VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Posao

Posao Da li ste zadovoljni svojim poslom ili ne? Podelite iskustva i sa drugim ljudima

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju
staro
  (#31 (permalink))
JasnaBGD
s vetrom u kosi
JasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostaleJasnaBGD je uzor za ostale

Član od: 02.11.2006.
Poslednji login: 16.10.2007 14:40
Pol: Žensko
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 25.01.2007, 10:14

Stručni kolegijum u firmi u kojoj radim od kada sam diplomirala (jedna republička institucija), čine trojica kolega, predsednik i moja koleginica i ja. Iako imamo isti stepen obrazovanja, isto zvanje, nas dve smo se tek pre dve godine izborile za istu platu kao što imaju naše uvažene kolege! Dugogodišnja borba koju smo vodile, urodila je plodom tako što su se kolege odrekle dela svoje zarade u našu korist.
Godinama smo se osećale kao bića niže rase i klase, godinama dobijale besmislena obrazloženja na pitanja "zašto imamo manju platu, kada radimo poslove iste složenosti"...
Iako se naše društvo deklariše kao demokratsko, iako prividno nema diskriminacija - one postoje i cvetaju tamo gde im se najmanje nadaš!

Ne biti mrtav nije što i biti živ.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#32 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: juče 01:17
Pol: Muško
Godine: 58
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 19.02.2007, 18:00

Ih to je samo jedan insert diskriminacije,koliko ih ima, pogledajte oglase za radna mesta, da nije stariji od.., da ima iskustvo.., da poznaje..., da je obavezno tog pola..., itd, pa kako se onda zaposliti, ako si mlad,nemas iskustvo, ako imas iskustvo, preso si sa godinama. Podseti me na onaj o Muji i Hasi, kad Muju ujede zmija tamo gde ne treba, a Haso cuvsi gde treba da isisa otrov kaze: reko ti doktor da umres, e tako i mi koji ne uklapamo svoje slike u ramove za uposljavanje, cekamo da nam kazu umrii!

staro
  (#33 (permalink))
SansRomantic
Samo svoja...
SansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimum

Član od: 18.05.2006.
Poslednji login: 20.05.2008 09:01
Godine: 31
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 19.02.2007, 18:18

Citat:
PropelerZviz kaže: Pogledaj poruku
@ SansRomansic
"ni mene nisu pitali za prvi posao pre skoro 10 godina... "

Pa zeno, mislim, oce kaki, nece kaki? Sad ti prija, sad ti smeta "diskriminacija". Odnosno dizes prste samo kad je zena diskriminisana = feministicko ponasanje!
Svi su nekako diskriminisani koji nisu na vrhu hijerarhijske lestvice!
Kad mi se kaki, kakim
Obično nemam problema sa odlučnošću ako mi je do nečega stalo...

Diskriminacija mi smeta uvek - ne samo kada je osoba ženskog pola u pitanju!
Temu sam pokrenula zato što se to desilo u firmi u kojoj radim i pogodio me je stav onih troje iznad mene...

jesam li negde napisala da mi diskriminacija ne smeta

i mali dodatak - naravno da me sa dvadeset niko nije pitao za bračni status i planiranje porodice...a da me sada sa trideset to itekako pitaju

i još manji dodatak - niko me nije odbio, bar ne za sada zbog neregulisane bračne obaveze

"Frankly my dear, I don't give a damn!"

staro
  (#34 (permalink))
biterlemon
narcis
biterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: danas 00:21
Godine: 42
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 06.02.2008, 02:21

Pretpostavimo da sam direktor firme.
Moj interes je profit.
Mogu li zaposliti prvu osobu koja naleti i ovlas zadovoljava kriterijume?

Zahtevam sebi pravo da primim onog za koga smatram da je najvise sposoban da ispuni dati posao.
AKo ja imam dugotrajne ugovore i obaveze prema naruciocu, dopalo se to mnogima ili ne, normalno je da necu uzeti mladu naucnicu koja zna sve ali ima sanse da me napusti zbog porodjaja, necu zaposliti nekog ko je izbegao vojsku jer je nepouzdan i nije dovoljan karakter i necu uzeti homoseksualca jer moze da iritira ostale svojom frizurom!

Ko moze da me spreci da sam vladam ekonomskom logikom firme na cijem se celu nalazim?

Zasto bi isplacivao platu licu koja je na porodjanom ili recimo u zatvoru? Zar izdrzavanje trudnica i natalitet nije zadatak svih poreznih obveznika?
Ako jeste, neka je plati drzava, ja ne smem da rizikujem sa niskim profitom.
A ako vec placa drzava, potpuno se slazem da na drzavnim radnim mestima postoji borba protiv svih vrsta diskriminacija. Ali, tamo primaju samo rodjake zar ne?

Come on you boy child,
You winner and loser,
Come on you miner for truth and delusion, and shine!

staro
  (#35 (permalink))
Angus
Vatrogasac...
Angus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimum

Član od: 17.09.2007.
Poslednji login: danas 01:07
Godine: 38
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 06.02.2008, 19:47

Citat:
biterlemon kaže: Pogledaj poruku
Pretpostavimo da sam direktor firme.
Moj interes je profit.
Mogu li zaposliti prvu osobu koja naleti i ovlas zadovoljava kriterijume?

Zahtevam sebi pravo da primim onog za koga smatram da je najvise sposoban da ispuni dati posao.
AKo ja imam dugotrajne ugovore i obaveze prema naruciocu, dopalo se to mnogima ili ne, normalno je da necu uzeti mladu naucnicu koja zna sve ali ima sanse da me napusti zbog porodjaja, necu zaposliti nekog ko je izbegao vojsku jer je nepouzdan i nije dovoljan karakter i necu uzeti homoseksualca jer moze da iritira ostale svojom frizurom!

Ko moze da me spreci da sam vladam ekonomskom logikom firme na cijem se celu nalazim?

Zasto bi isplacivao platu licu koja je na porodjanom ili recimo u zatvoru? Zar izdrzavanje trudnica i natalitet nije zadatak svih poreznih obveznika?
Ako jeste, neka je plati drzava, ja ne smem da rizikujem sa niskim profitom.
A ako vec placa drzava, potpuno se slazem da na drzavnim radnim mestima postoji borba protiv svih vrsta diskriminacija. Ali, tamo primaju samo rodjake zar ne?
...a direktor firme nije poreski obveznik?
...nisam znao da homosexualci imaju "iritirajuce"frizure?
...ovi sto ne idu u vojsku su nepouzdani?
...ima Limune nesto sto se zove humanost,ljudskost..ili mislis da drzava ne treba da vodi racuna o svojim ljudima?
...pre neki dan...koleginica koja radi vec 14 godina,nije dobila stalan posao,jer je bila na porodiljskom...sta bi ti htela,pita je sefovica...????
...alo...o cemu mi pricamo ovde...

...hell ain't a bad place to be...

staro
  (#36 (permalink))
lav71
garovix
lav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimumlav71 je dostigao maksimum

Član od: 07.01.2007.
Poslednji login: 29.11.2008 23:59
Godine: 37
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 06.02.2008, 22:02

...ne znam što vas čude diskriminacije tog tipa... ...pa diskriminacije postoje i na mestima za zabavu... ...zašto ne bi i na radnim mestima?...

...četkam garave......dimnjake...

staro
  (#37 (permalink))
Mish
TerminatorJedanMuški
Mish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimumMish je dostigao maksimum

Član od: 23.06.2006.
Poslednji login: danas 03:20
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 06.02.2008, 22:44

To što diskriminacija postoji i na drugim mestima ne znači da je to pozitivno i da se o tome treba ćutati.
Razmišlja li iko da je i sam jednom bio početnik? I kretao da izgrađuje svoj privatni i poslovni život? Da li je vama neko dao šansu? Da li će vašoj deci sutra neko trebati ko će mu dati šansu?
Mlada naučnica neće napustiti posao, otići će na trudničko bolovanje i vratiti se po isteku istog. To ne umanjuje njen kvalitet kao radnika, niti njen doprinos tom istom profitu koji će dati pre i posle trudničkog. Za vreme njenog odustva (koji neće biti na teret poslodavca) neko drugi će imati šansu da se upozna sa poslom i postane dovoljno koristan za posao.
Momci koji nisu odslužili vojsku su nepouzdani? Po čemu? Zašto i oni ne bi dobili svoju šansu? Da, otići će na odsluženje vojnog roka, za to vreme će im staž mirovati...
Zamišljam sebe na razgovoru za posao. I pitanja tipa: Da li ste heteroseksualnog opredeljenja? Da li se redovno upražnjavate seks? Koju zaštitu pri tom koristite? Ko je vaš frizer? Koliko često menjate boju i dužinu kose? U kojim radnjama se oblačite?...
Da li je to diskriminacija? Jeste. Ali pre svega, to je nevaspitanje, nekultura, predrasuda, nehumanost,....

... Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio... I, shvatiće, kad-tad, da ne zna šta je hlad....

staro
  (#38 (permalink))
biterlemon
narcis
biterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: danas 00:21
Godine: 42
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 06.02.2008, 23:47

Citat:
Angus kaže: Pogledaj poruku
...a direktor firme nije poreski obveznik?
Ako imas slobodnu sobu, drzava te ne tera da budes human i da nekome das da stanuje tamo, zar ne?
Zasto bi drzava terao nekog da placa one koji ne donose profit?
Gradjevinska firma nece imati trudnice a fabrika konfekcije ce imati celu ekipu na porodjajnom. To je diskriminacija drzave prema poslodavcima.
Drzava treba da preuzme teret placanja trudnicke plate (jedne prosecne ili koliko vec budzet dozvoljava).

Citat:
...nisam znao da homosexualci imaju "iritirajuce"frizure?
...ovi sto ne idu u vojsku su nepouzdani?
Ima li poslodavac prava da proceni ljude koje prima po nekim svojim merilima? Ima li poslodavac pravo da sudi po izrecenim i neizrecenim kriterijumima? Ima li prava da odbaci one za koje misli da su nepodobni?

Citat:
...ima Limune nesto sto se zove humanost,ljudskost..ili mislis da drzava ne treba da vodi racuna o svojim ljudima?
Ima. Prave firme to i koriste. Poklon paketici, neke beneficije, solidarna pomoc, mnogo toga se moze uraditi. Naravno sve je to u cilju zajednistva radi postizanja veceg profita. Naravno da zena koja radi vise godina na nekom radnom mestu, moze otici na porodjajno. Opet ne vidim zasto bi primili zenu pred porodjaj, kada to mnoge zene zloupotrebe i istog trena zapadnu u trudnocu? Postoji ljudskost i odanost i prema firmi u kojoj radimo. Pa kako je to onda moguce?

Nije ovo pitanje humanosti. Ovo je pitanje drzavne politike. Najlakse je puniti budzet nekim izmisljenim trikom prema firmama. Kojim pravom se drzava ne brine o trudnicama? Kojim pravom drzava ne organizuje celodnevno cuvanje radnicke dece? Kojim pravom drzava ne hrani skolsku decu (dok roditelji jedu meni rucak u krugu fabrike)?

Citat:
Mish kaže: Pogledaj poruku
Mlada naučnica neće napustiti posao, otići će na trudničko bolovanje i vratiti se po isteku istog. To ne umanjuje njen kvalitet kao radnika, niti njen doprinos tom istom profitu koji će dati pre i posle trudničkog. Za vreme njenog odustva (koji neće biti na teret poslodavca) neko drugi će imati šansu da se upozna sa poslom i postane dovoljno koristan za posao.
...
Zamišljam sebe na razgovoru za posao. I pitanja tipa: Da li ste heteroseksualnog opredeljenja? Da li se redovno upražnjavate seks? Koju zaštitu pri tom koristite? Ko je vaš frizer? Koliko često menjate boju i dužinu kose? U kojim radnjama se oblačite?...
Da li je to diskriminacija? Jeste. Ali pre svega, to je nevaspitanje, nekultura, predrasuda, nehumanost,....
Na nekim radnim mestima svaka kadrovska promena prouzrokuje kasnjenje projekta od najmanje pola godine.
Sto se tice oblacenja, ako neko na konkurs za menadzere dodje bez odela, bit ce diskriminisan 100%. Takodje se od softverasa ocekuje da ne dodje u bermudama, od radnice da se oblaci normalno, a ocekuje se i od homoseksualca koji ve raditi sa strankom da ne bude pokretni tablo svog opredelenja.

To nije pitanje kulture i dobrog ukusa, vec je pitanje kulture, dobrog ukusa i ponude i potraznje. Tako se radi svugde u svetu.

Zar neko misli da covek koji na sudu dobije parnicu za zaposljenje u nekoj firmi, moze na tom radnom mestu mirno i da radi?
Kako zaposliti coveka koji je dosao u sukob sa sopstvenom firmom?

Naravno, sanse se mogu dati. Ali opet je to izbor poslodavca. Uvek je tako i bilo...

Napomena:
Pitanje:
Da li redovno upraznjavate seks? - je deo stres testa kandidata.
Posle toga dolaze i gora pitanja... (Zasto crvenite, zar ste seksualno nemocni?)... ...

Come on you boy child,
You winner and loser,
Come on you miner for truth and delusion, and shine!

Poruku je izmenio biterlemon, 06.02.2008 u 23:59.

staro
  (#39 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Godine: 31
Odgovor: Diskriminacija - u punom sjaju - 07.02.2008, 12:27

Citat:
Mish kaže: Pogledaj poruku
Zamišljam sebe na razgovoru za posao. I pitanja tipa: Da li ste heteroseksualnog opredeljenja? Da li se redovno upražnjavate seks? Koju zaštitu pri tom koristite? Ko je vaš frizer? K