|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? |
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 06.01.2008.
Poslednji login: 25.11.2008 11:46
Pol: Muško
Godine: 33
|
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? -
30.07.2008, 21:54
Čitam sajt LSV-a, nisam član te partije, ipak sam vojvođanin, a ne tražim nezavisnost (čitaj: otcepljenje) Vojvodine.
Dakle vojvođani nisu svi ušli u LSV partiju. |
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.08.2008.
Poslednji login: 16.10.2008 01:13
Godine: 27
|
14.08.2008, 00:38
Ne razumem neke stavove: zašto neki ljudi misle da će Bačka pripasti Mađarskoj, Srem Hrvatskoj, Banat Rumuniji, Novi Sad Zimbabveu i ostalo????
Kada postanemo nezavisni, i ako budemo želeli da sačuvamo svoju celovitost u okviru Vojvodine-mi ćemo je i sačuvati. Nikome u testamentu nisu ostavljene regije u Vojvodini! Niti im je tata kupio na privatizaciji! Niti će! Mi smo vremenom iz mnogobrojnih naroda koji žive u Vojvodini, kako ovi u Srbiji vole da kažu - nacionalnih manjina (pa i mi Srbi koji živimo u Vojvodini ispadosmo nacionalna manjina u Srbiji, što u praksi i jesmo!), pretvorili smo se vremenom u VOJVOĐANE!I to je nacija, više nije narod. Tako isto Vasojevići jesu pleme,ali su Crnogorci, kao narod. I ja sam Srbin, ali sam i Vojvođanin. Delikatne, ali vrlo važne i suštinske razlike... To je prirodan, evolutivni put jednog ili više naroda. Svako ko živi u Vojvodini duže od dve generacije, a ne oseća se Vojvođaninom, nije mu mesto ovde. Neka se vrati na brdo odakle su nekad, pre ili kasnije, njegovi ili on sam, došli. I moji su došli, da se razumemo. I svačiji su negde došli. Stvar je prilagođavanja uslovima i načinu života, novim običajima, novim komšijama i svemu ostalom. I naravno da treba da se pokrene vojvođansko pitanje, i to što pre, tim bolje po nas! I svi treba, zajednički, da ga pokrenemo! A ne samo neki, manje ili više, istaknuti pojedinci! SVI, ZAJEDNO, ZA VOJVODINU! Ne za Čanka,Kostreša ili bilo koga sličnog! Već za sebe i za svoju decu!!! |
|
|
|
|
|
Poznata faca
|
14.08.2008, 22:04
Citat:
Da, i moji preci su došli sa teritorije današnje Mađarske 1786-e. Kao što Đ. Balašević kaže u "Kao rani mraz"-u: "Dobro, svi smo mi jednom odnekud došli, nema tu šta, ali... došli smo na Božje, a ne na nečije..." |
|
|
|
|
|
|
ženski dušmanin
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 02.08.2008.
Poslednji login: danas 23:13
Godine: 30
|
14.08.2008, 22:18
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
Poznata faca
|
14.08.2008, 22:44
Citat:
Nisi obrazložio zašto ne postoji vojvođansko pitanje. Ne možeš da povučeš paralelu između vojvođanskog i erdeljskog pitanja. Ovde ima više nacija i više su kulture pomešane i zavisne jedna od druge. A tamo se radi "samo" o trima nacijama: mađarska, ciganska i rumunska. Pitanje je bilo potisnuto železnom čizmom komunizma direktno iz Moskve (mada su u drugom Sv. Ratu i rumuni imali kvislinšku vladu, a partizane uopšte nisu imali; vidi gen. Antonescu). No, istina je da i oni imaju jedan sloj građana rumuna u Erdelju, koji su "starosedeoci", kao i vojvođanski srbi. |
|
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.08.2008.
Poslednji login: 16.10.2008 01:13
Godine: 27
|
15.08.2008, 01:40
Ima li neko univerzitetski udžbenik iz sociologije pri ruci, davno beše kad je položih pa ako bi neko bio ljubazan da pojasni svima nama: porodicu, rod, pleme, narod, naciju i nacionalnu manjinu? Možda ima i u udžbeniku za srednju.
Otkad su cigani nacija? Po mom sećanju, ako me dobro služi, a uglavnom me služi: mi ovde smo svi pripadnici određenih naroda. Srbin je pripadnik srpskog naroda, Madjar je pripadnik mađarskog naroda itd. Amerikanac je pripadnik američke NACIJE. Oni su i Englezi i Šiptari i Slovenci kao pripadnici određenih naroda, ali su svi koji imaju američko državljanstvo pripadnici američke NACIJE i zovu se, je l', Amerikancima. Ukoliko niste primetili dosad, ima jedna lepa rečenica na startu ovog foruma koja kaže da Vojvodina nije geografski pojam već je način života, i baš zbog toga mi kao pripadnici i Srba i Mađara i Rusina i svih nas 27 ili 28, treba da prerastemo u vojvođansku NACIJU jer - da ne nabrajam šta nas sve spaja u to. A razdvajaju nas jedino lepe stvari koje nas čine još kvalitetnijima kao ljudima... Da li Srbin u Americi dokazuje svoje srpstvo na ćošku na Menhetnu tako što vrti ošureno prase na Badnji dan i igra oko vatre? Ja sam Srbin u svojoj kući, krstim se pred ikonom koja je ovde pre I ustanka. Da li treba na čelu da napišem da sam Srbin i da nosim majcu Kosovo je Srbija i da skačem kao mahnit po mitinzima radikala da bi mi ostali normalan svet poverovao da sam stvarno Srbin? U Americi se krsti nogom u svojoj kući, govori na mandarinskom u svojoj kući, ali bilo kakvav govor mržnje sa elementima pripadnosti određenom narodu je zabranjen! Dozvoljeno je pripadanje naciji - američkoj. Očigledno, radikali imaju krizu identiteta. Preci im se pogubili na bojištima, crkve pogorele, pa se oni malo gube u sadašnjosti... Nažalost! I posle svega gore iznetog, KAKO može da se ne postavlja pitanje oko vojvođanskog pitanja i KAKO neko može čak tvrditi da ono ne postoji? Ili ćemo opet:ploča,klin pa ostalo? |
|
|
|