VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Porodica

Porodica Osnivanje porodice, brak, problemi, deca...

Prikaz rezultata glasanja: Да ли одобравате
да, увек 31 39.74%
да, само кад је здравље жене угрожено 31 39.74%
не, никад 16 20.51%
Učesnika ankete do sada: 78. Ne možete da glasate na ovoj anketi

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Abortus
staro
  (#221 (permalink))
memento
n o s t r o m o
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: 02.09.2008 09:45
Pol: Muško
Odgovor: Abortus - 15.05.2008, 13:10

Nisam zensko i doista ne mogu o tome dovoljno kompententno da dam svoj sud i bez obzira na svu slozenost trudnoce kao stanja i jako ozbljne aspekte kojima podleze, a posebno u slucaju nezeljene trudnoce, moj licni stav o tome je da zaceto dete svakako treba da se rodi i dobije svoju sansu.

Iako ovako mislim, ne pada mi na pamet da ni najmanje osudjujem zene koje su abortirale, ne ulazeci uopste u razloge takvih postupaka. Jos mogu odgovorno da potvrdim, da ni jedna zena sa kojom sam bio u vezi nije zacela a da nije rodila, sto je i razlog da imam trojicu predivnih sinova.

Nanu li im hohstaplersku (tako im tepam)..

Ploviti se mora, voleti je poželjno...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#222 (permalink))
triViALna
Iskusni forumdžija
triViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen člantriViALna je savršen član

Član od: 04.02.2008.
Poslednji login: 01.09.2008 10:00
Pol: Žensko
Odgovor: Abortus - 16.05.2008, 01:07

Iskreno da vam kazem izbegavam ovu temu od samog pocetka - zato sto se svaki put kad je rec o ovoj temi nevidjeno iznerviram i sto se suvise unesem. I zato sto me kosta ogromno energije, a znam sve standardne pro & contra medicinske/filozofske/ljudske argumente koji se redovno povlace u mali prst. A na kraju vazi : psi laju, karavani prolaze, abortus cveta kao jedina najefikasnija (post)koncentraptivna metoda i tacka. Da dodam jos nesto – ovu temu sam uduvek posmatrala izolovanu od (svih) verskih & emancipatorsko-feministickih struja – zato sto prvenstveno oslikava individualnu ljudskost, a tek sekundarno ovu ili onu ideolosku struju, ma kako da se zagrizene pristalice ili kontrasi trudili da je upakuju u sta god.

Abortus se u ovom drustvu tretira kao kavaljerski delikt.
I posto je ravan kavaljerskom deliktu – ljudi se tacno tako i ponasaju – kockaju se u zivot kI profesionalni hazarderi. A mogu mirne duse da se kockaju, jer imaju legalno pokrice i konforman sporedni izlaz iz "dobitka/gubitka", naime: abortus. Ali to niko nece da kaze, nego se vode silne rasprave oko neudobnih kondoma koji skoro uvek pucaju, i koji se da nema HIV-a ne bi koristili ni onoliko koliko se koriste, pa o pearl-indexu koji ni kod jedne koncentraptivne metode ne daje brojku sa 9 nula iza zareza, mada malo ko razmislja o tome da u pearl-index ulaze i slucajevi trudnoce i kod ne-adekvatno koriscenog sredstva zastite, pa zatim silne rasprave o maloletnicama i silovanjima i na kraju medicinske komplikacije i anomalije. I sve je to ok i sve su to slucajevi koji postoje ali koji ne cine ni blizu 10% od ukupne sume abortusa!
E tu meni ondaK pozli i padne mrak na oci!
Padne mi mrak na oci kada neko zivi pod motom "kontracepcija me ne interesuje- kad zaglavim, odoh na abortus!" Pa krenu one price o nedefinisanom skupu celija koje nema pravo da se u 12-oj nedelji zove zivot, jerBO da jeste zivot, abortus ne bi bio legalan, ovako ti dodje kao vadjenje zuba ili otklanjanje malignog tkiva. Pa ondaK biseri poput "pravo na odlucivanje o sopstvenom telu", al' po cenu necijeg zivota zaobidjemo. Zatim sexualna sloboda du u nedogled u kojoj zena u sex ulazi kao zeMsko, al' posle sexa Oce da bude musko. Napokon naraFski i ona tvrdnja da abortus nije ubistvo – joCk i nije! – mozemo ga opisati i oduzimanjem prava na zivot, ili pak flexibilnim pravnim vokabularom kao nameran prekid trudnoce. I tako dalje i tako dublje…Nekada mi se cini da je na ovom svetu sve svima jasno kad je rec o sexu, sem cinjenice da svaka zena snosi svoj rizik majke, kao sto svaki muskarac snosi svoj rizik oca – niti mogu taj rizik razmeniti, niti podeliti. E kad bi nam to svima bilo jasno, bile bi nam jasne i odgovornosti koje sex (obavezan/neobavezan/jednokratan/visekratan/sa vezom/bez veze ili kakav god) sa sobom vuce. I odgovornosti koju je majka piroda zenama kroz sex "uvalila" – da rode ili da ubiju – jer u svoja 4 zida je svaka ali bas svaka zena svesna bas te odluke i tu je ne moze oprati ni pravo svih Bogova, a kamoli neka ebena legislativa.

@euridika
Nikada u sexualne veze nisam ulazila oslanjajuci se iskljucivo na kondom, vazila je i vazi parola : "sta je sigurno, osiguracemo jos jednom" (poprimila od germanskog mentaliteta) i uvek sam deckima uprkos svim silnim zastitama servirala na posluzavnik "sta god zaEbemo, ja cu da rodim". Istine radi, neki su oMa zbrisali glavom bez obzira.

Da, potpisujem da ce neko kome je zaista stalo da spreci nezeljenu trudnocu u tome bez mLogo truda u 99,99% slucajeva uspeti – potrebno je samo o tome detaljno razmisliti PRE sexa, pa ajd' ako nam tek ujutru svane sta smo radili nocu progutati sto-sta u roku od 72 sata after akcije, pozabaviti se sopstvenim telom i biti konsekventan.

I da, uprkos svemu rodila bih i rodila sam neplanirano dete.

Never confuse movement with action.

staro
  (#223 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 04:05
Godine: 33
Odgovor: Abortus - 16.05.2008, 13:05

Citat:
triViALna kaže: Pogledaj poruku
I da, uprkos svemu rodila bih i rodila sam neplanirano dete.
Same here Samo što sam ja u moju vezu ušla oslanjajući se na prekinut snošaj. Jako glupo, a to radi mnogo parova koje znam i to je tragično. Da nismo hteli drugo dete posle prvog radosnog događaja, nakon tog iskustva svakako bih se zaštitila bolje. Slučaj je hteo da se i drugo desi na istu foru. I tu sam upala u procenat u koji ja uvek upadam, takva mi karma, nažalost. E nakon toga nije bilo tog sexa zbog kojeg bih sebi priuštila ponovo to što jesam. I to sve u braku, tačnije istoj vezi jer je prva trudnoća začeta pre braka

A sebe smatram izuzetno edukovanom po ovom pitanju.

Citat:
Padne mi mrak na oci kada neko zivi pod motom "kontracepcija me ne interesuje- kad zaglavim, odoh na abortus!"
Ne pada mi mrak na oči baš, al' se iznenadim. Svako ima svoj život, svoju svest i savest i svoja ogledala u koja treba da se gleda kad se probudi. Meni su iskreno, razlozi zbog kojih mnoge žene ne koriste kontracepciju koju mogu da koriste, smešni i glupi.

Opet, nisam za to da se abortus zabrani. Ta opcija mora da postoji.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#224 (permalink))
Isahara
žena drugog sistema
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: 03.09.2008 21:54
Odgovor: Abortus - 16.05.2008, 14:19

Citat:
triViALna kaže: Pogledaj poruku
Abortus se u ovom drustvu tretira kao kavaljerski delikt.
I posto je ravan kavaljerskom deliktu – ljudi se tacno tako i ponasaju – kockaju se u zivot kI profesionalni hazarderi. A mogu mirne duse da se kockaju, jer imaju legalno pokrice i konforman sporedni izlaz iz "dobitka/gubitka", naime: abortus.
U kom društvu? Nemačkom ili ovdašnjem?
Ako uzemo u obzir da u Srbiji živi 4% nepismenih medju kojima su uglavnom žene, da su redovne konzumentkinje abortusa uglavnom Romkinje gde procenat nepismenosti obuhvata famoznih skoro 20%, onda je itekako važno da li se radi o Srbiji ili belom svetu.
Kavaljerski u kom smislu? Da baya plaća intervenciju? Može da bude, a i ne mora.

Citat:
Padne mi mrak na oci kada neko zivi pod motom "kontracepcija me ne interesuje- kad zaglavim, odoh na abortus!" Pa krenu one price o nedefinisanom skupu celija koje nema pravo da se u 12-oj nedelji zove zivot, jerBO da jeste zivot, abortus ne bi bio legalan, ovako ti dodje kao vadjenje zuba ili otklanjanje malignog tkiva. Pa ondaK biseri poput "pravo na odlucivanje o sopstvenom telu", al' po cenu necijeg zivota zaobidjemo.Zatim sexualna sloboda du u nedogled u kojoj zena u sex ulazi kao zeMsko, al' posle sexa Oce da bude musko.Napokon naraFski i ona tvrdnja da abortus nije ubistvo – joCk i nije! – mozemo ga opisati i oduzimanjem prava na zivot, ili pak flexibilnim pravnim vokabularom kao nameran prekid trudnoce. I tako dalje i tako dublje
Embrion manji od 12 nedelja teško da liči na dete. Pa sve i da liči. Moje je pravo da li ću mu dozvoliti da se razvija u mom telu. Ono postaje život tek kada ja odlučim da će postati život. I nije tu reč o pravu, koliko o odluci, volji žene da bude majka ili ne. Ukoliko dodje do toga da država odredjuje ženama da li će abortirati ili ne, onda je reč ozbiljnom rušenju ženskih prava. Verovatno si upoznata sa nekim načelima libertarijanstva (ne liberalizma) koji su vrlo zgodni upravo za ovakvu problematiku. Mene ne zanima da li neka žena koristi abortus kao kontracepciju, to je lična stvar. Njeno telo, njene trudnoće, njen problem. Država tu nema prava da se meša. Niko nema, do same žene.
Stereotipi o muškom i ženskom pristupu sexu, toliko su deplasirani da sam iznenadjena da se uopšte i pominju na ovakvoj temi. Ali zaista.

Citat:
Napokon naraFski i ona tvrdnja da abortus nije ubistvo – joCk i nije! – mozemo ga opisati i oduzimanjem prava na zivot, ili pak flexibilnim pravnim vokabularom kao nameran prekid trudnoce. I tako dalje i tako dublje…Nekada mi se cini da je na ovom svetu sve svima jasno kad je rec o sexu, sem cinjenice da svaka zena snosi svoj rizik majke, kao sto svaki muskarac snosi svoj rizik oca – niti mogu taj rizik razmeniti, niti podeliti. E kad bi nam to svima bilo jasno, bile bi nam jasne i odgovornosti koje sex (obavezan/neobavezan/jednokratan/visekratan/sa vezom/bez veze ili kakav god) sa sobom vuce. I odgovornosti koju je majka piroda zenama kroz sex "uvalila" – da rode ili da ubiju – jer u svoja 4 zida je svaka ali bas svaka zena svesna bas te odluke i tu je ne moze oprati ni pravo svih Bogova, a kamoli neka ebena legislativa.
Mnogo veći "greh" je roditi dete u krajnjoj bedi ili onda kada su roditelji totalno nespremni za brak u svakom smislu. Ni najgoreg neprijatelja ne bi osudila na život osudjen na muku i nemaštinu. A takvih primera sam se baš nagledala

Citat:
Da, potpisujem da ce neko kome je zaista stalo da spreci nezeljenu trudnocu u tome bez mLogo truda u 99,99% slucajeva uspeti – potrebno je samo o tome detaljno razmisliti PRE sexa, pa ajd' ako nam tek ujutru svane sta smo radili nocu progutati sto-sta u roku od 72 sata after akcije, pozabaviti se sopstvenim telom i biti konsekventan.
Ma sve to stoji, ali bre desi se. I šta sad kad se desi, treba da se ubiju što su seksale a neće dete? Cenim da većini žena nije lako da se oduči na takav korak, prevashodno zato što je neprijatan a potom i što nam je kulturološki (ne prirodno!) nametnuto da sve što je začeto treba da se rodi. I povrh svega treba još nabiti ženam jak osećaj griže savesti da bi patrijarhalna matrica bila zadovoljna.

Citat:
duga12
Dobro je pa ne razmišljamo isto,svi...niti želim da "odlepljujem" zbog nečijeg načina razmišljanja,ma ne..taman posla da bi nekom osporavala pravo da organizuje svoj život....izvrtanje tuđeg mišljenja,kojim se neko bavi..za mene je obično istresanje negativne energije....
Dakle po meni je rađanje dece blagoslov,eto
Slažem se da svi ne mislim isto, te nema potrebe da se osećaš prozvanom jer mi nisi bila ni na kraj pameti.. Negativnu energiju ne istresam ovde, naprotiv, volim ovo mesto..I volim sa ženam da konstruktivno razmenjujem mišljenje o onome što se tiče svih nas.
Deca definitivno jesu blagoslov i smisao života, to nema sumnje

Citat:
I da, uprkos svemu rodila bih i rodila sam neplanirano dete
Naravno - neplanirano, vanbračno, sa oženjenim čovekom, mladjim punoletnim licem, putnikom namernikom, jehovinim svedokom etc ali samo ako imam čime da ga hranim, školujem i gajim s ljubavlju

"Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde

staro
  (#225 (permalink))
Angus
Vatrogasac...
Angus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimum

Član od: 17.09.2007.
Poslednji login: danas 05:49
Godine: 38
Odgovor: Abortus - 16.05.2008, 14:31

Citat:
Isahara kaže: Pogledaj poruku
Neka. Ja ih ne volim. I kad treba da ga metne ( mislim na kondom) mene prodje volja. Što ne znači da ne čuvam jedan u neseseru.
Elem, što reče Euridika, ukratko.
Odlepim na temu o abortusu. Al stvarno. Ne zato što sam decoubica, mrzim decu i sl. I sama sam rodila dete u 2Ooj, kad mi nikako nije bilo vreme i nisam se pokajala ,ALI imala sam mogućnost da biram. To je moje pravo, moje telo, moj život. I gde da vidim da neko pokuša da mi ospori pravo na izbor..nema tog "filma" niti pretnji da neću ući u "carstvo božije" koje mogu da mi ospore pravo da sama organizujem svoj život kako mi je volja.
Toliko.

Za Euridiku :
Ako mi je će(i)f radjam dete, bez obzira na sve ali ako ne, naravno da odlazim na abortus.
...Vidis...ti i ja se nslazemo u nekim stvarima...direktno...ne bih rekao da je "pravo" samo tvoje pri odluci o abortusu...ali necu da sirim ovde...ovo cemo ti i ja live kada se vidimo...

...hell ain't a bad place to be...

staro
  (#226 (permalink))
Kalina
....dream chaser....
Kalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimum

Član od: 23.10.2007.
Poslednji login: juče 16:06
Godine: 28
Odgovor: Abortus - 16.05.2008, 15:26

Citat:
Isahara kaže: Pogledaj poruku

Mnogo veći "greh" je roditi dete u krajnjoj bedi ili onda kada su roditelji totalno nespremni za brak u svakom smislu. Ni najgoreg neprijatelja ne bi osudila na život osudjen na muku i nemaštinu. A takvih primera sam se baš nagledala
Po meni ovo je kljuc celog problema.
Svaka zena ima parva da rodi, ili da abortira.
Zene koje nisu spremne da rode, iz bilo kog razloga, ni ne treba to da rade, zato sto su u savrsenoj poziciji da uniste zivot tom detetu. Sto i najcesce cine...vidjala sam razne slucajeve....

Mnogo korisnije bi bilo da se svi zagovornici za ukidanje abortusa posvete edukaciji zena na temu kontracepcije, opasnosti koje abortusi nose i o njihovim pravima u zivotu!

" Samo onaj ko u teskobi strepi, mir svoj nalazi, samo onaj ko u donji svet silazi,
voljenu spasava, samo onaj ko noz vadi Isaka dobija."
Soren Kierkegaard

staro
  (#227 (permalink))
Neron
LIMITED EDITION
Neron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimum

Član od: 22.11.2007.
Poslednji login: 03.09.2008 20:52
Odgovor: Abortus - 16.05.2008, 16:27

Citat:
Kalina kaže: Pogledaj poruku
Po meni ovo je kljuc celog problema.
Svaka zena ima parva da rodi, ili da abortira.
Zene koje nisu spremne da rode, iz bilo kog razloga, ni ne treba to da rade, zato sto su u savrsenoj poziciji da uniste zivot tom detetu. Sto i najcesce cine...vidjala sam razne slucajeve....

Mnogo korisnije bi bilo da se svi zagovornici za ukidanje abortusa posvete edukaciji zena na temu kontracepcije, opasnosti koje abortusi nose i o njihovim pravima u zivotu!
Pa ako neko osuđuje abortus ne znači da je generalno za ukidanje istog,taman posla,ali... sve što ovde čujem kao argument više su izgovori većine žena koje neće da rode više od 1-2 deteta što je tužno...

A da ih ja edukujem bilo bi isto kao kada bi one mene učile kada je to meni najlepše da svršim i gde prilikom polnog čina...

Ako skidaš gaće i ne koristiš kondom ili šta drugo efikasno onda rađaj... Ako ti neko služi samo za sex ne daj mu šansu da bude otac tvog deteta samo zbog toga... Sve je jednostavno,ljudi komplikuju...

Ja sam uvek u pravu, čak i kad jesam...

staro
  (#228 (permalink))
kristina-cica
Iskusni forumdžija
kristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članovakristina-cica je miljenik mnogih članova

Član od: 25.01.2008.
Poslednji login: 29.08.2008 10:20
Godine: 28
Odgovor: Abortus - 16.05.2008, 18:10

Sa Isaharom se slazem u potpunosti, pa necu da se ponavljam...
Treba preduzeti mere u svakom slucaju, i zena je ta koja treba da brine da ne ostane u drugom stanju i ta koja odlucuje sta ce da uradi u slucaju nezeljene trudnoce.
Ja mislim da ima zena i koje nemaju finansijske mogucnosti za neku kontracepciju.
Ne znam kakve su cene tamo, ali paket kondoma kosta ovde oko desetak eura, pa zamislite one koji nemaju dovoljno ni za osnovne stvari pa hoces se je**** neces se je****.
Za neki drugi vid kontracepcije takodje trebaju pare, spirala mora redovno da se kontrolise, a nase zene ne vidjaju ginekologa dok nisu trudne.
A znam za jedan slucaj zene koja je abortirala 28 puta (poznajem je) i pitam je zasto ne koristi nesto i njezin odgovor me je sokirao.
Muz joj ne dozvoljava ni jedan vid kontracepcije, jer je to samo za kurve!
Pa sad se vi zapitajte koliko je taj balkanski mentalitet normalan!
Ja licno rodila sam kad mi je odgovaralo, stavila spiralu , ne mislim hocu li zaboraviti pilulu, hoce li kondom puci, (a i neudobni su) i nikakvih problema.
Ipak, kad bih kojim slucajem ostala u drugom stanju, a da to ne zelim sad trenutno, abortirala bih istog momenta.

Zelim da ti budem drug u igri, da jedem iz tvog tanjira i da spavam na tvom jastuku...