoteci sada da ulazim u pitanje da li je to i takvo naukovanje preduslov jednoj masovno prihvacenoj religiji, ja pitam dakle sta budizam naukuje u vezi sa tim, ako naukuje? Odnosno, da li ima formiran nauk o tom fenomenu, ili nema? Ako vec nema formiran nauk o istom, da li se isti odnekud nazire, itd. u tom smislu?
Pozdrav
Budizam, kao što je rečeno na ovoj temi, ne podrazumeva da postoji bilo kakav vrhovni Bog koji je stvorio i upravlja svetom, te tako ni ta vlast za koju pitaš ne može biti bilo čiji predstavnik na toj zemlji. Sa druge strane, cilj budizma je sreća za koju svako sam za sebe mora da se pobrine. Otuda je on više okrenut da tako kažem psihologiji, nego sociologiji, dakle individui pre nego masi. Svaka društvena promena moguća je jedino tako što će se menjati pojedinci koji čine to društvo, a nikakva ideologija tu ne pomaže.

Što se tiče odnosa vlasti prema budizmu, znam recimo u Tajlandu da ima slučajeva da kralj ode kod nekog uglednog monaha da ga poseti ili da prisustvuje njegovoj sahrani, a ne obrnuto.

staro
  (#80 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija

Odgovor: Budizam - 18.04.2008, 23:33

Pretpostavljam da, i u zemljama gdje je masovno prihvacen budizam, postoje bogati i siromasni, kao i izrazito bogati i izrazito siromasni, jel? A, koliko shvatam iz vaseg odgovora, budisticki nauk nije preokupiran tim pitanjem, ili ne izrazito? U vezi sa tim, da li postoje nekakve pouke u smislu, npr. ako bi se odredjeni svestenik ili ucenik i tome slicno obratio nekakvom autoritetu sa pitanjem zasto je ogromna masa naroda izrazito siromasna a mali broj pojedinaca izrazito bogat u njihovom drustvu, sta bi mu ovaj odgovorio? Jel ima takvih ili slicnih zapisa u budistickom nauku, a koji ga oslikavaju u tom smislu, ili im je to tabu tema? Ako je budisticki nauk potpuno nezainteresovan za pomenuti fenomen, to mi djeluje, zar ne, pomalo cudno, jerbo toliko promisljati o svemu, a na taj fenomen nikada ne pomisliti, ni primirisati mu da kazem, zaista cudno? Sta vi mislite?

A u vezi sa kraljevima, znate, jednom je jedan kralj u jednoj kraljevini dosao u spor sa jednim seljakom oko medje, zavrsili su na sudu, i kralj je izgubio spor, tako pise. Zamislite, drzavno uredjenje - kraljevina, i kralj gubi spor sa seljakom koji nema novca ni da plati advokata?

Inace, ako je vlast u odredjenoj zemlji blagonaklona u vezi sa svestenstvom, kao sto pomenuste Tajland, to sigurno znaci da svestenstvo ne nastupa u neprilog vlasti, zar ne?

No, jos mi nesto nije jasno. Elem, ako je budizam masovno prihvacena religija, kako onda mozete kazati da razvija individualnost?

Pozdrav

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen