VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Politika

Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: "vojvođansko pitanje"?
staro
  (#21 (permalink))
robi
Dee Jay
robi obasjava toplim zrakom Suncarobi obasjava toplim zrakom Suncarobi obasjava toplim zrakom Suncarobi obasjava toplim zrakom Suncarobi obasjava toplim zrakom Suncarobi obasjava toplim zrakom Suncarobi obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 03.06.2007.
Poslednji login: 01.11.2008 01:47
Pol: Muško
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 27.07.2008, 00:11

Heh.....njihova stvar......ako neko zeli da pohvali, ....prihvatam, ......a ostalo.......

P0400/Critical system malfunction!!!!!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#22 (permalink))
BackaPalankaSRB
Početnik
BackaPalankaSRB se nije lepo ponašao u poslednje vreme

Član od: 29.07.2008.
Poslednji login: 24.11.2008 02:20
Godine: 18
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 29.07.2008, 21:14

Не постоји војвођанско питање то нам намеће запад и мађарски националисти заједно са нашим војвођанским националистима војводина је србије и то је то..једино ми Срби смо оволико склони поделама,погледајте Хрвате имају оваквих регија колико хоћете разлика између Славоније и Далмације па ето нико нетражи независност..
Сви смо ми Срби

staro
  (#23 (permalink))
itebejac
Poznata faca
itebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članova

Član od: 06.01.2008.
Poslednji login: 25.11.2008 11:46
Godine: 33
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 30.07.2008, 00:29

Citat:
BackaPalankaSRB kaže: Pogledaj poruku
Не постоји војвођанско питање то нам намеће запад и мађарски националисти заједно са нашим војвођанским националистима војводина је србије и то је то..једино ми Срби смо оволико склони поделама,погледајте Хрвате имају оваквих регија колико хоћете разлика између Славоније и Далмације па ето нико нетражи независност..
Сви смо ми Срби
Ni vojvođani ne traže nezavisnost.

Ko rano poludi, ceo vek mu u veselju prođe!

staro
  (#24 (permalink))
BackaPalankaSRB
Početnik
BackaPalankaSRB se nije lepo ponašao u poslednje vreme

Član od: 29.07.2008.
Poslednji login: 24.11.2008 02:20
Godine: 18
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 30.07.2008, 11:24

Citat:
itebejac kaže: Pogledaj poruku
Ni vojvođani ne traže nezavisnost.
Иди на форум ЛСВ'а да видиш јел траже

staro
  (#25 (permalink))
itebejac
Poznata faca
itebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članovaitebejac je miljenik mnogih članova

Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 30.07.2008, 21:54

Citat:
BackaPalankaSRB kaže: Pogledaj poruku
Иди на форум ЛСВ'а да видиш јел траже
Čitam sajt LSV-a, nisam član te partije, ipak sam vojvođanin, a ne tražim nezavisnost (čitaj: otcepljenje) Vojvodine.
Dakle vojvođani nisu svi ušli u LSV partiju.

staro
  (#26 (permalink))
paor
Početnik
paor je na dobrom putu

Član od: 13.08.2008.
Poslednji login: 16.10.2008 01:13
Godine: 27
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 14.08.2008, 00:38

Ne razumem neke stavove: zašto neki ljudi misle da će Bačka pripasti Mađarskoj, Srem Hrvatskoj, Banat Rumuniji, Novi Sad Zimbabveu i ostalo????
Kada postanemo nezavisni, i ako budemo želeli da sačuvamo svoju celovitost u okviru Vojvodine-mi ćemo je i sačuvati. Nikome u testamentu nisu ostavljene regije u Vojvodini! Niti im je tata kupio na privatizaciji! Niti će!
Mi smo vremenom iz mnogobrojnih naroda koji žive u Vojvodini, kako ovi u Srbiji vole da kažu - nacionalnih manjina (pa i mi Srbi koji živimo u Vojvodini ispadosmo nacionalna manjina u Srbiji, što u praksi i jesmo!), pretvorili smo se vremenom u VOJVOĐANE!I to je nacija, više nije narod. Tako isto Vasojevići jesu pleme,ali su Crnogorci, kao narod. I ja sam Srbin, ali sam i Vojvođanin. Delikatne, ali vrlo važne i suštinske razlike... To je prirodan, evolutivni put jednog ili više naroda. Svako ko živi u Vojvodini duže od dve generacije, a ne oseća se Vojvođaninom, nije mu mesto ovde. Neka se vrati na brdo odakle su nekad, pre ili kasnije, njegovi ili on sam, došli. I moji su došli, da se razumemo. I svačiji su negde došli. Stvar je prilagođavanja uslovima i načinu života, novim običajima, novim komšijama i svemu ostalom.
I naravno da treba da se pokrene vojvođansko pitanje, i to što pre, tim bolje po nas!
I svi treba, zajednički, da ga pokrenemo! A ne samo neki, manje ili više, istaknuti pojedinci! SVI, ZAJEDNO, ZA VOJVODINU! Ne za Čanka,Kostreša ili bilo koga sličnog! Već za sebe i za svoju decu!!!

Orem duboko, sadim iluzije, okopavam mržnju, berem sujetu, skladištim zlato, prodajem ideje (merkantilne, tvrde)-povoljno!

staro
  (#27 (permalink))
itebejac
Poznata faca

Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 14.08.2008, 22:04

Citat:
paor kaže: Pogledaj poruku
Ne razumem neke stavove: zašto neki ljudi misle da će Bačka pripasti Mađarskoj, Srem Hrvatskoj, Banat Rumuniji, Novi Sad Zimbabveu i ostalo????
Kada postanemo nezavisni, i ako budemo želeli da sačuvamo svoju celovitost u okviru Vojvodine-mi ćemo je i sačuvati. Nikome u testamentu nisu ostavljene regije u Vojvodini! Niti im je tata kupio na privatizaciji! Niti će!
Mi smo vremenom iz mnogobrojnih naroda koji žive u Vojvodini, kako ovi u Srbiji vole da kažu - nacionalnih manjina (pa i mi Srbi koji živimo u Vojvodini ispadosmo nacionalna manjina u Srbiji, što u praksi i jesmo!), pretvorili smo se vremenom u VOJVOĐANE!I to je nacija, više nije narod. Tako isto Vasojevići jesu pleme,ali su Crnogorci, kao narod. I ja sam Srbin, ali sam i Vojvođanin. Delikatne, ali vrlo važne i suštinske razlike... To je prirodan, evolutivni put jednog ili više naroda. Svako ko živi u Vojvodini duže od dve generacije, a ne oseća se Vojvođaninom, nije mu mesto ovde. Neka se vrati na brdo odakle su nekad, pre ili kasnije, njegovi ili on sam, došli. I moji su došli, da se razumemo. I svačiji su negde došli. Stvar je prilagođavanja uslovima i načinu života, novim običajima, novim komšijama i svemu ostalom.
I naravno da treba da se pokrene vojvođansko pitanje, i to što pre, tim bolje po nas!
I svi treba, zajednički, da ga pokrenemo! A ne samo neki, manje ili više, istaknuti pojedinci! SVI, ZAJEDNO, ZA VOJVODINU! Ne za Čanka,Kostreša ili bilo koga sličnog! Već za sebe i za svoju decu!!!
Nekad mi je stvarno žao moje braće srba iz Vojvodine, one laloše pa i one iz Bačke i Srema. Zašto? Zato jer dođoši, srbijanci, bosanci, hercegovci i ostali iz srpske nacije im stavljaju veliko breme na leđa. Breme dokazivanja. Od vojvođanskih srba oni, naime očekuju da dokažu svoje srpstvo, kako su i oni Veliki Srbi i tako to.. I ovo je vojvođansko pitanje, jer nekad se od vojvođanskih srba zahteva na gore pomenutom planu da se ogradi od svojih suseda, da se ne meša sa drugim nacijama, "manjinama" (reč manjina je degradirajući naziv). A ako se ne dokažu kao dobri srbi, onda im se kači biljeg autonomaša, lošeg srbina, zapadnjaka ili im se jednostavno kaže: "ti si kesa".

Da, i moji preci su došli sa teritorije današnje Mađarske 1786-e. Kao što Đ. Balašević kaže u "Kao rani mraz"-u: "Dobro, svi smo mi jednom odnekud došli, nema tu šta, ali... došli smo na Božje, a ne na nečije..."

staro
  (#28 (permalink))
felix
ženski dušmanin
felix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimum

Član od: 02.08.2008.
Poslednji login: danas 23:13
Godine: 30
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 14.08.2008, 22:18

Citat:
itebejac kaže: Pogledaj poruku
Nekad mi je stvarno žao moje braće srba iz Vojvodine, one laloše pa i one iz Bačke i Srema. Zašto? Zato jer dođoši, srbijanci, bosanci, hercegovci i ostali iz srpske nacije im stavljaju veliko breme na leđa. Breme dokazivanja. Od vojvođanskih srba oni, naime očekuju da dokažu svoje srpstvo, kako su i oni Veliki Srbi i tako to.. I ovo je vojvođansko pitanje, jer nekad se od vojvođanskih srba zahteva na gore pomenutom planu da se ogradi od svojih suseda, da se ne meša sa drugim nacijama, "manjinama" (reč manjina je degradirajući naziv). A ako se ne dokažu kao dobri srbi, onda im se kači biljeg autonomaša, lošeg srbina, zapadnjaka ili im se jednostavno kaže: "ti si kesa".

Da, i moji preci su došli sa teritorije današnje Mađarske 1786-e. Kao što Đ. Balašević kaže u "Kao rani mraz"-u: "Dobro, svi smo mi jednom odnekud došli, nema tu šta, ali... došli smo na Božje, a ne na nečije..."
verovatno je to i problem....svako pripada svojoj naciji,i nema sta da dokazuje,svako treba da prihvati i svog neprijatelja,ako neprijatelj bilo gde u pravom smislu reci i postoji...ne znam zasto bi rec manjina bila degradirajuca,u Madjarskoj je koriste kao i ovde....mozda zbog samog znacenja,a najverovatnije zbog loseg prizvuka koji je dobila....a vojvodjansko pitanje i ne postoji,kao sto vise ne postoji ni erdeljsko....a u pravu si,sve je ovo Bozije....mi smo samo setaci,koji ponekad dobiju sansu da prosetaju malo planetom....

-POBEDNIK JE ONAJ KOJI VERUJE U POBEDU-Vergilije,ENEIDA,

staro
  (#29 (permalink))
itebejac
Poznata faca

Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 14.08.2008, 22:44

Citat:
felix kaže: Pogledaj poruku
verovatno je to i problem....svako pripada svojoj naciji,i nema sta da dokazuje,svako treba da prihvati i svog neprijatelja,ako neprijatelj bilo gde u pravom smislu reci i postoji...ne znam zasto bi rec manjina bila degradirajuca,u Madjarskoj je koriste kao i ovde....mozda zbog samog znacenja,a najverovatnije zbog loseg prizvuka koji je dobila....a vojvodjansko pitanje i ne postoji,kao sto vise ne postoji ni erdeljsko....a u pravu si,sve je ovo Bozije....mi smo samo setaci,koji ponekad dobiju sansu da prosetaju malo planetom....
I u Mađarskoj koriste reč manjina, tako je. Ali ja smatram da je korišćenje te reči i u Mađarskoj degradirajuća. Reč kroji neku svest.. bolje da ne zalazimo u to. Držimo se teme.

Nisi obrazložio zašto ne postoji vojvođansko pitanje.
Ne možeš da povučeš paralelu između vojvođanskog i erdeljskog pitanja. Ovde ima više nacija i više su kulture pomešane i zavisne jedna od druge. A tamo se radi "samo" o trima nacijama: mađarska, ciganska i rumunska. Pitanje je bilo potisnuto železnom čizmom komunizma direktno iz Moskve (mada su u drugom Sv. Ratu i rumuni imali kvislinšku vladu, a partizane uopšte nisu imali; vidi gen. Antonescu). No, istina je da i oni imaju jedan sloj građana rumuna u Erdelju, koji su "starosedeoci", kao i vojvođanski srbi.

staro
  (#30 (permalink))
paor
Početnik
paor je na dobrom putu

Član od: 13.08.2008.
Poslednji login: 16.10.2008 01:13
Godine: 27
Odgovor: "vojvođansko pitanje"? - 15.08.2008, 01:40

Ima li neko univerzitetski udžbenik iz sociologije pri ruci, davno beše kad je položih pa ako bi neko bio ljubazan da pojasni svima nama: porodicu, rod, pleme, narod, naciju i nacionalnu manjinu? Možda ima i u udžbeniku za srednju.

Otkad su cigani nacija?

Po mom sećanju, ako me dobro služi, a uglavnom me služi: mi ovde smo svi pripadnici određenih naroda. Srbin je pripadnik srpskog naroda, Madjar je pripadnik mađarskog naroda itd. Amerikanac je pripadnik američke NACIJE. Oni su i Englezi i Šiptari i Slovenci kao pripadnici određenih naroda, ali su svi koji imaju američko državljanstvo pripadnici američke NACIJE i zovu se, je l', Amerikancima.

Ukoliko niste primetili dosad, ima jedna lepa rečenica na startu ovog foruma koja kaže da Vojvodina nije geografski pojam već je način života, i baš zbog toga mi kao pripadnici i Srba i Mađara i Rusina i svih nas 27 ili 28, treba da prerastemo u vojvođansku NACIJU jer - da ne nabrajam šta nas sve spaja u to. A razdvajaju nas jedino lepe stvari koje nas čine još kvalitetnijima kao ljudima...

Da li Srbin u Americi dokazuje svoje srpstvo na ćošku na Menhetnu tako što vrti ošureno prase na Badnji dan i igra oko vatre? Ja sam Srbin u svojoj kući, krstim se pred ikonom koja je ovde pre I ustanka. Da li treba na čelu da napišem da sam Srbin i da nosim majcu Kosovo je Srbija i da skačem kao mahnit po mitinzima radikala da bi mi ostali normalan svet poverovao da sam stvarno Srbin? U Americi se krsti nogom u svojoj kući, govori na mandarinskom u svojoj kući, ali bilo kakvav govor mržnje sa elementima pripadnosti određenom narodu je zabranjen! Dozvoljeno je pripadanje naciji - američkoj.

Očigledno, radikali imaju krizu identiteta. Preci im se pogubili na bojištima, crkve pogorele, pa se oni malo gube u sadašnjosti... Nažalost!

I posle svega gore iznetog, KAKO može da se ne postavlja pitanje oko vojvođanskog pitanja i KAKO neko može čak tvrditi da ono ne postoji?

Ili ćemo opet:ploča,klin pa ostalo?

Orem duboko, sadim iluzije, okopavam mržnju, berem sujetu, skladištim zlato, prodajem ideje (merkantilne, tvrde)-povoljno!