|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Budizam |
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 04.06.2006.
Poslednji login: 01.09.2008 15:36
Pol: Muško
|
Odgovor: Budizam -
18.04.2008, 00:38
Da, da, upravo sam to pitao, te je odgovor da i u samoj monaskoj zajednici postoje, kao sto vi to kazete, iskusniji i manje iskusni, a sto na djelu znaci da postoje oni koji su autoriteti i oni koji to nisu, podredjeni i nadredjeni dakle u tom smislu.
Naravno, ako se ne trazi da se slepo vjeruje cak ni Budhi, to ne znaci da Budha nije autoritet; kao i ako se ne trazi da se slepo vjeruje odredjenom nadredjenom, ili, kao sto kazete, iskusnijem monahu, to ne znaci da taj monah stoga nije nadredjen, jel? No, pitao sam i to kako se odredjena monaska zajednica odnosi prema strukturi drustvenog uredjenja drzave u kojoj se nalazi. Npr. jedna monaska zajednica se nalazi u jednoj odredjenoj drzavi, te siri svoju nauku u toj drzavi. Dakle, da li naucava 'narod' da je svjetovna vlast nad njim 'od boga', sto znaci da naucava da je ista avatar boga na zemlji; ili naucava narod da je svjetovna vlast nad njim 'datost' i prirodan slijed stvari, te u njega ne treba da se dira; ili uopste ne naukuje u tom smislu itd.? Dakle, odnos monaske zajednice prema ustrojstvu drzave? |
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
Član od: 30.03.2008.
Poslednji login: 04.10.2008 01:09
|
18.04.2008, 09:23
Citat:
to je svkodnevna pojava ne ide se tamo na molitve samo Nedeljom, Politcke promene uvek donose i drustvene ali je Buddhismen uvek bio prihvacan kao sastavni deo drustvenog uredjenja ma kako god on izgledao Buddhismen se siri sam od sebe zbog slobode koje dopusta(moje misljenje) priilagodjen je vise danasnjim pogledima Dokaz tome je brzina sirenja same religije Nezaboravi najefikasniji metod kod nekih religija je batinanje da bi se verovalo u nju Buddhisam to iskljucuje , doduse to(batinanje) iskljucuju i druge religije ali Istorija govori nesto drugo Najveci neprijatelj Budidisma kao religije je u principu religija prvenstveno mislim na Islam ili bolje receno na one koje tumace Islam na vrlo radikalan nacin. Pozdrav ! |
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
|
18.04.2008, 10:03
Mi danas nemamo masovno prihvacenu religiju koja ne naukuje da je vlast avatar boga na zemlji.
Ne hoteci sada da ulazim u pitanje da li je to i takvo naukovanje preduslov jednoj masovno prihvacenoj religiji, ja pitam dakle sta budizam naukuje u vezi sa tim, ako naukuje? Odnosno, da li ima formiran nauk o tom fenomenu, ili nema? Ako vec nema formiran nauk o istom, da li se isti odnekud nazire, itd. u tom smislu? Pozdrav ![]() |
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.02.2008.
Poslednji login: juče 15:37
Godine: 42
|
18.04.2008, 21:31
Citat:
Što se tiče odnosa vlasti prema budizmu, znam recimo u Tajlandu da ima slučajeva da kralj ode kod nekog uglednog monaha da ga poseti ili da prisustvuje njegovoj sahrani, a ne obrnuto. |
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
|
18.04.2008, 23:33
Pretpostavljam da, i u zemljama gdje je masovno prihvacen budizam, postoje bogati i siromasni, kao i izrazito bogati i izrazito siromasni, jel? A, koliko shvatam iz vaseg odgovora, budisticki nauk nije preokupiran tim pitanjem, ili ne izrazito? U vezi sa tim, da li postoje nekakve pouke u smislu, npr. ako bi se odredjeni svestenik ili ucenik i tome slicno obratio nekakvom autoritetu sa pitanjem zasto je ogromna masa naroda izrazito siromasna a mali broj pojedinaca izrazito bogat u njihovom drustvu, sta bi mu ovaj odgovorio? Jel ima takvih ili slicnih zapisa u budistickom nauku, a koji ga oslikavaju u tom smislu, ili im je to tabu tema? Ako je budisticki nauk potpuno nezainteresovan za pomenuti fenomen, to mi djeluje, zar ne, pomalo cudno, jerbo toliko promisljati o svemu, a na taj fenomen nikada ne pomisliti, ni primirisati mu da kazem, zaista cudno? Sta vi mislite?
A u vezi sa kraljevima, znate, jednom je jedan kralj u jednoj kraljevini dosao u spor sa jednim seljakom oko medje, zavrsili su na sudu, i kralj je izgubio spor, tako pise. Zamislite, drzavno uredjenje - kraljevina, i kralj gubi spor sa seljakom koji nema novca ni da plati advokata? ![]() Inace, ako je vlast u odredjenoj zemlji blagonaklona u vezi sa svestenstvom, kao sto pomenuste Tajland, to sigurno znaci da svestenstvo ne nastupa u neprilog vlasti, zar ne? No, jos mi nesto nije jasno. Elem, ako je budizam masovno prihvacena religija, kako onda mozete kazati da razvija individualnost? Pozdrav ![]() |
|
|
|
![]() |
| Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju) | |
| Alati vezani za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|