|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Parafiran sporazum Srbija-EU |
|
|
|
Ser Žile
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: danas 22:06
Pol: Muško
Godine: 32
|
Odgovor: Parafiran sporazum Srbija-EU -
09.11.2007, 00:18
Citat:
Ali mogu da kazzem sledeche: Tokom devedesetih relativno je funkcionisalo samo i iskljuchivo onoliko preduzecha koliko je bilo potrebno da se odrzzi kakav takav socijalni mir. A svi su, navodno, imali posao. Kako? Lepo. Malo sam mlad da bih u tom periodu imao neki duzzi radni stazz, ali zato su radili svi moji i oni oko mene. Uzmimo jednu od tih propalih socijalistichkih firmi za kojima zale neki penzioneri. Nazvachu je Metaloptik, ne shto neshto drzzim do diskrecije nego eto tako. Radila je opremu za vojsku i medicinu za potrebe SFRJ. Kad je nestalo drzave, nestalo je i trzzishta. Devedesete su je zatekle sa vech zastarelom tehnologijom, konstantnim opadanjem kolichine posla, shto zbog raspada privrede shto zbog sankcija... Umesto posla pochinje presipanje iz shupljeg u prazno, shtampanje para, davanje bespovratnih kredita fabrici zahvaljujuchi direktoru socijalisti kupovanje socijalnog mira radnika. Nishta ulaganje. Prodje 10 godina. Firma postade ruglo sa mashinama starijim od 30 i 40 godina... josh su tamo neke koje su Nemci ostavili pri povlachenju (ozbiljno). Niko neche da ih angazzuje zbog losheg kvaliteta rada, sporosti zastarelosti... nemoguchnosti poshtovanja rokova... a sopstveni proizvodni program je gotovo ugashen jer nema kome da se prodaje. Ali, stara garda radnika ne zzeli da ide i da menja. |Zashto? Ne radim nishta, imam socijalno, sad che penzija boli me dupe... Plate nema, al kazzu dobichemo je. EJ kasni plata godinu dana, a dobija se nekakav regres iz primarne emisije (ganc nova shushka) da bi nakon 116te bezuspeshne reorganizacije neki genije pozvao radnike da se odreknu zaostalih plata u korist novih programa u firmi! ALO Pa to nije ni socijalizam, to nije ni robovlasnishtvo, jer rob nema pa nema... ovde ti plachash firmi da postoji. Ok, i dalje mnogi ljudi neche da odu. Zashtooo? Zato shto je sredina devedesetih, zato shto drugog posla nema ni od korova, zato shto je ovako lakshe, zato shto se fusherisanju, zabushavanju, zakashnjavanju, lokanju, spavanju i shljakanju privatnih poslova gleda kroz prste. Pravi chovek nozzeve za sebe po ceo dan i prodaje na pijaci. Super!! Drugi ide ranije sa posla da istovara shlepere, trechi ide da radi stvarno privatno.. chetvrti radi dok ga ne pozovu na smenu u rezervni sastav milicije... pa onda na Kosovo ili na trg (bio je bar ok lik prema ljudima, al radi chovek kao pandur). Znachi, nikome nije bitno da li je firma zdrava, bitno je da imash na papairu da si zaposlen. I mnogi zzale za takvom firmom, ej imo sam poso! E tako je radila i zastava i pun kofer socijalistichkih firmi. Kasnimo al smo zato loshi. Nema para za ulaganje ma ni u krechenje, a kamo li nove tehnologije, zzivelo se od shtampanja para i sistematski se krckala firma godinama, a tako je propadala i drzzava.Shta sad imamo. Shta sa tom firmom? Ko je lud da da pare da mu se delovi za recimo automobil prave na ruchnoj frezi staroj 40 godina. KOme to treba? I najnebitniji delovi za kola odavno se prave na numerichkim mashinama, uz pomoch rachunara sa standardizovanim i garantovanim kvalitetom i garantovanim rokovima. Ali mnogima odgovara da ne rade nishta ili da ceo radni vek shtancuju jedno te isto. Neko zzali za sretnijim vremenima generalno, kada su delili stanove za dz... shto jeee potpuno druga pricha...kako i odakle. Ono shto se sada deshava je tranzicija. Svi koji su preshli iz socijalizma u kapitalizam, proshli su to, prochi chemo i mi. Imali smo vechih problema, ali dochi che i to na svoje mesto. Ne svidja mi se kako je sada radnik potpuno nezashtichen kod privatnika. Ne svidja mi se i kada se proda neko preduzeche za dz da bi se radnici otpustili i tu napravilo neshto shesto... O otpushtanju vishka radnika, nemam poseban stav. Treba da imaju zashtitu drzave i da im se obezbedi moguchnost za prekvalifikaciju. Shta drugo? Ochemo li i za 30 godina da plachamo za nerad ili ochekujemo da neko placha nepotreban rad? OChemo nazad socijalizam? Ako je to i dobro u teoriji, to je prestalo da funkcionishe odavno. Znachi ka EU pravo napred. To podrazumeva popravljanje svega ovoga na shta se praktichno zzalimo. Za sve to postoje propisi u Evropi koje mi MORAMO da prihvatimo. E to je boljitak. Za 'leba i uz 'leba..;
|
|
|
|
|
|
|
Vatrogasac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.09.2007.
Poslednji login: 10.07.2008 04:04
Godine: 38
|
09.11.2007, 18:37
Citat:
![]() ...pamtis bolja vremena pre dolaska demokratskih promena?sta pamtis?Platu 5 evra,nestasicu struje,nestasice benzina,sverc,ratove,siromastvo,prezivljavanje?:dr y: ...Komunisti sve izgradili?Jesi li se ikada zapitao odakle?Kod mene u gradu,sve sto se izgradi je od NASIH para...ljudi koji rade...i posle se neko busa u grudi da je napravio,ne znam ni ja sta... ![]() ...a znas zasto mi mladi krivimo vas starije?Upravo zato sto zivite u proslosti...sto ne gledate u buducnost...mi svo ovo,mi smo ono...i kada je sve otislo u kurac od mladih se ocekuje da budu normalni i ostanu u ovoj zemlji?Ne,oni beze...jer ce trebati jos puno godina da prodje da bi se popravilo ono sto je zasrano u vasim boljim vremenima... ![]() ...a kada je pocela nasa ekonomska propast,znaju i vrapci na grani...kada su ona govna iznosili nase pare na Kipar,Sejsele,itd...otimali i varali svoj narod...zaboravio si redove za hleb,mleko,nemanje struje i benzina,plate 5 evra??? ...btw...moja firma je prodata za 500 miliona evra...cisto da znas...i mojne da laskas sebi...mislis da me interesuje sve sto napises?Meni je iz jednoga posta dovoljno da znam sa kim imam posla... ![]() ...i sledeci put kada mi das crveni...potpisi se...skupi hrabrost,iako to tvojoj generaciji jako fali... ![]()
|
|
|
|
|
|
|
uhvatio i popustio
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 21:31
Godine: 57
|
10.11.2007, 00:26
Moralo je i to da se dogodi, približavaju se izbori, Evropa ako želi da zadrži postojeću vladajuću demokratsku garnituru, morala je nešto i da pruži. Za mene je ovo već iščekivano, ali ako već prodajemo kožu, mislim da smo se jeftino prodali. Tadić, Koštunica, Dinkić i dr., napravili su slab pazar.Ja shvatam, ako ova garnitura ne bude na vlasti, Evopa i Amerika će postaviti drugu, pa opet isto ili gore. U čemu je priča, pa kad ste već tu na vlasti, pa zašto se ne izboriste za još nešto više, a mogli ste da ste se složili, ovako će još dugo da glođemo koske i skupljamo mrve sa Evropske trpeze.
|
|
|
|
|
|
Ser Žile
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: danas 22:06
Godine: 32
|
10.11.2007, 00:37
Citat:
Chika Mocho...a je l ste probali da prochitate ishta od ovoga shto je Angus napisao, kad vech znam da sam vam ja shpansko selo? Ali shta znam, ovakvo razmisljanje je i bilo za ochekivati Za 'leba i uz 'leba..;
|
|
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 29.05.2007.
Poslednji login: 26.05.2008 13:00
Godine: 47
|
10.11.2007, 12:58
Citat:
Istorija ne pocinje tvojim rodjenjem ili danom kada si ti saznao da izvan sobe gde ti zivis ima jos nesto. Istorija nije ono sto si ti cuo, video i doziveo. Istorija ne pocinje od 5.oktobra ili od dolaska Milosevica na vlast. Citat:
Meni je odgovaralo i staro drustveno uredjenje zemlje (sa svim manjkavostima) ali neko je hteo drugacije. Nama starijima nikako ne odgovara "demokradija" ali nemamo nista protiv demokratije. I ja dok sam bio mlad hteo sam sve na brzinu (kucu, kola, vikendicu...), a to je moguce samo u kapitalistickom okruzenju. Odradis dobar posao i eto ti lova. Sada kad sam stariji, vise mi odgovara nesto laganiji tempo, da lova polako kaplje (kap po kap, ali da kaplje). Otud sve ove razlike u stavovima. Samo nikada nisam "skakao u usta" neistomisljenicima, a narocito onim koji su mnogo iskusniji od mene. Moras priznati da ni ti ne znas bas sve, osim ako ne zelis da izigravas pametnjakovica. Citat:
Malo ljudi na ovom forumu ima isto misljenje po svim temama. To se zove razlicitost (jos jedan nov pojam za tebe). Ja smatram nekulturnim napadati svoje neistomisljenike cim "otvore usta" bez obzira na to sta su oni rekli. No, nema problema, ovaj forum je i obrazovnog karaktera. Za koju godinu bice od tebe "nesto" (u pozitivnom smislu). Citat:
Kartone dajem samo kada neko zasluzi i to ako me odusevi svojim stavom, a toga nema bas previse. Do sada sam dao samo par crvenih i to onima koji su "stvarno preterali". Ti jos uvek nisi, a kad preteras (po mom poimanju) saznaces. I nemoj sad tu da kukas kao neko zensko: "dobio sam crveni " Razmisli zasto si ga dobio. Reputacija sluzi za uticanje na clana, a reputaciju daju i oni koji samo citaju postove na temi politika bez da u njoj ucestvuju.
|
||||
|
|
|
|
|
uzimati 3x2 dnevno!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: danas 20:17
|
10.11.2007, 13:38
Reputacija sluzi za uticanje na clana
Imamo policiju i sudstvo, ustav i zakone (na sajtu modove) da sankcionisemo clanove! Nikako nemamo pravo na uticanje! Uticanje izaziva cutanje umesto iznosenja iskrenih misli, vodi ka jednoumlju! Najveci problem srpskog drustva je bas to tvrdokorno istrajanje za potrebom za jednoumnoscu! (u grupi smo jaki i sigurni, pa ajde da mislimo glavom mase!) Iz toga posle sledi pljuvanje, svega sto je razlicito od nas. Pljuvanje domacih i stranih neistomisljenika, u uverenju da smo jedino mi u pravu. Medjutim bas to lazno uverenje da smo jedino mi u pravu (pa masa mora biti u pravu) iskljucuje samokritiku, potrebnu da preispitamo svoje misli pre nego sto i fizicki reagujemo! Pa ponekad na brzinu nam padne na pamet da imamo pravo reagovati crvenim kartonom... I na kraju strada Vukovar! Ko razume, shvatit ce! Postoji jedna zakonitost: U doba ekonomskog razvoja ekonomija tezi da dezintegrise granice, jer granice smetaju slobodnom razvoju. Ekonomske krize teze da postavljaju granice i da sve smanje na najmanju mogucu velicinu (na velicinu koju jos moze kontrolisati oslabljeno upravljanje). Prema tome izabrani pravac ekonomskog razvoja i put u EU je jedino logican put! EU je neminovnost, i jedina sansa da ponovo pripojimo sve ono sto je nase a da ne izgubimo ono sto je tudje. i shvatio da me optuzuju sto sam tajio da sam gajio zelenu travu doma mog
|
|
|
|
|
|
Vatrogasac...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 17.09.2007.
Poslednji login: 10.07.2008 04:04
Godine: 38
|
10.11.2007, 15:15
Citat:
![]() ...odakle ti ideja da si iskusniji od mene?Zato sto si stariji?nece biti...kazacu ti jednu stvar...ja sto sam doziveo u zivotu,na srecu i na zalost,mnogi nece da dozive ni za 100 zivota... ![]() ...ko ti skace u usta?ti si mene prozvao,a ne ja tebe...ovo uopste nije skakanje u usta,cista razmena misljenja... ![]() ...zaboravio si da mi kazes...ako je ovo "demokradija"...kako ti zamisljas demokratiju?bas me interesuje... ![]() ...sve mozes da mi podmetnes,ali ne i da imam predrasude i da sam nekulturan...da sam zaista takav...vec bih te odmah "iznapusavao" i zavrsio pricu sa tobom... ![]() |