|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Politika Razmenite mišljenja sa političkim neistomišljenicima, učestvujte u VojvodinaCafe parlamentu |
| Prikaz rezultata glasanja: Da li ste za Ustavnu parlamentarnu monarhiju? | |||
| Da |
|
20 | 45.45% |
| Ne |
|
20 | 45.45% |
| Nije mi poznata sustina parlamentarne monarhije |
|
4 | 9.09% |
| Učesnika ankete do sada: 44. Ne možete da glasate na ovoj anketi | |||
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Bez kralja ne valja? |
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 11.04.2006.
Poslednji login: 20.04.2008 08:51
Pol: Muško
|
@Phoenix
========= Bas si me obradovao sa ovom poslanicom i nadam se da ce svi koji dodju na sajt da je procitaju , ovakvog texta nama Srbima treba sto vise da procitamo i malo se urazumimo i smirimo ...Hvala ===================== Dragan-Canada |
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 07.04.2006.
Poslednji login: 08.08.2008 21:26
|
Odgovor: Bez kralja ne valja? -
24.04.2006, 15:23
Ja u principu verujem da je ustavna monarhija najbolji politicki sistem. Za to ima mnogo dokaza u danasnjem svetu. Monarh je isto sto i domacin u kuci. Pogotovu u kuci gde zivi mnogobrojna porodica. Sa ustavnom monarhijom se izbegava mogucnost da neki predsednik postane samovoljni diktator, posto u takvoj drzavi ni nema "predsednika" nego Prvog ministra medju ministrima a to je osoba koja je lider partije koja je dobila najvise glasova naroda na slobodnim izborima. U svakom nesporazumu izmedju partija koje sacinjavaju vladu, monarh moze, ako se za to pokaze potreba, da donese odlucujucu odluku koju moraju da postuju svi. Ta odluka je u interesu naroda a ne neke partije ili stranke, posto po ustavu, monarh je neutralan i ne pripada ni jednoj partiji. Istovremeno, svaki zakon koji se donese mora biti pregledan i odobren od monarha, sto opet znaci da taj zakon mora biti u interesu naroda a ne vladajuce partije.
Moj problem je sto ja ne mogu da vidim da bi Nj. K. V. Aleksandar II mogao u potpunosti da izvrsava duznosti koje bi imao u slucaju da on postane sledeci kralj Srbije. Ja nemam utisak da je njemu Srbija "na srcu", zato sto je tek kada je Jugoslavija pocela da se raspada poceo da uci Srpski jezik! Dotle nije nasao za shodno da uci jezik naroda na ciji presto hoce da sedne. To je, po mom misljenju, znak oportunizma a ne znak ljubavi prema jednom narodu. Cuo sam jos da ni njegova deca, srpski princevi, ne govore Srpski (ne znam da li je to tacno). A imati domacina kuce koji ne moze da se cisto sporazumeva sa svakim clanom svoje porodice nije bas znak da je ta porodica u dobrim rukama. ![]() |
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 05.05.2006 02:02
|
Citat:
Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II školovao se u “L Rozeju” (Le Rosey), Švajcarska, Vojnoj akademiji Kalver (Culver Military Academy), Indijana, SAD, Gordonston (Gordonstoun School), Škotska, i Milfild (Millfield), Engleska. Potom je stupio u Kraljevsku vojnu akademiju Velike Britanije. Od 1966. godine, kao oficir britanske vojske u kojoj je napredovao do čina kapetana, služio je u 16./5. puku Kraljevskih Kopljanika na Bliskom Istoku, u Italiji i Zapadnoj Nemačkoj. Pošto je napustio vojnu službu 1972. godine, Prestolonaslednik Aleksandar II, koji govori nekoliko jezika, posvetio se poslovnoj karijeri. A, za vašu informaciju, 1972. godine je bio prvak britanske vojske u skijanju! Govori nekoliko jezika, susreće se po svetu sa najvišim svetskim državnicima, a sva su mu vrata otvorena. Koji naš političar može time da se pohvali? Sve bolje govori i srpski, a meni se čini da je mnogo veći problem što naši političari ne znaju engleski (a mnogi od njih ne znaju ni srpski kako treba ). Ministar inostranih poslova ga natuca, a ni ostali se ne mogu baš pohvaliti da su vešti. Sva tri princa perfektno govore engleski, francuski i španski, a poslednjih godina uče srpski, tako da nije tačno da ga ne znaju. A, da ne pričamo o tome koje su sve škole završili. Ali, završili, a ne kupili u srpskim birtijama. ![]() |
|
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 27.03.2006.
Poslednji login: 15.03.2007 18:41
|
26.04.2006, 20:10
Citat:
Sa druge strane, ako Aca Gica postane monarh, monarh bi nakon njega bio neko od onih njegovih raspalih sinova, i tako do besvesti. Svi ostali bi bili onemogućeni da budu monarsi, a to baš i nije fora.
|
|
|
|
|
|
|
Početnik
|
27.04.2006, 06:32
@Pcela Ubica
============ Da imas sansu da budes premijer Srbije to mogu da prihvatim ali da budes kralj Srbije mislim da nemas plavu krv kako se to kaze u kraljevskim familijama tako da su ti tu sanse male ja licno mislim da bi princ Petar treci mogao mnogo da bude veliki ambasador nase Srbije u svetu i da nam povrati ugled bar u Evropi gde on i te kako pripada , mnogo pre nego bilo koji ministar danasnje Srbije ....Samo moje misljenje - bez ljutnje ... Dragan- ![]() |
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 05.05.2006 02:02
|
Citat:
![]() |
|
|
|
|
|
|
Početnik
|
30.04.2006, 08:48
@Pcelica Ubica
--------------- Sve mozes da budes ali monarh nikako ne mozes da budes jer nemas plavu krv. Mogao bih da zamenis ministra inostranih polsova koji je ruglo drzave i milsim da ne postoji gori ministar inostranih poslova u svetu nego Vuk Draskovic toliko je Srbija spala na niske grane .... ![]() |
|
|
|
|
|
Početnik
Poslednji login: 15.03.2007 18:41
|
Citat:
Sa druge strane, u monarhijskom obliku vladavine, mesto šefa države bilo bi uzurpirano od strane jednog čoveka i njegovih potomaka, što je direktno suprotno načelu ravnopravnosti građana, koje je u našoj državi vozdignuto i na nivo ustavnog načela. ![]() Dalje, ja još uvek nisam video ni jedan racionalan i pragmatičan razlog za vraćanje na monarhijski oblik vladavine, sem isprazne romantike. U civilizovanim državama u kojima još uvek postoji monarhijski oblik vladavine, uloga monarha je svedena na čisto protokolarnu ulogu, bez ikakvijeh ozbiljnih funkcija. Jedina svrha monarha i njegove porodice u, na primer, Britaniji je da se njima bave tabloidi, da ih ismevaju u komedijama, da o njima kruže kojekakvi tračevi. U čemu je onda poenta monarhije u kojoj monarh nema baš nikakva ovlašćenja i šta bi time Srbija dobila, a što već nema? Samo naslove u "Svetu", poput: "Kralj Aleksandar i kraljica Katarina posvađali se noćas za večerom", "Kraljević Filip napio se juče na beogradskim splavu i spopadao razgolićenu pevačicu", itd. Od monarhije bi koristi imale jedino dokone babetine.Čitava istorija čovečanstva obeležena je borbom naroda za ograničenje monarhove vlasti i samovolje. Ta borba trajala je stotinama godina, monarhova vlast je sve više i više ograničavana na sveopštu radost vaskolikog pučanstva, da bi na kraju, kao vrhunac te borbe, došlo do uspostavljanja republika - kao oblika vladavine u kom niko nije samim rođenjem predodređen da vlada. Što se mene tiče, stvari su jasne - živela republika! Citat:
![]()
|
||
|
|
|
|
|
Početnik