|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Da li smo spremni za EU? |
|
Odgovor: Da li smo spremni za EU? |
|
|
|
|
Zli klerofašista
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 20:23
Pol: Muško
|
Odgovor: Da li smo spremni za EU? -
06.05.2007, 16:01
О овим темама се обично прича по систему "Како мали Ђокица замишља ЕУ". Обично се не зна пуно ни који су критеријуми ни колико смо стварно далеко, већ се суди по Цеци или нашем стању морала.
За оне који хоће да се обавесте, ту има извештај Европске Комисије који укључује и Србију, стар око пола године. http://www.dei.gov.ba/ Вероватно има негде и на: http://www.seio.sr.gov.yu/code/navigate.asp?Id=2 Дакле, ајде да не лупетамо. Иначе, види се да има разних фактора, највише су политички. Рецимо, Хрватска има сређенију економију не само од Бугарске и Румуније, већ и од прибалтичких земаља, па још није у ЕУ. Такође, Хрватска има проблема са људским и мањинским правима колико и Естонија и Литванија рецимо, да не спомињемо Кипар, па опет није чланица ЕУ... Оно што је најгоре је да - тренутно највеће земље ЕУ желе да нам отму део територије. |
|
|
|
|
|
|
|
NEDOBRI Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 30.11.2006.
Poslednji login: danas 12:47
Godine: 31
|
06.05.2007, 19:26
Ubeđen sam da još uvek nismo spremni za ulazak u EU.
Stanje naše Ekonomije je još uvek veoma loše, ispravnije je reći da je privredni oporavak i indeks ekonomskog rasta u Srbiji daleko manji od očekivanog posle 5-o oktobarskih promena - veoma DAVNE 2000. Svest ljudi da moraju sudbinu uzeti u svoje ruke je na veoma niskom nivou, još uvek većina misli da će promene na bolje krenuti od Države, a u tome debelo greše. Država je tu da omogući što bolje uslove za strana ulaganja kako bi se uposlili nezaposleni i kako bi se razvila trgovina, povećao obim i uvećala brzina obrta kapitala (a oni nisu kadri da posle 3 meseca formiraju Vladu - uskostranački interesi su preči - svako dupe i dupence mora naći svoju fotelju). Svakim danom se svako od nas mora profesionalno usavršavati, raditi na sebi, posao i radno mesto posmatrati kao promenljivu kategoriju - menjati radna mesta - ići ka boljem... malo, po malo. E kad promenimo svoju svest, počnemo da se tako i ponašamo, EU će nam biti bliže. Sad, da li nam je ulazak u EU neophodan? Tu nema puno pametovanja, mi se tu nalazimo i nemožemo ignorisati Evropu kao našu budućnost. Naravno da nas EU države posmatraju kao prostor-tržište za plasman svojih proizvoda, niti nas vole, niti mrze... Ipak verujem da u ovoj Zemlji (Srbiji - Vojvodini) ima potencijala (pre svega kadrovskog) da zajedno idemo u lepšu budućnost, da postanemo najjača zemlja u regionu - i postaćemo 100% ako budemo pametni! ![]() ![]() "Ne pada sneg da pomori svet, već da svaka zverka ostavi svoj trag." (Beli je svakako naj... )
|
|
|
|
|
|
samurai
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 06.05.2007.
Poslednji login: 29.07.2008 19:00
|
06.05.2007, 19:30
Мене заиста врло, врло јако занима како би прошло једно изјашњавање грађана Србије по питању уласка Србије у ЕУ?! Та Европска унија, односно њене главне и најјаче чланице се очајнички залажу да нам се отме део наше територије, да нам се наруши интегритет и суверенитет, одлажу нам преговоре под више него комичним и толико излизаним изговорм званим "српски генерал Ратко Младић"...
Да ли смо спремни или не је питање чисто техничке природе, лепо тамо пише шта се мора урадити да би се у то друштво ушло и то је то, нема драме и филозофије, нити полемика око наше културе, односно некултуре исл. Да ли се ви дружите и да ли желите у друштво са неким ко жели да отме ваш плац, стан, аутомобил...? Хммм... |
|
|
|
|
|
severna svetlost
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: 04.08.2008 10:22
Pol: Žensko
Godine: 31
|
06.05.2007, 19:41
To, da li mi možemo da uđemo u Uniju ili ne, ne zavisi od toga da li smo kulturni ili ne, koliko ima pismenih ili da li slušamo Cecu ili ne. Podsetimo se nekih zemalja koje su već u Uniji ili su potpisale sporazum za ulazak u istu, na primer Rumunija (prvo što mi je palo na pamet), ne mislim da je stanje po pitanju pismenosti-nepismenosti nešto drastično drugačije nego kod nas, ne mislim da veliki procenat Rumuna sluša visoko kvalitetnu muziku, ne mislim da je njihovo kućno vaspitanje (ako se može govoriti o tome kao o opštoj pojavi) ne većem nivou nego kod nas, čak naprotiv, mislim da smo u svim ovim segmentima mi bar malo ispred njih.
E sada to da li ćemo ući u Uniju ili ne, nažalost, ne zavisi od nas, zna se koji su uslovi, i opet nažalost, zna se ko je zadužen za ispunjenje istih i omogućavanje ovom narodu da se nekako priključi evropi i svetu. I na kraju mislim da mi jesmo spermni (mi kao pojedinci, obični građani) da se priključimo Uniji i da će se stvari koje su navođene kao razlozi za to da mi nismo spremni da uđemo u istu rešavati tek kada se budemo priključili. Nijedna od država koje su ušle u Uniju u drugom krugu ili neka od onih koje su tu nadomak ulaska nije imala sve te preduslove koji su navođeni unapred ispunjene. Nemaju ih još uvek, tu se radi o procesima koji se mere desetinama, pedesetinama godina, ali se mora početi od nečega. |