|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Pričaonica Mesto namenjeno neobaveznim i opuštenim temama |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Nomen est omen! |
|
|
just en
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 27.11.2008 10:47
Pol: Žensko
|
Odgovor: Nomen est omen! -
19.04.2008, 17:37
Ukucam "etimologija imena" i ... spisak.Čudan,a kratak
Pogledam za svoje ime-tačno!Pogledam ovo - tačno.E,pa izvolite![]() Plus: Svi mi imamo svoje ime, dobivamo ga od roditelja nakon rođenja, a našeg se imena sjećaju i nakon što umremo - ime nas prati cijeli život. Što znači moje ime, koliko imamo imenjaka i gdje žive i kakvi su, pitanja su koja si često postavljamo. Štoviše, mnogi od nas vjeruju u staru latinsku poslovicu Nomen est omen - ime je znak, prema kojoj naše ime određuje i kakvi smo. Prema tome, Dobriše su dobri, Vedrane vedre, a ako se zoveš Srećko, onda si i sretan. Premda nije uvijek baš tako, ima nešto u tome. Ovaj portal je namijenjen svima nama koji smo radoznali i želimo saznati nešto više o imenu koje nosimo, ili o imenu neke drage osobe ili poznanika. Oni od nas koji će uskoro postati mamom ili tatom, na ovom portalu mogu početi istraživanje o željenom imenu svoga djeteta. Posebnu vrijednost ovoga portala čine njegovi brojni članovi, koji pomažu rasvijetliti značenje i misteriju imena, raspravljaju o imenima i druže se, ili se jednostavno zabavljaju. Marija Perić http://www.imehrvatsko.net/ |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Unexpected
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 31.03.2007.
Poslednji login: danas 21:26
Pol: Muško
Godine: 23
|
21.04.2008, 12:48
NENAD
Značenje: Staro slavenosrpsko zaštitno ime. Nastalo je od osnove "nenadan". U prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, nadevalo se detetu u funkciji odvraćanja zlih sila koje mimoilaze iznenada rođeno dete jer mu teško mogu nauditi. Obično se daje detetu kome se roditelji nisu nadali. Jedan razlog zasto sam dobio ovo ime je jer se moji nisu nadali meni. Na ultrazvuku su mami rekli da nosi veliku bebu zenskog pola, a na porodjaju je bilo iznenadjenje kad su shvatili da je mama nosila blizance. Cak je i doktor posle izlaska brata mislio da je porodjaj gotov, ali ga je mama obavestila da ima jos jedno A i kako blizanci drugacije da se zovu nego Predrag i Nenad, nekako to najvise lezi, a i ima ona srednjevekovna pesma istog naziva.. Da, volim svoje ime! |
|
|
|
|
|
La Nińa [:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.02.2007.
Poslednji login: danas 19:46
Pol: Žensko
|
21.04.2008, 17:39
Ime: GORDAN - GORDANA
Značenje: Srpsko, hrišćansko nasleđe. Ime Gordan je varijanta od crkvenog Gordije, našeg oblika iz grčkog “Gordianos - Gordias” što je bilo ime cara Frigije. Aleksandar Veliki je mačem presekao čvor koji je zavezao kralj Gordije na kolima negdašnjeg kralja Mida i proprekao da će onaj koji ga razreši zavladati svetom. Ime Gordana je ženski oblik od imena Gordan. U narodnoj tradiciji dovedeno je u vezu sa pridevom “gorda” (ponosna) pa se zbog toga veruje da je nastalo na domaćem tlu. U narodnoj svesti oličava gordu, dostojanstvenu, ponosnu osobu što ga po karakteru čini “priželjkivanim” imenom jer izražava roditeljsku želju da dete bude onakvo kako su ga zamislili, kakvo bi oni želeli da bude. Od ovih imena izvedeno je ime Goca. IT'S ONLY ROCK AND ROLL,BUT I LIKE IT
|
|
|
|