VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Politika

Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ
staro
  (#61 (permalink))
Papak
Boško
Papak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimum

Član od: 02.10.2006.
Poslednji login: juče 21:51
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ - 06.10.2007, 17:58

Citat:
swba kaže: Pogledaj poruku
... Ali sigurno iskljucivanje iz redova SPCa ne bi bila nikakva kazna. Najveci uspjeh svakog vjernog je gresnog vratiti na pravi put, a izbacivanjem prestupnika bi upravo bilo pranje ruku od istih. Oni su ga izrodili oni ima i da ga lijece.
Svaka institucija treba odgovorno da obavlja djelatnosti koje chine smisao njenoga postojanja. Ako crkva treba da brine o duhovnom stanju svojih vjernika, ako treba da ih zadrzhi na "pravome" putu, a one koji su krenuli stranputicom da vrati na taj put, onda u crkvi treba da rade odgovorni i obucheni ljudi koji su sposobni da isto izvrshavaju. Neka oni budu pastiri, a mi njihovo stado. Ali ne mogu vukovi, ne mogu shejtani da se brinu o tom istom stadu. Ne mozhe mene vratiti sa stranputice neko ko i sam hoda po toj stranputici i josh gori je od mene. Crkva tada gubi svoj smisao. Isto kao shto doktor koji umjesto da lijechi ljude ubija ih, ili automehanichar koji kvari auta umjesto da popravlja ih, nema smisao; tako i crkva sa kadrom koji ne dolikuje odgovornostima koje se ispred njih stavljaju, gubi smisao. Ali to shto medju sveshtenstvom ima kukoja je manji problem. Pravi problem je shto crkva jednostavno ne preduzima dovoljno da se taj problem rijeshi. Zato crkva gubi povjerenje, zato se javlja mrzhnja i netrepeljivost. Ja lichno ne vjerujem da je crkva pretjerano selektivna prilikom primanja sveshtenstva, a definitivno je nesposobna ili mozhda nevoljna da se sa takvim sveshtenstvom razrachuna. Jer kao shto rekoh, ne mogu shejtani...

Crvenu maramu nosiću ja i plavu kapicu, tralalala
Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#62 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 01:29
Godine: 57
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ - 06.10.2007, 19:36

Sve me ovo već počinje podsećati na Natašu Kandić, samo loše i loše, a što je dobro nevidim ga.Nikako pojedinci da shvate da je SPC Božja sa narodom u njoj(vernicima), i kao takva sledi Božji put. SPC nije sudska institucija koja ima za cilj pronalaženje i kažnjavanje krivaca.Kaznu ili oprost može samo Gospod Bog dati, a na nama je iskreno pokajanje, ako to kritičari shvate shvatiće i sve ostalo.Ali ako mrze onda su slepi da vide bilo šta drugo osim objekta mržnje, i više nije fakat dali je ili nije nađena krivica već je važno omraženog uništiti mržnjom.

Neko će celoga života lizati staklenu šarenu lizalicu, a neće primetiti da mu nije slatko!

staro
  (#63 (permalink))
Invisibleman
I'm the invisibleman
Invisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat član

Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 21.08.2008 14:08
Godine: 30
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ - 06.10.2007, 19:48

Mislim da ovde ne treba komentar?!
Šta vi kažete???

Don't hit me with them negative waves so early in the morning.

staro
  (#64 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 01:29
Godine: 57
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ - 06.10.2007, 19:59

Jadno, neukusno, zadnji stepenik na kome može autor ovoga da bude!

Neko će celoga života lizati staklenu šarenu lizalicu, a neće primetiti da mu nije slatko!

staro
  (#65 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: 03.09.2008 23:35
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ - 06.10.2007, 20:10

Citat:
dr0strangelove kaže: Pogledaj poruku
Crkva siri ljubav u miru, a mrznju u ratu. nemoguce da ti pricas ove stvari a zivis u drzavi u kojoj su milioni poklani zarad istrebljenja druge nacije i vere.
Знам ја да је модерно оптуживати Цркву за злочине, али волео бих пре свега да видим неке аргументе за то.

Citat:
Ukoliko dodje do novog rata na Kosovu, a sve je izvesniji, bez obzira sta bi nam Njegova Svetlost Patrijarh Pavle rekao preko televizije, znam sta bi govorio svom svestenstvu i koliko bi se ti iskazi razlikovali. Naravno, nikako ga ne bih osudjivao za to, jer je potpuno u pravu sto se tice nasih crkava i zaduzbina dole.
Не видим никаквог разлога да поверујем у тврдњу да би Патријарх јавно говорио једно а тајно друго.

Citat:
ne znam davno je bio pokusaj te gej parade, znam da se njegovo ime u clanku pojavljivalo, verovatno nije bio u paradi, vec kontraparadi
Никакве везе владика Амфилохије није имао с тим стварима. Замолио бих те убудуће да се прво обавестиш па тек онда нешто тврдиш.

Citat:
ne samo da se slobodno izjasne i ne dobiju batine zbog toga
Да се изјасне... није то никакво право на изјашњавање, то је вређање јавног морала. Но добро, то није тема.

Citat:
Stari Grci su masovno bili homoseksualci, pa gle sta su nam sve ostavili. Covek, mi tezimo ka evrointegracijama, ovo je stvar koja ce doci kada nasi ljudi kroce van ovih granica verujte mi.
Постоји тема о хомосексуализму, па да не скрећемо.

Citat:
Apsolutna sloboda pojedinca dok ne ugrozava drugog. Molim te nemoj da se ponavljam. Isto tako vernici ne smeju da ugrozavaju navedene grupe, a naravno da niko ne sme da ugrozava vernike. Ovo sam rekao iskljucivo zbog Amfilohija i njegovih pristalica, kao i zbog onih pedofila ne mogu sad da se setim imena
Наравно да верници нису ослобођени обавезе поштовања закона, туђих права, то нико није ни тврдио. А за Амфилохије већ рекох.

Citat:
Druze kad si bio u Moskvi??? Ja u martu. Pa da vidis koliko ih tamo ima, ne bi verovao. Ja sam bio par dana, upoznao desetak rusa i ispostavilo se da je vise od pola njih gej (7 od 10) sto je meni bilo totalno neshvatljivo kada sam krenuo na putesestvije
Ваљда зависи у каквом друштву се крећеш. Елем, баш да их попови туку тољагама... смањи рибу.

Citat:
Sustina vere je u tumacenju svetog pisma! Svako treba da ga tumaci! Svako ko ga je procitao treba i da ga tumaci na svoj nacin. Naravno ja to ne odredjujem, to crkva odredjuje, ali licno tumacenje mora da postoji, inace postajes slepi vernik, sto je karakteristika sekti
Лично тумачење може да постоји, то нико не брани, само ми је нелогична храброст оних који нису верници да исправљају тумачење организације која већ 2000 година чува то Свето писмо, тумачи га, проучава... да не причам о ароганцији која мисли да има право да попује тој Цркви.

Citat:
Ne kazem da crkva stoji iza svega, te grupe same govore da deluju u ime crkve u skladu sa crkvom itd itd. Kako npr neko ko sebe naziva vitezom kneza lazara nema veze sa crkvom????
Тако лепо што их Црква није овластила да је заступају. То што они сами себе називају овако или онако Цркву не обавезује. То је исто као кад бих се ја прогласио чуварем твоје имовине а без да те ишта питам, а онда неко трећи тврдио да треба да платиш моје коцкарске дугове.

Citat:
BaneK kaže: Pogledaj poruku
Smatrao si da je crkva ugrožena pa si otvorio temu, ja mislim da nije. Mržne i netrpeljivosti ima prema svakoj društvenoj organizovanoj formi, uvek neko nekog ili nešto mrzi, što ja lično ne shvatam, al dobro sad.
Мислим да сам у уводном посту написао да је моје мишљење да ширење верске мржње према СПЦ поприма забрињавајуће размере. Такође, то нису појединачни случајеви већ смишљена и организована акција, разрађена, тезе су убачене деци и омладини у главу...

Citat:
amistad kaže: Pogledaj poruku
Kada se to sabere sa prilikama devedesetih dobija se upravo turbo-pravoslavlje, cije odlike su malverzacija, mito, nacionalizam, populizam i sveprisutni oksimoroni.
Супер, још кад би рекао да си ти све то видео.

Citat:
Na pitanje da li SPC evoluira u pedofilsku crkvu, moj odgovor je takodje pozitivan.
Теееешка глупост. Наравно, како је Перо лепо приметио, такође злонамерна и увредљива.

Citat:
da se SPC na bilo koji nacin ogradila od strahota koje je pocinio jedan njen velikodostojnik, da je Pahomije kaznjen prema zasluzi i onako kako bi bio kaznjen u svakoj normalnoj drzavi koja nema potrebe niti zelje da koketira s crkvom kao institucijom i crkvom kao svog saveznika u zaludjivanju sirokih narodnih masa, odgovor bi bio drugaciji. Ovako samo preostaje da se cudimo i pitamo zasto je dopusteno da jedan perverznjak u duhovnickoj odori traumira decu koja su se u njegovoj blizini nasla upravo zato sto su osetila potrebu da istraze sferu religijskog ili da se prosvetle i ucvrste u nekim svojim licnim uverenjima i afinitetima, a nikako zato da bi ih neko napadao, vredjao, maltretirao i pokusao da iskoristi za zadovoljavanje licnih bolesnih seksualnih potreba.
Све и да је истина да је Пахомије крив а да није кажњен због спреге Цркве и државе, било би ван памети тврдити да је СПЦ "педофилска црква". Сама чињеница да неко мисли да је нормално рећи овакву једну глупост говори каква атмосфера нетрпељивости и клеветања СПЦ влада. Слажем се да СПЦ није осудила Пахомија вербално, али чињеница је да човек није ни осуђен, тако да је питање да ли је уопште крив. Иларион је рецимо смењен и отеран из Цркве, тако да ми је јако симптоматично зашто њега не узимају као пример црквомрсци.

Citat:
Galahad kaže: Pogledaj poruku
Pitanje: Pahomije nije pedofil?
Drugo pitanje: Ilarion nije pedofil?
Tretje pitanje: Da li je iko iz SPC ishta rekao na tu temu?
Мислиш осим тога што је Иларион смењен и истеран из Цркве? А шта би ти конкретно хтео да кажеш овим питањима?

Citat:
Mozda bi drugacije mislio da si ti bio na mestu jednog od mladica, da te je duhovno inspirisan Pahomije gricnuo za levo uvo? Mozda bi neizostavni background iskusnih tehnicara, onaj dirljivi, gde jezik prelazi preko vrata, bio dovoljan da shvatis stanje u redovima svestenstva u SPC. Ne kazem celog, ali ovakvi primeri se ne kaznjavaju ni od drzave ni od same crkve, sto automatski znaci da je pedofilija neskodljiva. Zato mene ne zanima neko drugi, jer Pahomije je ovde, slobodan i nekaznjen
Једно име се овде понавља, Пахомије па Пахомије. Где су друга имена која би потврдила бесислене тврдње да се ово зло раширило међу свештенством као што тврдиш? Нема их. Зашто не спомињеш како је Црква реаговала у случају Илариона? Некако би ти покварило концепцију. Што се тиче истог тог Пахомија, мало ми је уврнута логика. Човек је на суду ослобођен, СПЦ га није казнила - и то је доказ да и СПЦ и држава крију педофиле - то што нису казнили човека који је ослобођен на суду? С друге стране имамо реакцију на случај Илариона, али тај случај се не форсира кад је у питању однос СПЦ, дакле казну, већ само кад треба тврдити да држава штити зло из СПЦ. Опет, и у тим случају министар правде је или санкционисао или најавио санкције за судије које су направили пропусте у том случају, али ни о томе се не прича.

Citat:
Lillith kaže: Pogledaj poruku
Niko ne kaze da je SPC pedofilska
Тврди, Амистад или како већ.

Citat:
ali svakako je malo cudno da se nikada nje oglasila povodom otkrivenih slucajeva pedofilije u redovima njenih predstavnika...
СПЦ је у случају Илариона јако конкретно реаговала, ако ниси упозната с тим, онда би требало да се суздржиш од оваквих квалификација.
Сем тога, који су то "откривени случајеву"? Иларион и Пахомије? Први истеран из Цркве, други ослобођен на суду?

Citat:
Medicinski radnici uvek odgovaraju za svoja dela i uvek se odrzi pres konferencija i da se objasnjenje o onome sto se desilo,krivci budu kaznjeni naravno...
СПЦ ради драугачије, мало је неозбиљно очекивати од Цркве прес конференције као од какве политичке странке.

Citat:
Inace SPC,koliko je meni poznato,nema problem samo sa pedofilijom
СПЦ нема проблем с педофилијом. Постоје два случаја, један санкционисан, други где је човек ослобођен на суду.

Citat:
vec i sa mnogim drugim stvarima vezanim za njene predstavnike npr. uzimanje prevelikih novcanih nadoknada za usluge pokopa i jos svasta nesto,mislim da ima na ovim stranama( ja najbolje i nisam upucena)...
Ниси, па не би требало ни да причаш о томе оволико. Све и да је то тачно, то је ствар између Цркве и верника, јер ништа од тога што Црква наплаћује није обавезно. Тих проблема има, али смешно је да се мрзитељи Цркве брину за вернике јер плаћају оно што су изабрали да плаћају. Лицемерно је. Не мислим на тебе под овим мрзиоцима.

Citat:
Kao sto je vec receno,niko ne napada veru vec samo instituciju...
Критика је потпуно у реду, али ширење мржње и нетрпељивости према институцији и јесте ширење верске мржње и нетрпељивости.

...a u mraku sobe miris kose njene lebdi svuda oko mene...

staro
  (#66 (permalink))
Angus
Vatrogasac...
Angus je dostigao maksimumAngus je dostigao maksimum