VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Porodica

Porodica Osnivanje porodice, brak, problemi, deca...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Preci, potomci, rođaci...
staro
  (#1 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 02:43
Pol: Muško
Preci, potomci, rođaci... - 31.07.2008, 17:15

Nedavno sam sledeći tekst našao na internetu sa objašnjenjem, da je to „istinito pismo koje je napisao jedan regrut da bi se oslobodio služenja vojnog roka u Italiji“. Bez obzira što je gotovo isti tekst kružio našom (ondašnjom) državom pre dvadesetak i više godina kao umotvorina Duška Radovića, pročitajte ga pažljivo:

„Poštovani gospodine ministre odbrane!

Dozvolite mi da Vam iznesem neke činjenice, koje ce Vam mnogo štošta objasniti u rešavanju mog slučaja. Trenutno čekam poziv za odsluženje vojnog roka u italijanskoj vojsci.

Imam 24 godine i oženjen sam 44-godišnjom udovicom, koja ima 25-godišnju ćerku. Tu ćerku je oženio moj otac. Tako je otac postao moj zet, jer je oženjen ćerkom moje žene. Istovremeno je ćerka moje žene postala moja maćeha.

U januaru smo moja žena i ja dobili sina, postao sam otac. To dete je brat žene moga oca, dakle šurak moga oca. Ali istovremeno je i moj ujak, jer je brat moje maćehe, to jest moj sin je istovremeno i moj ujak.

Dva meseca kasnije je i žena moga oca dobila sina, koji je moj brat, pošto je sin moga oca, ali pak takođe i moj unuk, pošto je sin ženine ćerke.
Dakle, ja sam brat moga unuka i pošto je muž majke neke osobe istovremeno njen otac, iz toga sledi, da sam otac ćerke moje žene, to jest i brat njenoga sina. Dakle ja sam svoj sopstveni deda!
Ovim obrazloženjem, poštovani gospodine ministre, Vas molim da me oslobodite vojne obaveze, pošto po zakonu, otac, sin i unuk ne mogu istovremeno da služe vojni rok.
Molim za razumevanje i povoljno rešenje mog slučaja!“

Ovo je šlagvort za pitanja:
- Da li znate nazive svojih rođaka koji precizno određuju vaš rođački odnos. Recimo ko je sinovac, a ko bratić, a ko je nećak. Kako se naziva, recimo, prababa vaše prababe? Ko je kurajber, a ko sajkatava... ko su bele pčele?

Rebel

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Preci, potomci, rođaci...
staro
  (#2 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 01.08.2008, 19:28

Srpski jezik je jedan od najbogatijih jezika kada su u pitanju rodbinski odnosi. Srbi su familijaran narod i koriste termine koji se ne mogu naći i prevesti u jednoj reči na mnoge druge jezike uključujući i druge slovenske jezike. Neki kao razlog navode da od svih Slovena, Srbi su bili jedini koji su zadržali porodične zadruge čak i tokom 20. veka.

Naši preci se nazivaju (do šesnaestog kolena):

1. Otac
2. Deda
3. Pradeda
4. Čukundeda
5. Navrdeda
6. Kurđel
7. Askurđel
8. Kurđun
9. Kurlebalo
10. Sukurdol
11. Sudepač
12. Parđupan
13. Ožmikura
14. Kurajber
15. Sajkatava
16. Beli orao.

........

Vikipedija

Rebel

staro
  (#3 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: danas 00:12
Godine: 65
Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 01.08.2008, 20:28

A da nas ženska strana ne kritikuje za muški šovinizam:

1. majka
2. baba
3. prababa
4. čukunbaba
5. navrbaba
6. kurđela
7. askurđela
8. kurđupa
9. kurlebala
10. sukurdova
11. surdepača
12. parđupana
13. ožmikura
14. kurajbera
15. sajkatava
16. bela pčela

A ima i drugačijih tumačenja o beloj pčeli.

Ne odolevam da uz ovaj spisak ne stavim sliku ove babe-prababe-čukunbabe slikane na prolećnom suncu u Sakulama.

Poruku je izmenio nenad.bds, 01.08.2008 u 21:06.

staro
  (#4 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz

Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 02.08.2008, 14:16

Direktni rođački odnosi različite generacije, potomci:

Otac, majka.
Roditelji, dve osobe različitog pola, koje kao posledicu seksualnih odnosa dobijaju potomke - decu.

Očuh, maćeha.
Muž majke za njenu decu iz prethodnog braka (očuh), odnosno očeva žena njegovoj deci iz prethodnog braka (maćeha)

Sin, ćerka.
Muško, odnosno žensko dete roditelja.

Unuk, unuka.
Sinovljev ili kćerin sin ili kćerka.

Praunuk, praunuka.
Unukov ili unukin sin ili kćerka.

Čukununuk, čukununuka.
Praunukov ili praunukin sin ili kćerka.

Bele pčele.
Deca čukununuka.

Rebel

staro
  (#5 (permalink))
jeti
Početnik
jeti će uskoro postati poznat član

Član od: 02.07.2008.
Poslednji login: 24.11.2008 02:49
Pol: Žensko
Godine: 54
Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 05.09.2008, 22:57

Hvala, Memento, na obaveštenju.

Radila sam rodoslov svoje mnogobrojne porodice i nisam znala kako kog pretka da nazovem, bili su:čukun deda, čukunčukundeda, čukunčukunčukundeda i dalje.

staro
  (#6 (permalink))
izabelitta
Iskusni forumdžija
izabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimumizabelitta je dostigao maksimum

Član od: 31.08.2006.
Poslednji login: danas 02:13
Godine: 37
Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 11.09.2008, 09:16

Kad sam se udala susrela sam se sa mnogo rodjackih termina za koje do tada nisam bila sigurna sta znace...
Svekar i svekrva - muzevljevi roditelji
dever- muzevljev rodjeni brat, ali i braca od ujaka, strica, tetke...
jetrva- zena muzevljevog brata
zaova- muzevljeva rodjena sestra, ali i one druge

E sad, ne znam sta mi dodje zaovin muz. Mom muzu je on zet, a da li je i meni? I ne znam kako drugacije da kazem za njihovu decu, osim dete muzevljeve sestre, ili deca muzevljevog brata. Postoji li za to neki poseban termin?

Vrag odneo šnalu...

staro
  (#7 (permalink))
_baba_
_BLU_
_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum

Član od: 22.01.2007.
Poslednji login: danas 03:44
Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 13.11.2008, 18:46

Citat:
izabelitta kaže: Pogledaj poruku

E sad, ne znam sta mi dodje zaovin muz. Mom muzu je on zet, a da li je i meni? I ne znam kako drugacije da kazem za njihovu decu, osim dete muzevljeve sestre, ili deca muzevljevog brata. Postoji li za to neki poseban termin?
Trebalo bi mene chuti kad pocnem da se frljam sa rodbinskim vezama i vezicama. Kao Shojic sa padezi

Ti i tvoj muz ste njihovoh deci ujak i ujna, je l' tako? Onda su njihova deca vama necaci valjda. Ili mozda sestrici?

Nego, kod nas su sestrin muz i brat shuraci. Pa kad se sretnu pozdrave se sa: Ooo gde si shuro moja!

I don’t suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
...jer ja sam jedno čudo.... BaBa Bluuu...

staro
  (#8 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:52
Godine: 33
Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 14.11.2008, 00:50

Citat:
izabelitta kaže: Pogledaj poruku
Dođe ti 100 eura
Dođe ti zet, a ti njemu šurnjaja. Njemu su ta deca sestrići, a i tebi valjda
Da dodam:

Pašenog, Paša - muž ženine sestre
Svastika, Svaja - ženina sestra

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#9 (permalink))
_baba_
_BLU_
_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum_baba_ je dostigao maksimum

Član od: 22.01.2007.
Poslednji login: danas 03:44
Odgovor: Preci, potomci, rođaci... - 14.11.2008, 01:06

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
Njemu su ta deca sestrići, a i tebi valjda
A onda su njena deca necaci muzevoj sestri i zetu...je li?

I don’t suffer from insanity, I enjoy every minute of it.
...jer ja sam jedno čudo.... BaBa Bluuu...

staro
  (#10 (permalink))
starsica
zZabac..
starsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimum

Član od: 23.03.2007.
Poslednji login: danas 03:46
Godine: 21
Lokacija: zivim na zici u sredini, a skacem sa druge na cetvrtu.. :)
Odgovor: Preci, potomci, ro&#