VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Religija

Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite?
staro
  (#31 (permalink))
sati
Početnik
sati će uskoro postati poznat člansati će uskoro postati poznat član

Član od: 02.02.2008.
Poslednji login: juče 15:37
Pol: Muško
Godine: 42
Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 05.02.2008, 00:31

Citat:
Isahara kaže: Pogledaj poruku
Pun novčanik rešava sve probleme.
Verujem da onda moji problemi zvuče trivijalno, verovatno to i jesu, ali sama sa sobom odlično izlazim na kraj sa kešom u džepu. Novac pomaže u smislu ispunjavanja nekih egzistencijalnih teškoća koje me muče i nerivraju.
Sa namirenim obavezama, zdravljem mog sina, smehom mojih prijatelja i njegovim zagrljajem - mirna sam kao bubica
Pa najvažnije stvari u životu se ne mogu kupiti, Recimo zdravlje i ljubav. Sin vas sigurno ne voli zbog punog novčanika. Voli vas i sa praznim buđelarom, ali punim srcem ljubavi.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#32 (permalink))
lut
Novi član
lut je na dobrom putu

Član od: 09.04.2008.
Poslednji login: 31.08.2008 14:51
Godine: 37
Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 20.04.2008, 22:25

Stara arapska prica o smrti

Živio, kaže ta priča, nekakav čovjek u Samarkandu, bio ugledan i imao slugu. Pošalje on toga slugu jednoga dana u bazar, da mu, nešto kupi. Ne prođe ni pola sahata, vrati se sluga sav izbezumIjen : prestrašen. „Daj mi, veli „gospodaru, najbržega konja da bježim u Buharu. U bazaru sam vidio svoju smrt, hoda bazarom, i kad me ugleda, razgorači na mene oči. Došla po mene. Gospodar bijaše milostiv i dade slugi najbržega konja da bježi iz grada. All se potom nešto dosjeti, bi mu čudno kako to da njegov sluga vidi baš svoju smrt. Požuri stoga u bazar da provjeri, kad stvarno - po bazaru šeta smrt njegovog sluge. „Što mi uplaši slugu, nevoljnice crna? - upitat će je gospodar. A smrt, mrtva - hladna, kakvu ju je Bog i stvorio, reče: „Nisam ga htjela uplašiti, samo sam se začudila kad sam ga vidjela ovdje, u bazaru. Otkud on tu, kad večeras s njim imam sastanak u Buhari

Da, u Buhari, prema kojoj nesretni sluga galopira na najbržem konju svoga gospodara.

Takva je smrt, okrutna i ustrajna, nemilosrdna i bezdušna,ponekad nepredvidiva i nestašna,ali uvjek vjerna,poslušna i nepogrešiva.Ako vas napuste svi u životu,smrt sigurno neće.Čekat će vas na ugovorenom mjestu.Kad je sretnete,ne okrećite glavu od nje,ne korite je,ne ljutite se na nju,ne čudite se što baš vas traži.Ne vrjedi. Nego je pogledajte pravo u oči, ne trepćući, i recite joj Evo mene! Jesi li se umorila?
I spomenite se pred njom, oči u oči s njom kuranskog ajeta "A vi ste smrt priželjkivali prije nego što ste se s njom suočili, pa ste je, eto, očima svojim vidjeli." (Kuran,Ali Imran,143.).

staro
  (#33 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija
pinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamant

Član od: 04.06.2006.
Poslednji login: 01.09.2008 15:36
Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 20.04.2008, 23:35

Citat:
sati kaže: Pogledaj poruku
Pa najvažnije stvari u životu se ne mogu kupiti, Recimo zdravlje i ljubav.

Ako neko nema novaca da se lijeci, niko ga nece lijeciti. A ljubav? Naravno, cim je neko bogat, niko ga nece voljeti upravo zbog te nepodobnosti za ljubav. Bogatog voljeti? Ko bi to mogao? Bas niko. Svi vole samo siromasne i mastaju da provedu zivot u siromastvu

Citat:
Sin vas sigurno ne voli zbog punog novčanika. Voli vas i sa praznim buđelarom, ali punim srcem ljubavi.
Naravno, voli je i sa praznim budjelarom. No, nije valjda da cete tvrditi da voli i to sto je budjelar prazan? No, mozda i hocete? Vas sigurno ne zanima vlastiti budjelar, ta nebitnost, jel?

staro
  (#34 (permalink))
Gospodin Ne
Monsieur Da
Gospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen članGospodin Ne je savršen član

Član od: 16.12.2007.
Poslednji login: danas 11:06
Godine: 41
Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 20.04.2008, 23:44

Citat:
pinokio kaže: Pogledaj poruku
Svi vole samo siromasne i mastaju da provedu zivot u siromastvu
Zato je ovaj svet bogat siromasnima...

Sto bi rekli ameri:

Ne

staro
  (#35 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: danas 10:19
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 20.04.2008, 23:55

Citat:

Ako neko nema novaca da se lijeci, niko ga nece lijeciti. A ljubav? Naravno, cim je neko bogat, niko ga nece voljeti upravo zbog te nepodobnosti za ljubav. Bogatog voljeti? Ko bi to mogao? Bas niko. Svi vole samo siromasne i mastaju da provedu zivot u siromastvu

Naravno, voli je i sa praznim budjelarom. No, nije valjda da cete tvrditi da voli i to sto je budjelar prazan? No, mozda i hocete? Vas sigurno ne zanima vlastiti budjelar, ta nebitnost, jel?
Ako neko nema novaca,da se leči,ima i dalje dobrih ljudi koji će da pomognu,i uvek će ih biti.

U vezi sa tim,da li će dete poštovati i voleti roditelja,sa punim ili praznim novčanikom stvar je,vaspitanja roditelja prema detetu,i odnosa prema novcu.

Bogu hvala,moja deca mene vole i kad je pun novčanik i kad nije.

Kako vi pronalazite svoj mir?

staro
  (#36 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija
pinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamantpinokio je dijamant

Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 21.04.2008, 00:24

Citat:
duga12 kaže: Pogledaj poruku
Ako neko nema novaca,da se leči,ima i dalje dobrih ljudi koji će da pomognu,i uvek će ih biti.
Pa jeste. U 2000 god. je sirom svijeta umrlo oko 22 miliona ljudi od bolesti koje mogu da se lijece. Od te cifre od 22 miliona ljudi, djece je umrlo preko 12 miliona. Daklem, od bolesti koje mogu da se lijece. Shvatate? Pretpostavljam da to niste znali? A pretpostavljam da to ne znaju ni oni dobri ljudi koje pominjete, jel?

Citat:
U vezi sa tim,da li će dete poštovati i voleti roditelja,sa punim ili praznim novčanikom stvar je,vaspitanja roditelja prema detetu,i odnosa prema novcu.
Da, djeca uglavnom vole svoje roditelje, pa imali oni novca ili nemali. Ali ne vole to sto nemaju novca, valjda? Ili vi mislite da djeca vole to sto im roditelji nemaju novca?

Citat:
Bogu hvala,moja deca mene vole i kad je pun novčanik i kad nije.
Pa da. Ali bi ipak, pretpostavljam, voljeli da je novcanik pun, jelte? Nije valjda da bi voljeli da je prazan, jel? Shvatate?

Citat:
Kako vi pronalazite svoj mir?
Da bih nesto trazio, tomu bi valjda prethodili da sam isto izgubio. A nemam osjecaj da sam nesto izgubio.

staro
  (#37 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 21.04.2008, 00:41

[quote]
Citat:
Pa jeste. U 2000 god. je sirom svijeta umrlo oko 22 miliona ljudi od bolesti koje mogu da se lijece. Od te cifre od 22 miliona ljudi, djece je umrlo preko 12 miliona. Daklem, od bolesti koje mogu da se lijece. Shvatate? Pretpostavljam da to niste znali? A pretpostavljam da to ne znaju ni oni dobri ljudi koje pominjete, jel?
Da li vi mene zaista smatrate zatucanom,neobrazovanom ženom,kada me pitate,da li ovo znam i shvatam?I ipak i dalje izvrćete svaku reč koja vam se uputi.

Vi kao ne znate od čega i pomoću koga su,su poboleli ti ljudi i deca?Znate jako dobro kao i ja.Da li vi znate kakve će posledice,tek da trpe buduće generacije?

Citat:
Da, djeca uglavnom vole svoje roditelje, pa imali oni novca ili nemali. Ali ne vole to sto nemaju novca, valjda? Ili vi mislite da djeca vole to sto im roditelji nemaju novca?
Na ovo pitanje imate moj odgovor u predhodnom postu.Shvatate?

Citat:
Da bih nesto trazio, tomu bi valjda prethodili da sam isto izgubio. A nemam osjecaj da sam nesto izgubio.
Blago vama Pinokio.

staro
  (#38 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija

Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 21.04.2008, 00:54

Jeste, jeste, svi mastaju da imaju sto manje novca, ili da su potpuno bez novca, jerbo sta ce im novac u drustvu zasnovanom na robno-novcanoj razmjeni, gdje se sutra nece moci imati ni hljeb ako ne bude bilo novca da se kupi

A to oko izvrtanja, jeste, jeste, pravi izvrtac

staro
  (#39 (permalink))
duga12
Rainbow

Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 21.04.2008, 01:01

Citat:
Jeste, jeste, svi mastaju da imaju sto manje novca, ili da su potpuno bez novca, jerbo sta ce im novac u drustvu zasnovanom na robno-novcanoj razmjeni, gdje se sutra nece moci imati ni hljeb ako ne bude bilo novca da se kupi

A to oko izvrtanja, jeste, jeste, pravi izvrtac

Ne znam ja za sve,znam za sebe.Da vas podsetim.

Citat:
duga12 kaže: Pogledaj poruku
Duboki su duhovni porivi,da bi neko istinski zeleo duhovni mir.U tom smislu ja sam otkrila,po meni istinske vrednosti.Da li ste bili u situaciji da vam sav novac ovoga sveta ne moze pomoci?Danas smo prezasiceni raznim udobnostima koje meni licno ne predstavljaju zadovoljstvo,sto ne znaci da je slucaj sa vama,nemamo svi ista merila.Malo se salite kada vam treba definisati pojmove duhovno-smirenje,tako da cu ignorisati vase pitanje.Koliko nam je novac neophodan...za mene ne znaci mir,vise ga posmatram kao nuzno zlo.
Da li vi ovo možete da shvatite?

staro
  (#40 (permalink))
pinokio
Iskusni forumdžija

Odgovor: Duhovni mir - kako ga pronalazite? - 21.04.2008, 01:16

Da, da, potpuno vas shvatam.

Ako neko ima petoro, sestoro, da ne kazem sedmoro osmoro djece, a sutra moze da kupi samo jedan hljebac ('ciko, jel sav ovaj hljebac tvoj'), on neka potpuno zanemari stvarnost i potrazi duhovni mir...

Odgovor sa citatom