VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Kulinarstvo i ishrana > Recepti

Recepti Recepti najukusnijih jela na jednom mestu

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Treba mi recept
staro
  (#21 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 00:30
Pol: Muško
Godine: 57
Odgovor: Treba mi recept - 04.07.2008, 16:26

Duvan čvarci!
Bojim se Đorđe da ćeš se razočarati, jer pravi duvan čvarci nisu jeftini. Ali evo recepta pa probaj:

Potrebno je svinjsko meso druge i treće kategorije (plećka, vrat, pauflak, rebra, ribići), normalno bez kostiju i sveža slanina. Odnos je 1:1,5 u korist slanine. Naprimer 10 kilograma mesa i 15 kilograma slanine, bez kožice. Meso i slanina moraju biti od odbro sazrele svinje. Sve to iseći na krupnije komade pravougaonog oblika otprilike veličine polovine pakle cigareta(100S). Staviti u kazan naliti sa dva do tri litra hladne vode, i kuvati kao i kod klasičnog topljenja masti. Kada čvarci počnu da žute, oprezno, treba paziti da nepregore, skinuti sa vatre, čvarke staviti u presu i blago ih izcediti, ali ne previše. Iz prese ih sipati na predhodno pripremljen sto prekriven uipjajućom kuhinjskom hartijom (može i dvostruki sloj džaka od šećera). Čvarke rasporediti u tankom sloju(2-3cm), sve dok se dobro neohlade, ponovo ih vratiti u presu, blago stegnuti, pa ih ponovo izručiti na hartiju i rastresti, posoliti po želji na kraju, to je to.

Neko će celoga života lizati staklenu šarenu lizalicu, a neće primetiti da mu nije slatko!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#22 (permalink))
Kalina
....dream chaser....
Kalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimum

Član od: 23.10.2007.
Poslednji login: juče 22:42
Pol: Žensko
Godine: 28
Odgovor: Treba mi recept - 07.07.2008, 14:50

Snimila sam pre neki dan kotlete (valjda se to tako zove, nisu fileti vec sa kostima pa na snite) morskog psa. I reko ovo bi se dalo spremiti.....Ali kako?

Ima li neko ima neki isproban i dobar recept?

" Samo onaj ko u teskobi strepi, mir svoj nalazi, samo onaj ko u donji svet silazi,
voljenu spasava, samo onaj ko noz vadi Isaka dobija."
Soren Kierkegaard

staro
  (#23 (permalink))
TVO.JA_
...limiT_
TVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimum

Član od: 12.02.2007.
Poslednji login: danas 01:19
Godine: 32
Odgovor: Treba mi recept - 08.07.2008, 13:37

Citat:
Kalina kaže: Pogledaj poruku
Snimila sam pre neki dan kotlete (valjda se to tako zove, nisu fileti vec sa kostima pa na snite) morskog psa. I reko ovo bi se dalo spremiti.....Ali kako?

Ima li neko ima neki isproban i dobar recept?
Ja probala,preživela ako ti se učini ok...probaj ovaj:

Samo pre svega da bi ti kotleti bili ukusni neophodno ih je pre spremanja potopiti u mleko oko 30 minuta do 1 sat.
I odaK marinada:
šolja belog vina,1/3 šolje limunovog soka
3 kasike ulja,peršun i beli luk.

Sastaviš sastojke za marinadu, kotlete staviš u poluduboki sud,zaliješ marinadom i ostaviš da ostoji celu noć.

Sledeceg dana izvadiš iz marinade,malo staviš da se cednu.
U dublji tiganj malo maslinovog ulja ,čisto da prekrije dno i staviš kotlete da se prze na srednjoj jačini!! Nikako sto jača vatra.
Kotleti su prelepi,bukvalno se tope,a ako lagano pržiš ostane i dosta marinade sa kojom ih preliješ pre serviranja.

Probaj ...

ako već moraš da progutaš žabu...ne gledaj je dugo...

staro
  (#24 (permalink))
Kalina
....dream chaser....
Kalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimum

Odgovor: Treba mi recept - 08.07.2008, 13:47

Citat:
TVO.JA_ kaže: Pogledaj poruku
Ja probala,preživela ako ti se učini ok...probaj ovaj:

Samo pre svega da bi ti kotleti bili ukusni neophodno ih je pre spremanja potopiti u mleko oko 30 minuta do 1 sat.
I odaK marinada:
šolja belog vina,1/3 šolje limunovog soka
3 kasike ulja,peršun i beli luk.

Sastaviš sastojke za marinadu, kotlete staviš u poluduboki sud,zaliješ marinadom i ostaviš da ostoji celu noć.

Sledeceg dana izvadiš iz marinade,malo staviš da se cednu.
U dublji tiganj malo maslinovog ulja ,čisto da prekrije dno i staviš kotlete da se prze na srednjoj jačini!! Nikako sto jača vatra.
Kotleti su prelepi,bukvalno se tope,a ako lagano pržiš ostane i dosta marinade sa kojom ih preliješ pre serviranja.

Probaj ...

Hvala ti...Probacu obavezno....
Garant je caka u mleku.....

" Samo onaj ko u teskobi strepi, mir svoj nalazi, samo onaj ko u donji svet silazi,
Soren Kierkegaard

staro
  (#25 (permalink))
Kalina
....dream chaser....

Odgovor: Treba mi recept - 13.07.2008, 20:36

@ Tvoja spremala sam u petak....

Odlicno je

U marinadu sam dodala jos ruzmarin i maslinovo ulje, a prekla sam u rerni, i svo vreme prelivala tecnoscu iz marinade, a u luk i presun koji je preostao sam sipala novo ulje i time prelila ribu pre serviranja....

Hvala za divan recept

Soren Kierkegaard

treba mi recept
staro
  (#26 (permalink))
djuri64
Početnik
djuri64 ima spektakularnu auru oko sebedjuri64 ima spektakularnu auru oko sebedjuri64 ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 18.11.2006.
Poslednji login: 02.09.2008 19:37
Godine: 43
treba mi recept - 29.08.2008, 19:06

Nabavio sam nekoliko Hokaido tikvica, navodno su dobre, a i kao dekoracija idu dobro...
Ima li neko neki isproban recept, na vojvodjanski nacin?

Voleo bi da ih pojedem... ali sta da radim sa njima?

Moyda ovo nije pravo mesto za moja pitanja, ali trazim pomoc!?

Odgovor: treba mi recept
staro
  (#27 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:26
Godine: 33
Odgovor: treba mi recept - 29.08.2008, 23:07

Citat:
djuri64 kaže: Pogledaj poruku
Nabavio sam nekoliko Hokaido tikvica, navodno su dobre, a i kao dekoracija idu dobro...

Napraviš čorbu.

Ne znam koji je vojvođanski način, al' znam makrobiotički

1 veća tikva (800 do kilogram), 1 iseckana glavica luka, 4-5 šolja izvorske vode i 1/2 kašičice morske soli.

Oljuštiš tikvu, staviš iseckani luk u lonac i dodaš iseckanu tikvu zajedno sa vodom. Dodaš navrh noža morske soli, kuvaš dok ne provri, staviš poklopac i smanjiš. Kuvaš na tihoj vatri 20 do 30 minuta, ili dok tikva ne omekša. Izvadiš tikvu i ispasiraš je, vratiš pire od tikve u lonac i dodaš ostatak soli. Kuvaš dok ne provri, smanjiš vatru i ostaviš da se krčka 20 minuta. Garniraš peršunom

p.s. Možeš ovakvu čorbu praviti i sa drugim tikvama i bundevama i možeš dodati malo kudzu-a (kuzu-a = beli skrob) u prahu pošto ispasiraš tikvu da bi dobio krem-supu

I varijanta sa pirinčem:

1 šolja hokaido bundeve (isečena na komade od 0,5-1 cm), 2 šolje kuvanog pirinča, 1/2 šolje luka isečenog na kockice, 5-6 šolja vode, 1/4-1/2 kašičice soli.

Staviš luk na dno lonca, zatim ređaš bundevu, a preko nje pirinač. Dodaš vodu i navrh noža soli, kuvaš dok ne provri. Smanjiš vatru i ostaviš da se krčka od 45 minuta do 1 sat. Dodaš tad soli po ukusu i kuvaš još 15-20 minuta.

Hokaido možeš i da ne ljuštiš.

A ovo sam našla na netu:

http://kuharicazadjecu.blog.hr/2007/...aido-juha.html

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Odgovor: treba mi recept
staro
  (#28 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: danas 02:49
Godine: 31
Odgovor: treba mi recept - 29.08.2008, 23:21

Citat:
djuri64 kaže: Pogledaj poruku

Moyda ovo nije pravo mesto za moja pitanja, ali trazim pomoc!?
Evo ti još jednog recepta,nemam pojma na koji je način ,al je isprobano i ukusno

Čorbe i supe

http://www.vojvodinacafe.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=14584&dateline=120166  0282

staro
  (#29 (permalink))
djuri64
Početnik
djuri64 ima spektakularnu auru oko sebedjuri64 ima spektakularnu auru oko sebedjuri64 ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 18.11.2006.
Poslednji login: 02.09.2008 19:37
Godine: 43
Odgovor: Treba mi recept - 02.09.2008, 19:31

Hvala za recepte, ponesto smo i isprobali!

Najjednostavniji je sledeci, a ide kao prilog ili kao samo jelo, pa ako eventualno
neko hoce da proba:

Preseče se tikva(hokaido) na pola, izvade se semenke i treba iseći na komadiće, dobiju se parčići kao kiflice. Stavi se papir u pleh, poredjaju se parčići, treba ih zaliti uljem i posoliti. tikva se ne guli, kora je tanka i jestiva.

Peče se dvadesetak minuta na 200 C, prijatno!

staro
  (#30 (permalink))
jeti
Početnik
jeti je na dobrom putu

Član od: 02.07.2008.
Poslednji login: danas 00:05
Godine: 54
Odgovor: Treba mi recept - 03.09.2008, 12:00

Zec u kotliću

Iseći zeca na komade (ako je domaći zec nije neophodno držati ga u pacu) i svaki komad uvaljati u brašno.

Pripremiti vatru i kotlić iznad nje u koji je stavljeno ulje. Kad se ulje dobro ugreje, uvaljane parčiće zeca staviti da se proprže, tek toliko da se zarumeni svaka strana. Kad su svi komadi zeca proprženi, u tu istu masnoću staviti 2 do 3 veće glavice sitno isečenog crnog luka da se malo proprži, a zatim vratiti komade zeca u kotlić i dodati režnjeve tanko sečene slanine (nekoliko). Naliti mlaku vodu i 2 dl belog vina, koliko da meso tek ogrezne. Staviti zeleni, lorber, zrna bibera, vegetu (ili neki drugi začin) po ukusu, dobar prstohvat sušenog bosiljka, majčine dušice i đumbira.
Pustiti da se krčka dok meso potpuno ne omekša, uz povremeno dodavanje vruće vode (kad ona u kotliću uvri), ali uvek samo da tek prekrije meso.
Kad je skoro gotovo, proveriti slanoću i eventualno dosoliti (može opet začinom), dodati 1-2 kašičice brašna i 1 kašičicu aleve paprike (može ljuta, ko voli), sve razmućeno u osrednjoj šolji vode. Kuvati još oko 5 minuta i služit