VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Psihologija

Psihologija Tek kada spoznate sebe, bićete u stanju da spoznate i druge

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Učiti na tuđim greškama...
staro
  (#1 (permalink))
Mish
TerminatorJedanMuški
Mish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimum

Član od: 23.06.2006.
Poslednji login: danas 23:31
Pol: Žensko
Učiti na tuđim greškama... - 04.10.2008, 12:59

...ili sam lupati glavom o zid?

Posmatramo svet oko sebe. Upijamo tuđe doživljaje, tuđa iskustva, tuđe uspehe i nesupehe. Analiziramo, slažemo,...
U mladosti su tu svakako i roditelji koji, želeći da nas zaštite od golgote kroz koju su i oni prošli zbog svojih životnih grešaka, prenose svoja iskustva, drobe, sole, otvaraju oči...
I tako smo ubeđeni da samo sve složili i da neke greške, već viđene kod nekih drugih, nikad nećemo napraviti.

Ali.... nikad ne reci nikad.
Pravimo ih i mi.

Naravno, ne mislim da se na tuđim greškama ne može učiti. Ipak, sklona sam mišljenju da su najvažnije životne lekcije naučene upravo ovim .

... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Učiti na tuđim greškama...
staro
  (#2 (permalink))
egzotic
Muskarcina
egzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimumegzotic je dostigao maksimum

Član od: 03.08.2008.
Poslednji login: danas 19:19
Pol: Muško
Godine: 26
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 04.10.2008, 13:05

Mishu mudro zboris,i na tudjim greskama se i cowjek najlakse uci nekakowaljda je to tako..recimo gledas prestupnika nekog sad i ono,kazes 'e ja tako necu' odma si naucio recimo...i tako a nisi pogrijesio pri tom,mada swe je to sastawni dio ziwota,i greske i swe..

Opusteno Ko Babina Sisa

staro
  (#3 (permalink))
Rohalj Baze
Frajla Juca
Rohalj Baze je uzor za ostaleRohalj Baze je uzor za ostaleRohalj Baze je uzor za ostaleRohalj Baze je uzor za ostaleRohalj Baze je uzor za ostaleRohalj Baze je uzor za ostaleRohalj Baze je uzor za ostaleRohalj Baze je uzor za ostale

Član od: 19.07.2008.
Poslednji login: danas 14:03
Godine: 28
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 04.10.2008, 17:04

a neko ceo zivot ponavlja istu gresku i nikad da nauci....

Ono za cim zudimo,a ne ono sto dobivamo, govori o nama kakvi smo.

staro
  (#4 (permalink))
NSdjanka
..seal in disguise..
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: danas 23:35
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 04.10.2008, 17:21

Citat:
Mish kaže: Pogledaj poruku

Naravno, ne mislim da se na tuđim greškama ne može učiti. Ipak, sklona sam mišljenju da su najvažnije životne lekcije naučene upravo ovim .
Baš tako... Dok ne klepiš sopstvenom glavom o zid (nekad i više puta), nećeš naučiti... Tako nam je valjda fabrički podešeno...

nije dotakla ništa što bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su čiste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

staro
  (#5 (permalink))
Goga
impresario
Goga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: danas 12:08
Godine: 34
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 04.10.2008, 19:42

Citat:
Mish kaže: Pogledaj poruku
...ili sam lupati glavom o zid?

Ali.... nikad ne reci nikad.
Pravimo ih i mi.

Još jedna

Jeste, sve lepo čujem,
razmišljam, izvodim zaključke.
Nekako, uvek život namešta situacije,
u kojima se zalećem na vetrenjače.
Bez obzira na to što znam unapred šta će da bude
(poučena iskustvom drugih, je l'... ) ...

Nisam savladala lekciju,
ukoliko i ja ne tresnem glavom u / o zid.

Da... neka fabrička greška...

Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.

staro
  (#6 (permalink))
shacky
medeno srce
shacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimumshacky je dostigao maksimum

Član od: 05.10.2007.
Poslednji login: danas 21:16
Godine: 29
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 04.10.2008, 20:16

Mislim da nijednu životnu lekciju nisam naučila iz tuđeg iskustva.
Kod neme je ta fabrička greška povelika.
Uvek sam radila onako kako ja mislim da treba, išla napred, saplitala se, padala, išla glavom kroz zid.
Umem da saslušam, imam oko sebe ljude koji pokušavaju da me savetuju (i kad treba i kad ne treba) ali iz svega toga uvek nekako izvučem neko svoje mišljenje i svoj način.
Pa ako je to onda stisnem zube.

Kad bi meni dali kišobran, ja ga ne bih potrošio sam
pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slučajno sam.

staro
  (#7 (permalink))
starsica
zaba Mrazica :)
starsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimum

Član od: 23.03.2007.
Poslednji login: danas 23:35
Godine: 21
Lokacija: zivim na zici u sredini, a skacem sa druge na cetvrtu.. :)
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 05.10.2008, 04:48

ne ucim na greskama, niti tudjim niti svojim
to je fora otprilike kad se uporedimo sa zivotinjama.. npr. macka kad se opece ili povredi na nesto, nece ponoviti isto, dok covek, kad se "opece", on ponavlja isti postupak koji ga je doveo do povrede, cisto samo da utvrdi da li ce se opeci i taj put i onaj put..
odluke donosim po hercu, inerciji, i uglavnom se ne zeznem u proracunu, nisam od onih koji ce ici linijom manjeg otpora.. ali kad pogresim i kad vidim gde je greska, uglavnom cu je ponoviti, zasto, ne znam.. i toga sam svesna, naravno, cim to pisem ovde svesno
pretpostavljam da ce me vreme nauciti da se neke greske malo skuplje placaju i da cu morati da razmisljam unapred pa necu praviti istu gresku u koracima kao sto to radim sad

Aj popela se zaba na banderu..
i jako joj je lepo kad je gore..

staro
  (#8 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 22:32
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 05.10.2008, 12:53

I pored toga što je iskustvo nezamenjiv faktor u toku formiranja naše ličnosti, kao i u sticanju brojnih naših znanja, verujem da mnogo stvari možemo naučiti i na primerima iz istorije i života o mnogim pojavama i stvarima koje su se događale drugima, a da ih mi sami ne moramo nužno i probati...

Mi to u visokom postotku i čnimo apstrahaujuću brojne informacije koje primamo, a da često toga nismo ni svesni. Međutim, nismo svi isti u tome. Niti smo svi isto pametni, niti spremni da usvajamo tuđa iskustva kao svoja. Na to utiču i naši karakteri i iracionalne komponenete, kao što su inat, znatiželja i slično...

Najmudriji uče na tuđim greškama. Ne spadam u njih, na žalost...

Rebel

staro
  (#9 (permalink))
believer
Veteran
believer je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimumbeliever je dostigao maksimum

Član od: 17.11.2007.
Poslednji login: 30.11.2008 18:56
Godine: 42
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 05.10.2008, 13:32

tudj nauk nikome nije bio nauk
ni meni,naravno....

ploviti se mora i bez broda

staro
  (#10 (permalink))
lado
zena u crwenom
lado je uzor za ostalelado je uzor za ostalelado je uzor za ostalelado je uzor za ostalelado je uzor za ostalelado je uzor za ostalelado je uzor za ostalelado je uzor za ostalelado je uzor za ostale

Član od: 21.08.2008.
Poslednji login: danas 21:19
Godine: 41
Odgovor: Učiti na tuđim greškama... - 05.10.2008, 14:02

neko je rekao da pametan covek uci na tudjim greskama
sve to lepo receno.....ja skoro uvek morala sama da kupim fazon a nekad i par puta