|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Psihologija Tek kada spoznate sebe, bićete u stanju da spoznate i druge |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Depresija |
|
Odgovor: Depresija |
|
|
|
Novi član
![]() ![]() Offline
Član od: 04.01.2008.
Poslednji login: 16.01.2008 00:16
Pol: Žensko
Godine: 24
|
Odgovor: Depresija -
04.01.2008, 21:17
Dosta sam chitala o depresiji na raznim forumima i site-ovima i plashim se da priznam da mi definitivno treba pomoc. Malo sam se raspitala o cenama poseta psiholozima na privatnim klinikama, i uopshte mi nisu pristupachne. Mada, ne bi trebalo da naplacuju prvu seansu dok ne vide da li je uopshte njihova pomoc neophodna. A uvek bih se odluchila za privatnu kliniku jer smatram da u drzavnim institucijama nisu toliko posveceni...
Bila sam u vezi sa dechkom koji je posecivao i psihologa tako da sam malo upucena u sve to kako funkcionishe... Mada, svi smo m razlichiti... |
|
|
|
|
|
just en
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 27.11.2008 10:47
|
07.01.2008, 17:48
Kao i većina psihosomatkih bolesti i ova je podmukla i nije "nova".Različito su je naučnici doživljavali,opisivali i klasifikovali kroz vreme.A čovek koga zadesi se kroz isto to vreme menjao, pa je i on opisivao na svoj način.
I bez obzira na to što danas raspolažemo masom što teoretskih što praktičnih (sa)znanja,jedno je,čini mi se, isto.To važi,naravno,za sve bolesti,ali kod psihe koja je tanana, treba reagovati na prve znake.Euridika ih je nabrojala u uvodnom postu, a ja bih samo da dodam ono što svi znamo kad smo zdravi,ali,ono što obolele mrzi i što odlažu do momenta kada je već neophodno potražiti stručnu pomoć,jer kvalitet života u suprotnom postaje sve lošiji. 1.Kretnje podstiču pozitivne emocije. Prisilite se i dignite iz kreveta. Radite nešto što vas inače raduje, čak ako isprva u tome ne nalazite užitak. 2 .Pustite svoju najdražu pesmu. 3.Nazovite prijatelja ili napišite pismo. 4.Napišite "pismo" sebi,neku vrstu dnevnika,ali ne negujte bolest,ne ugađajte joj posvećivanjem prevelike pažnje najsitnijim detaljima. 5.Izbegavajte šećer i kofein. Jedite zdraviju neprerađenu hranu . 6.Negujte se. Naručite masažu ili se opustite u toploj kadi. 7.setite se vi još nečeg korisnog,budite od koristi drugima. |
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Godine: 31
|
Opet, da ne bih pametovala - kome je potrebno neka iskoristi link:
http://www.depresija.org/forum/index.php?act=idx |
|
|
|
|
|
impresario
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: danas 12:08
Godine: 34
|
Depresija je bolest koja dovodi do toga da se osoba oseca tužno i depresivno većim delom vremena. Razlikuje se od ostalih osećanja tuge, žalosti ili sniženog energetskog nivoa.
Svako može biti depresivan. Čest je slučaj da više članova porodice ima depresiju. Ali ne mora uvek da postoji porodična istorija bolesti. Možete imati depresiju jednom u životu ili više puta. Depresija se obično uspešno leči uz pomoć medikamenata, profesionalnog savetovanja ili kombinacijom oba. Međutim, ponekad je neophodno isprobati nekoliko različitih lekova i psihologa da bi se pronašao pravi tip medikamenta ili savetovanja koje je najbolje za vas. Obično je potrebno od 6 do 8 nedelja da bi se video veći napredak. Ukoliko posle 3 nedelje ne vidite nikakav napredak popričajte sa vašim doktorom. Vrlo je bitno da vodite računa i o nekim drugim aspektima terapije: -Budite na umerenoj dijeti. -Izbegavajte alkohol, kafu i cigarete. -Vežbajte. -Spavajte dovoljno. ( preuzeto sa neta ) Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.
|
|
|
|
|
|
Rosa Salvaje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: danas 18:25
|
17.02.2008, 18:11
Slažem se sa svim predloženim akcijama u cilju sprečavanja da depresija uzme maha, ali to možemo samo ukoliko su odbrambeni mehanizmi donekle očuvani. U slučajevima "rastakanja" ličnosti mislim da jedino pomaže medikamentozna terapija uz nadzor psihijatra terapeuta.
Postoji endogena i egzogena depresija, dakle ona nije uvek problem psihe, ponekad disbalans hormona i funkcija organizma dovodi do depresije. Treba je razlikovati od anksioznosti, fobičnih stanja ili bipolarnih poremećaja, jer se često dešava da takva stanja podvedemo pod depresiju. Mislim da depresija pogadja odredjeni tip ličnosti. Zato je neophodna odgovarajuća psihoterapija (obično kognitivno-bijehvioralna) jer se učenjem pravilnog mišljenja uči izbegavanje zamki ove lukave bolesti. Onda može da se putuje, upražnjava joga, meditacija ili pak fizički rad u zavisnosti od tipa ličnosti, šta kome odgovara. Guy Pearce as Leonard Shelby (Memento) |
|
|
|
|
|
just en
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 27.11.2008 10:47
|
17.02.2008, 19:57
Citat:
Ono što ja mislim je da je depresivnom čoveku pre svega potreban neko ko ga puno,puno voli i ko može i hoće da tu golgotu prođe zajedno sa njim.Kljukanje lekovima jeste često neophodno,ali dzaba oni i razgovori sa psihoterapeutom,ako uz sve to ne ide kretanje i rad koji ga je nekada činio srećnim.Podržan od te voleće osobe koja će onako,kao slučajno,da povremeno pusti neku dragu mu(im) muziku,da do besvesti crno vraća u belo,da ga izmoli da šetaju,šetaju i šetaju,pričaju...I čistog vazduha što više u plućima i glavi.Vrate se onda brže i sećanja na lepo i želja za novim lepim.Sigurna sam.I za endogenu patogenezu,a kamoli egzogenu. |
|
|
|
|