VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Psihologija

Psihologija Tek kada spoznate sebe, bićete u stanju da spoznate i druge

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Kritika ili samokritika?
staro
  (#11 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: juče 22:38
Pol: Žensko
Godine: 25
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 20.12.2006, 18:28

Po prirodi sam jako brutalno iskrena i ne umem da cutim,uvek kazem ono sto mislim svidelo se to nekome ili ne i ocekujem isto od drugih...

Ne mogu da prijateljima ocutim ni pozitivnu ni negativnu kritiku,ostalima samo ako zatraze...
Prijatelj jedan mi je nedavno rekao,najvise volim da me ti popljujes jer znam da ce mi rad samo biti bolji...

Inace sam stroga i prema sebi i dobro razmislim prije nego nesto odlucim a ako pogresim dobro preistiptam i situaciju i sve,da li se greska mogla izbeci...Inace velika mi je mana(a mozda i vrlina) da analiziram apsolutno sve...
Volim cuti kritiku,bilo pozitivnu bilo negativnu jer ma koliko se mi trudili ipak ne mozemo uvek biti objektivni kada je rec o nama samima...Srecom u okruuzenju imam ljude koji su takoder iskreni i to mi zaista pomaze da budem bolja osoba i prema sebi i prema drugima

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
DarkRed
NEDOBRI Moderator
DarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimumDarkRed je dostigao maksimum

Član od: 30.11.2006.
Poslednji login: 10.11.2008 23:09
Pol: Muško
Godine: 31
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 20.12.2006, 19:04

Treba razlikovati kome upućujemo kritiku.

Ako su prijatelji u pitanju oni iz naše kritike treba da izvuku pouku i da se dobro zamisle kad sledeći put dođu u tu ili sličnu situaciju i da im se vrati film-naša kritika, kako ne bi ponovili istu grešku.

Kad kritikujemo kolegu/koleginicu tu je već drugačije jer postoji još nekoliko dimenzija, kao što su: konkurencija (često smatraju da je kritika zlonamerna provokacija a ne konstruktivne prirode-pa jedva čekaju da vrate istom merom), zatim bojazan za radno mesto - namerne opstrukcije oko uvođenja novih tehnologija jer ljudi nisu spremni na učenje a sve shvataju kao zlonamerne kritike i osećaju se ugroženim (najčešći primer sa kojim sam se sretao)...

Da bi nekog mogli kritikovati moramo ličnim primerom pokazati da mi ne grešimo na isti način, tj. da smo prevazišli tu ili sličnu situaciju, jer sve drugo se svodi pod "pametovanje" "palamuđenje" "provokacije" "vređanje" "omalovažavanje" "zlonamernost"...

Samokritičnost je korisna za sve nas, ali ne valja preterivati, dobro je biti svestan greške ali nevalja se previše preispitivati jer još uvek u dosta situacija nismo u mogućnosti da bilo šta promenimo... i dalje živimo u nesređenom vremenu (državi), čim malo dignemo glavu oma'k nas opali neki bumerang. Nema predavanja ali ni preteranog lupanja glavom o zid.

"Ne pada sneg da pomori svet, već da svaka zverka ostavi svoj trag."
(Beli je svakako naj.... )

staro
  (#13 (permalink))
makilli
Moderator
makilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimum

Član od: 21.11.2006.
Poslednji login: danas 17:44
Godine: 26
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 01.04.2007, 15:39

Samokritična sam do bola iako sam svesna da ne bih trebala baš toliko oštra da budem prema sebi,...a možda...
Kritikujem ponekad i one koji mi i nisu tako bliski ali kad svojim komentarima udare na moju malenkost,ja vraćam,...duplo...

...i may not be perfect but i'm always me...

...najmračnija mesta u paklu rezervisana su za one koji ostaju neutralni u vreme krize morala...

staro
  (#14 (permalink))
Andjelika
Poznata faca
Andjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članovaAndjelika je miljenik mnogih članova

Član od: 19.01.2007.
Poslednji login: 14.09.2008 17:46
Godine: 25
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 26.04.2007, 17:08

nekad mi se omakne da mi izleti neshto shto lichi na kritiku.
u principu znam da kritike nemmaju nikakvog pozitivnog efekta, pa netju da tupim zube bam badava.

sto tako se trudim da ljude do kojih mi je stalo prihvatam onakve kakvi jesu, pa tu nema mnogo mesta kritici.

ako tjemo iskreno, chak ni sebe ne kritikujem chesto, mada umem da budem vrlo surova prema sebi.

surova sam nekad i prema drugima, ali nikad kao prema sebi.

umesto kritike, trudim se da ljudima ponudim neko reshenje, da na neki nachin isprave svoju greshku. jer, od praznog naklapanja nema vajde.

zato mi chesto kazu da veruju da mogu da reshim bilo koji problem na svetu

Moras prihvatiti poraze i pobede,
moras se navitji na tugu i sretju,
moras da volis i da te vole,
moras biti deo stvarnosti,
ipak,
nikada ne napustaj svoje snove!

staro
  (#15 (permalink))
blueella
x3m member
blueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen članblueella je savršen član

Član od: 28.09.2006.
Poslednji login: 23.10.2008 06:53
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 27.04.2007, 06:40

mnogo volim da kritikujem,al se oni koji me znaju ne ljute se,jer znaju da je to samo dobronamerno..ali ja jednostavno moram da kazhem shta imam

samokritika..svako jutro sebi u ogledalo..ali ne naglas

Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

staro
  (#16 (permalink))
kerfija
Iskusni forumdžija
kerfija će uskoro postati poznat člankerfija će uskoro postati poznat člankerfija će uskoro postati poznat član

Član od: 21.04.2007.
Poslednji login: 03.08.2008 13:57
Godine: 41
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 27.04.2007, 09:57

Golem kriticar sum a i samo kriticar .Na sekogo mu kazuvam toa sto mislam he zad grb i nikogas ne sum vlezena vo problemi posto lugeto toa kaj mene go cenat a onie sto se zaneseni samo sto ke gi vidam mi se losi pa kamoli da razgovaram.Sama se kritikuvam za dosta raboti i pred sekogo mozam da kazam deka zgresiv no edno nauciv deka vremeto vo koe ziveeme ne se barat iskreni luge tuku luge sto sakat da gi vozvisuvat i da mu zboruvas raboti koi tie sakat da gi slusnat.Pa zatoa oti mnogu zboruvam ke si sedam doma a nema da odam na rabota iako pred 21 godina imam zavrseno za vise ekomonist.

staro
  (#17 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: juče 22:26
Godine: 32
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 25.08.2007, 21:58

Citat:
Andjelika kaže: Pogledaj poruku
u principu znam da kritike nemmaju nikakvog pozitivnog efekta, pa netju da tupim zube bam badava.

......
umesto kritike, trudim se da ljudima ponudim neko reshenje, da na neki nachin isprave svoju greshku. jer, od praznog naklapanja nema vajde.
Ja se baš ne bih složila da kritike nemaju nikakvog pozitivnog efekta. Nema čoveka koji nekada u životu nije uradio nešto za šta je trebalo da bude kritikovan, i to je sasvim ok.

Bar kao dete, svako od nas je pravio raznorazne gluposti, i zamisli da smo sa svim tim glupostima odrastali misleći da činimo ispravne stvari i da nismo bili kritikovani, kakav bi ovo svet bio?

Uredu je, i veoma konstruktivno nuditi ljudim rešenje, mada ume da bude i nezgodno jer ne traže baš svi da im drugi nude rešenja, kao što ni mnogi od nas ne vole baš najviše na svetu da budu kritikovani, ali svakako da kritika ume da bude pozitivna i da urodi plodom, samo jako zavisi od koga dolazi i u kakvoj situaciji dolazi.

"...Prejako je svijetlo, samo da se oči naviknu..."

staro
  (#18 (permalink))
pero_M
Poznata faca
pero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen članpero_M je savršen član

Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 48
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 26.08.2007, 22:37

Samokritican jesam. Svoje odluke procenjujem i znam koje su bile pogresne, a trudim se da takvih bude sto manje.
Licemerje je ne biti samokritican, a kritikovati drugog. Npr. da ja nekog kritikujem zbog pusenja, a ja sam pusac.
Ne idem po gradu i delim savete. Savete dajem samo onima koji to traze od mene, jer sam po prirodi vrlo direktan (skorpija). Ljude, koji svima dele savete, zovu "pametnjakovici". Od mene vecina ljudi ne voli da trazi savet, jer ne zele da cuju golu istinu. Vecina voli da dobije savet, koji njima odgovara, a to je za mene licemerje. Ako vec hoces moje misljenje, saslusaj ga, prihvati ako hoces, a ako neces ne moras se samnom ubedjivati.
Kritikujem samo ono sto ima veze samnom, porodicu, prijatelje, radne kolege, rukovodstvo u firmi, vlast... No ne uvek i ne po svaku cenu.
Najmanje kritikujem prijatelje, a najblizu porodicu najvise. Vlast kritikujem i kritikovacu je dok god je stanje u zemlji ovakvo.

Nije sve crno, nadje se i poneka plavusa

staro
  (#19 (permalink))
Leonard Peltier
Onaj Koji Je Puk'o
Leonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimum

Član od: 29.08.2007.
Poslednji login: 02.11.2008 21:50
Godine: 31
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 29.10.2007, 16:09

Ufffffffffff...................ovde sam 'majstor'

Znam da budem veoma kritičan, ali još više samokritičan

Nažalost, mnogi ljudi ne vole kritiku - bez obzira što je dobronamerna. Medjutim, ne umem baš da ćutim i moram da kažem ono što mislim - da ne bude posle: " Što mi niko nije rekao?". E, to za posledicu obično ima žestoku raspravu ili u još gorem slučaju - svađu (što ja želim da izbegnem, ali.....). I onda se desi
Posle me obično 'ubije' osećaj krivice ..............

Trudiću se da ne kritikujem toliko........pa ćemo videti

P.S Autoagresija (posledica samokritike) mi isto tako sjajno ide od ruke

"I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best"

staro
  (#20 (permalink))
Kalina
....dream chaser....
Kalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimum

Član od: 23.10.2007.
Poslednji login: danas 23:06
Godine: 28
Odgovor: Kritika ili samokritika? - 29.10.2007, 23:17

...samokriticna sam do krajnjih granica...preterano ....tako se ubijem u pojam da je to poezija .... ali najbitnije mi je da sam ok