|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Da li smo spremni za EU? |
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 21.02.2007.
Poslednji login: 28.12.2007 16:38
Pol: Žensko
Godine: 28
|
Odgovor: Da li smo spremni za EU? -
07.05.2007, 15:47
Ok, vidim da se mozda nisam dobro izrazila i da neki komentarisu termine poput "pismenosti/nepismenosti", "kucnog vaspitanja"... Jednostavno sam htela da kazem da i te stvari takodje pokazuju nivo standarda neke drzave, i da je u nasem slucaju, i taj standard na prilicno niskom nivou.
Poenta je, kao sto je Mish rekla, da se mora menjati pojedinac, tj. svest pojedinca, a po meni, i ove stvari su jako bitne i pomazu coveku da "prosiri svoje vidike". Dakle, izvinjavam se ako nisam bila dovoljno precizna ali i dalje stojim iza toga da u Srbiji i te stvari i te kako skripe... |
|
|
|
|
|
samurai
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 06.05.2007.
Poslednji login: danas 20:40
Pol: Muško
|
07.05.2007, 16:55
Citat:
Citat:
|
||
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: danas 06:10
Godine: 27
|
07.05.2007, 19:02
Citat:
Gledano sa te ekonomske strane moje misljenje, jest laicki, je da je Srbija i te kako spremna za ulazak u EU. Naravno prvo se trebaju ispuniti uslovi koje EU od nas trazi, prvenstveno mislim an one tehnicke prirode tipa unapredjenje infrastrukture. Ulaskom u EU imacemo vecu paletu proizvoda iz zemalja clanica na srpskom trzistu. I danas je imamo pozamasnu, ali ako bi se uslo u EU mnoge poreske olaksice bi stupile na snagu a samim tim to bi rezultovalo na smanjenu cjena proizvodima. Smanjenje cijena normalno da vodi na vecu kupovnu moc prosjecnog srpskog potrosaca, sto opet vodi ka vecem obrtu novca na trzistu i generalnom poboljsanju uslova zivota. E sad kako i koliko bi se to stetno odrazilo na nek srpske kompanije je jako diskutabilno. Jer nesmetanim ulaskom proizvoda iz drugih zemalja nesmetano ulazi i konkurencija. Konkurencija koja bukvalno moze da oduva pojedine srpske firme. No u neku ruku to i nije toliko lose, jer konkurencija je i vise no pozeljna. Bar u neku ruku stimulansa, unapredjenja kvaliteta svega proizvedenog u Srbiji. Zasigurno da bi smo ponudili jeftiniju radnu snagu a to bi dovelo do vecih ulaganja u srpsko trziste od strane inostranih kompanija; nesto slicno se desava sad sa Bugarskom i Rumunijom, a cisto sumljam da ce veci broj inostranih radnika doci u Srbiju sto znaci da bismo time dobili nova radna mjesta ili bar kompenzaciju za ona koja izgubimo u toj trci sa konkurencijom. Da treba da se radi, treba. da treba vremena, treba. Ne vidim ulazak u EU kao momentalno blagostanje vec samo vidim vecu i bolju mogucnost za dokazivanjem i napredovanjem. |
|
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 06.12.2006.
Poslednji login: 14.01.2008 17:22
Godine: 27
|
08.05.2007, 01:38
Nazalost,necemo mi odredjivati kada i da li smo spremni za ulazak u EU,primice nas onda kada to njima bude odgovaralo.Sto se tice znakova i racunara-ne boj te se "disciplinovace" oni nas veoma brzo!
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2007.
Poslednji login: danas 14:28
Godine: 28
|
09.05.2007, 19:40
Evropska unija (odnosno zajednica) je nastala iz ekonomskih razloga...mnogo kasnije je dobila formu koju ima sada...a cak ni u samoj EU nisu saglasni oko toga kako ta tvorevina treba da izgleda...
Postoje odredjeni kriterijumi (politicki, ekonomski, socijalni) koje odredjena drzava treba da ispuni ukoliko je zainteresovana za ulazak u Evropsku uniju. Ukoliko je neki minimim ispunjen, dobija se pozitivna studija o izvodljivosti...i krece se u pregovore koji rezultiraju sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju (za zemlje zapadnog Balkana)...sledi ratifikacija sporazuma od strane svake drzave clanice...sto moze da potreje i dve godine (u periodu ratifikacije na snazi je privremeni sporazum)...u tom periodu drzava ima status "potencijalnog kandidata". Onog trenutka kada je sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju ratifikovan, drzava moze da podnese kandidaturu za clanstvo (Hrvatska i Makedonija su to uradile pre dve-tri godine). Nakon toga, kada se prihvati kandidatura, pocinju pregovori o pridruzivanju, po poglavljima...i to traje vise godina... Toliko (samo ukratko) o samoj proceduri... Po mom misljenju, sam datum ulaska u Evropsku uniju je mnogo manje bitan od cinjenice da se situacija u raznim oblastima u odredjenoj drzavi popravlja. Mislim da je Slovencima, na primer, bilo mnogo manje bitno da li ce uci 2004- godine ili 2006. godine, kad su oni vec tada imali drzavu koja je dobro uredjena, politicki stabilna, kada su ekonomski bili jaki, kada su putovali u ceo svet bez viza...(toliko o pricama iz 90-tih da su krali nase maline i pravili fruktalove sokove, i da bez Nas nece imati sta da jedu) Ulazak u Evropsku uniju treba da bude rezultat rada i sveobuhvatnih promena jednog nestabilnog i nerazvijenog drustva, kao sto je nase...nikako potencijalno resenje za nase probleme...i to je ono gde su ljudi u zabludi...potrebno je biti, pre svega, politicki stabilno drustvo...pa zadovoljiti ekonomske minimume (primer Bugarska i Rumunija, kojima ekonomija i zivotni standard jos uvek nisu jaca strana)... Ono sto je, po mom misljenju, najveci problem u Srbiji, je svest ljudi...koja se izgleda ne menja...ili se menja jako sporo...I dalje mnogo ljudi ne voli da radi...svi bi samo "na foru" da zgrnu ogromnu lovu...i posle "Bog da ih vidi"..."gde je kuglica...gde je kuglica"...Niko ne radi na sebi...koliko sam puta cuo komentare "ma sta ja imam da ucim engleski u 50 godina, ili te kompjutere"...i dalje nam je nacionalni sport da gledamo u tudje dvoriste i tudje novcanike...a da se nikada ne bavimo sobom..ili uzrok problema eventualno potrazimo u sebi...i zato me ni ne cudi sto smo i dalje zagledani preko ograde...besni i zavisni...i, kao, iznenadjeni...a sami smo krivi...Kada pocne da se menja svest ljudi...onda mozemo da se nadamo boljem zivotu... Sustina procesa priblizavanja EU (sa ekonomske strane) je ta da, sto je neka zemlja dalje odmakla u procesu EU integracija, ima pristup vecim fondovima pomoci...i moze da racuna na mnogoveca sredstva nego u pocetku...upravo Bugari i Rumuni su dobili jezive pare u poslednjih par godina... Necu vise da davim...sad videh koliko sam napisao...ni sam sebe ne bih citao ovoliko...svaka cast onima koji su stigli do kraja ![]() ...do vina i maslina... ...ajmo malo na jug Italije... ...zatvori oči... |
|
|
|
|
|
Zli klerofašista
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 21:47
|
09.05.2007, 20:05
Citat:
Citat:
Нигде стандард у држави није порастао тако што је обичан човек узео судбину у своје руке, увек све то ради држава. Наравно, не отварањем фабрика већ стварањем околине за посао. Citat:
Citat:
Citat:
|