|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Poezija Stihovi članova sajta, kao i vaši omiljeni stihovi |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Miroslav Antic |
|
|
|
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: 17.08.2008 12:17
Pol: Žensko
Godine: 33
|
Odgovor: Miroslav Antic -
25.09.2007, 01:54
Prvo učešće SFRJ na Pesmi Evrovizije bilo je daleke 1961. godine. Te godine "boje" SFRJ branila je mlada i do tada nepoznata pevačica iz Novog Sada Ljiljana Petrović. U vreme prvog nacionalnog izbora, Ljiljana Petrović nalazila se u Ljubljani (Slovenija) gde je snimala svoj debi singl za izdavačku kuću Jugoton (danas Kroacia Rekords). Jože Privešek, slovenački autor, čuo je mladu Ljiljanu i predložio joj da otpeva njegovu kompoziciju “Neke davne zvezde”. Ona je pristala i pobedila. Ljiljana Petrović za sebe voli da kaže da je kroz evropska vrata ušla na jugoslovensku pop scenu. Tekst za ovu kompoziciju napisao je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika 20-og veka Miroslav Antić. Miroslav Antić smatrao je da socijalistička pevačica treba da bude smerno i skromno obučena. Pred sam nastup spikerka TV Ljubljane Saša Novak, koja se nalazila u jugoslovenskoj delegaciji, krišom je Ljiljani okačila srebrni broš koji je predstavljao jedini modni detalj na njenoj jednostavnoj crnoj haljini. Kompozicija “Neke davne zvezde” osvojila je 8. mesto sa dobijenih 9 bodova.
Ljiljana Petrović danas živi u Novom Sadu i retko imamo prilike da je vidimo u muzičkim emisijama RTV Novi Sad. Iako nikada nije pripadala samom vrhu jugoslovenske zabavne muzike, ostaće upamćena kao uvek nasmejani interpretator brojnih balada prepoznatljivog zvuka koje je najčešće izvodila uz gitaru. Neke Davne Zvezde Muzika: Jože Privšek Tekst: Miroslav Antić Dirigent: Jože Privšek Stari put od lišća sav žut Noć na putu tom San od zvezda tako je žut San u oku mom O znam ja, o znam ja Još pamtim te dane Nekad si bio uz mene ti O znam, da si još moj - Plaču noćas grane U oku mome i snu Tvoj osmeh još slutim i tvoj topli dlan Dok čekam, dok ćutim i tonem u san O znam, da si još moj - Plaču noćas grane U oku mome i snu Tvoj osmeh još slutim i tvoj topli dlan Dok čekam, ćutim i tonem u san O znam, da si još moj - Plaču noćas grane U oku mome, u srcu mome U samoći mojoj i snu Nije sjajan snimak, ali važno da ga ima ![]()
|
|
|
|
|
|
|