|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Porodica Osnivanje porodice, brak, problemi, deca... |
| Prikaz rezultata glasanja: Да ли одобравате | |||
| да, увек |
|
30 | 38.96% |
| да, само кад је здравље жене угрожено |
|
31 | 40.26% |
| не, никад |
|
16 | 20.78% |
| Učesnika ankete do sada: 77. Ne možete da glasate na ovoj anketi | |||
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Abortus |
|
|
|
|
Boško
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.10.2006.
Poslednji login: 19.08.2008 18:37
Pol: Muško
Godine: 31
|
Odgovor: Abortus -
05.07.2007, 04:40
Abortus nije ubistvo niti je embrion osoba, individua, "zhivo" ljudsko biche.
Hipoteticki govoreci, kada bi embrio bio "zhivo" ljudsko biche, onda bi zena koja je pristala na abortus i uradila isti u sustini pocinila ubistvo sa predoumisljajem ili barem pomagala pri tom chinu (recimo da je doktor u ovom sluchaju ubica). Ubistvo s predumišljajem je zločin koji uzrokuje smrt drugog ljudskog bića posle racionalnog razmišljanja i planiranja samog čina ubistva. Hipotetichki razmishljajuchi, abortus bi bio upravo to: promishljeno i isplanirano ubistvo. Ali da se vratimo u realnost. Shto se mene tiche, ne smatram embrione zhivim osobama tako da mi je gore navedena hipotetichka situacija najblazhe recheno smijeshna. A za one koji smatraju da su embrioni "zhive" individue i kao takve bi pretpostavljam trebale imati ista prava kao i rodjene individue; da li bi oni ove silne nesrecnice potrpali u zatvore. Sumnjam da bi, ali onda samim time impliciraju da ne postoji jednakost/ravnopravnost izmedju rodjenih osoba i embriona. Ne mozhe se podvuchi jednakost izmedju ubistva, zhene, mushkarca, djeteta sa "ubistvom" embria. Razlog je jednostavan: embrio nije isto shto i zhena, mushkarac, dijete; odnosno "zhivo ljudsko biche". Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala |
|
|
|
|
|
I'm a dreamer
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 09.01.2007.
Poslednji login: juče 19:30
Pol: Žensko
|
05.07.2007, 09:50
Citat:
Može biti u pitanju rizicna trudnoca, da zena zatrudni nasilnim putem(ili ti silovanjem), da se na plodu uoce razne anomalije...Isto tako ne osudjujem zene koje su se iz nekih drugih razloga odlucile za abortus,jer ne smatram to ubistvom...s jedne strane, a sa druge, ja mozda nikad to ne bih uradila...
|
|
|
|
|
|
|
White Eagle
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 27.10.2007 16:37
Pol: Muško
Godine: 25
|
05.07.2007, 11:22
Da kažem i ja koju za dnevnik.
Po nekim statistikama, najveći procenat abortusa se obavlja nad mladim devojkama, koje su ostale u drugom stanju najverovatnije na insistiranje partnera da rade "ono" bez "onoga". Ili još gore, bile su pod uticajem alkohola ili droge i nisu bile u stanju da se odbrane od nasrtljivaca. U ogromnom broju slučaja, kada im nakon mesec dana saopšti da joj kasni, ne nailazi na razumevanje (ni batine nisu isključene) i šta može da radi sa 16 godina? U drugom razredu je škole, ako se porodi, njena karijera se završava. Eventualno će završiti vanredno preostale razrede i šta onda? Da bude samohrana majka koja preko dana čuva dete, a noću radi kao konobarica, da joj okolina šapuće iza leđa, da joj se roditelji sramote? Zašto bi sve to - kada postoji lek. Ubiti nešto što se i ne smatra živim. Pa čak i po cenu da više ne može da rodi. I niko neće saznati. E tu dolazimo do jedne stvari - ne igraj se sa vatrom, pa se nećeš opeći. Nije to dete krivo što si se ti kresnula na žurci sa nepoznatim tipom, koji ne želi više da te vidi. Ne krivim ovde samo nju, krivim i njega, jer je svesno odgovoran za posledice. Te posledice su mnogo gore od pola sata uživanja. I za te posledice neko mora da odgovara. Jedini problem je kako utvrditi odgovornost. Dakle, bolje sprečiti nego lečiti. Ako već želiš seks, koristi zaštitu. Mnogo je mali procenat pucanja kondoma, a još u kombinaciji sa pilulama, šanse za neplaniranu trudnoću padaju na izuzetno mali procenat. Naravno, ako si baš toliki baksuz, onda ja zaista nemam rešenje. Jedino gde podržavam abortus su slučajevi silovanja ili utvrđivanje da dete neće biti mentalno ili fizički zdravo. I donekle smatram humanim činom. Mada, sa druge strane, dete je tvoje - kakvo je takvo je. Do sada sam bio nekoliko puta u situaciji oću biti tata - neće biti tata i nikada nisam kao soluciju predlagao abortus. Jednostavno, smatram surovim da ubijem nešto što je deo mene. To nije nokat, to nije kosa, to je moje dete. Činjenica je da neke od tih devojaka nisu bile one sa kojima bih proveo život, ali sam bio spreman da snosim svoje posledice. Ono što sam zasejao, to ću i da požanjem. U slučaju da je život majke ugrožen ne znam šta da kažem. Ako postoji šansa da dete bude rođeno zdravo, moralni čin majke je da odluči šta da čini. Mada ne znam da li se može abortirati sa 6-7 meseci, tj. da li se i to zove abortus. Čak i ako se otkrije u početku trudnoće da postoje šanse za eventualnim komplikacijama, opet ostavljam kao moralni čin majke. A ove što su abortirale po nekoliko puta bih krivično gonio za ubistva sa predumišljajem. Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu... ![]() Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!
|
|
|
|
|
|
BitterSweet
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 15.05.2007.
Poslednji login: 04.08.2007 15:25
Pol: Žensko
Godine: 25
|
05.07.2007, 11:37
Citat:
Bezveze je malo... Abortus je definitivno mac sa dve ostrice ali u svakom slucaju ne osudjujem jer jednostavno ne mogu znati sta mene ocekuje u zivotu i da li cu jednom zazaliti zbog toga sto sam osudila nesto sto cu i ja biti primorana da uradim jednog dana. U svemu se slazem, da se treba koristiti kontracepcija, da je bitan bezbedan sex i da treba misliti unapred ali uvek postoji jedno ali koje srecu kvari... Nema pravila u vezi abortusa, ako zacece jednostavno moze upropastiti zivot majci, ugroziti joj zdravstveno stanje, ugroziti joj socijalni polozaj, podrzavam da se abortira jer je lako roditi a tesko hraniti i vaspitati dete u nezdravoj sredini, koja moze biti prouzrokovana bas tim zacecem. |
|
|
|
|