|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Šta je to Noć veštica? |
|
Odgovor: Šta je to Noć veštica? |
|
|
|
golden girl
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 02.09.2008 08:47
Pol: Žensko
Godine: 25
|
Odgovor: Šta je to Noć veštica? -
30.10.2007, 15:15
Po mom misljenju ovo je samo jos jedan dokaz da su vere i obicaji ljudska izmisljotina. Ljudi preuzimaju iz katolicke vere ono sto im se dopada. Dopada im se Noc vestica jer su to maske, slatkisi... Isto kao i Dan zaljubljenih sto im se dopada. A na drugoj strani svi se kunu da su pravoslavci i veeeeliki vernici na pravoslavnom Bozicu i Uskrsu.
E sad to sto se bas preuzimaju katolicki obicaji, to je vec uticaj zapadne kulture preko medija. Svi smo gledali bar jedan americki film cija radnja je smestena na Noc vestica. ![]() U narodu se zaboravljaju oni dosadni i neatraktivni pravoslavni obicaji i preuzimaju se atraktivni obicaji druge vere. Zar to nije glupo? Na primer na srpskoj pravoslavnoj svadbi je obicaj da mladenci idu sa rakijom i ljube se sa svim gostima. E sad ako je svadba od 300 ljudi onda mladenci taj obicaj zaobilaze. Ko ce se ljubiti sa 300 ljudi pa jos tri puta? Ako mladenci ne odrade taj obicaj, nista se nece desiti. Uvek me zanimalo da li je bacanje buketa nakon vencanja pravoslavni ili katolicki obicaj? Imam utisak da je to katolicki obicaj koji se svima dopao kroz medije i pre dosta godina je preuzet kao pravoslavni obicaj. I sad vec niko vise ne postavlja pitanje da li je to zaista pravoslavno. Ako neko ima odgovor na ovo moje pitanje nek se javi. ![]() Uglavnom da rezimiram, meni je zanimljiva Noc vestica. Maske, zajebancija... Ali kako ja gledam na vere i obicaje je drugacije nego sto "bi trebalo" . Ateista sam i meni je za sve potrebno logicno objasnjenje. Ako ga nema, onda ne verujem u to. |
|
|
|
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 11:33
Godine: 33
|
30.10.2007, 15:40
Ja ne znam kako se ovde već ne slavi Dan zahvalnosti
![]() Citat:
Koliko su mi običaji mog naroda lepi, toliko su mi lepi i tuđi, ok, malo manje. Tako su mi i ta maskiranja simpatična. Da živim u inostranstvu, verovatno bih bila deo svega toga. Potrudila bih se oko ukrašavanja kuće i kostimiranja ukućana. Zajebavala bih onu decu na vratima, baš da vidim da li bi mi zasuli kuću jajima, kao u filmovima. Da je mom detetu interesantno to bušenje bundeve i da to rade njegovi drugari, verovatno bih i ja. Ovako, pošto živim u Srbiji - meni nekako lepše da napravim pitu od te bundeve, sa sve cimetom Otišla bih i ovde na maskembal na taj dan da se izdogovaram i iskombinujem, eto zezanja radi, ali me to kao proslava nešto preterano ne zanima niti tome pridajem neki značaj i pažnju Mislim, baš mi je glupo da to sad krene ovde masovno da se slavi Neviđeno glupo.
|
|
|
|
|
|
|
....dream chaser....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 23.10.2007.
Poslednji login: danas 08:59
Godine: 28
|
30.10.2007, 15:54
...u sustini ako malo bolje proucimo sve hriscanske obicaje shvaticemo da su skoro svi ako ne i svi, u osnovi razni paganski obicaji prevedeni u hriscanstvo....
Ateista sam i mogu da biram, ako zelim...a ako ne ne slavim.... ![]() voljenu spasava, samo onaj ko noz vadi Isaka dobija." Soren Kierkegaard |
|
|
|
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 11:33
Godine: 33
|
30.10.2007, 21:03
Citat:
i naravno slaviće šta ko hoće i treba tako. Ja nemam potrebu da slavim Noć veštica, recimo. Meni je samo malo smešno i glupo da se to kod nas slavi (masovno), šta znam I ne volim kopiranje i forsiranje, a tako mi to izgleda Daleko od toga da kritikujem neki praznik i da ga ne poštujem ![]()
|
|
|
|
|
|
|
uvek ista
Član od: 13.12.2006.
Poslednji login: danas 00:04
Godine: 46
|
30.10.2007, 21:10
Jeste - simpaticna su deca maskirana u koje kakve dobre vile, princeze, vatrogasce, betmene itd... ali nekako, to mi je sve strano. Nisam ja deo tog praznika. Ja se drzim onih nasih lepih obicaja i praznika. Prihvatam i druge praznike, ali u njima ne ucestvujem
Noc se tiho povlaci pred zorom
serenada prosla pod prozorom rumena si kao mlado vino dobro jutro, Vojvodino! |
|
|
|
|
|
golden girl
Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 02.09.2008 08:47
Godine: 25
|
31.10.2007, 00:06
Citat:
E da sad sebe citiram. Naime, raspitala sam se za ovaj obicaj bacanja cveca nakon vencanja i dobila sam odgovor da to definitivno nije pravoslavni obicaj. To je preuzeto iz americkih filmova. Kada su se moji roditelji vencavali ovaj obicaj nije postojao. Tako da eto sta se desava kada se preuzimaju tudji obicaji. Prosto se prihvataju i zaboravljaju se srpski pravoslavni obicaji.Citat:
Sto se tice ovog, zaista postoji pravoslavni obicaj koji isto podrazumeva da deca idu od vrata do vrata i KORINDJAJU. To se desava na badnje vece. Ali izgleda je Noc vestica zanimljivija za ovo maskiranje nego badnje vece. ![]() |
||
|
|
|
|
|
uhvatio i popustio
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: juče 00:30
Pol: Muško
Godine: 57
|
31.10.2007, 17:46
Da izbegnem ponavljanje a i dosadno jedno te isto moje guđanje, bići vrlo kratak. Noć veštica "prepisana", sa zapada je nešto strano našem podneblju i našem mentalitetu, ponajviše Pravoslavlju. Treba da znamo da u Srbiji ne žive samo pravoslavci, tako da je normalno da neki ljudi to slave praktikujući i manifestacije tipa noć veštica, ali nije normalno da oni koji veruju (pravoslavci), slave noć veštica, a ne slave recimo poklade i maskiranje u pokladnoj nedelji.
|
|
|
![]() |