VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Politika

Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Da li smo spremni za EU?
staro
  (#31 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 01:08
Pol: Muško
Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 18.05.2007, 18:32

Citat:
remorker-bgd kaže: Pogledaj poruku
Da, srpski ekstremni nacionalisti jesu dobrim delom odgovorni za ono sto se desavalo od 1990. do 2000. godine.

Da, oni su (uz neke druge) odgovorni za 4 rata, za pljacku drzave, za medjunarodnu izolaciju zemlje, za to sto je pola miliona mladih, obrazovanih ljudi napustilo Srbiju.
Ово је одличан начин формулације ствари.
Прво иде теза: криви су српски националисти
Па онда питање: да ли бап само српски националисти?
Па онда одговор: добро, криви су српкси националисти (уз неке друге).
И тиме се ствара непотпуна и нетачна слика. Исто као да кажем "Савезници су криви јер су у другом светском рату бомбардовали Нирнберг".

Citat:
To veze nema sa komunizmom, da znas nesto vise o komunizmu, ne bi tako pisao (ovo ne znaci da ja podrzavam takvo uredjenje).
Да знаш нешто о култури дискусије не би саговорнику говорио "да знаш нешто о... ".
Наравно да има везе, управо су нам комунисти оставили све предуслове за ово зло које се десило, несређену државу, нерешено или погрешно решено национално питање...

Citat:
Ne, ne mozes da poistovecujes delovanja umerenih i ekstremnih nacionalista (s obzirom da im se programi jako razlikuju). Prvi (kakvi postoje, i imaju odredjenu snagu u Evropi) ne zele EU zbog ocuvanja radnih mesta i potpunog ocuvanja suvereniteta...a drugi (kakvi postoje, i imaju veliku snagu u Srbiji) EU karakterisu kao neprijatelja Srbije, zale sto nismo Ruska provincija, i zagovaraju savez sa istom. Postoje ekstremni nacionalisti i u drugim zemljama, ali nisu najjace partije...daleko od toga...
Ја сам пре свега говорио о примеру Ле Пена, можемо да узмемо и Хајдера у Аустрији. Дакле, друштва која ни изблиза нису имали трауме какве је имало српско друштво - имају прилично јаке екстремне десничаре.
Не видим ништа екстремно у заговарању тезе да су државе које желе да нам отму део територије непријатељске нити у савезу с Русијом.

Citat:
Ako neko tebi uradi nesto lose, da li ti to daje za pravo da ti nekome trecem uradis nesto lose? Primera radi, da li to sto tebi neko ukrade kola, daje tebi za pravo da ukrades kola nekome drugome? Prema tome, tuzno mi je kad se to nase tradicionalno "pa sta, i oni su" koristi kao neki argument u razgovoru.
А ко је то радио, кад и где?

Citat:
Neki delovi tvoje poruke mi deluju prilicno jednostrano i plitko, i pomalo gubim zelju za ovom prepiskom. Cini mi se da neke jako problematicne pojave jako olako shvatas, i dajes im (po mom misljenju) nedopustivo bezazlena objasnjenja i opravdanja.
U svakom slucaju, sve sto mislim o ovoj temi se vidi iz mojih par poruka ovde.
Pozdrav.
И мени неке твоје тврдње делују прилично једнострано и плитко, али ја сам се потрудио да објасним с чим се не слажем и зашто, јер кад бих написао само овакве оцене то би личило на омаловажавање саговорника који нема исто мишљење као ја.
Ти видим нажалост губиш жељу за преписком (можда је не би губио кад би била са неким истомишљеником), па ми не скрећеш пажњу која моја схватања и објашњења мислиш да су погрешна, како би их елаборисао, али шта да радим.

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#32 (permalink))
remorker-bgd
Iskusni forumdžija
remorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostale

Član od: 13.03.2007.
Poslednji login: 26.11.2008 10:49
Godine: 28
Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 18.05.2007, 19:47

Prvo, nije mi ni na kraj pameti bilo da te uvredim ili omalovazim...Ako si moj odgovor tako shvatio, ja ti se izvinjavam. Drugo, ako kazem da mi se cini da o necemu ne znas dovoljno, upravo to i mislim...i to ne treba da se shvati kao uvreda, vec kao moja procena na osnovu tvojih poruka. Trece, mislim da neke stvari banalizujes i da neke jako ozbiljne stvari u startu lose definises ili im dajes objasnjenje ili opravdanje koje je meni neprihvatljivo. Vec sam, na nekoliko mesta, pojasnio na sta konkretno mislim.

Nedostatak zelje za daljom diskusijom ide meni na dusu...ima veze sa malim nedostatkom vremena, malom zasicenoscu tim temama, i slicno...a nikako konstatacijom da se ne slazemo...ili da te, kako kazes, ne postujem kao sagovornika...

Pozdrav

...baš polaze galije...
...do vina i maslina...
...ajmo malo na jug Italije...
...zatvori oči...

staro
  (#33 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 18.05.2007, 23:15

Citat:
Prvo, nije mi ni na kraj pameti bilo da te uvredim ili omalovazim...Ako si moj odgovor tako shvatio, ja ti se izvinjavam. Drugo, ako kazem da mi se cini da o necemu ne znas dovoljno, upravo to i mislim...i to ne treba da se shvati kao uvreda, vec kao moja procena na osnovu tvojih poruka.
Мало храбра процена нечијих знања на основу 2-3 прочитана поста. Убудуће ти предлажем формулацију "мислим да то што си рекао о ХУ није тачно" уместо "да знаш нешто о ХУ као што не знаш". Може неко помислити да можда и ниси позван да судиш о нечијем знању или незнању.

Citat:
Trece, mislim da neke stvari banalizujes i da neke jako ozbiljne stvari u startu lose definises ili im dajes objasnjenje ili opravdanje koje je meni neprihvatljivo. Vec sam, na nekoliko mesta, pojasnio na sta konkretno mislim.
Одлично, кад год појасниш на шта конкретно мислиш, одговорићу ти. Кад се буде радило о паушалним оценама - не замери што ће имати тежину као да ништа ниси ни рекао.

Citat:
Nedostatak zelje za daljom diskusijom ide meni na dusu...ima veze sa malim nedostatkom vremena, malom zasicenoscu tim temama, i slicno...a nikako konstatacijom da se ne slazemo...ili da te, kako kazes, ne postujem kao sagovornika...
ОК.

staro
  (#34 (permalink))
remorker-bgd
Iskusni forumdžija
remorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostaleremorker-bgd je uzor za ostale

Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 19.05.2007, 03:06

Pa ja sam hrabar covek, pa pravim hrabre procene...neke stvari mogu da ti budu jasne iz jedne recenice koju neko izgovori...

Svako dobro...

...baš polaze galije...
...do vina i maslina...
...zatvori oči...

staro
  (#35 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista

Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 19.05.2007, 13:32

Citat:
Pa ja sam hrabar covek, pa pravim hrabre procene...neke stvari mogu da ti budu jasne iz jedne recenice koju neko izgovori...

Svako dobro...
Супер, ти си цар. Мало за размишљање о дискусијама иначе:
http://etext.library.adelaide.edu.au.../chapter3.html
A last trick is to become personal, insulting, rude, as soon as you perceive that your opponent has the upper hand, and that you are going to come off worst. It consists in passing from the subject of dispute, as from a lost game, to the disputant himself, and in some way attacking his person. It may be called the argumentum ad personam, to distinguish it from the argumentum ad hominem, which passes from the objective discussion of the subject pure and simple to the statements or admissions which your opponent has made in regard to it. But in becoming personal you leave the subject altogether, and turn your attack to his person, by remarks of an offensive and spiteful character. It is an appeal from the virtues of the intellect to the virtues of the body, or to mere animalism.

staro
  (#36 (permalink))
BaneK
v.d. moderator
BaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimumBaneK je dostigao maksimum

Član od: 23.11.2006.
Poslednji login: juče 22:11
Godine: 32
Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 19.05.2007, 17:45

Naravno da nismo kad se prepucavamo oko svega.

Pridržavajte se teme, a ne ličnog prepucavanja.

Festina lente

staro
  (#37 (permalink))
remorker-bgd
Iskusni forumdžija

Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 19.05.2007, 21:48

Ja se drzim teme...pitao me covek kako mogu na osnovu nekoliko poruka da zakljucim sta neko zna o odredjenoj temi...a moj odgovor je bio da na osnovu jedne recenice mogu mnoge stvari da budu jasne...ni jednog trenutka nisam bilo koga uvredio

Jel zna neko engleski?

I ovde se odjavljujem...jer sa nekim ljudima jednostavno ne mozes da razgovaras ("ne volem s takvima ni da se svadjam" Dj.B.)...a ne smatram sebe obaveznim da pokusavam nekome nesto da objasnim...pogotovo sto na svaku recenicu dobijem identican odgovor...koji, po mom misljenju, nema mnogo smisla...

I jos dobijem moralno-politicka predavanja...i packe o lepom ponasanju na forumima...od osobe koja je drugacija misljenja na istom ovom forumu karakterisala kao "glupa" i ne znam ni ja vise kakva...(zaista me mrzi da trazim)...i tretirala sagovornike na jako problematican nacin...(nevaspitan?)

Dakle...nismo spremni za EU...bez obzira da li cemo u nju uci u dogledno vreme ili ne...a da li cemo raditi na tome da se transformisemo u odgovorno i dobro uredjeno drustvo...i kao takvi udjemo u EU...ja sanjam o tome...i licno cu, svakoga dana, davati svoj skromni doprinos...

...baš polaze galije...
...do vina i maslina...
...zatvori oči...

staro
  (#38 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: juče 01:17
Godine: 58
Odgovor: Da li smo spremni za EU? - 23.05.2007, 22:28

Hajde da se vratimo na početno pitanje;
Da li smo spremni za EU?
Da banalizujem malo, dali smo spremni da postanemo robovi?
To znači nema praznovanja i radnim i neradnim danovima, nema krke i pijenja u neograničenim količinama, nema prava bez obaveza.... i još mnogo toga sličnog a vrlo blisko nama.Dali je EU, bezvizni režim, neograničenost putovanja, plata od 3000 evra, visoki standardi, socijalno obezbeđenje, kulturni sadržaji itd.., jeste ali kako to postaviti kod nas, vrlo, vrlo teško ili nikako. Treba da zaboravimo ono prvo da bi dobili ovo drugo, a to se neće skoro dogoditi u ovoj zemlji i kod ovog naroda.I ako postoji pamet u ovom narodu možda bi trebali da počnemo da ga upotrebljavamo, i ako dođemo do saznanja da tu vožnju nemožemo da ispoštujemo bolje je da još ne kupujemo kartu.