|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Porodica Osnivanje porodice, brak, problemi, deca... |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Koliki su stvarni dometi vaspitanja? |
|
Odgovor: Koliki su stvarni dometi vaspitanja? |
|
|
|
|
..seal in disguise..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: danas 00:18
Pol: Žensko
|
Odgovor: Koliki su stvarni dometi vaspitanja? -
26.08.2008, 21:19
Geni su čudna i divna stvar... Od njih zavisi sve ono što dete donese na ovaj svet svojim rođenjem... Od boje očiju do karaktera... Teško će se vaspitanjem postići da neki kolerik odreaguje flegmatično na iznenadne situacije ili obrnuto... Ok, ekstrema je uvek bilo ali to već spada u izuzetke koji potvrđuju pravilo... Znači, vaspitanje ne deluje bitno na nečiji karakter, na nečiju narav... Ono što vaspitanjem možemo da dobijemo je usvajanje civilizacijskih tekovina... Mislim da je to termin koji bi obuhvatio sve, i manire pri ophođenju, i navike bilo kulturne bilo higijenske, i odnos prema svemu i svima... Moje lično mišljenje...
njene ruke su bele kao led njene misli su čiste, ona misli da voli,ona veruje, veruje |
|
|
|
|
|
Veteran
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.11.2007.
Poslednji login: 30.11.2008 18:56
Godine: 42
|
27.08.2008, 17:46
mene je moj sin vaspitavao od kad je bio u stanju da razgovetno prica...
nema recepta,bar ga ja ne znam trudim se da ne budem jedan od onih roditelja koji svojoj deci uvezuju krila i ne mislim da je slepa poslusnost slika dobrog vaspitanja nek bude sretan u zivotu,i ja cu smatrati da sam odradila dobar posao svejedno je ako njegova sreca nije nalik onoj koju sam sanjala za njega |
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.07.2008.
Poslednji login: 24.11.2008 02:49
Godine: 54
|
28.09.2008, 20:37
Imam ćerku i sina. Sada imaju 27 (ćerka) i 21 (sin) godina. Dobra su deca (to ne kažem samo ja, kao roditelj).
Dok su bili mali, još kao bebe, trudila sam se da im stvorim navike u pogledu jela, spavanja, a kasnije i ponašanja. Uspela sam u tome, mada sam se dosta sukobljavala sa mužem koji je uvek bio dosta popustljiv i želeo da udovoljava dečijim željama i prohtevima. Uspeh je vidljiv, ali sada, kad su deca odrasla i "svoja", žalim zbog mnogo propuštenih trenutaka prisnosti. Sve iz straha da se deca ne razmaze i ne steknu pogrešne navike, nisam ih, kao bebe, uzimala u ruke, niti sam dala da to drugi čine. Bili su uz mene samo dok ih hranim, a onda, nazad u krevetac, a kasnije u "tor" (tako smo zvali ogradicu). Doduše, uvek sam bila blizu njih, pričala sa njima, smejali smo se, ali su bili retki trenuci kada smo razmenjivali nežnosti. Ipak, nadoknadili smo dosta toga kada su malo odrasli, ali, ipak, volela bih da možemo da se vratimo u "bebasto" vreme, pa da ih grlim i mazim do besvesti. Makar se i razmazili. Ali, ono što je prošlo, ne vraća se. Šteta. |
|
|
|
|
|
Veteran
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.10.2008.
Poslednji login: juče 23:11
Godine: 38
|
02.10.2008, 18:11
Vaspitanje..uh, najteži zadatak roditeljstva..
to oko spavanja, jela, to su navike i neka vrsta dresure(jeste ružan izraz, ali ne postoji bolji), a vaspitanje je nešto drugo.. vaspitanje je aktivno učestvovanje u izgradnji jedne ličnosti i stvarno jedan težak zadatak koji zahteva mnogo vremena, strpljenja, mudrosti.. tačno je da mnogo toga ima u genima, ali mnogo toga može i da se koriguje ili bar nauči da se neke osobine kontrolišu.. i tu nema ključa..svako je dete priča za sebe i svako dete treba vaspitavati spram njegovih osobina..ono što je najvažnije na relaciji roditelj-dete je poverenje, obostrano poverenje.. dakako da postoje i stvari koje idu po ključu-poštovanje drugih ljudi, kultura ponašanja, čuvanje životne sredine i tome slično , ali većina tih stvari se uči pružanjem ličnog primera..i tu zaista treba biti dosledan, u pružanju dobrog primera deci.. a pored ličnog primera, jako je važno i razgovarati i razgovarati i razgovarati sa decom..ali ne da razgovor bude nametanje našeg mišljenja, već razgovor sa uvažavanjem ličnosti deteta i kroz razgovor mu dati smernice i ukazati na moguće greške.. kroz razgovor sa mojim sinom sam uvidela i neke svoje greške i priznala mu ih, priznala sam da je on u pravu..da, da i to je moguće..sa decom je sve moguće.. treba naučiti decu da misle svojom glavom i da znaju da odbrane svoj stav..ne svadjom, već argumentima.. |
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: 23.11.2008 21:01
Pol: Muško
Godine: 28
|
03.10.2008, 00:08
Citat:
Socijalizacija (u daljem tekstu bez vaspitanja) pocinje od boje nose / geni uticu na boju ociju (sto je vec pomenuto kao primer) i u nekom stepenu na inteligenciju / pa i za talenat kazu da je samo 5% uspeha a sve ostalo rad. Nije vazna para nego casovi rada - Kako peva (tj. repuje) Shkabo Ili je memento mislio na gene kao kozmeticki fatkor, sto pa opet ne stoji. Kako da se sa 1,5m i 110kg (bio je suv i debeo - kontraverzna licnost (ako je dozvoljeno da se nasalim)) uklopis u drustvo, osim da stvoris neki svoj svet. |
|
|
|
|
![]() |
| Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju) | |
| Alati vezani za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
| > Koliki su stvarni dometi vaspitanja? |