VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Zabava > Pričaonica

Pričaonica Mesto namenjeno neobaveznim i opuštenim temama

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Nomen est omen!
staro
  (#11 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 27.11.2008 10:47
Pol: Žensko
Odgovor: Nomen est omen! - 19.04.2008, 17:37

Ukucam "etimologija imena" i ... spisak.Čudan,a kratakPogledam za svoje ime-tačno!Pogledam ovo - tačno.E,pa izvolite

Citat:
Isahara kaže: Pogledaj poruku
FILIP - onaj koji voli konje

Plus:
Svi mi imamo svoje ime, dobivamo ga od roditelja nakon rođenja, a našeg se imena sjećaju i nakon što umremo - ime nas prati cijeli život. Što znači moje ime, koliko imamo imenjaka i gdje žive i kakvi su, pitanja su koja si često postavljamo. Štoviše, mnogi od nas vjeruju u staru latinsku poslovicu Nomen est omen - ime je znak, prema kojoj naše ime određuje i kakvi smo. Prema tome, Dobriše su dobri, Vedrane vedre, a ako se zoveš Srećko, onda si i sretan. Premda nije uvijek baš tako, ima nešto u tome.

Ovaj portal je namijenjen svima nama koji smo radoznali i želimo saznati nešto više o imenu koje nosimo, ili o imenu neke drage osobe ili poznanika. Oni od nas koji će uskoro postati mamom ili tatom, na ovom portalu mogu početi istraživanje o željenom imenu svoga djeteta.

Posebnu vrijednost ovoga portala čine njegovi brojni članovi, koji pomažu rasvijetliti značenje i misteriju imena, raspravljaju o imenima i druže se, ili se jednostavno zabavljaju.

Marija Perić

http://www.imehrvatsko.net/

Poruku je izmenio Mish, 24.04.2008 u 00:16. Razlog: linkova je dosta, neka svako nađe značenje svog imena

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Arthur Dent
Hitchhiker's Guide
Arthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimumArthur Dent je dostigao maksimum

Član od: 17.05.2007.
Poslednji login: danas 21:45
Pol: Muško
Odgovor: Nomen est omen! - 20.04.2008, 03:56

Citat:
duga12 kaže: Pogledaj poruku
... Zanima me zna li neko poreklo i značaj imena Hajnalka i Sonja ?
Hajnalka od Hajnal
- koren imena je zora. Možeš da je zoveš i Zorica ako ti je tako lakše

Madjari imaju svoje varijante nekih nama uobičajenih imena (kao i svi narodi uostalom) Pa tako možemo reći da su Šandor i Aleksandar imenjaci
Laslo i Vladislav takodje
Mikloš i Nikola bi prema svom Grčkom korenu trebali uvek da pobedjuju
Sa ženskim imenima je isti slučaj
Kod nas je uobičajeno Ljiljana, kod Madjara Žužana, a u Engleskoj Suzana

Ime Sonja je kod nas došlo iz Rusije, i ono je Ruska varijanta imena Sofija (od Grčkog mudrost)

staro
  (#13 (permalink))
_baba_
_BLU_
_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum

Član od: 22.01.2007.
Poslednji login: danas 22:22
Odgovor: Nomen est omen! - 20.04.2008, 04:01

Eve jos jedne Hajnalke

Značenje: Staro slavenosrpsko ime. Opšta imenica "zora" (početak dana, svitanje) uzeta je za lično ime. U staroslovenskoj mitologiji Zora je boginja jutra i svitanja. Kod starih Slovena značenje reči "zora" je "aurora, svanuće". Među balkanskim Slovenima posvedočeno je u najranijoj prošlosti. Tavorilo je dugi niz proteklih vekova da bi u 20. veku ponovo ušlo u širu upotrebu. Od ovog imena izvedena su imena Zoran, Zorana, Zorica, Zorka i Zorko.

I don’t suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
...jer ja sam jedno čudo.... BaBa Bluuu...

staro
  (#14 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 22:32
Odgovor: Nomen est omen! - 20.04.2008, 10:12

Iako postoje brojni sajtovi koji se bave etimologijom i onomastikom, cini mi se da ponekad ovoj problematici prilaze pojednostavljeno, ne ulazeci dublje u znacenje i nastanak licnih imena. Zato su doprinosi ucesnika na ovoj temi znacajni i ja ih pozdravljam....

Po hriscanskoj tradiciji sve je pocelo od Adama i Eve. Da bi dosli do sustinskog znacenja imena Adam, Eva, Kajin, Avelj i Sit, podsetio bih vas na pricu o njima...

Posle stvaranja sveta, Bog je stvorio prvog coveka - Adama od praha zemaljskog i kroz nos mu je udahnuo duh zivotni. Zatim je na istoku, u Edemu, nasadio rajski vrt raznolikim lepim drvecem koje je radjalo plodove za jelo, a medju njima, usred vrta, drvetom zivota i drvetom spoznaje dobra i zla. U Edemskom vrtu bio je i izvor koji je natapao vrt potrebnom vodom i koji se racvao u 4 reke: Fison, Geon, Hidekel i Eufrat.
Bog je Adama nastanio u raju da ga obradjuje i cuva, ali zapretio mu je da moze jesti plodove sa svakog drveta, osim sa drveta spoznaje dobra i zla, jer ce u tom slucaju umreti. Samo da vas podsetim da je Bog stvorio Adama da vecno zivi. Adam je i pored svih zivotinja i ptica (kojima je sam dao imena), ipak bio usamljen i Gospd se sazalio pa je ucinio da Adam zaspi tvrdim snom i od njegovog rebra je napravio zenu. I tu vec pocinju problemi. Satana, u liku zmije, nagovorio je zenu, a ova Adama, da probaju ploda sa drveta spoznanja dobra i zla, nakon cega im se otvorise oci i spoznase da su goli i sakrise se pred Bogom. Zbog ovog, inace prvog greha, Bog je kaznio zmiju da se vuce na trbuhu i prasinu da jede dok je sveta i veka, a zenu Adamovu je kaznio tako da ima puno muka kada zatrudni i da sa mukom radja decu i da bude kao sto ce biti i sve zene pod vlascu svoga muza.
Adamu je Bog rekao da zato sto je poslusao svoju zenu bude proklet tako sto ce s mukom obradjivati zemlju dok se u nju ne vrati, jer je od nje i stvoren. Zatim ih je isterao iz raja, a Adam je zeni dao ime Eva. Ispred rajskih vrata Bog postavi Heruvima s plamenim macem, da cuva put ka drvetu zivota, da se Adam, ili neko od njegovih potomaka ne bi vratio i probao plod njegov i opet postao besmrtan.
Adam i Eva ubrzo dobise sina Kajina, pa zatim i sina Avelja. Kada su porasli Avelj je postao pastir, a Kajin ratar. Kad prinesose Bogu plodove svoga prvog rada, Kajin letinu, a Avelj stoku, Gospod pogleda Avelja i na njegov prinos, a na Kajina i na njegov prinos i ne pogleda. Kajin, ljubomoran, zbog toga je u polju ubio svoga brata, zbog cega ga je Bog prokleo i kaznio da mu zemlja ne radja ploda i da se potuca po svetu i jos je ucinio znak na njemu da ga neko ne ubije i da se zna da je ubio brata svoga.
Kasnije Adamu Eva rodi jos jednog sina kojemu nadenuse ime Sit. I tek od rodjenja Sitovog sina Enosa poce da se priziva ime Gospodnje...

Objasnjenje imena je sledece:
- Adam je hebrejsko ime i oznacava nekog ko je napravljen od zemlje i to crvene,
- Eva na hebrejskom znaci - majka zivota, odnosno - zivot,
- Kajin znaci - dobitak,
- Avelj je rec koja oznacava plac, tastinu, prividjenje,
- Sit znaci temelj.

Nije ni cudo sto se prvi covak zvao Adam jer je i napravljen od crvene zemlje. Logicno je sto Eva znaci zivot, jer zena radja i daje nove zivote. Kajinovi potomci su postali kovaci i razne zanatlije, tako da se moze reci da je Kajin dao ljudima vatru i time ucinio dobitak za njih, a to mu i ime znaci. Tastina, a to je ime Aveljovo, je uzrok mnogih nedaca medju ljudima. Receno je da Sit znaci temelj, kao i to da se od njegovog sina pominje ime Gospodnje, pa se moze reci da je on u stvari temelj hriscanstva...

Rebel

staro
  (#15 (permalink))
TVO.JA_
...limiT_
TVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimumTVO.JA_ je dostigao maksimum

Član od: 12.02.2007.
Poslednji login: juče 20:33
Godine: 33
Odgovor: Nomen est omen! - 20.04.2008, 10:31

Sandra-na grčkom-zaštitnica čovečanstva

Ćuti i prenesi dalje....

staro
  (#16 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 22:32
Odgovor: Nomen est omen! - 21.04.2008, 11:45

Citat:
duga12 kaže: Pogledaj poruku
...Ana je ime moje ćerke,tumačenje vezano za ime Ana kako sam saznala je "Plemenita,milosrdna,blagodarna".U našem narodu,spominje se još od 11.veka...
Ana je hebrejsko ime i smatra se najcescim zenskim imenom u hriscanskom svetu. Veruje se da danas skoro 80 miliona dama razlicitih zivotnih dobi nosi ovo lepo ime...

Rebel

staro
  (#17 (permalink))
Cecara
just keep swimming..
Cecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimumCecara je dostigao maksimum

Član od: 22.08.2007.
Poslednji login: danas 15:28
Godine: 33
Odgovor: Nomen est omen! - 21.04.2008, 12:24

Citat:
Svetlana

Značenje: Staro slavenosrpsko ime. Izvodi poreklo od korena "svetlost" u prenosnom značenju "koja zrači, svetli, obasjava, koja je čista, besprekorna". Može biti da je prvobitno nastalo ime Svetlan prevodom iz grčkog "Photios" u značenju "osvetljavati" a potom iz njega izveden ženski oblik Svetlana. Ime Svetlana je potvrđeno u Sopoćanskom pomeniku iz 15. i 16. veka, što svedoči o njegovoj starini. U dalekoj prošlosti od nas su ga preuzeli Rusi kod kojih je vekovima bilo zastupljeno gotovo podjednakim intenzitetom. Kod nas to nije bio slučaj jer je tek u novije vreme postalo popularno i to pod ruskim uticajem. Od ovog imena izvedena su imena Svetlan, Svjetlan i Ceca.
Ime mi je dala mama. Odlucila se za ime "Svetlana" jer sam bila izuzetno svetle koze, bele kose i svetlih modrih ociju. (Ni do danas se nije mnogo promenilo). Ne verujem da je razmisljala toliko o njegovom poreklu, ali je definitivno imalo smisla.

Kao dete nisam volela svoje ime, nekako mi je zvucalo grubo... Jedino sto mogu reci je da mi ni dan-danas nije jasno zasto su Svetlane ---> Cece....

Life is a series of challenges to be met and mastered.

staro
  (#18 (permalink))
Nenad_DPb
Unexpected
Nenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen članNenad_DPb je savršen član

Član od: 31.03.2007.
Poslednji login: danas 21:26
Godine: 23
Odgovor: Nomen est omen! - 21.04.2008, 12:48

NENAD
Značenje:
Staro slavenosrpsko zaštitno ime. Nastalo je od osnove "nenadan". U prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, nadevalo se detetu u funkciji odvraćanja zlih sila koje mimoilaze iznenada rođeno dete jer mu teško mogu nauditi. Obično se daje detetu kome se roditelji nisu nadali.

Jedan razlog zasto sam dobio ovo ime je jer se moji nisu nadali meni. Na ultrazvuku su mami rekli da nosi veliku bebu zenskog pola, a na porodjaju je bilo iznenadjenje kad su shvatili da je mama nosila blizance. Cak je i doktor posle izlaska brata mislio da je porodjaj gotov, ali ga je mama obavestila da ima jos jedno A i kako blizanci drugacije da se zovu nego Predrag i Nenad, nekako to najvise lezi, a i ima ona srednjevekovna pesma istog naziva.. Da, volim svoje ime!

Treba znati da se prvi poljubac ne daje ustima vec ocima.

Poruku je izmenio Nenad_DPb, 21.04.2008 u 12:53.

staro
  (#19 (permalink))
coolgirl
La Nińa [:
coolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostalecoolgirl je uzor za ostale

Član od: 28.02.2007.
Poslednji login: danas 19:46
Odgovor: Nomen est omen! - 21.04.2008, 17:39

Ime: GORDAN - GORDANA

Značenje:
Srpsko, hrišćansko nasleđe. Ime Gordan je varijanta od crkvenog Gordije, našeg oblika iz grčkog “Gordianos - Gordias” što je bilo ime cara Frigije. Aleksandar Veliki je mačem presekao čvor koji je zavezao kralj Gordije na kolima negdašnjeg kralja Mida i proprekao da će onaj koji ga razreši zavladati svetom. Ime Gordana je ženski oblik od imena Gordan. U narodnoj tradiciji dovedeno je u vezu sa pridevom “gorda” (ponosna) pa se zbog toga veruje da je nastalo na domaćem tlu. U narodnoj svesti oličava gordu, dostojanstvenu, ponosnu osobu što ga po karakteru čini “priželjkivanim” imenom jer izražava roditeljsku želju da dete bude onakvo kako su ga zamislili, kakvo bi oni želeli da bude. Od ovih imena izvedeno je ime Goca.

IT'S ONLY ROCK AND ROLL,BUT I LIKE IT