VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Psihologija

Psihologija Tek kada spoznate sebe, bićete u stanju da spoznate i druge

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Imate li fobiju?
staro
  (#21 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: juče 19:18
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: Imate li fobiju? - 31.08.2006, 18:51

Ja se uzasno plasim guzve, mase ljudi na jednom mestu, ako je to zatvoren prostor, onda obavezno moram da izlazim napolje s' vremena na vreme. Ostali neki tragovi od godina provedenih guzvajuci se po ulicama i trgovima. I u poslednje verme sam pocela da se plasim letenja, ne znam zasto, moram da radim na tome da se to nekako iskoreni.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#22 (permalink))
Lady in red
Epona of The Nosfera
Lady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen član

Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: 02.07.2008 00:41
Godine: 22
Odgovor: Imate li fobiju? - 01.09.2006, 01:51

Citat:
euridika kaže:
Ja se uzasno plasim guzve, mase ljudi na jednom mestu, ako je to zatvoren prostor, onda obavezno moram da izlazim napolje s' vremena na vreme. Ostali neki tragovi od godina provedenih guzvajuci se po ulicama i trgovima. I u poslednje verme sam pocela da se plasim letenja, ne znam zasto, moram da radim na tome da se to nekako iskoreni.
Ako smem neki savet Bihejvioralna terapija je prava stvar za tvoje strahove

Evo, promenila sam potpis

staro
  (#23 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: juče 19:18
Odgovor: Imate li fobiju? - 01.09.2006, 18:07

Citat:
Lady in red kaže:
Ako smem neki savet
Naravno da sme savet, narocito od buduceg psihologa, ako sam dobro razumela Samo uz savet, jel' moze i malo pojasnjenje? Sta mu to dodje? Koliko je ozbiljan moj slucaj ?

staro
  (#24 (permalink))
Meggy
Veteran
Meggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostale

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Odgovor: Imate li fobiju? - 01.09.2006, 19:52

To mu dodje psihoterapija kojom se lece fobije i depresija, ako se ja dobro secam

Gather ye rosebuds while ye may...

staro
  (#25 (permalink))
Lady in red
Epona of The Nosfera
Lady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen član

Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: 02.07.2008 00:41
Godine: 22
Odgovor: Imate li fobiju? - 02.09.2006, 00:26

Citat:
Meggy kaže:
To mu dodje psihoterapija kojom se lece fobije i depresija, ako se ja dobro secam

Dobro se secas, ali svakom terapijom se lece fobije i psihicki poremecaji. Postoji mnogo pravaca psihoterapije i svaka ima svoj nacin rada. Za fobije, po mom misljenju, najbolja je bihejvioralna.

Citat:
Mis kaže:
Naravno da sme savet, narocito od buduceg psihologa, ako sam dobro razumela Samo uz savet, jel' moze i malo pojasnjenje? Sta mu to dodje? Koliko je ozbiljan moj slucaj ?
Koliko je tvoj slucaj ozbiljan ja stvarno nisam kompetentna da procenim, niti se to moze proceniti bez licnog kontakta i razgovora. I da, jesam buduci psiholog (ako ikada polozim psihometriju ), nadam se i buduci psihoterapeut, sve me nesto vuce u tom pravcu...

Pokusacu da budem sto kraca i jasnija. Dakle...
Najznačajnija, najviše korišćena i najefikasnija tehnika bihejvioralne terapije jeste direktno izlaganje traumatskom doživljaju. Postoje dve varijante:
1. Zamišljeno izlaganje situacijama i objektima zbog kojih je došlo do traume i relaksacija pre izlaganja, jer se na taj način smanjuje mogućnost doživljavanja straha prilikom izlaganja
2. Izlaganje in vivo tj. uzivo

Pošto se ova tehnika zamisljanjem nije pokazala najefikasnijom kombinuje se sa tehnikom in vivo, koja se češće koristi u lečenju. Ova tehnika se zove Metoda preplavljivanja ili flooding. Zasnovana je na prisilnom suočavanju sa situacijom straha. U ovom savremenom obliku postupak se sastoju u tome da se pacijent izloži, u imaginaciji ili in vivo, situaciji u kojoj je doživeo traumu i da se u njoj zadrži sve dok se emocija straha ne ’’ispuca’’ i ne dođe do potpunog smirenja. Drugim rečima pacijent je ’’preplavljen’’ ili ’’zasipan’’ dražima kojih se boji. Vrlo je značajan činilac dužina psihoterapeutske seanse. Ona treba da traje sve dok se snažna emocionalna reakcija potpuno ne smiri. Za to je nekada potreban samo jedan sat, a nekad se seansa produži i do 8 časova. Bitno je naglasiti da je prekidanje seanse u stanju straha ili panike veoma opasno: strah se može još više pojačati pod takvim uslovima. Ova terapija je veoma mucna za pacijenta, ali je do sada dala izvanredne rezultate... Evo jednog primera kroz koji ce biti jasnije sta ustvari ova tehnika podrazumeva

Od jedne pacijentkinje koja je imala post-traumatski stresni poremecaj posle trauma koje je doživela u ratu, tačnije emocionalna reakcija straha i panike javljala se na svaki zvuk koji podseća na zvuk granate, bombe i pucnjave. Od nje je traženo da zamisli kako stoji u sred poljane a oko nje padaju bombe i granate, ali ona nema gde da pobegne. Nakon što pacijentkinja habituira na datu predstavljenu situaciju zamišljaju se nove varijante sa bombama. Odmah nakon ove seanse pacijentkinja se direktno dovodi u situaciju koja izaziva strah. Ona je odvođena na vojne vežbe gde je in vivo bila izložena zvukovima granata, bombi i pucnjave. Strah je u početku bio snažan ali je posle izvesnog vremena negativna emocija splasnula. Već posle prvog pokušaja nastalo je značajno poboljšanje. Ova seansa ponovljena je nekoliko puta.

Evo, promenila sam potpis

staro
  (#26 (permalink))
greco
forever man
greco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen član

Član od: 06.04.2006.
Poslednji login: 02.07.2008 13:08
Pol: Muško
Godine: 24
Odgovor: Imate li fobiju? - 04.09.2006, 10:41

Imam fobiju od "partija" i od fizicke i psihicke nemoci, kad me zakaci gripa!

staro
  (#27 (permalink))
suncica01
Novi član
suncica01 je na dobrom putu

Član od: 15.09.2006.
Poslednji login: 14.05.2007 23:34
Odgovor: Imate li fobiju? - 18.09.2006, 16:25

Plasim se samoce,gubitka najblizih,smrti(mada mislim da se mi svi bar malo plasimo svega sto nam je nepoznato),teskih bolesti i imam jednu problematicnu fobiju a to je da necu moci da disem i da cu se ugusiti!

SVAKI NOVI DAN JE NOVA SANSA!

staro
  (#28 (permalink))
Goga
Mama u Boji
Goga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: danas 01:42
Godine: 34
Odgovor: Imate li fobiju? - 22.09.2006, 23:29

Uskoro će Sajam knjiga..Mnogo mu se radujem, ali kada pomislim na gužvanjac, koji će da bude, počinje već sada da mi se vrti u glavi...

staro
  (#29 (permalink))
Mater Vetru
Botino blago
Mater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostale

Član od: 19.04.2006.
Poslednji login: 30.05.2008 21:16
Godine: 32
Odgovor: Imate li fobiju? - 23.09.2006, 00:19

Od pčela i osa. Bukvalno se parališem, srce počne ubrzano da mi lupa, oblije me znoj. Užasan osećaj.

Imam fobiju i od visine, ali intenzitet varira i nije srazmeran sa samom visinom. Recimo, bez problema se naginjem nad strmom liticom, a ne smem nad ogradom terase na drugom spratu.

"Toliko je bilo u zivotu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo.
Trebalo je ziveti. "

staro
  (#30 (permalink))
Mirakulica
Novi član
Mirakulica je na dobrom putu

Član od: 20.05.2006.
Poslednji login: 05.05.2007 11:29
Odgovor: Imate li fobiju? - 21.10.2006, 23:48

Imam neke sitne,a jedna je od injekcija.

Odgovor