|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Budizam |
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.02.2008.
Poslednji login: 06.10.2008 15:37
Pol: Muško
Godine: 42
|
Odgovor: Budizam -
29.04.2008, 23:38
Ovi manastiri u kojima sam ja bio (Amaravati i Aruna Ratanagiri) nemaju nikakve "zidine", već običnu ogradu kao i svaka kuća u okolini. Svako ko nije monah može takođe tamo da ode i provede onoliko vremena koliko smatra da mu prija. Ipak, tri meseca u godini (januar-mart) manastiri ne primaju goste i to je prilika za monahe da se intenzivnije posvete meditaciji i radu na sebi.
Ovo vaše pitanje je zanimljivo zato što ljudi obično imaju predstavu da su monasi neki nedruželjubivi ljudi koji žive u potpunoj izolaciji, u potpunoj divljini, odsečeni od sveta. Naravno, sve zavisi od ličnih afiniteta i neki monasi su skloniji samoći u odnosu na druge, baš kao i svi drugi ljudi. No Buda je tako postavi monaška pravila da zapravo budistički monah nikada ne može da prekine vezu sa zajednicom i živi recimo kao pustinjak, iz jednostavnog razloga što zavisi od hrane koju svakog dana mora da isprosi. Dakle i ako živi sam u šumi, mora svako jutro da ode do najbližeg sela i u svoju činiju isprosi hranu. No on mora da je pojede istog dana do podneva i ono što mu ostane ne može da zadrži za sutra. Naravno, ovo se odnosi na Aziju, konkretno Šri Lanku i Indokinu, gde je budizam na domaćem terenu. Na Zapadu sve to izgleda drugačije i tamo hranu spremaju "civili" u manastiru ili je donesu. Tako se održava simbioza između monaške zajednice i okruženja. "Civili" daju monasima hranu za telo, a monasi "civilima" hranu za "dušu" ![]() |
|
|
|
|
|
clan TNT grupe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.11.2007.
Poslednji login: 06.10.2008 23:33
Pol: Žensko
|
29.04.2008, 23:56
Citat:
i nije mi jasno zasto se hrana prosi?Zasto se ne uzgajaju biljke ? Da li se jede meso? i da li monasi imaju neke fizicke dnevne aktivnosti,u polju ili basti,ili nesto slicno tome? |
|
|
|
|
|
|
Početnik
|
30.04.2008, 10:55
Citat:
Sve je stvar perspektive iz koje gledamo na stvari.Monah dalje treba da nauči da bude zadovoljan onim što već jeste, a ne da stalno mašta i priželjukuje nešto drugo. Tako i sa hranom. Ako bi je u manastiru sami monasi pripremali, sigurno bi došlo do prepirki šta da se kuva i kako, jer su afiniteti različiti. Neko ne bi bio zadovoljan onim što je dobio, gledajući u veće parče u susedovom tanjiru itd. Iz perspektive vežbanja, mnogo je bolje uvesti princip: živiš od onoga što dobiješ, ako dobiješ. Tako je monasima zabranjeno da traže hranu, da je sami pripremaju, kao i da uzgajaju biljke. Ovo poslednje je vezano za prvo pravilo morala, a to je apsolutno nenasilje, to jeste nepovređivanje bilo kojeg bića. Kopanjem zemlje bi sigurno bila ubijena neka od njih. Što je još gore, monah ne može ni da uzbere voćku sa drveta, jer se i to smatra povređivanjem živog bića. Sa druge strane, takav sistem se vidi kao prilika za nezaređene da sebe oplemenjuju velikodušnošću i ujedno akumuliraju dobra dela pomažući drugome na njegovom putu ka prosvetljenju. Što se tiče mesa, Buda nije zagovarao vegetarijanizam, upravo zbog toga što monah treba da jede ono što dobije i ne može da "naručije iz menija" No čest je slučaj da monasi na Zapadu pokušavaju ipak da budu vegatarijanci, jer kad u monašku zdelu sakupe hranu, slobodno mogu da odaberu šta će pojesti a šta ne.Ako vas zanima da steknete malo bolju sliku o načinu života monaha u zemljama teravada budizma, to jest njegove južne grane koja s eraširila na Šri Lanki i jugoistoku Azije, pogledajte ovaj kratak BBC-jev dokumentarac o jednom tajlandskom manastiru: http://www.watnongpahpong.org/videomfw.php |
|
|
|
|
|
|
Početnik
|
04.05.2008, 18:17
Zašto si odlučio da postaneš monah i zašto si odabrao baš theravada tradiciju?
Živeo sam život na mnogo načina -- mnogo novca, bez novca, u braku, sa porodicom, putujući itd. i svaki od njih stvarao je osećaj u meni da nekako sve te stvari nisu dovoljne -- želeo sam nešto više. Čega više? Kada se sad osvrnem, ono što sam želeo nije bilo više stvari, već više mira u srcu, mira u umu. Zato sam se okrenuo filozofiji i religiji i na kraju odlučio da postanem budistički monah. Ne čini mi se da sam "odabrao" upravo ovu školu budizma. Mislim da postoji nešto organsko u vezi sa životom i da se nama samo čini da slobodno "odabiramo". To je kao sa sretanjem ljudi i stvaranjem prijateljstava; ljude srećete na najrazličitijim mestima i neke od njih odmah osećate bliskima. Zašto? Tako je bilo i sa mnom i sa budizmom; sreo sam dvojicu monaha u Zapadnoj Australiji i nekako sam odmah osetio da je sve u redu. Bilo je to osam godina pre nego što sam otišao u manastir, ali nekako sam od prvog kontakta znao da je to ono što treba da uradim. yo |
|
|
|
|
|
clan TNT grupe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.11.2007.
Poslednji login: 06.10.2008 23:33
Pol: Žensko
|
04.05.2008, 19:26
Citat:
dakle,monasima je zabranjeno da povredjuju ziva bica,u smislu obradjivanja zemlje,ubijanja zivotinja ili branja plodova,ali je dozvoljeno da neko drugi to cini umesto njih?? prljajte vi svoje ruke,a mi cemo rado prihvatiti rezultate tog istog? meni je to pomalo licemerno.... izvinite ako zvucim banalno,ja to ne mogu da prihvatim kao apsolutnu cistocu uma i srca... ![]() |
|
|
|
|
|
|
Početnik
|
05.05.2008, 22:55
Citat:
![]() No ako želimo da stvar zaista razumemo, može koristiti ako je pogledamo i sa druge strane. Već sam pominjao uzajamnu simbiozu monaške zajednice i laika koji je pomažu, u kojoj jedni obezbeđuju materijalnu hranu, a drugi svojim rečima, izlaganjem učenja, ali i ličnim primerom, duhovnu hranu. Svako u toj razmeni ponešto gubi, ali mnogo više dobija. I meni bi cela stvar bila licemerna ukoliko bi monah mogao da zahteva od laika da mu donose hranu i još da određuje šta da mu donose. No, to je monahu strogo zabranjeno. Sve što može jeste da bez reči, oborena pogleda prođe selom, zadrži se ispred neke kuće na koji minut držeći zdelu u rukama i onda produži dalje. Tako, ako se recimo vi zamonašite, niko vam ne garantuje šta ćete dobiti za taj jedan obrok dnevno, odnosno da ćete uopšte nešto dobiti. Potpuno zavisite od tu |