Crkva na TEKIJAMA u Petrovaradinu
posvećena Snežnoj Gospi

Ovo kako sam je naslovio, upamtio sam kao uobičajeni naziv za crkvu na kraju Petrovaradina prema Sremskim Karlovcima.
Kao dečak nekoliko puta sam išao sa babom na Tekije a kad nije morao na posao išao je i deda. Išlo se pešice od Novog Sada, po pravilu po vrelom danu tražeći ladovinu pored kuća ili drvoreda uz put kroz Majur. (Majurom se nazivao deo Petrovaradina dalji od tvrdjave, ali nikada nisam ustanovio odakle je tačno počinjao. Majur inače znači isto što i salaš, imanje izvan mesta.) Tako je to bio celodnevni poduhvat, sve do ranih večernjih sati.
Ono: na Tekije, nije podrazumevalo samu crkvu, nego veliku svetkovinu koja se održavala 4. avgusta. Od verskih obreda nije mi ništa ostalo u sećanju, ali se sećam alvi (belih i ćeten), kretoša, licidarskih kolača, ušećerenih jabuka na drškama i suvih pa učećerenih šljiva nabodenih na štapiće kao ražnjići, i nezaobilaznih lula od šećera.
Baba mi je bila katolikinja; deda, njen drugi muž s kojim nije imala dece, a koga smo tretirali kao pravog dedu bio je pravoslavac. Tada nisam znao za isključivosti medju religijama pa sam se tek kasnije zainteresovao kako to da su na Tekije išli 'svi'.
Crkva ne Tekiji, je sagrađena u slavu pobede austrijske vojske nad Turcima 1716. godine. na istom mestu gde se i ranije nalazila mala katolička kapela cistercitskog reda koju su Turci srušili 1526. godine, da bi na ruševinama podigli drvenu džamiju sa minaretom i prostoriju za derviše. Zato je i nazvaše tekija (na arapskom: odmorište, mesto pored izvora, obično pored groba neke znamenite ličnosti).
Posle Karlovačkog mira 1699. godine, isusovački red na istom mestu osniva kapelu Bezgrešnog Začeća Marijina.
Današnja crkva je sagrađena 1881. godine, po projektu zagrebačkog arhitekte Hermana Bolea, zalaganjem opata Ilije Okrugića - Sremca i dozvolom Josipa Juraja Štrosmajera, sa tri oltara:
katoličkog - na uobičajenom mestu u pročeju hrama,
pravoslavnog i
protestantskog - na stranama levo i desno od ulaza. Na zadnje kube je postavljen krst i polumesec kao znak da bogomolja pripada dvema religijama. Polumesec je položen ispod krsta, kao simbol pobede hrišćanstva nad islamom avgusta 1716. Po nekim izvorima, polumesec je i znak da se na tom mestu nekada nalazila džamija. Crkva ima dva tornja i tri zvona u jednom od njih.
Ovih dana sam namerio da stavim i post o Tekijama. Juče sam prolaziće od Karlovaca zastao jer saobraćaj to dozvoljavao, ušao u crkvu, slikao i koliko sam ja mogao zaključiti, pravoslavnog i protestantskog oltara nema više. Do kada je bilo - ne znam. Unutrašnjost je i nedavno renovirana. Sada ima i više mermera kojim su obloženi zidovi.
Renovirana je 1976. godine.
Postoji zanimljiva legenda vezana za "Varadinski rat". Po njoj se na dan bitke, 5. avgusta 1716. godine, dan Snežne Gospe (ne znam, pa pretpostavljam da je taj dan naknadno, posle bitke, tako prozvan), digla strahovita oluja, koja je izazvala pad jutarnje temperature; pao je sneg i turska vojska se smrzla. Ovo je veoma uticalo na ishod bitke: princ Eugen Savojski je iskoristio vremensku nepogodu i po najcrnjoj noći je prišao Turcima iza leđa.
Prema toj legendi, Eugen Savojski je u svom šatoru imao reprodukciju rimske Madone i poklonio je crkvi posle bitke. Ta slika se i sada nalazi iznad oltara.
U znak zahvalnosti za pomoć u pobedi, Snežnoj Gospi je podignuta crkva na tom mestu.
Nastrešnica uz crkvi je izgradjena verovatno posle renoviranja 1976. i koristi se prvenstveno pri svetkovanju Snešne Gospe.
Svake godine uoči 5. avgusta sa litijama i procesijama pohodili su ih pravoslavni, protestanti i katolici, ne samo iz Petrovaradina i Novog Sada već i ''iz Srema, Istočne Slavonije i Srbije'' u znak sećanja na pobedu nad Turcima 1716. godine, na dan Snežne gospe.
Izvor ispod Tekija, slikan 2003. Nekoliko dana posle tog snimka objavljeno je u novinama da je voda neispravna za piće jer iznad ima dosta vikendica sa septičkim jamama.
Kalvarija na Tekijama se nalazi izmedju crkve, puta i pruge. Kad smo je slikali izgledala je kao nedavno izgrađena.
Koliko se sećam (a stanovao sam u blizini jedno kraće vreme krajem 60-tih i odlazio u rit ispod Tekija i često na izvoru pored pruge pio vode) pored same crkve nije postojala kalvarija kao sada. Inače, jedan potes iznad crkve i sada se zove Kalvarija, pa pretpostavljam da je to svetilište tamo i bilo ranije.
Kalvarija (isto što i Golgota) u katoličkoj religiji je mesto hodočašća vernika na Veliki Petak i druge velike praznike. Ima 14 stajanki koje simbolišu dogadjanja – muke - na Hristovom putu ka raspeću i kod kojih se koriste prigodne molitve.
Značenja stajanki su:
1. Pilat osudjuje Hrista na smrt
2. Hrist prima krst koji će nositi na ledjima
3. Hrist prvi put pada pod teretom krsta
4. Hristov susret sa majkom Marijom
5. Šimun Cirenac pomaže Hristu u nošenju krsta
6. Veronika pruža Hrist ubrus (na kome ostaje njegov lik)
7. Hrist drugi put pada pod teretom krsta
8. Hrist teši uplakane jerusalimske žene
9. Hrist treći put pada pod teretom krsta
10. Hrista svlače i daju mu da pije žuč
11. Hrista zakivaju (razapinju na krst)
12. Hrist umire na krstu
13. Hrista skidaju sa krsta i polažu majci na krilo
14. Hrista polažu u grob
Stajanke na svečanom ophodu vernika koje simbolišu Hristove muke uveo je dominikanski sveštenik Alvaro.
Prvobitno ih je bilo sedam, a od XII veka je broj udvostručen.
Na mestu mladog drveta izmedju puta i crkve bilo je staro, šuplje drvo ogradjeno niskom gvozdenom ogradom. Sećam se da je u njegovoj šupljini stajala ikona i da su se pored palile sveće. Ovo svetilište je postojalo još polovinom 70-tih, ako dobro pamtim, ali je bilo preblizo kolovozu pa je uklonjeno. Neretko se dešavalo i dešava da vozila udare u crkvu.
Ploča je u unutrašnjosti crkve. Ono što sam od latinskog znao, uglavnom je zaboravljeno, (a rečnik sam poklonio unuku) tako da sa sigurnošću 'prevodim' jedino godinu: 1754.
Pola veka nakon oslobođenja od Turaka 1691. godine, od 1746. do 1773. godine u Petrovaradinu je bilo sedište Sremske katoličke biskupije. Pošto je Petrovaradin bio izuzetno značajno vojno naselje Austrijske carevine, bio je i pod jakim uticajem Vatikana i Katoličke crkve. Usled toga u Petrovaradinu, tj. naselju nastalom oko Tvrđave, mogli su da se naseljavaju samo stanovnici katoličke vere, iako je među vojnicima u Tvrđavi bilo dosta pripadnika drugih veroispovesti. Ova činjenica uticala je da u Petrovaradinu doskora, izuzev u jednom slučaju, postojale isključivo katoličke crkve.