|
Banovan
Član od: 21.02.2007.
Poslednji login: 29.04.2008 00:42
Pol: Muško
|
Odgovor: Prljavi medijski rat!! -
15.09.2007, 23:25
Prljavi medijski rat (56)
Misija u Bosni (10)
Majkl Rouz (Michael Rose) ,,Misija u Bosni,,
(Fragmenti iz knjige Fighting for Peace, u izdanju The Harvill Press,
London, 1998, srpsko izdanje Misija u Bosni, Beograd 2001)
Da li je Dejtonski sporazum mogao da bude postignut još 1994. godine. Prema mom mišljenju, bilo je moguće da se to tada učini, da su Amerikanci ranije shvatili političku stvarnost u Bosni. Međutim, postavlja se pitanje da li je bilo moralno da američka administracija u 1994. godini objavi da „agresor mora biti kažnjen”, iako to nije vodilo jačanju političkih odnosa na kojima bi se gradio sporazum, već je podrazumevalo samo i jedino vojnu akciju. Da bi se postigao politički sporazum, i volja tog „agresora koji mora biti kažnjen” trebalo je da se usmerava na razmišljanje o mirovnom i političkom rešenju. Prva prilika za mir je stvorena Vens-Ovenovim planom 1993. godine i nastojanjima UNPROFOR-a da se mir postigne. Nažalost, sve je to bilo potisnuto u drugi plan stalnim smicalicama bosanske vlade, iza koje su stajale SAD, da bi se stiglo do plana Kontakt-grupe, koji je bio uperen protiv Srba, jer je počivao na principu „uzmi ili ostavi”. Kada je takav prilaz rešenju sukoba 1995. godine napušten, razmena teritorija koja je prihvaćena u Dejtonu nije se bitno razlikovala od onog što je Karadžić predlagao 1994. godine, što su čak i muslimani prihvatili tokom leta te iste godine. (str. 300.)
Kontakt-grupa, nespretna družina
Početkom novembra pridružio sam se Akašiju i De Laprelu radi sastanka sa Kontakt-
grupom. To je bilo prvi put da ih predstavnik UNPROFOR-a formalno susreće od kada su javnosti izložili svoj plan „uzmi ili ostavi” sa mapama. To je bila nespretna družina. Američki ambasador Čarls Tomas ličio je na junaka iz nekog komada Tenesi Vilijemsa, sa bledim plavim očima, sivkastom kosom i nekom neodređenom grimasom stalno prisutnom na licu, što mu je davalo polunamrgođen i polunasmejan izraz. Kasnije sam primetio da je bio izuzetno zabavan. Nemački ambasador Mihael Štajner bio je razapet između želje NATO da bombarduje Srbe, čak i za vreme pregovora, i uzdržanosti Francuza. Bio je najiskusniji u grupi i imao je veliki uticaj na ostale.
Zotov, ruski član Kontakt-grupe, bio je stari sovjetski diplomata staljinističkog tipa. Govorio je malo o situaciji u Bosni, ali je stalno skretao pažnju na to da se nova demokratska Rusija protivi namerama NATO da bombarduje Srbe. Pošto sam često bio na meti američke i muslimanske štampe kao pobornik ideje da bi NATO samo pogoršao situaciju i smetao mirovnoj misiji ako bi intenzivirao bombardovanja, smatrao je da smo saveznici i često mi je upućivao ohrabrujuće osmehe. Pozicija francuskog i britanskog ambasadora bila je nešto između ruskih i američkih stavova. Oni su shvatili potrebu da se podrži mirovna misija Ujedinjenih nacija, ali su se zalagali i za čvršću povezanost u okviru Kontakt grupe, iako ne i na strani Amerikanaca. Zbog toga je Kontakt grupa pretrpela neuspeh, najpre zato što se nije konsultovala s Akašijem u vezi sa svojim planom i mapama, što je, naravno, izazvalo ledenu atmosferu od početka sastanka.
Akaši je počeo sastanak ljubaznim govorom i izvinjenjem da nije „previše raspoložen” za razgovor, jer ga u toku rada niko iz Kontakt-grupe nije ni o čemu pitao, a naročito uoči predstavljanja Srbima njihovog plana „uzmi ili ostavi”. Postojanje nekog drugog međunarodnog tela u pregovaračkom procesu, u kojem učestvuju Ujedinjene nacije, ne bi smelo da prođe bez razgovora sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, niti da prouzrokuje teškoće pregovaračima mirovnih snaga, što se događalo poslednjih šest meseci. Ni Ujedinjene nacije, ni Kontakt-grupa, nisu učinili nikakav napredak, jer je očigledno, da su zaraćene strane izabrale rat kao „najbolje rešenje” da završe sukob.
Nije bilo baš diplomatski, ali me je Akaši pozvao da predstavim stanje u Bosni. Objasnio sam Kontakt-grupi, da njihova politika izolacije Srba nema izgleda na uspeh, jer se oni u takvim situacijama još više povlače u sebe. Njihovi predlozi bi trebalo da budu neka vrsta psihološkog pritiska na Srbe, u okviru posebnih taktičkih postupaka koji mogu da daju rezultate samo ako se i sa srpskom stranom održava veza. Strategija Kontakt-grupe je samo još više izolovala Srbe, što je moglo da ima mnogo teže posledice. Mirovna misija bi u takvom stanju zapala u ćorsokak, jer bi borci, pošto nema izgleda na mir, potegli oružje.
Objasnio sam da bi mnogi politički i vojni sporazumi koje su Ujedinjene nacije sklopile sa Srbima i muslimanima – koji su doprineli da se položaj stanovništva poboljša – bili poštovani da bosanska vlada nije negirala i potcenjivala postignute uspehe i da se nije opredelila za rat. Ako bi se vojna situacija i dalje pogoršavala, preporučio bih da nacije koje daju jedinice za mirovne snage povuku svoje ljudstvo iz Bosne. Nije bilo svrhe dalje rizikovati život vojnika, ako nije bilo nade da se postigne mir. Povlačenje misije Ujedinjenih nacija iz Bosne moglo bi da dovede do vojnog poraza muslimanske vojske i
do kraha bosanske države, osim ako NATO ne bi rasporedio svoje snage. Posle mog izlaganja je nastao tajac. (str. 246-248.)
|