VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Porodica

Porodica Osnivanje porodice, brak, problemi, deca...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Očuh/maćeha
staro
  (#1 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Pol: Žensko
Godine: 31
Očuh/maćeha - 12.01.2008, 21:53

Ne znam ni jednu jedinu bajku u kojoj je maćeha bila dobrica.
Stvarno.

Kad pomislim da bih ispunjavanjem sopstvenih želja osnovala porodicu u kojoj bi neko mojoj deci bio očuh - prosto se naježim.
Još gora stvar!!

Priznajem - gledište mi je malko iskrivljeno.
Malo predrasudica, nije strašno

Kako da ne.

Po ovom pitanju sam pećinski čovek.

A vi?

Neka pozitivna iskustva ili bar pozitivniji stav??

_________Una16

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: očuh/maćeha
staro
  (#2 (permalink))
Najgora
Nepopravljiva
Najgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimum

Član od: 26.08.2006.
Poslednji login: juče 22:35
Godine: 33
Odgovor: očuh/maćeha - 12.01.2008, 22:03

Nećeš verovati...ali moja maćeha je jedna velika dobrica...

Kao malu me je prihvatila kao svoju čak i kada je rodila sina nisam osetila promenu u njenom odnosu prema meni. Možda je to zato što nisam živela sa njima...ali mogla je i da bude skot da je htela.
Posle tatine smrti bile smo svakodnevno u kontaktu, češće sam išla kod njih...
Osim toga puno mi je pomogla proteklih godina...

Hvala joj

staro
  (#3 (permalink))
simke
Senio®
simke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Pol: Muško
Odgovor: očuh/maćeha - 13.01.2008, 10:49

Citat:
Buba Erdeljan kaže: Pogledaj poruku
Ne znam ni jednu jedinu bajku u kojoj je maćeha bila dobrica.
Stvarno.

Kad pomislim da bih ispunjavanjem sopstvenih želja osnovala porodicu u kojoj bi neko mojoj deci bio očuh - prosto se naježim.
Još gora stvar!!

Priznajem - gledište mi je malko iskrivljeno.
Malo predrasudica, nije strašno

Kako da ne.

Po ovom pitanju sam pećinski čovek.

A vi?

Neka pozitivna iskustva ili bar pozitivniji stav??
Očigledno je problem u tebi.
Nije bitno da li ti znaš ili ne znaš neku bajku gde je maćeha dobrica.
Radi se o realnom životu gde ti pišeš scenario a rekao bih kako si ga pomalo loše započela.

Zašto je boldovano moja kao da neko sumnja da su tvoja deca, da li sa tim naglašavanjem želiš da i tom čoveku, koji skupi hrabrost i ljubav da podeli život sa tobom, nedvosmisleno naglasiš kako su to tvoja deca.
Samim tim stavom već u startu ga isključuješ iz priče i stavljaš u neku sporednu ulogu.

Zašto je boldovano očuh čemu taj izvikani i nepotrebni naziv za nekoga sa kim ćeš živeti, neka deca sama odaberu u koju kategoriju će ga svrstati i kakav naziv ''toga nekoga'' će im biti najprihvatljiviji. Ponovio bih rečenicu: Već u startu ga isključuješ iz priče i stavljaš u neku sporednu ulogu.

Kažeš: ''Malo predrasudica, nije strašno''

Možda nije ali ako su dobro raspoređene i na lošim mestima, mogu itekako da pokvare kompletnu priču i da je učine veoma neprihvatljivom za sve sudionike.

Verujem kako je potrebno deci očuvati ljubav prema roditeljima a novopridošle osobe prihvatiti kao deo porodice sa puno ljubavi i pažnje koja treba da je obostrana. Ljubav i pažnja su svima potrebni i jako je bitno da ih ima što više jer će to dečica vrlo lako i pozitivno prihvatiti.

Pojmovi maćeha i očuh ukazuju na zamene za majku i oca, što je po meni apsolutno neprihvatljivo. Zamene ne treba da postoje, čak ni onda kada fizički ne postoje roditelji.

Deluje mi mnogo prihvatljivije ako gledamo ''malo naivnije'' i tako postavimo stvari.

Recimo, kao primer, mama ima kućnog ljubimca, prijatelja, drugara ili već ... koji će biti voljen prirodom stvari onoliko koliko će biti voljen a naročito će biti voljen ako iskaže svoju ljubav i pažnju prema najmlađim članovima zajednice, prema onima kojima je ta ljubav i pažnja najpotrebnija.
Verujem kako se dečica neće žaliti zbog viška iskazane ljubavi i pažnje, pa ako se stvari dobro postave koliko god to čudno i nemoguće izgledalo mogu biti samo bogatija za poklonjena osećanja od još jedne osobe.

Tražila si pozitivna iskustva.
Pa, poznajem jednu porodicu u kojoj su svi klinci braća i sestre u punom smislu tih reči. Rodile su ih dve majke, pola pola kao u bajci ali su oni upravo tu činjenicu iskoristili da imaju dve mame i dve dobre prijateljice.

PS.
Započela si priču koja se ne može ispričati ni rešiti sa par poruka na forumu, ali čim razgovaraš o tome znači da želiš pronaći najbolje rešenje i ja ti želim puno sreće i uspešan završetak priče za sve sudionike podjednako.

staro
  (#4 (permalink))
duga12
dugica
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: danas 02:36
Odgovor: očuh/maćeha - 13.01.2008, 18:18

Ne mora da bude pravilo,da su odnosi loši u tom slučaju,bude i lepih primera na tu temu.Obično na forumu pišem na osnovu svojih iskustava,ova nemam,ali znam neke koji su ih imali.I nije redak slučaj da očuh ili maćeha,budu čak i bolji nego primarni roditelj,koji nije prisutan iz raznih razloga.Da postoje predrasude,čak i naziv očuh/maćeha,to nosi sa sobom...pa ipak,detetu niko ne može u srcu da zameni oca/majku.

treći oblačić levo...dugica

staro
  (#5 (permalink))
Neuhvatljiva_
I'm a dreamer
Neuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimum

Član od: 09.01.2007.
Poslednji login: juče 22:33
Odgovor: očuh/maćeha - 13.01.2008, 19:44

Citat:
Pojmovi maćeha i očuh ukazuju na zamene za majku i oca, što je po meni apsolutno neprihvatljivo. Zamene ne treba da postoje, čak ni onda kada fizički ne postoje roditelji.
Odlicno receno...
Ja se iskreno ne trudim da budem ''maceha'' deci mog partnera...vise sam im prijatelj...takav je moj stav od pocetka i takav ce ostati...A isto tako znam da kad mi budemo imali dete sigurno se moja ljubav prema njima nece smanjiti i paznju koju imaju sad, od strane mene i njihovog oca,imace i tad...

staro
  (#6 (permalink))
simke
Senio®
simke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimumsimke je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Odgovor: očuh/maćeha - 13.01.2008, 21:19

Citat:
duga12 kaže: Pogledaj poruku
Ne mora da bude pravilo,da su odnosi loši u tom slučaju,bude i lepih primera na tu temu.Obično na forumu pišem na osnovu svojih iskustava,ova nemam,
Polako, lagano, mlada si, možda ćeš ih imati s' obzirom koliko si na forumu ne bi me iznenadilo da muž naglo počne da radi prekovremeno, naročito noćna dežurstva kod nekih usamljenih dama koje nemaju pojma o internetu ... a znaš kakva su vremena danas, pokvarenih dama ima na svakom koraku surfuješ ti, surfuje on a brak šmugne dok se okreneš

Da li treba da naglasim kako se šalim i kako me inspirisala tvoja opaska kako nemaš vlastitih iskustava.

Citat:
ali znam neke koji su ih imali.I nije redak slučaj da očuh ili maćeha,budu čak i bolji nego primarni roditelj,koji nije prisutan iz raznih razloga.
Situacije su različite i sve zavisi od samih sudionika takvih dešavanja, uglavnom oni sami kreiraju svoja dešavanja.

Citat:
Da postoje predrasude,čak i naziv očuh/maćeha,to nosi sa sobom...pa ipak,detetu niko ne može u srcu da zameni oca/majku.
Nema potrebe da ih iko menja, ni u srcu ni u stvarnosti. Roditelj je roditelj i to ne treba ugrožavati niti zanemarivati, pa čak i kada nije sve idealno deci ne treba kvariti bajkovite odnose prema prirodnom roditelju. Treba im ostaviti šansu da jednoga dana kao odrasle osobe donesu svoje zaključke o svemu.

Citat:
Neuhvatljiva_ kaže: Pogledaj poruku
Odlicno receno...
Ja se iskreno ne trudim da budem ''maceha'' deci mog partnera...vise sam im prijatelj...takav je moj stav od pocetka i takav ce ostati...A isto tako znam da kad mi budemo imali dete sigurno se moja ljubav prema njima nece smanjiti i paznju koju imaju sad, od strane mene i njihovog oca,imace i tad...
Sasvim prirodno, zdravo i pozitivno. Dopada mi se tvoj pristup. Vrlo brzo će oni odrasti i znaće da cene sve ono što si ti učinila za njih. Pogrešno bi bilo da im glumiš majku, o njoj ili pametno prećutiš ili pričaš samo lepe i pozitivne stvari. Deca koju budeš rodila biće njima braća i sestre, mnogo duže nego što Vi njihovi roditelji budete postojali ... prema tome, ne treba im kvariti povezanost i emocije pojmovima brat ili sestra po ocu ili po majci, taj teret i vrsta podele im nisu potrebni u budućnosti.

staro
  (#7 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 02:43
Odgovor: očuh/maćeha - 13.01.2008, 22:05

Некада се улазило у други брак првенствено у случају смрти свог, да кажем, претходног партнера. Новоизабрани супружник је и сам најчешће из истих разлога био слободан. Како су обично партнери имали своју децу, или бар неко од њих, и добијали потомство у заједничком браку, због важећих наследних механизама (обичајно или државни право) и да би се регулисала правна заштита свих особа у таквој вези, настала је потреба прецизног разлучивања њиховог положаја, чија је последица и настајање назива као што су очух, маћеха, пасторак, пасторка...

Међутим, еманципацијом друштва битно се променила ситуација, првенствено у разлогу ступања у други брак (развод је далеко бројнији од смртности партнера) а и закони који регулишу породичне односе су постали неупоредиво хуманији, па су термини као што су очух, маћеха итд, заиста постали архаични и непримерени.

Пошто сам у свом животу доживео и то да будем `очух`, никада се нисам трудио женином сину да заменим оца, већ, како је то овде неко лепо рекао, првенствено да му будем друг и истински пријатељ на кога се увек може ослонити. Наравно да се родитељ не може заменити, ма какав они био. Међутим, дужни смо да у животима деце наших нових супружника (партнера) да поштеним, несебичним, стрпљивим и пуном љубави и поверења приступом покушамо на подношљиву меру ублажимо недостатак другог родитеља, ако га нема, односно ублажимо њихово неадекватно присуство, ако је жив.

Било је јако тешко у мом случају, али сам уверен да су сви напори његове мајке и мене у том смислу вредели. Мој `пасторак` је недавно дипломирао и ускоро креће у армију, а пре десетак година је више пута позиван у полицију, због туча и неприлагођеног понашања у школи...

Rebel

staro
  (#8 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Odgovor: očuh/maćeha - 13.01.2008, 22:50

Citat:
simke kaže: Pogledaj poruku

Zašto je boldovano moja
Zašto je boldovano očuh

Kažeš: ''Malo predrasudica, nije strašno''

Bold je dao akcenat koji sam i želela - prstom ukazuje na sopstvenu predrasudu.
Ni sarkazam u poslednjem quotu nisi razumeo.

Tema je ozbiljna, ali joj se može priči na više načina.
Moj prilaz je (bar na forumu) manje filozofski i namrštenih vedja jer...osmeh više vredi, više ga treba koristiti, " on je pojas za plivanje kroz reku života".
U svakom slučaju - hvala na ukazanom

_________Una16

staro
  (#9 (