VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Posao

Posao Da li ste zadovoljni svojim poslom ili ne? Podelite iskustva i sa drugim ljudima

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu
staro
  (#11 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 00:51
Pol: Muško
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 12.05.2007, 21:36

Citat:
SansRomantic kaže: Pogledaj poruku
Čak ni okoreli diktator i sadista na poslu neće biti toliko lud da izgubi kadar koji mu je neophodan i čijim radom je zadovoljan, zar ne?

Smatram da onda kada nekoga ne ceniš kao radnika možeš dozvoliti svojoj crnoj strani karaktera da preuzme primat i tada nastupa situacija opisana kao mobbing.
Не вуче ли ово на "blame the victim"?

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
SansRomantic
Samo svoja...
SansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimum

Član od: 18.05.2006.
Poslednji login: 20.05.2008 09:01
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 15.05.2007, 12:57

Ne vuče...ako ti se tako učinilo, onda definitivno nisi shvatio poentu moje priče.

Žrtva je uvek onaj ko želi, hoće i dozvoljava da bude žrtva i da se tako oseća.

U svakoj životnoj situaciji, pa i ovoj, imamo mogućnost odluke u svojim rukama, odnosno imamo pravo na izbor.

Konkretno, jasno sam napisala - ne treba prihvatati posao kome nismo dorasli, već treba da smo svesni svojih mogućnosti i svojih ograničenja i reagovati samo na izazove kojima možemo odgovoriti.
Dalje, ukoliko se i pored toga nađemo u situaciji da trpimo pritisak - spakuj stvari i idi svojim putem.
Samo mazohista ostaje tu gde jeste i dozvoljava da ga muče, glumeći žrtvu i roneći krokodilske suze uz žaljenje nad svojom tužnom sudbinom.

A kao epilog gore navedene priče - devojka je otišla iz firme, na moj lični nagovor. Pronašla sam joj posao koji odgovara njenoj (ne)spremnosti i njenom kapacitetu i zainteresovanosti za rad.
I od mobbinga ni traga ni glasa već 2 nedelje...

Zašto sada nije žrtva?

"Frankly my dear, I don't give a damn!"

staro
  (#13 (permalink))
dndr
Iskusni forumdžija
dndr će uskoro postati poznat člandndr će uskoro postati poznat člandndr će uskoro postati poznat član

Član od: 16.04.2007.
Poslednji login: 18.11.2008 09:07
Godine: 41
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 15.05.2007, 13:12

Citat:
Ne vuče...ako ti se tako učinilo, onda definitivno nisi shvatio poentu moje priče.

U svakoj životnoj situaciji, pa i ovoj, imamo mogućnost odluke u svojim rukama, odnosno imamo pravo na izbor.

Konkretno, jasno sam napisala - ne treba prihvatati posao kome nismo dorasli, već treba da smo svesni svojih mogućnosti i svojih ograničenja i reagovati samo na izazove kojima možemo odgovoriti.
Dalje, ukoliko se i pored toga nađemo u situaciji da trpimo pritisak - spakuj stvari i idi svojim putem.
Samo mazohista ostaje tu gde jeste i dozvoljava da ga muče, glumeći žrtvu i roneći krokodilske suze uz žaljenje nad svojom tužnom sudbinom.

A kao epilog gore navedene priče - devojka je otišla iz firme, na moj lični nagovor. Pronašla sam joj posao koji odgovara njenoj (ne)spremnosti i njenom kapacitetu i zainteresovanosti za rad.

Zašto sada nije žrtva?
Postoji samo jedno rjesenje problema, a to promjena radnog mjesta

staro
  (#14 (permalink))
fiona
Iskusni forumdžija
fiona je uzor za ostalefiona je uzor za ostalefiona je uzor za ostalefiona je uzor za ostalefiona je uzor za ostalefiona je uzor za ostalefiona je uzor za ostalefiona je uzor za ostale

Član od: 09.01.2007.
Poslednji login: juče 16:46
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 27.05.2007, 19:03

Tema je dobro postavljena, samo bih da pitam zašto ,,mobing,,...
Evo šta kaže čika-Benson
mob I [mab]; [o] n
1. gomila, gužva; a ~ of people gomila sveta (svijeta)
2. ološ, rulja
3. (colloq.) banda, gangsterski »sindikat«

mob II v tr
1. nasrnuti (na)
2. okupiti se (oko); the crowd ~bed the soldiers svet (svijet) se okupljao oko vojnika

Ajd sad vi meni objasnite zašto se koristi taj izraz mobing, kada se može lepo reći psihološki teror...ako ga već tako tumačite...
Ili su moji izvori slabi, biću zahvalna za objašnjenje...nismo svi ,,in,,..
Priznajem jesam protivnik korišćenja egnleskih izraza , ako već imamo svoje...
( joj, kako mi dodje da zviznem ciglu na naše izloge gde piše SALE )

Prijatelj je tu kad nas po svaku cenu treba naterati da drzimo glavu gore.

staro
  (#15 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 30.05.2007, 17:17

Citat:

Pa, posle ovog tvog objašnjenja meni još više vuče. Besmisleno je reći da neko hoće i dozvoljava da bude žrtva.

Citat:
Koliko sam te shvatio, ti priču "ako ti se ne sviđa što te maltretiraju, idi negde drugo" smatraš "pravom na izbor"?
Te da stoga nije problem što neko nekog maltretira već je problem što taj koji je maltretiran ne ode negde drugo?

Citat:
S obzirom da je tema mobing, ti ovde impliciraš da su žrtve mobinga uglavnom ljudi koji prihvataju poslove kojima nisu dorasli, te pokušavaju da se nose sa izazovima na koje ne mogu da odgovore, koji su izvan njihovih ograničenja i mogućnosti? Zanimljivo, postoji li neka statistika ili studija o žrtvama mobinga koja bi ovo potvrdila?

Citat:
Ovde se ne govori o pritisku već o maltretiranju i psihološkom teroru. Rešenje za takve stvari ne može biti odlazak, to su pojave kojima se mora stati u kraj, to su pojave zbog kojih ljudi pate.

Citat:
Da, stvarno je bolesno ne hteti da odeš odnekud gde te maltretiraju već hteti da to maltretiranje prestane.

Citat:

Zašto sada nije žrtva?
Ne znam ništa o konkretnom slučaju. Ispada dakle da je cela ova priča o mobingu ustvari laž?

Inače se grozim glorifikovanja "snage". Pa tako, kad se nekom nešto desi, odmah je sam sebi kriv. Niko ne voli žrtve. Ljudsko biće ceni snagu jer se boji. Tako dolazimo do situacija da se žrtve stide, da ih okolina osuđuje, da ih krivi... bio to mobing, batine ili silovanje.
Niko ne voli ni plačipi*ke, ali društvo koje funkcioniše tako da samo najjači opstaju i gde se to smatra normalnim se meni lično gadi.

staro
  (#16 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 02:05
Godine: 33
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 30.05.2007, 18:17

Citat:
Smatram da onda kada nekoga ne ceniš kao radnika možeš dozvoliti svojoj crnoj strani karaktera da preuzme primat i tada nastupa situacija opisana kao mobbing.
Smatram da onda kada nekoga ne ceniš kao radnika nemaš pravo ni na kakve crne strane karaktera niti da psihički zlostavljaš drugu osobu i po prvi put ću se složiti sa yossarianom, da ne bih citirala sve što je već citirano.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#17 (permalink))
valter
Poznata faca
valter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimum

Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: juče 23:28
Godine: 27
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 30.05.2007, 18:33

-Mene, nikad nece, uhvatiti!
Mogu samo da me uvate

staro
  (#18 (permalink))
black mamba
mambo king
black mamba je miljenik mnogih članovablack mamba je miljenik mnogih članovablack mamba je miljenik mnogih članovablack mamba je miljenik mnogih članovablack mamba je miljenik mnogih članovablack mamba je miljenik mnogih članova

Član od: 13.06.2006.
Poslednji login: 13.09.2008 22:12
Godine: 42
Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 30.05.2007, 18:37

... pa i ""gazde"" su ""ljudi""...

(nemojte sebi dozvoliti da vas "uhvate sa spuštenim gaćama").

jednom sam pročitao na nekom forumu o slučaju tipa koji je radio za neku ne vladinu organizaciju i kojega je šef, (stranac!), uzeo na zub... ukratko... tip je otišao na razgovor kod šefa i rekao mu, odprilike sledeće:
"ovde si ti šef, i ja to poštujem, ali kada izađeš na ulicu..." ... posle tog razgovora, više nije imao problema...

da je bolje ne bi valjalo...
Jesus Saves!

Poruku je izmenio black mamba, 30.05.2007 u 18:45.

staro
  (#19 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista

Odgovor: Mobing - psihološki teror u poslovnom životu - 30.05.2007, 18:52

Citat:
Moj generalni jeste prikriveni sadista - ali zašto tu svoju osobinu ne pokazuje na meni ili finansijskoj direktorki? Ne, sa nama je kao pamuk - jer znamo šta radimo i nema osnova za torturu (ne kažem da nije pokušao u početku, ali činjenice pobijaju već prvi njegov pokušaj).
Čak ni okoreli diktator i sadista na poslu neće biti toliko lud da izgubi kadar koji mu je neophodan i čijim radom je zadovoljan, zar ne?
Moram priznati da nisam dovoljno pažljivo čitao ovaj post prvi put, ili je verovatnije da me je mrzelo da ga detaljno razlažem, obratio sam pažnju tek kad ga je Skvo citirala. Sad mi je još grozniji.
Zašto vas dve ne maltretira? Alo bre, koga je briga zašto vas ne maltretira? Nema prava da maltretira nikoga. To je nepoštovanje ljudskog integriteta, kršenje ljudskih prava, povređivanje drugih ljudi, verovatno i kršenje zakona, u zemljama gde funkcioniše pravna država bolje nego u Srbiji za to se dobijaju masne novčane kazne, a ako uzme maha i zatvorske.
A ti ovde nalaziš opravdanja za takvo ponašanje tipa "pa kad ne zna da radi, što mene ne maltretira".
NEMA opravdanja za takve postupke.

Citat:
Kakvo crno dozvoljavanje svojoj crnoj strani karaktera! Šta je sledećem fizičko kažnjavanje, vaspitno silovanje?
Kad ti zaposlenik ne radi svoj posao imaš pravo na novčanu kaznu, otpuštanje, sugestije, ukore, opomene... nemaš pravo nikoga da maltretiraš! Da rušiš nečije zdravlje, da nekog terorišeš, maltretiraš... strašno.
Ništa od ovoga što sam napisao nema za cilj da te uvredi, ali meni su ova shvatanja, blago rečeno, srednjovekovna!