|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
||||||||
|
|||||||
| Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ |
|
|
|
Anarhista, zna red
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.03.2008.
Poslednji login: juče 20:42
Pol: Muško
Godine: 23
Lokacija: Gornja polica, 4. knjiga s leve strane, 26. pesma, 7. stih
|
Odgovor: Мржња и нетрпељивост према СПЦ -
18.04.2008, 00:55
Citat:
Tako je. Uvek prvo od sebe. I uvek se, pre davanja kritike drugome, treba upitati: da taj drugi možda nema pravo? Tako je. Treba da se razumemo i da priznajemo drugačijost: ne treba homoseksualce lečiti kad nisu ni bolesni, ne treba inoverne pokrštavati, ne treba neistomišljenike ućutkivati, ne treba levoruko dete terati da piše desnom, ne treba nazivati izrodom onoga koji ne voli ono što svi vole... Nežnima - žalost mnoga... |
|
|
|
|
|
|
Zli klerofašista
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 00:28
|
18.04.2008, 00:56
[quote]
Citat:
Поређење је имало за циљ да каже да је рећи да је сама институција крива за свој имиџ, иако је неко ружном кампањом стално каља и ствара ружну слику о њој, слику која се шири, исто што и окривити Јевреје да су сами криви зато што имају велике носеве и клемпаве уши. Проблем је што Јевреји немају велике носеве и клемпаве уши, већ је то била наци пропаганда. То је двострука увреда, јер се нешто што је продукт пропаганде узима као истина, још се и сама жртва напада криви за оно што није истина, већ само пропаганда тврди да јесте. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Црква те не присиљава да будеш верник. Али ако хоћеш да будеш верник СПЦ, наравно да мораш да поштујеш учења и каноне СПЦ! Буба Ердељан је послала један одличан текст о "ЈА" генерацији, која мисли да се свет врти око њих. Да, ако ти Црква каже да пођеш у крсташки рат треба да послушаш ако хоћеш да слушаш Цркву. Ако нећеш да слушаш цркву, нико те не тера. Ово је логика ван сваке логике, хоћу да ми се призна да сам добар верник, али да не поштујем никаква правила, да радим шта ја хоћу, да се Црква прилагођава мени а не ја њој... као да играш фудбал, стално узимаш лопту у руке и тражиш да ти се призна победа. И при томе се љутиш на оне који ти кажу да у фудбалу лопта не може да се узима у руке, инсистираш на томе да је узимаш у руке, и љутиш се, ко има право теби да каже шта и како треба. Црква није заснована на томе да свако ради шта хоће, то се противи самој суштини Цркве. Citat:
...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...
|
|||||||
|
|
|
|
|
Zli klerofašista
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
|
18.04.2008, 00:58
Citat:
Не видим разлога да се не шири права вера, напротив. Нису исто неистомишљеници и они који шире мржњу и зло. Не видим ко назива изродом онога који не воли што сви воле. ...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...
|
|
|
|
|
|
|
Anarhista, zna red
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.03.2008.
Poslednji login: juče 20:42
Godine: 23
Lokacija: Gornja polica, 4. knjiga s leve strane, 26. pesma, 7. stih
|
18.04.2008, 01:20
Citat:
Neću da mi se išta priznaje. Ako verujem, onda ne sumnjam u to da sam vernik i nije mi potrebno ničije ni priznanje, ni ne priznanje. Priznanje onog koji je jedini merodavan ja osećam u sebi. Ali mi je bitno da se crkva vrati svojoj izvornoj čistoti, a to se neće desiti dok god popovi odlaze kod nekog na slavu zbog toga što je taj predsednik mesne zajednice, pa ne stignu da osvete kolač onome koji je slavu slavio dok je ovaj predsednik izvikivao parole tipa: "RELIGIJA JE OPIJUM ZA NAROD!", ne razumejući čak ni tu parolu. Ne treba crkva da se prilagođava meni (šta njih interesuje što ja volim teget boju - neka za svoju svetu boju uzmu crvenu, boju Hristove krvi), ali treba da se prilagođava čoveku kao takvom: čoveku nije dato da dva puta godišnje po četrdeset dana za vreme posta uskraćuje sebi proteine iz mesa i laktozu iz mleka (a da za vreme tog posta svakakva zla i misli i čini i da nimalo ne poradi na sebi, što je smisao posta). Nije čoveku dato ni da primenjuje askezu do braka: ako kasno uđe u brak, skoro sigurno neće biti sposoban do kraja života da na pravi način ljubav iskaže fizički. A ko će da kaže koja je prava vera? Što ti i ja imamo na to više prava od nekog Tibetanca, Turčina ili Izraelca? Nežnima - žalost mnoga... |
|
|
|
|
|
|
Zli klerofašista
|
18.04.2008, 01:32
Citat:
Имаш ли ти довољно ауторитета да мењаш Црквена учења? |