VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Psihologija

Psihologija Tek kada spoznate sebe, bićete u stanju da spoznate i druge

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Osecam, dakle jesam
staro
  (#11 (permalink))
triViALna
Iskusni forumdžija
triViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen član

Član od: 04.02.2008.
Poslednji login: juče 18:30
Pol: Žensko
Odgovor: Osecam, dakle jesam - 05.05.2008, 01:23

Citat:
A6quattro kaže: Pogledaj poruku
Cudna je ovo stvarnost. U njoj, najteze od svega je upravo ono najlakse – biti covek.
(...)
Spadamo li medju one koji druge svode na “to” ili medju one koji u drugima vide “ti”? Razlika je uistinu ogromna - prvi imaju tendenciju srozavanja, a drugi tendenciju oplemenjivanja medjuljudskih odnosa.
U preokupiranosti sa "ti&ja", odredjeni deo od "ti&ja" postane "to".
Reflex, odbrambeni mehanizam, gen ili nazovi ga kako hoces.
Ne mogu i ne zelim u svakoj situaciji da komuniciram sa svakim, ne mogu da osecam svakoga, ne mogu da se udubljujem u svakoga, ne mogu da dozivljavam svakoga i sasvim sigurno ne zeli svako u svakoj situaciji iz raznoraznih razloga da ga dozivljavam kao "ti". Jednostavno ne mogu i jednostavno neko ne zeli/ne zahteva "ti" nego upravo "to"- zbog toga postoje raznovrsni odnosi sa ljudima i raznorazni prioriteti u odnosima sa ljudima – doduse vezano istinski za prefinjeno istreniran sluh of "sitcom", ali ipak… Taj ukljucuju u krajnjem slucaju i tretiranje nekoga kao "to" koliko i sopstveno dozivljavanje tretmana "toga". Zivot zahteva da klasificiramo, moje unutrasnje "ja" zahteva da klasificiram, jer bi se u suprotnom verovatno raspala granica izmedju introvertiranog dozivljavanja sebe kao individualne jedinke i spoljnog sveta kao impulsa koliko za dozivljavanje sebe toliko i drugih. A nakon toga i svrha interakcije…

Postoji zivot koji odzivim samo sa sobom i za sebe.
Postoji zivot koji odzivim sa drugima i za druge.
I postoji granica izmedju ta dva zivota.
A sve sam to ja…
I tako je svakome…

Citat:
Dozivljavati sebe isto je sto i dozivljavati druge.
Ne, mislim da to nije uvek tako.
Dozivljavati sebe separatizovano kao entitet nije vezano za ocekivanja bilo koje vrste.
Dozivljavanje nekoga drugoga je nasuprot tome uvek vezano upravo za odredjeno ocekivanje.

Neko me je zainteresovao/pecnuo/ dodirnuo/zakacio/raznezio/naljutio/isprovocirao/owe toliko da sam ga konstatovala. A cim sam ga konstatovala, "to" je postalo "ti" sa odredjenim ocekivanjem. Znaci otpilike da su se paralelni svetovi sudarili u nekoj tangirajucoj tacki…Znaci takodaje da postoji bezbroj paralelnih svetova koji se nikada nece sudariti. Ne zato sto su manje vredni, ne zato sto su manje bitni i ne zato sto su manje "ti" sustinski, nego zato sto su moji (a i svaciji) "receptori" ograniceni u kapacitetu primanja impulsa, pa sortiraju po jacini. Svaki externi impuls destabilizuje mene kao entiet, svako ocekivanje s’ moje strane producira jos par impulsa i u lancanoj reakciji, mozda cak fisiji, nastaje haos "dozivljavanja" u interakciji izmedju "intro" i "extro". I u tom haosu uspevam da prezivim upravo kroz novu izolaciju sopstvenog entiteta…

Auuu, al’ ga zamutih, a zelela sam naglasiti da je nemoguce preziveti bez odredjene doze ravnodusnosti. Postoje ljudi koji me ne pomeraju, ne dodiruju i ne tangiraju. Ljudi koji nit’ smrde nit’ mirisu. Ljudi koji ne pokrecu molekularne spojeve mene i cije spojeve ja ne umem da pokrenem. A ipak jesu ljudi koliko i ja jesam covek. I nije niko za to kriv – ni oni, ni ja. To je jednostavno neki podsvesni nacin funkcionisanja mene, a i njih, u kome nema dodirnih tacki- ni u minusu ni u plusu, pa se lepo asimptoticno "sHunjamo" oko ose "to" u beskonacnost...

Citat:
Jesu li ljudi stvari ili su stvarni? Ponekad je zaista tesko uočcti razliku.
Rec je o detalju, sitnici. Jednom slovu.
Niko nije samo ono na sta lici.
Ni stvarni ljudi, ni ljudske stvari.
Stvar je u dometu…uglavnom ( a i sporednom)…
I slovu...koje zivot znaci...

Never confuse movement with action.

Poruku je izmenio triViALna, 05.05.2008 u 01:28. Razlog: layout...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen