VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Posao

Posao Da li ste zadovoljni svojim poslom ili ne? Podelite iskustva i sa drugim ljudima

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Pisanje CV-a
staro
  (#1 (permalink))
Lady S
Administrator
Lady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimum

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 29.09.2008 10:22
Pol: Žensko
Godine: 26
Pisanje CV-a - 04.06.2006, 19:23

Verujem da su svi zaposleni (ili oni koji su u procesu traženja posla) imali priliku da pišu CV, iliti biografiju, obzirom da je to prvi kontakt sa budućim poslodavcima.
Moja prva radna biografija bila je toliko šturo napisana, da mi je tadašnji poslodavac rekao da ni on sam ne zna zašto me je pozvao na razgovor, obzirom da iz moje biografije nije uspeo da sazna apsolutno ništa.
Koliko pažnje posvećujete pisanju radne biografije? Da li pišete samo neophodne informacije, ili ubacujete šta stignete? Koliko ste iskreni pri pisanju CV-a i da li "šminkate" svoje dosadašnje iskustvo?

Svojevremeno sam imala priliku da pročitam jedan CV osobe koja je konkurisala za radno mesto sekretarice i koja je u svojoj biografiji napisala da je "koordinisala pozivima" što bi značilo da je bila telefonista. Isto tako, sećam se jedne devojke koja je na informaciju da je potrebno da pošalje svoj CV odgovorila sa: "Šta mi treba?!?"

Da li ste imali neko slično iskustvo?

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Pisanje CV-a
staro
  (#2 (permalink))
gogothegreat
Todd Anderson
gogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan član

Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 27.12.2007 10:27
Pol: Muško
Godine: 42
Odgovor: Pisanje CV-a - 04.06.2006, 20:19

Iako sam u potpunosti svestan presudne važnosti koju dobro sročeni CV ima prilikom konkurisanja za željeni posao, moja urođena lenjost me sprečava da izdvojim jedan dan i da napišem pet-šest različitih CV-ja za sve one vrste poslova za koje neprekidno konkurišem (u sveopštoj pomami za prokletim novcem, kojeg nikako da namaknem u dovoljnim količinama ).
Na sreću, danas već postoji i nekoliko domaćih sajtova koji nude zavidnu pomoć prilikom sastavljanja CV-ja, tako da vam preporučujem da posetite http://jobs.urbae.com/ ili http://www.link.co.yu/ .
Naime, na odgovarajućim stranicama ovih web sajtova možete uneti sve bitne podatke o sebi i tako sačiniti kostur svog budućeg CV-ja, koji posle treba samo malo "našminkati" (e, baš samo to "malo" meni fali ) i - to je to!

Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...

staro
  (#3 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 07:10
Odgovor: Pisanje CV-a - 05.06.2006, 00:20

Prvi CV koji sam napisala izgledao je onako prilicno los, jer ni sama nisam znala sta sve tamo treba da se upise sem obrazovanja i mozda radnog iskustva.

Sada vec mogu da napisem malo bolji CV

Postoji razika izmedju rezimea i CV-ja. U rezimeu se pisu samo "highlights" i ne bi trebao biti duzi od jedne do dvije strane, a u CV-ju se pise sve.

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

staro
  (#4 (permalink))
xedra
Novi član
xedra je na dobrom putu

Član od: 03.06.2006.
Poslednji login: 25.01.2007 10:16
Odgovor: Pisanje CV-a - 05.06.2006, 22:54

Ćao!
Ako ti treba pomoć,samo kaži!
CV je naj važnija stvar prilikom traženja posla. Postoji puno pravila oko pisanja CV ka o propratne dokumentacije o sebi ,,,....
Svako radno mesto nosi određeni stil pisanja, samo polako...
HR - Xedra

staro
  (#5 (permalink))
xedra
Novi član
xedra je na dobrom putu

Član od: 03.06.2006.
Poslednji login: 25.01.2007 10:16
Odgovor: Pisanje CV-a - 08.06.2006, 17:16

Cao!
Ako trazis posao,
1)Trazi ga u firmama stranog kapitala.
2)Napisi da imas puno iskustva u raznim zanimanjima
3)Navedi da znas Engleski obavezno dobro
4)Diploma nije vazna jer ne proveravaju!!!
(radim u takvoj firmi gde ljudi sa visokim obrazovanjem rade na nizim radnim mestima dok ljudi sa kursevima bez znanja engleskog, bez iskustva drmaju i sisaju nase strane investitore, da neverujes ali je tako. Koristi priliku dok ne bankrotiraju i pocnu da proveravaju svoje radnike jer kad kupe firmu stari vlasnik ostavi svoje ljude!!!(rodbinu) da pajaju svetske biznismene - pouka je istinita i stvarna u dosta firmi!!!)

staro
  (#6 (permalink))
SansRomantic
Samo svoja...
SansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimum

Član od: 18.05.2006.
Poslednji login: 20.05.2008 09:01
Godine: 31
Odgovor: Pisanje CV-a - 10.06.2006, 14:26

Dobar CV je samo polazna tacka da Vas pozovu na razgovor za posao.
Prvi stepen eliminacije prijavljenih na konkurs.
Nakon toga idu testovi, pa tek onda intervju.
Psiholozi iz oblasti Psihologije rada su ustanovili da se nakon 10 sec oformi misljenje o svakom kandidatu, znaci cak i pre nego sto isti progovori.

Postoji jedna izreka: You can not make first impression for the second time.
Odnosno, u slobodnom prevodu: nemate popravi za prvi utisak.
Iz tog razloga jako je bitan vas licni nastup - pocev od garderobe, cipela, frizure, pogleda, drzanja tela, mesta gde cete sesti i u kom trenutku cete sesti.
Kada krenu pitanja, bitan je nacin na koji cete odgovarati na njih (kratko, jasno i sadrzajno), dikcija, visina tona, da nema postapalica u vasem govoru..i bezbroj sitnih malih detalja koji jako puno znace.

Sto se samog CV-a tice, infostud nudi jako dobru osnovu da izgradite svoj licni stil i napravite CV koji predstavlja bas vas.
Zapamtite sledece: CV ne sme biti duzi od 1 strane, jer citanje svega sto vi mozda imate da napisetenije preterano zanimljivo onom koji vrsi selekciju. Te ljude interesuju suve cinjenice, jasno i precizno navedeni osnovni podaci.
Ono sto ih privuce da vas pozovu na testiranje jeste samo nacin na koji ste CV formirali - da se isti izdvaja iz gomile drugih, a da ipak ukljucuje sve standardne elemente.

"Frankly my dear, I don't give a damn!"

staro
  (#7 (permalink))
SansRomantic
Samo svoja...
SansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimum

Odgovor: Pisanje CV-a - 23.09.2006, 16:41

Obzirom da se poslednja dva dana intenzivno bavim selekcijom kandidata na osnovu poslatih biografija tj CV-a, volela bih da onima koji će pristupiti pisanju iste ukažem na sledeće:

Pod obavezno:
- nemojte da vam CV liči na sastav iz srpskog!
NE primer: Radio sam tu i tu, na tim i tim poslovima...
DA primer: Prethodna zaposlenja: nabrajanje sa kratkim opisom poslova po crticama.

-pokušajte da budete precizni i jasni!
CV ne treba da bude na više od jedne strane!
Onom ko vrši selekciju za drugi krug, tj razgovor, stiže i po stotinjak biografija dnevno.
Niti ima vremena niti želje da čita vaša sabrana dela.

-potrudite se da svoj CV organizujete u vidu tabele sa osnovnim podacima,
pri tome ne zaboravite datum rođenja i kontakt telefon, obrazovanje i trenutno zaposlenje (ako postoji, tj poslednji posao na kome ste radili)

-obavezno napišite Propratno pismo: kratko i jasno u tri rečenica sledeće sadržine:
1. zašto se javljate na konkurs
2. koje su vaše osnovne prednosti ali i ambicije za budućnost
3. na koje mesto konkurišete

Pa sa srećom

staro
  (#8 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Odgovor: Pisanje CV-a - 23.09.2006, 17:02

Citat:
SansRomantic kaže:

CV ne treba da bude na više od jedne strane!
Onom ko vrši selekciju za drugi krug, tj razgovor, stiže i po stotinjak biografija dnevno.
Niti ima vremena niti želje da čita vaša sabrana dela.
Postoji razlika izmedju rezime-a i CV-ja. Rezime se pise na jednoj strani (znaci ono odabrano-najbolje), a u CV-ju sve. Znaci CV moze biti duzi od jedne strane.

Moj profesor kaze da nije bitno upisati datum rodjenja, vec je bitno upisati godinu zavrsetka skole (fakulteta) ili period -bod kad do kad ste radili u nekoj firmi...

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

staro
  (#9 (permalink))
SansRomantic
Samo svoja...

Odgovor: Pisanje CV-a - 23.09.2006, 17:08

Teorijska razlika mi je odlično poznata.

Međutim, ja govorim sa druge strane te priče - praktične!

Datum rođenja je bitan posebno ako u konkursu postoje odrednice po pitanju starosne granice potencijalnih kandidata,
kao i godina početka studiranja a ne samo završetka!
Onom ko vas zapošljava itekako je bitno koliko dugo ste studirali!

staro
  (#10 (permalink))
irnik
Moderator

Odgovor: Pisanje CV-a - 23.09.2006, 17:40

OK. U pravu si. Ja zaboravljam da kod nas vaze drugaciji standardi nego u inostranstvu.

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)