VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Religija

Religija Poslušajte pažljivo svoje srce i pronaći ćete Boga u sebi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Bog postoji
staro
  (#1 (permalink))
Hadzija
Novi član
Hadzija je na dobrom putu

Član od: 13.08.2006.
Poslednji login: 04.09.2006 02:17
Pol: Muško
Bog postoji - 14.08.2006, 00:36

Bog postoji

Čovek je otisao u brijačnicu da ošiša svoju kosu i skrati bradu kao i obično. Počeo je pričati sa berberom koji ga je zabrinuo. Pričali su o mnogim stvarima i raznim temama. Iznenada dotakli su temu o Bogu.

Berber je rekao: “Pogledaj čoveče, ja ne verujem da Bog postoji kao što si ti to rekao. “Zašto si to rekao?“- upitao je čovek.

„Pa to je tako jednostavno samo moraš izaći na ulicu da shvatiš da Bog ne postoji. Reci mi da Bog postoji da li bi bilo toliko bolesnih ljudi? Da li bi bilo napuštene djece? Da Bog postoji, ne bi bilo patnje i boli. Ja ne mogu zamisliti Boga koji dopušta ove stvari.“ Čovek je zašutio jedno vreme misleći se, ali nije želio odgovoriti bez argumenata.

Berber je završio svoj posao, i čovek je izašao iz brijačnice. Ubrzo nakon što je izašao iz brijačnice ugledao je čoveka sa dugom kosom i zapuštenom bradom (izgledao je sav neuredan).

Onda je čovjek ponovo ušao u brijačnicu i rekao je berberu: “Znaš šta? Beberi ne postoje: „Kako ne postoje?“- upitao je berber. „Ne!„-čovek je uzvikuo. „Oni ne postoje, jer da postoje ne bi bilo ljudi nesređenih, kao što je onaj na ulici: „Ah, berberi postoje samo što ljudi ne dolaze nama.“ „Tačno!”- potvrdio je čovek.

„To je poenta. Bog postoji, samo što ljudi ne veruju u Njega, i ne klanjaju Mu se, i zato je toliko boli i patnje na svetu.”

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Bog postoji
staro
  (#2 (permalink))
game_enginer
Početnik
game_enginer će uskoro postati poznat člangame_enginer će uskoro postati poznat člangame_enginer će uskoro postati poznat član

Član od: 22.03.2006.
Poslednji login: 20.08.2007 02:14
Godine: 26
Odgovor: Bog postoji - 18.08.2006, 10:32

Prilicno neubedljiv (crap) tekst.
Zasnovan je na kontri od, naj banalnijeg, zasto ne postoji.
Nisam ja glupi berberin sa jednim jedinim argumentom.

Ako cemo da diskutujemo da li postoji, to je vec druga stvar (u tom slucaju ime teme nije ok)

Licno mislim da sve religijske price obiluju sa kontradikcijama i nikada ne mogu pruziti odgovor ni na jednostavna pitanja postavljena od strane onih koji nisu duboko u tome. Odgovore koje dobijemo nisu precizni, jako su konfuzni, nekada nema odgovor a nekada daju odgovor u fazonu... odgovor lezi u tebi, do odgovora dolaze samo vernici i ta ostala sr...a

Ja licno postujem tudju veru u bilo sta, ali takodje nevolim ste je religija tako nametljiva... "bog postoji"... uz ogroman font. Dobro da nisi jos i stavio gomilu uzvicnika i uz sve to napisao sve velikim slovima (capital)

moj savet.... ime teme: "da li bog postoji?" a onda taj tekst i tvoje misljenje.

e da.... sto se tice kontradikcije.....

Citat:
Hadzija kaže:
Bog postoji
„To je poenta. Bog postoji, samo što ljudi ne veruju u Njega, i ne klanjaju Mu se, i zato je toliko boli i patnje na svetu.”
1. ako ljudi ne veruju u njega.... onda on NE postoji
2. ljudi DA veruju u Njega.... ali ne i svi
3. ljudi mu se klanjaju (oni koji veruju u njega) ali je i dalje toliko boli i patnje na svetu

e sad sam jos sto se tice poslednjeg.... ako si mislio da treba SVI da mu se klanjaju da ne bi bilo boli i patnje onda se vracamo u srednji vek, i lov na ljude koji ne veruju u boga jer navodno.... oni su za sve krivi, zbog njih svi patimo. Teoretski cak i da svi pocnu da mu se klanjaju i bude bola i patnje kao sto pretpostavljam.... sta cemo onda? da trazimo koji od vernika nije pravi vernik? to je INSANE....

ko sto rekoh sve do sada.... kontradikcija i konfuzija za sve one koji to vole tako (bar iz moje perspektive)

ps. necu davati crvene kartone na ovakve stvari jer postujem tudju veru, ali molim vas.... nemojte biti tako nametljivi

staro
  (#3 (permalink))
Hadzija
Novi član

Odgovor: Bog postoji - 24.08.2006, 14:44

Citat:
game_enginer kaže:
e sad sam jos sto se tice poslednjeg.... ako si mislio da treba SVI da mu se klanjaju da ne bi bilo boli i patnje onda se vracamo u srednji vek, i lov na ljude koji ne veruju u boga jer navodno.... oni su za sve krivi, zbog njih svi patimo. Teoretski cak i da svi pocnu da mu se klanjaju i bude bola i patnje kao sto pretpostavljam.... sta cemo onda? da trazimo koji od vernika nije pravi vernik? to je INSANE....
Izgleda da ne znas sta Bog zahteva, tako da nema ni malo kontradikcije u mojoj prici. I u duhu tvog naglabanja, kada bi svi poceli da se pridrzavamo Njegovih zahteva ne bi bilo patnje, kao sto teoretski kad bi svi isli kod berbera ne bi bilo cupavih ljudi! Ako moze tvoja pamet zamisliti drugacije onda nesto s tobom nije u redu.

Citat:
game_enginer kaže:
ko sto rekoh sve do sada.... kontradikcija i konfuzija za sve one koji to vole tako (bar iz moje perspektive)
Menjaj perspektivu. Ja sam za pametnu raspravu.

staro
  (#4 (permalink))
game_enginer
Početnik
game_enginer će uskoro postati poznat člangame_enginer će uskoro postati poznat člangame_enginer će uskoro postati poznat član

Član od: 22.03.2006.
Poslednji login: 20.08.2007 02:14
Godine: 26
Odgovor: Bog postoji - 27.08.2006, 05:56

Citat:
Hadzija kaže:
kada bi svi poceli da se pridrzavamo Njegovih zahteva ne bi bilo patnje, kao sto teoretski kad bi svi isli kod berbera ne bi bilo cupavih ljudi!
primeti gde si napisao "teoretski"... zasto nije ispred cele recenice?

Citat:
Hadzija kaže:
Ako moze tvoja pamet zamisliti drugacije onda nesto s tobom nije u redu.
ja stalno menjam perspektivu, iz minute u minut... glupo je uvek gledati iz istog ugla.

Bog zahteva .... kako koji

da li se pitas da li bi bilo cupavih ljudi kada bi berberin radio za dzabe?
da li bi i dalje postojali berberi?
da se moze uspostaviti analogija izmedju boga i berberina... smesno je
smesno je ali u tom slucaju bog verovatno sisa grehe i to debelo naplacuje... sisa ovc#@$@ ovaj.... ljude i svakome se trudi da ugodi, ne bi li ovaj ponovo dosao. (malo podseca na situaciju iz srednjeg veka)

Ali ja smatram da su za patnju i napustenu decu najvecim procentom krivi ljudi.... i to drugi ljudi... ne ti koji pate.
Sa druge strane onaj koji ide kod berberina ide zbog sebe pa ja i nevidim puno analogije.

Iz trenutne perspektive...
U nekom "univerzalnom slucaju" da uzmemo u razmatranje boga kao tvorca ljudske(ih) rase(a)... ja verujem da je to moguce
da je to takodje i tvorac zivotinja i biljaka.... da, moguce je
da je vise njih ucestvovalo u konstruisanju ljudskog bica... da moguce je
Sigurno je da nista ne znamo o nasem(im) stvaralac(ima), mada je moguce i da je to samo gospodjica Slucajnost i gospodin Vreme
Moze biti mali zeleni ili puno malih zelenih takodje.

da je bog ili njegov fokus u odredjenom trenutku na odredjenom mestu... ako je jedan => statisticki nemoguce
da bog utice na bol, patnju, napustenu decu... kontradiktorno do granice poplava, zemljotresa i tako to jer nije iskljucena mogucnost upravljanja (delovanja nad) nasom planetom

pricao sam o kontradikcijama globalno iako sam neke bio izvukao cak i iz tvoje prve poente.

religija "namece" jedno... tokom vremena nauka dokazuje suprotno

nauka dokazuje i gradi dokaze na cvrstim dokazima (prethodno dokazanim tvrdnjama).
religija nema dokaze, religija ima veru... veru koja mora biti iznad svega ostalog pa i nauke.

kontradikcije se pojavljuju kada nas licno iskustvo ili nauka uveri u nesto sto se ne slaze sa nasim dotadasnjim verovanjima jer se iz verovanja u X i verovanja u Y izradja vera u Z sto takodje moze biti vrlo nezgodno jer se kula verovanja u Z rusi kada vise ne verujemo u X.

konacni rezultat je razilazenje u shvatanjima razlicitih ljudi.... jedan veruje u jedno, drugi u drugo, treci u trece, i naravno oni koji veruju samo u svoje iskustvo i dokazane cinjenice koje ljudi koji veruju nazivaju ateistima.

Ipak se okrece!

staro
  (#5 (permalink))
Hadzija
Novi član

Odgovor: Bog postoji - 28.08.2006, 00:42

Citat:
game_enginer kaže:
religija "namece" jedno... tokom vremena nauka dokazuje suprotno

nauka dokazuje i gradi dokaze na cvrstim dokazima (prethodno dokazanim tvrdnjama).
religija nema dokaze, religija ima veru... veru koja mora biti iznad svega ostalog pa i nauke.

kontradikcije se pojavljuju kada nas licno iskustvo ili nauka uveri u nesto sto se ne slaze sa nasim dotadasnjim verovanjima jer se iz verovanja u X i verovanja u Y izradja vera u Z sto takodje moze biti vrlo nezgodno jer se kula verovanja u Z rusi kada vise ne verujemo u X.

konacni rezultat je razilazenje u shvatanjima razlicitih ljudi.... jedan veruje u jedno, drugi u drugo, treci u trece, i naravno oni koji veruju samo u svoje iskustvo i dokazane cinjenice koje ljudi koji veruju nazivaju ateistima.

Ipak se okrece!
Sta podrazumevas pod pojmom nauka? Neku vrtsu sladolera? Da te ne gnjavim, pogledaj malo ovo, ipak nije tako kako mislis. Nauka podrzava veru i obratno:

Razvoj čoveka I

Iznenadjen cinjenicom da medju nama ima jos onih koji veruju u slacajni nastanak ovoga sveta i coveka, ili da je covek slucajem okolnosti nastao od majmuna kako to zagovara teorija evolucije Carlsa Darvina, zelim svama podeliti ovaj tekst koji poziva u sasvim nesto suprotno: Razvoj čoveka I

staro
  (#6 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija @
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 03:01
Pol: Žensko
Odgovor: Bog postoji - 06.11.2006, 08:50

Citat:
Hadzija kaže: Pogledaj poruku
Onda je čovjek ponovo ušao u brijačnicu i rekao je berberu: “Znaš šta? Beberi ne postoje: „Kako ne postoje?“- upitao je berber. „Ne!„-čovek je uzvikuo. „Oni ne postoje, jer da postoje ne bi bilo ljudi nesređenih, kao što je onaj na ulici: „Ah, berberi postoje samo što ljudi ne dolaze nama.“ „Tačno!”- potvrdio je čovek.
a sta ako se meni bas svidja biti rashchupana i nesredjena!?

slazzem se sa Igrom, jer cinjenica jeste da su religija i svete knjige pune kontradikcija.. pune su ih upravo iz razloga sto ne postoji jednostavan odgovor na komplikovano pitanje.. da li bog postoji!? to je pitanje koje sezze daleko u proslost od kako je nastalo covecanstvo, a bice postavljano dok bude svet postojao.. razlicite vere tumache svete knjige na razlicite nacine.. sve je puno kontradikcija upravo iz razloga sto svako bira odredjene delove 'pricha' onako kako njemu odgovara.. za svaki dogadjaj mogu da se nadju dve strane.. ona pozitivna i ona negativna strana..
to sto ja mislim da je religiju izmislio covek, jer je morao naci nesto kao izgovor, je moja stvar.. trebala mu je vera u nesto, jer sam nije mogao da dokuci odgovore na pitanja/pojave/situacije koje nije mogao da objasni.. morao je naci nesto cemu bi pripisao neobjasnjivo i misteriozno.. izmislio je religiju i boga.. nemam ja nista protiv toga, cenim svaku religiju i sve bogove..
da smatram da je religija nacin manipulacije masama -- smatram.. pogotovo u danasnjem svetu.. isto tako mislim da ako vec verujes u boga, onda ga verujes za sebe.. za mene verovanje u boga ne predstavlja ici u crkvu ili se klanjati 5 puta na dan.. no svaka religija ima svoja pravila.. pridrzavas li se tih pravila biti ces pravi vernik, bog ce te nagraditi i otici ces u raj (kad za to bude vreme).. ne pridrzavas se pravila -- nevernik si, kojeg ce bog kazniti i otici ces u pakao (opet kad za to dodje taj dan)..

Citat:
Igra kaže:
da je bog ili njegov fokus u odredjenom trenutku na odredjenom mestu... ako je jedan => statisticki nemoguce
po svetim knjigama nije nemoguce, jer bog je svemoguc i sveznajuc.. prema tome, bog u svakom trenutku tacno zna sta, kako i na koji nacin razmislja, postupa i najbitnije, kako CE postupiti SVAKA osoba (znaci svih ne-znam-ni-ja-koliko-bilijona-ljudi) na ovom svetu.. stoga, Igro, ne budi skeptichan

Citat:
Igra kaže:
Ipak se okrece!
mozzda je ipak ravna!

moomoo meee juuooo

staro
  (#7 (permalink))
DzuPiter
Početnik
DzuPiter će uskoro postati poznat članDzuPiter će uskoro postati poznat član

Član od: 15.09.2006.
Poslednji login: 07.04.2007 20:37
Odgovor: Bog postoji - 10.11.2006, 11:06

Citat:
Hadzija kaže: Pogledaj poruku
Mislim da ti ne bi uspeo da prepoznas pametnu raspravu, za to je potreban talenat koji ti nemas.
" Nauka podrzava Veru ", pa ovo nije ni losa sala, ovo je verbalno povracanje.
Koja nauka podrzava " cinjenicu " da svaki muskarac koji pogine za Alaha ide direkt u Raj i tamo mu se dodeljuju 72 device ( koje su verovatno " vecno " " device ", posto u Raju nista nemoze da se izgubi ) ??
Ili koja nauka potvrdjuje " snagu " i uticaj molitve na dogadjaje koji tek treba da se dese ??

Poruku je izmenio DzuPiter, 10.11.2006 u 11:12.

staro
  (#8 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: 26.08.2008 16:51
Godine: 32
Odgovor: Bog postoji - 11.11.2006, 22:54

Nema svrhe raspravljati se sa onima koji vide ono shto se videti ne da.. A ne vide ono shto shto ima se u ruku stavlja..

A osobito mi proradi probavni trakt od onih koji namecu neshto shto samo po sebi nametljivo nije. Font i rechi im ogromni i preteci, a dusha mala i skvrchena .. Eto gde nichu verski ratovi ..

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#9 (permalink))
valter
Poznata faca
valter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimum

Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: juče 23:10
Godine: 27
Odgovor: Bog postoji - 12.11.2006, 00:04

-A ono, a opet, sve je politika (ne).

-Politika je:
U Iranu (izuzeto zanimljivo kroz istoriju)
u Turskoj (gde vera nema problema sa politikom i obratno)
Severnoj Koreji, ako hocete (znamo koja je njihova vera, mi narocito)
A sta tek reci za prilike u Francuskoj, (ono za feredze(?) srednjoskolki, i jos par primera)
Svet prvo treba razumeti, pa tek onda izaci iz kuce (VB npr.)

P.S. Idemo na izbore

staro
  (#10 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: 26.08.2008 16:51
Godine: 32
Odgovor: Bog postoji - 12.11.2006, 00:15

True, true!!

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;