|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Verski običaji |
|
|
|
|
|
Lajavi Krelac
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 23.06.2006.
Poslednji login: danas 00:50
Pol: Žensko
|
Odgovor: Verski običaji -
21.09.2007, 19:02
Moji baba i deda su praznovali sve crvene praznike. Ili mi se to samo tako činilo.
Dakle, značajni praznici, pored Božića i Usksa, su bili: Slava I (dedina), Slava II (babina devojačka), seoska slava rodnog mesta mog dede, seoska slava rodnog mesta moje babe, slava crkve kojoj su baba i deda pripadali, Vrbica, Sveti Sava, Duhovi, Materice, Očevi,... Elem, nisu moji bili baš toliki vernici (pogotovo deda ne), ali su eto koristili sve moguće izgovore da okupe porodicu. Zahvaljujući prevashodno njima, mislim da dobro poznajem verske običaje. Ako treba da kažem koji mi je najmiliji, sigurno su to Materice, a potom Očevi. (Danas-sutra svoj deci materice doći, svako svojoj majčici sa uzicom poći. I ja čuvam uzicu da majčicu vežem, dobro da je upetljam, al neću da stežem. A ja znadem šta će ona tad da uradi, poklon će da izvadi da je ja odrešim). Danas smo broj svetkovina smanjili. Ali se ne propušta Božić, Uskrs, Slava, Materice i Očevi. Zahvaljujući tome što sam odrasla u Vojvodini kao multinacionalnoj sredini, imala sam prilike da se upoznam i sa tuđim običajima. Mislim da dobro stojim sa katoličkim i hebrejskim. |
|
|
|
|
|
just en
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 17.08.2008 20:35
|
21.09.2007, 19:08
Citat:
Poznajemo ih, vise-manje, a uvek je dobro podsetiti se.Ukratko bar,kao na ovom sajtu, na primer. Zadužbina Sv.Jelisavete Fjodorovne, Beograd, SCG*** VIA-verska informativna agencija, vesti i analize iz sveta religije [ besplatan servis slobodan za preuzimanje uz navođenje izvora vesti ] ![]() http://www.sv-jelisaveta.org.yu/holidays.php |
|
|
|
|
|
|
...one of a kind...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 17:55
Godine: 34
|
05.10.2007, 10:55
Citat:
) koja me prvi put odvela u crkvu.I dan danas se Božić slavi u krugu porodice i veoma se radujem svaki put kada ustanem ujutro i svi onako zajedno sednemo da doručkujemo. ![]() ![]() Što kaže SQUAW, nekako mi toplo oko srca. |
|
|
|
|
|
|
I'm the invisibleman
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 21.08.2008 14:08
Pol: Muško
Godine: 30
|
10.10.2007, 21:44
Poštujem verske običaje samo onih koji ih sami poštuju, odnosno znaju kako se nešto slavi ili praznuje.
Čast mi je da odem kod nekog ko, na primer, zna kako se praznuje slava i ko je slavi poslednjih nekoliko decenija. Grozim se novokomponovanih "vernika" koji nisu znali da se prekrste do pre par godina. Sava je još pre osam vekova strogo zabranio svetkovanja u stilu paganskih krkanluka. Danas je praznovanje slave utrkivanje ko će od svoje slave napraviti veće krkanje, dokazuju društveni status pečenjem, tortama... Ili kada se neko drži posta pa "čeka ponoć" da bi otvorio frižider pa se odvalio od svega. Da ne pričam o diskriminaciji nas ateista. |
|
|
|
|
|
Rainbow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: danas 18:52
Godine: 31
|
07.07.2008, 01:16
Ivanjdan Na ovaj dan se od ivanjskog i drugog livadskog cveća pletu venci. Njima se kite hrišćanski domovi, zgrade i obori. Ovi venci se stavljaju na zgrade pored đurđevdanskih krstova. Venac cveća simvolizuje lepotu prirode koju je Bog stvorio i čoveku darovao na uživanje i korišćenje. Cveće u vencu podseća hrišćanina da njegov život treba da bude ukrašen vrlinama i dobrim delima i da na kraju svoga života zasluži večni venac u Carstvu nebeskom. |
|
|
|