VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Porodica

Porodica Osnivanje porodice, brak, problemi, deca...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Usvajanje dece
staro
  (#31 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: juče 01:17
Pol: Muško
Godine: 58
Odgovor: Usvajanje dece - 21.04.2007, 23:10

Kad se tiče nadoknade, koju sam naveo u predhodnom postu, u približnom iznosu od 22000,00, po jednom detetu to je podatak koji sam u nevezanom razgovoru dobio od hranitelja, ali mi nije bio cilj isticanje sume novca, već naglasak je bio na humanost hraniteljskih porodica i pozitivnih odnosa koji su proistekli. Najmanji problem je novac u ovakvim situacijama, zar se jednom čulo ono naše, nebih mu čuvao dete pa makar zlatom platio. Jedno je indikativno da još uvek ima veći broj ljudi "široko otvorenog srca", u odnosu na "one" koji su u manjini.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#32 (permalink))
marco_194
Novi član
marco_194 će uskoro postati poznat član

Član od: 09.09.2006.
Poslednji login: 22.04.2007 00:11
Odgovor: Usvajanje dece - 22.04.2007, 00:11

Moja namera nije bila da repliciram u losem kontekstu,naprotiv.Vecina hranitelja koje poznajem i sa kojima se druzim rade sve to iz emotivnih razloga,materijalna strana je u drugom planu.Al navescu nesto sto sam procitao na jednom forumu a to je da ima tri grupe hranietlja ,odnosno tri razloga za "bavljenjem " hranitelstvom,prvi je altruizam,drugi je materijalni motiv i treci je spajanje lepog i korisnog.S obzirom da zivimo u drustvu(drzavi) koja nemoze da se pohvali nekom materijalnom obezbedjenoscu gradjana,vecina onih kojima su motivi humani bas zbog neimastine i slabog finansiskog stanja ne usudjuju se da se upuste u ovako nesto.Kada se spoji ova materijalna "potpora" i zelja i ljubav prema deci onda to funkcionise na obostrano zadovoljstvo.Inace apsolutno se slazem sa onim sto je napisao morrib,treba imati veliku ljubav strpljenje i volju da se deca prime u sopstvenu porodicu da se stekne neki harmonocni zivot zajedno,sve zavisi u kom uzrastu deca dodju u porodicu,navike iz kolektivnog smestaja se tesko menjaju a ovom prilikom ne bih kucao o tom specificnom ponasanju dece kada se suoce sa individualnom paznjom a do skora su bili bez ljubavi paznje i da ne nabrajam,deca koja su sve delila sa svima konacno imaju nesto svoje,te promene koje oni dozivljavaju i taj njihov napredak u porodicnom smestaju se nemoze opistai ni hailjadama kucanih slova ,to samo treba videti i doziveti.Svestan sam da ima i losih primera,ima i losih sredina gde se deca nalaze ali verujem da su u manjini i da nadlezni centri za socijalni rad reaguju u odredjenim trenucima kao i sto vode racuna prilikom odabiraporodica u kojima ce deca biti smestena.Vecina hranitelja imaju stvarno veliko i siroko srce...

nase malo nekome znaci mnogo
"nije lako biti fin"
http://www.sirokosrce.org.yu/

staro
  (#33 (permalink))
tibor
Banovan
tibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članovatibor je miljenik mnogih članova

Član od: 09.03.2007.
Poslednji login: 19.07.2007 20:27
Godine: 48
Odgovor: Usvajanje dece - 06.05.2007, 03:26

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
Traje. Jedan bračni par koji kod mene u kraju drži neku prodavnicu, prolazio je kroz taj proces pune tri godine, tako da znam da traje.

Pre mnogo godina, ono kad smo krenuli u srednju, zaputim se ja po prvi put kod drugarice koja je išla u medicinsku da joj nešto odnesem, bile smo različita smena. Otprilike sam znala gde je škola (medicinari su se inače selili u po 2-3 škole u gradu), ali zalutam, pomešam zgradu i BAP uđem u Zvečansku misleći da je to škola. A onda sam se susrela sa krupnim okama koje svakog gledaju kao svog najrođenijeg. Od tada sam bila nekoliko puta da im odnesem neki slatkiš i da se poigram sa tom decom... mada nisam odavno

Ja se divim osobama koje su odlučile da usvoje dete. Znam ženu koja je usvojila ne baš zdravu devojčicu. Ona je moj idol. Govorila mi je znaš, sve one slatke male sa loknicama će već neko uzeti, a nju neće niko - zato ću je uzeti ja. Mislim da tu decu ne treba voleti KAO svoje dete (nekima je i ovo razlog zbog kojeg su protiv usvajanja)... njih samo treba voleti... to je sve što im treba. Ja imam dete, ali da ne mogu da ga imam bila bih jedna od onih koji bi pružili ljubav jednom napuštenom malom biću, sigurno. Mada... nije isključeno da to neću uraditi, često razmišljam o tome. Ja bih ih bre usvojila sve

Steta sto je proces usvajanja toliko dugacak da se bebe vencaju dok ih neko usvoji . ko hoce da ih usvoji izvoli potpisi papire i vodi lepotana domu njegovom novom . za usvajanje svakako

staro
  (#34 (permalink))
jasandala
Novi član
jasandala je na dobrom putu

Član od: 01.06.2007.
Poslednji login: 01.06.2007 23:06
Pol: Žensko
Godine: 37
Odgovor: Usvajanje dece - 01.06.2007, 09:03

bro jutro. brljam po internetu trazec info o usvajanju djece i stigoh do vas. svasta mudro zborite, nema sta nego imam jedno pitanje? Da li neko zna neke konkretne invormacije o tome gdje da se obratim za usvajanje djece ili za hranioca porodice? ja zivim u zrenjaninu, i pojma nemam gdje da trazim. ja sam definitivno za usvajanje djece, imam dvoje svojih ali ,mada ovo zvuci jaaaako glupo, rodila sam ih jer sam znala da je to jednostavnije od usvajanja. e sad bih jako voljela da usvojim jos jedno dijete ali ne znam gdje da pitam. malo me grize savjest, toliki ljudi nemaju djecu a ja da im uzimam dragocjenu djecu ali samo malo...proci ce ....

Poruku je izmenio Mish, 16.06.2007 u 00:19. Razlog: upotreba velikih slova

staro
  (#35 (permalink))
la femme
Poznata faca
la femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen članla femme je savršen član

Član od: 21.02.2007.
Poslednji login: 28.12.2007 16:38
Godine: 28
Odgovor: Usvajanje dece - 01.06.2007, 13:36

Jos nemam porodicu, nisam udata... ali, ako ne bih mogla da imam decu, sigurno bih razmisljala o usvajanju deteta!

Imam rodjake koji su usvojili jednu devojcicu iz Zvecanske ulice! Ne znam kojim recima bih to opisala - mozda "sevap", kako se to kaze u narodu, i za njih i za dete! Naime, oni nisu mogli da imaju dete, i pre usvajanja, imali su macku prema kojoj su se ponasali kao prema detetu - obracali joj se sa "dodji kod mame ili tate", macka je imala povlascen status u kuci... U jednu ruku, sve je to bilo jako tuzno, jer se videlo da su puni ljubavi koju nisu imali na koga da usmere...

A onda su resili da usvoje dete, prosli su razne peripetije, i danas imaju premedenu cerku, koja, verovali ili ne, cak i lici na njih - niko ne bi rekao da to nije njihovo dete (premda to i nije bitno u ovoj prici)! Uglavnom, ona je sada clan nase porodice i svi je tretiramo kao nasu, jer ona to i jeste!

staro
  (#36 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 01:08
Odgovor: Usvajanje dece - 01.06.2007, 21:00

Citat:
jasandala kaže: Pogledaj poruku
bro jutro. brljam po internetu trazec info o usvajanju djece i stigoh do vas. svasta mudro zborite, nema sta nego imam jedno pitanje? DA LI NEKO ZNA NEKE KONKRETNE INFO O TOME GDJE DA SE OBRATIM ZA USVAJANJE DJECE ILI ZA HRANIOCA PORODICE? ja zivim u zrenjaninu, i pojma nemam gdje da trazim. ja sam definitivno za usvajanje djece, imam dvoje svojih ali ,mada ovo zvuci jaaaako glupo, rodila sam ih jer sam znala da je to jednostavnije od usvajanja. e sad bih jako voljela da usvojim jos jedno dijete ali ne znam gdje da pitam. malo me grize savjest, toliki ljudi nemaju djecu a ja da im uzimam dragocjenu djecu ali samo malo...proci ce ....
Nisu djeca polubeli hleb pa da se razgrabi. Ako se usvoji, ili još bolje uzme u hraniteljsku porodicu ono koje ne može da se usvoji (niko ga neće zbog godina, jer je Ciganče, bolesno, zakonske prepreke... ) to je samo usluga tom detetu koje inače čami u domu. Nije nestašica dece u domovima, inače bi bili prazni, daj Bože da jesu.
Iskreno, nisam siguran koliko je pametno dati decu nekome ko je svoju rodio "jer je to jednostavnije od usvajanja".
Probaj u centru za socijalni rad, da ja sad ne bih zvao ljude i raspitivao se, probaj za početak da se raspitaš u opštini, to je ona zgrada sa balkonom iza leđa spomenika kralju Petru u centru na trgu. Ili recimo odeš u dom koji je u ulici Cara Dušana, na raskršću sa magistralom pa pitaš tamo.
Čudno mi je malo da želiš da usvojiš dete a do sada nisi uspela da saznaš gde i koga da pitaš...

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

staro
  (#37 (permalink))
jasandala
Novi član
jasandala je na dobrom putu

Član od: 01.06.2007.
Poslednji login: 01.06.2007 23:06
Godine: 37
Odgovor: Usvajanje dece - 01.06.2007, 23:00

Citat:
yossarian kaže: Pogledaj poruku
Nisu djeca polubeli hleb pa da se razgrabi. Ako se usvoji, ili još bolje uzme u hraniteljsku porodicu ono koje ne može da se usvoji (niko ga neće zbog godina, jer je Ciganče, bolesno, zakonske prepreke... ) to je samo usluga tom detetu koje inače čami u domu. Nije nestašica dece u domovima, inače bi bili prazni, daj Bože da jesu.
Iskreno, nisam siguran koliko je pametno dati decu nekome ko je svoju rodio "jer je to jednostavnije od usvajanja".
Probaj u centru za socijalni rad, da ja sad ne bih zvao ljude i raspitivao se, probaj .
al si ti nesto bijesan ali hajde da rascistimo stvari: sori za "razgrabi" zar sam to i rekla?? u pravu si. ali bila sam i samokriticna zar to nije za plus?? s obzirom da samo 20% djece ode na usvajanje u srbiji (jer ostali nemaju sredjene papire (vidis malo se jesam raspitivala), onda je fer ako mislim o tome da cu ja da "uzmem" to dijete nekome ko nema ni jedno. zar ne?? a ne znam gdje da pitam jer, kako si vec posumnjao iz viska "j' nisam odavde, tako da jedva znam gdje je i maxi a kamoli gdje se djeca usvajaju. i jakako, drugi bitan razlog je taj sto nisam bila drzavljanin do prije neki dan a ukoliko si ti upoznat, djeca se ne daju ne-drzavljanima srbije. oduvijek sam zeljela da usvojim djecu, i nikad nisam mislila da imam lose namjere ali ti, brate, sa svojim komentarima bas napravi da zvuci lose...bas si neki!!!

medjutim, hvala na info

good day zelim

Predrasude pri usvajanju dece
staro
  (#38 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 01:32
Predrasude pri usvajanju dece - 29.08.2007, 02:51

Skoro naidjoh na podatak da bi 60% Amerikanaca usvojili dijete neke druge rase od njihove ako bi usvajali djecu. Mozda nisu u pitanju predrasude. Ali ko to sad zna?

Ako bi vi usvajali djecu, da li bisteusvojili dijete druge rase ili mozda religije?

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

Odgovor: Predrasude pri usvajanju dece
staro
  (#39 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: juče 22:38
Godine: 25
Odgovor: Predrasude pri usvajanju dece - 29.08.2007, 10:36

Iskreno nemam predrasuda prema rasama i bilo bi mi svejedno koje boje je dete koje usvajam...
S druge strane mislim da je malo teze usvojiti nama npr dete iz Afrike jer ipak to dete na neki nacin bi ,po meni,trebalo odgajati u duhu njegove kulture ili bar poduciti ga njegovom kulturnom naslijedju...
Uglavnom socijalne sluzbe ako znaju poreklo dece i paze na to,da dete daju nekome ko ima isto kulturno naslijedje ili je iste rase...
I pitanje vjere,kako dati krscanskom paru muslimansko dete(mada obicno deca nemaju pojma,narocito ako su jako mala),ono vise nece to biti,postat ce krscanin jer ce ga tako odgajati...

Meni licno ej to svejedno ali da usvojim dete neke druge kulture dala bih sve od sebe da ga upoznam sa njegovim poreklom,sa njegovim korenima...ne mislim da bi ga to cinilo manje mojim detetom,naravno da bih mu prenela i dio sebe ali nesto mislim da je i taj deo jako bitan...

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Odgovor: Predrasude pri usvajanju dece
staro
  (#40 (permalink))
Kal_el
:)
Kal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimumKal_el je dostigao maksimum

Član od: 02.03.2007.
Poslednji login: 30.11.2008 02:48
Godine: 42
Odgovor: Predrasude pri usvajanju dece - 29.08.2007, 10:59

druge rase ? zamisli da proşetaş zenu plavuşu i dete crnçe
şts bi rekli ljudi ?
şalu na stranu ali ipak mislim da ima dovoljno nesreçne i dece u Srbiji posle
svih ovih ratova ...

Ko je za jednu rely vožnjicu ?